5 Mayıs 2012 Cumartesi

Sultanı Öldürmek - Ahmet Ümit

SULTANI ÖLDÜRMEK
AHMET ÜMİT
Everest Kitap
Nisan 2012, 1. Baskı
517 Sayfa
AFD:
   Kitabın çıkacağının haberini alır almaz bir heyecana kapılmış, çıkacağı günü sabırsızlıkla beklemeye başlamıştım. Ahmet Ümit'in, özellikle son yazdığı kitapları çok beğendiğim için Sultanı Öldürmek'i de bir an önce okumak istedim.

    Ahmet Ümit'le bir İstanbul serüvenine daha katıldık. Beyoğlu Rapsodi'siyle günümüz İstanbul'unu, İstanbul Hatırası ile geçmişten günümüze İstanbul'u keşfetmiştik, Sultanı Öldürmek ile de İstanbul'un Fethini bir kez de Ahmet Ümit'in kaleminden okuduk. İstanbul'un Fethi üzerine başka kitaplarda okumama rağmen bu kitapta geçen fetih bölümleri beni hiç sıkmadı.

    Sultanı Öldürmek'e tam olarak polisiye diyemeyiz gibi geliyor. Tamam ünlü komiserimiz Nevzat ve ekibi yine sahnede ama bu sefer kahramandan ziyade figüran gibiler. Kitapta cinayetin çözümünden çok cinayetin neden işlendiği üzerinde durulmuş. Bu sebeble tarihi olaylar konu edinilmiş ve baş kahramanımızın yaşadığı içsel karmaşanın daha çok üstünde durulmuş.


   Kitabı nasıl bulduğuma gelince; dediğim gibi bir polisiye romanı diye ümitlenmemek gerekiyor. Beğenmedim değil fakat "Kavim",  "Beyoğlu Rapsodisi", "Patasana" ya da bir "İstanbul Hatırası" kadar iyi değil. Ahmet Ümit okumak isteyenlere saydığım diğer 4 kitabı öneririm.

   "Biri sizi cinayet işlemekle suçladığında deliller bulur, tanıklar gösterir, bunun bir iftira olduğunu kanıtlamaya çalışırsınız, ama sizi itham eden kişi, bizzat kendinizseniz, ne yaparsınız?"

   Kitap bu cümleyle başlıyor. Bu durumla karşı karşıya kalan kahramanımız; kendi halinde biri olan fakat psikolojik füg denilen (zaman zaman ne yaptığını hatırlayamama) bir rahatsızlıkla mücadele eden Müştak Serhazin. Çocukluğu boyunca, babasının cesur olması konusundaki tutumları, annesinin koruyucu, kollayıcı tavrı ve teyzesinin suçlayıcı sözleri arasında büyüyen, akademik olarak başarılı olmasına rağmen, yapısındaki çekingenlikle tabiri caizse etliye sütlüye karışmadan yaşayan bir insandır Müştak Serhazin.

    Olaylar; Müştak'ın ilk ve tek aşkı olup onu, sadece iki satır not yazarak terk eden Nüzhet'in 21 yıl sonra Müştak'ı arayıp evine davet etmesiyle başlıyor. Ve Müştak yıllar sonra gelen daveti kabul ediyor...

    Buradan sonrası karanlık... Müştak yeniden hastalığının bir krizine yenik düşüyor ve gözlerini açtığında Nüzhet'i ölü olarak görüyor. Onu yirmi bir yıl önce nedensizce terk edip başkasıyla evlenen sevgilisini, bugüne kadar kaç defa öldürmek istemişti Müştak ve şimdi Nüzhet karşısında; tam da öldürmek istediği şekilde öldürülmüş halde.

    Pisikolojik füg hastalığının o karanlık anlarında Müştak Serhazin ilk ve tek aşkını öldürmüş olabilir mi?


    Son olarak kitabı okumadan önce kesinlikle kitabın arka kapak yazısını okumayınız.  
   Arka kapak yazısını hazırlayan kişinin kitabı okumadığını, okuyup bu hatayı yapmışsa da bu işi bırakması gerektiğini düşünüyorum. Bir tanıtım yazısı bu kadar mı yanlış yazılır? Yazarın kitabın ortalarında paylaştığı, kitabın dönüm noktalarından biri olan bir olayı tanıtımda açıklamak nasıl br mantıktır anlamış değilim. Ahmet Ümit'in de kitabın arka kapağını okumadığını,  böyle bir yazıya onay vermiş olmadığını düşünmek istiyorum.




