30 Aralık 2014 Salı

Dönüşüm - Franz Kafka

DÖNÜŞÜM
Orjinal Adı: Die Verwandlung
Çevirmen: Gülperi SERT
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eylül 2013, 1. Baskı
Orijinal İlk Basım: 1915
74 Sayfa

AFD:
   Dönüşüm, ikinci Kafka kitabım. Daha önce farklı bir yayınevinden Şato'yu okumuş, yayınevinin özensiz çevirisi ve neredeyse her sayfada bulunan onlarca yazım hatasından dolayı ne rahat bir okuma yapabilmiş ne de kitaptan zevk almıştım. :( İyi bir kitap için yazardan sonra, yayınevi ve çevirmen de gerçekten çok önemli iki unsur.

   Dünyanın en bilinen kitaplarından biridir, Dönüşüm. İlk cümlesiyle insanı etkiler ve ne kadar farklı bir düşüncenin ürünü olduğunu gözler önüne serer. “Gregor Samsa bir sabah huzursuz düşlerinden uyandığında, kendini yatağında kocama bir böceğe dönüşmüş buldu.”

  Dönüşüm; ailesinin geçimini sağlayan sıradan bir pazarlamacı, Gregor Samsa'nın hikayesidir. Gregor bir gün uyandığında böceğe dönüşmüş olduğunu fark eder. Gregor aslında sadece fiziksel olarak böceğe dönüşmüştür. Düşüncelerinde bir farklılık yoktur, ailesini tanımakta, nerede olduğunu bilmektedir. Yani zihinsel olarak gayet sağlıklıdır. Ailesi ile konuşmaya çalıştığında, sesinin de bir böcek gibi çıktığını fark eder. Annesi, babası ve kardeşi hiç bir şekilde onu anlamamaktadır. Annesi ondan korkmakta, babası görmemezlikten gelmekte, kardeşi ise onu evcil bir hayvanmış gibi beslemektedir.
  Ailenin tek geçim kaynağı Gregor bir böceğe dönüşünce, aile geçimini nasıl sağlayacaktır? Annesi Gregor'dan korkmaya devam mı edecektir? Babası bu durumu daha ne kadar görmemezlikten gelecektir? Bu durum ne zamana kadar sürecektir? Peki zavallı Gregor ne yapacaktır? Bu soruların cevabı tabii ki Dönüşüm'ün satır aralarında.

  Dönüşüm sadece, bir insanın böceğe dönüşmesini anlatan sıradan bir kitap değil tabii ki. Evin medar-ı iftiharı olan bir bireyin, kendi istemi dışında, işe yaramaz bir niteliğe dönüşünce nasıl gözden düştüğünün hikayesidir. Farklı olanın her zaman dışlandığı bir dünyada, sıradan bir insanın birdenbire farklılaşması ailesi tarafından bile olsa ne kadar kabul görebilir?



Kitap Tanıtımından:
  İlk kez 1915'te "Die Weissen Blaetter" adlı aylık dergide yayımlanan Dönüşüm, Kafka'nın en uzun ve en tanınmış öyküsüdür ve yayımlanmasının üzerinden nerdeyse bir asır geçmesine rağmen hâlâ tüm dünyada en çok okunan kitaplar arasındadır.

  17 Ekim 1912'de Felice Bauer'e gönderdiği mektupta Kafka Amerika romanı üzerinde çalıştığını, ilerleyemediğini görünce sıkıldığını ve yataktan kalkamaz hale geldiğini, bu nedenle bir öykü yazarak ara vermek istediğini yazar. Dönüşüm işte böyle ortaya çıkar.

  Kumaş pazarlamacısı olan Gregor Samsa'nın uykusundan kocaman bir böceğe dönüşerek uyanmasıyla başlayan Dönüşüm, giderek gerçeklikle kurmacanın sınırlarını zorlayan müthiş bir anlatıma dönüşür.