Sultanı Öldürmek için düzenlenen kokteyl olayın geçtiği sokakta herkese açık olarak yapılacak

   Türkiye’de bir ilk... Ahmet Ümit’in “Sultanı Öldürmek” adlı kitabının kokteyli, 8 Mayıs Salı günü saat 14:30’da Şişli-Hanımefendi sokakta yapılacak. Böylece bir edebiyat eseri ilk kez olayın geçtiği gerçek mekanda tanıtılacak.  Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız


Altı Çizilesi:
   "Şahane bir aşk, çoğu zaman harcanmış bir hayat demektir."

   "Tarih geçmişteki gerçek midir? Geçmişi yorumlayan bilim insanlarının yazdıkları mı? Hangisi?

   "Beni sevenlerimden koruyun, düşmanlarımla nasıl olsa başederim."

   "Bu ülkede o kadar çok kutsal vardı ki, insanı insan yapan o sıradan değerlere pek yer kalmıyordu."

  "Roller sadece oyuncular için değildir. Modern toplumlarda hepimizin bir rolü vardır. İster benimseyelim ister benimsemeyelim, hepimiz dikte ettirilen rolü sonuna kadar oynamak zorundayız... Çoğu zaman mutluluğumuzu yitirmek pahasına olsa da o rolün dışına çıkamayız. Çıkarsak hem kendi düzenimiz hem de toplumun düzeni bozulur."

  "Tarihini bilmeyen, kendini bilmez. Kendini bilmek istiyorsan önce bu toprakların tarihini öğren. Çünkü kendini bilmeyen sorumluluklarını da bilmez."

Kitabın Tanıtımından:
   Arka kapak yazısı kitabın sürprizini bozduğundan buraya yazmıyorum. Onun yerine tanıtım videosu ve Ahmet Ümit'in kitabın bir bölümünü okuduğu videosunu paylaşıyorum.

Tanıtım Filmi

Ahmet Ümit'in sesinden Sultanı Öldürmek

05.05.2012 tarihde farklı sitelerde "Sultanı Öldürmek"in  fiyatı:

Ahmet Ümit Hakkında: Ahmet Ümit 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’nde eğitim gördü. Kitapları Almanya, Avusturya, Kore ve Yunanistan’da ilgi gören usta yazar Ahmet Ümit’in ‘Masal Masal İçinde’ adlı kitabı Kore’de, ‘Sis ve Gece’ isimli eseri Almanya’da ‘Beyoğlu Rapsodisi’ Yunanistan’da, ‘Kukla’ adlı romanı ise Fransa’da yayımlandı. Ve yazar hakkında, gazetelerde övgü dolu çok sayıda makale yer alıyor.




Ahmet Ümit Kitapları:
1. Sokağın Zulası (1989)
2. Çıplak Ayaklıydı Gece (1992)
3. Bir Ses Böler Geceyi (1994)
4. Masal Masal İçinde (1995)
5. Sis ve Gece (1996)
6. Tapınak Fahişeleri (1997)
7. Agatha'nın Anahtarı (1999)
8. Kar Kokusu (1998)
9. Patasana (2000)
10. Şeytan Ayrıntıda Gizlidir (2002)
11. Kukla (2002)
12. Beyoğlu Rapsodisi (2003)
13. Aşk Köpekliktir (2004)
14. Başkomiser Nevzat Çiçekçinin Ölümü (2005)
15. Kavim (2006)
16. Ninatta'nın Bileziği (2006)
17. İnsan Ruhunun Haritası (2007)
18. Olmayan Ülke (2008)
19. Bab-ı Esrar (2008)
20. İstanbul Hatırası (2010)
21. Sultanı Öldürmek (2012)


18 yorum:

  1. Ah yine bu kitap,heryerde bu kitap:)Tamam arka sayfasını okumam,bu detay için teşekkürler.Alınacaklar listesinde zirve de bu kitap.Ben de Patasana'yı bitirmek üzereyim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle arka kapağı okumayın:) Patasana'yı sevdiğinizi umuyor, yorumunuzu bekliyoruz

      Sil
  2. Patasana'yı okudum, diğer üçü için bekliyorum, inş o kadar güzelleridr...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Kavim, Beyoğlu Rapsodisi ve İstanbul Hatırası'ndan en az patasana kadar keyif alırsınız.