karakutu.com
Franz Kafka Hakkında:
  Franz Kafka Modern Dünya Edebiyatı'nın ikonik ve özgün yazarlarından biridir.3 Temmuz 1883'te Prag’da (Çek Cumhuriyeti) ufak moda eşyalar satan bir dükkan işleten Hermann ve Julie Kafka'nın 6 çocuğunun ilki olarak dünyaya gelmiştir. Franz Kafka'nın 3 kız kardeşi de kendinden uzun yaşamıştır.
  Franz Kafka hukuk okumuş, boş zamanlarında yazmaya başlamıştır . Franz Kafka'nın yazıları, ilk olarak Betrachtung'da, 1912 yılından itibaren yayımlanmaya başlamıştır. Kafka'nın duygusal deneyimleri ve ailesiyle olan ilişkileri eserlerinde özellikle günlük ve mektuplarında ifade bulmuştur.
 Franz Kafka'nın hayatta olduğu süre içerisinde 7 kitap yazmıştır, bunların yanında 3 tamamlanmamış roman ve bir çok mektup ve günlük bırakmıştır gerisinde. Kafka yakın arkadaşı Max Brod'dan öldüğünde tüm bu eserlerini yakmasını istemiştir. Max Brod'un Kafka'nın bu isteğini yerine getirmemesi sayesinde bugün bu eserleri okuma şansına sahipiz. Kafka tüm eserlerini Almanca yazmıştır. Kafka modernist yazar olarak görülmektedir. Eserlerinde suç, özgürlük, yabancılaşma ve sorumluluk ayrıca otoriteye bireysel karşı koyma gibi temaları işlemiştir. Kafka’nın en tanınmış eserleri Dava, Şato ve Dönüşüm 'dür. Franz Kafka 3 haziran 1924'te Verem'den ölmüştür.
Kaynak: Mynet.com

Franz Kafka Eserleri:
Kafka’nın yaşadığı dönemde yayımlanan eserleri
1909 – Ein Damenbrevier
1909 – Gespräch mit dem Beter (Dua Eden Adamla Sohbet)
1909 – Gespräch mit dem Betrunkenen (Serhoşlarla Sohbet)
1909 – Die Aeroplane in Brescia (Brescia’daki Uçaklar)
1912 – Großer Lärm (Büyük Gürültü)
1913 – Betrachtung (Gözlem)
1913 – Das Urteil (Yargı)
1913 – Der Heizer (Ateşçi) Amerika olarak bilinen romanın ilk bölümü
1915 – Die Verwandlung (Dönüşüm)
1915 – Vor dem Gesetz (Yasanın Önünde) Dava adlı romanın bir bölümü
1918 – Der Mord (Cinayet); Kardeş Katili öyküsünün ilk hali (1919)
1918 – Ein Landarzt (Bir Köy Hekimi) 13 öyküden oluşan bir kitap; aralarında On Bir Oğul ve Bir Akademiye Rapor öyküleri de bulunmaktadır
1919 – In der Strafkolonie (Ceza Kolonisi)
1921 – Der Kübelreiter
1924 – Ein Hungerkünstler (Açlık Sanatçısı)

Kafka’nın ölümünden sonra yayımlanan eserleri
1904–1905 – Beschreibung eines Kampfes (Bir Savaşın Tasfiri)
1907–1908 – Hochzeitsvorbereitungen auf dem Lande (Taşrada Düğün Hazırlıkları)
1914 – Erinnerungen an die Kaldabahn (Kaldabahn Hatıraları)
1914–1915 – Der Dorfschullehrer (Köy Öğretmeni)
1915 – Blumfeld, ein älterer Junggeselle
1916–1917 – Der Gruftwächter
1916–1917 – Die Brücke (Köprü) Brod’un Başlığı
1917 – Eine Kreuzung
1917 – Der Schlag ans Hoftor (Çiftlik Kapısına Vuruş) Brod’un Başlığı
1917 – Der Jäger Gracchus (Avcı Gracchus) Brod’un Başlığı
1917 – Beim Bau der Chinesischen Mauer (Çin Seddi’nin İnşaasında)
1917 – Eine alltägliche Verwirrung Brod’un Başlığı
1917 – Der Nachbar (Komşu) Brod’un Başlığı
1919 – Brief an den Vater (Babaya Mektup)
1920 – Heimkehr Brod’un Başlığı
1920 – Die Abweisung (Geri Çevrilme)
1920 – Zur Frage der Gesetze (Yasalar Sorunu Üzerine)
1920 – Das Stadtwappen (Kent Arması) Brod’un Başlığı
1920 – Kleine Fabel (Küçük Fabl) Brod’un Başlığı
1920 – Die Truppenaushebung
1922 – Forschungen eines Hundes (Bir Köpeğin Araştırmaları) Brod’un Başlığı
1922 – Das Ehepaar
1922 – Der Aufbruch (Gezinti)
1922 – Gibs auf Brod’un Başlığı
1923–1924 – Der Bau Brod’un Başlığı
1925 – Der Prozess (Dava)
1926 – Das Schloss (Şato)

1927 – Der Verschollene (Amerika) İlk olarak 1912 yılında Kayıp olarak tasarlandı, fakat Brod tarafından Amerika olarak yayımlandı.

1 yorum:

  1. Çok sevdiğim bir kitaptır. Üniversite yıllarında okumuş, Kafka'yı tanımıştım. Bazı kitaplar yıllar geçse de iz bırakır. Dönüşüm de benim için öyle..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...