      Sil
  3. Detaylı ve güzel bir inceleme olmuş,elinize sağlık...
    Yan tarafta okunan Tess Gerritsen'i gördüm, yorumunuzu bekliyorum heyecanla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Eşim okuyor Çırak'ı, Cerrah'ı bitirdi yorumunu da kısa sürede yayınlayacağız inşallah.

      Sil
  4. ama ben hiç bir kitabı arka kapağını okumadan almam ki .) bak böyle okuma diyince de ayrı bir meraklanıyor insan, alsam da okurum eminim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merve Hanım ben de aynı sizin gibiyim her kitabın arka kapağını okurum ama böyle bir tanıtım yazısı görmedim, yazarın sakladığı olayı, arka kapakta açık açık yazmışlar.
      Bence bu seferlik bir istisna yapın.

      Sil
  5. şuan elimde bu kitap var henüz 50.sayfadan ileri gidemedim :) yıl sonu gösterisi için öğrencilerle uğraşıyorum bu aralar yoğunum :)
    ama tanıtım harika olmuş teşekkür ederim :)
    bu arada ben kitaba başlamadan önce arka kapağı okudum ve ben çeken de o yazı olmuştu :)
    Ahmet Ümit'i öncelikle Kavim ile tanımıştım.o kitaba pek ısınamadım.Sonrasında Bab-ı Esrar'ı okudum tavsiye ederim okumadıysan :)
    istanbul hatırası kitaplığımda var.en yakın zamanda okuyacağım :) tekrar teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın arka kapağındaki yazı 350 sayfa boyunca sakladığı noktayı alanen anlatmış :( sorun orada :(

      Bab-ı Esrar'ı okudum evet o da güzeldi. Tavsiye için teşekkürkler.

      Sil
  6. yazınız ayrıntılı kitabı tanıtmanız alti çizilenler diğer kitapları ahmet ümit bilgileri hepsi çok özenli gerçekten çok beğendim. bloguma kopya çekebilirim:) amaaa en önemlisi arkadaki kitaplığınıza hayran oldum kıskandım çok fena. ben de yaptırıcam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimizden geldiğince araştırıp kitapla ilgili bilgileri biraraya toplamaya çalışıyoruz, beğenmenize çok sevindik.
      Kitaplığa gelince; inşallah daha güzeli, daha bol kitaplısı sizlerin olur.

      Sil
  7. 1. Fotoğraf çok güzel, blogun adını yazmakla çok iyi etmişsiniz ;)
    2. Tanıtım yazısıyla ilgili uyarı iyi olmuş. İmlâ, anlam bozukluğu derken bir de bu çıktı başımıza demek.
    3.Tanıtım kokteyli güzel fikir. İstanbul'da olsam giderdim. Yalnız belki ilk değildir ama kitabın tanıtım filminin olması da bir farklılık bence. Yabancı kitapların var ama ben bir Türkçe kitabın tanıtım filminin yapıldığını görmemiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Daha önce yazımızı birebir kopyaladıkları için, biz de artık blog ismimizi fotoğrafa eklemeye karar verdik.
      2. Aynen öyle, yani nasıl böyle bir hata yapılabilir anlayamıyorum.
      3. Tanıtım videoları yavaş yavaş ülkemizde de görülmeye başladı, ben birkaç kitabın videosunu daha görmüştüm.

      Sil
  8. Çok severim Ahmet Ümit'in kitaplarını.
    Emeğine sağlık,

    YanıtlaSil
  9. Kitabın kurgusunu ben de çok beğendim, tarih psikoloji ve aşk üçlüsünü birbirine düğümlemiş yazar çözmesi gereken ise okur. Ancak ben ne yalan söyliyeyim tarihi bölümlerini biraz eleştirdim. Göz atmak isterseniz tıklayın

    http://www.kitapsohbetcisi.com/2012/06/sultani-oldurmek.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem Hanım, yazınızı okudum. Ben Ahmet Ümit'in tarihi bölümleri kurgu can alıcı olsun diye istediği yöne çekmiş olabileceğini düşünmüştüm.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...