27 Ocak 2012 Cuma

Gazze Blues - Etgar KERET / Samir El YOUSSEF


GAZZE BLUES
Etgar KERET - Samir El YOUSSEF
Çev: Avi Pardo
Siren Yayıncılık
Ekim 2009 1.Basım
110 Sayfa
AFD:
   "Bomba saldırısından sonra Samir beni aradı ve 'Bir şeyler yapmamız gerek,' dedi. 'Evet ama hiçbir işe yaramayacak bir imza kampanyası daha başlatmak istemiyorum,' dedim. Bunun üzerine, 'Hayır, bir fikrim var,' dedi. 'Birlikte bir kitap yapalım. Seni okuyan ve beni hiçbir zaman okumayacak o kadar çok insan var ki... İki tarafı da insanlıktan çıkarmanın çok kolay olduğu bir konuda tarafları insancıllaştırmak için bir çaba göstermiş oluruz.'"
   Savaşın iki yakasından barış adına atılan adımlar...
   Belirtmeliyim ki kitap içeriğindeki hikayelerin barışla ilgili bir paylaşımı ya da ortak bir ana fikri yok. Barış adına mesaj sadece kitabın ismi (Gazze ve Blues'u bir araya getirebilmenin zorluğu) ve iki yazarın isimlerinin yanyana oluşuyla veriliyor.  
   Etgar Keret'in kısa kısa hikayeleri gerçeküstü tatla yazılmış olmasına rağmen hayatın gerçeklerinden oluşan zeminiyle iç burkuyor. Etgar Keret'in bu tarzı bende diğer kitapları için de merak uyandırdı.
   Samir El Youseff ise kendi hayatından esinlendiğini düşündüğüm uzun tek bir hikayeyle karşımıza çıkıyor.
   Hayatın anlamanı arayan Nahum'un hikayesi -9.90-, mutlaka hepimizin bir anlık bile olsa yaşadığı ortadan kaybolma duygusunu anlatan -Borular-,  bir çocuğun yeni ayakkabılar ve dedesi arasındaki ikilemi -Yeni Ayakkabılar -, koşulsuz sevginin hikayesi -Tuvian'ın Vuruluşu- ve Lübnan'da bulunan Filistin Mülteci Kampında yaşayan ve ülkeyi terketmek isteyen Bassem'in hüzünlü hikayesi - Canavarın Susadığı Gün - kitapta en beğendiğim hikayelerdi.


Altı Çizilesi: 
   "Kitap kulesinin üzerine çıkıp öptüm onu. Dilini dilimde hissettim. Ayağımın altındaki kitaplar devrildi ama havada kaldım, bir tek dudakları tutuyordu beni." -Müthiş Yapıştırıcı- Etgar Keret

   “Kimseyi göremedim önce, kum tepeciklerin arkasındaki telsiz antenleri dışında. Ama onların aslında telsiz anteni olmadıklarını keşfetmem çok uzun sürmedi. Kum tepeciklerinden birinin arkasından kuyruğu telsiz antenini andıran bir tavşan çıktı. Elinde dumanı tüten bir kalaşnikov vardı. ‘Çuvalladık arkadaşlar, İsrail’li bunlar.’ diye bağırdı. Üç tavşan daha çıktı tepeceğin arkasından, cipe atlayıp uzaklaştılar.
‘İnanmıyorum’ diye fısıldadı Tziyyon , ‘konuşan bir tavşan’
Sığınağımıza döndük. Tziyyon, Şoşi’yi hafifçe dürttü. ‘Şoşi, sana yalancı dediğim için beni bağışla. Gerçekten varmış öyle tavşanlar. Seni öldürdüğüm için de…’
‘Boşver dedi,’ Şoşi, ‘Hepimiz stres altındaydık.’
-Şosi- Etgar Keret

  “İsrail’de bir kafeye gittiğimde pencere yanına oturmam, çünkü bir bomba patlarsa cam parçalarının yüzümü keseceğini biliyorum. Kendime, “Hayatım neden böyle? Adelaide ve Melbourne’da insanlar ölüm korkusu hissetmeden bir kafeye girip oturabiliyorlar,” demiyorum. Hayat böyle, diyorum, bu yüzden de oturacağım masayı seçiyorum. -Tuvian'ın Hikayesi- Etgar Keret

   "- Bu savaş bitinceye kadar bekle, her şey yoluna girecek.
- İyi de ne kadar sürecek?
- Taş çatlasa yirmi belki otuz yıl!
- Otuz yıl mı?
- En Fazla!
 İşte o zaman anladım ülkeyi terk etmezsem aklımı kaçıracağımı..." -Canavarın Susadığı Gün- Samir El Youssef


Kitabın Tanıtımından:
    Ezberleri, tarafları, manşetleri bir kenara bırakıp bölge insanının sesini duymak isteyenler için - Yılın Kitabı
    İsrailli Etgar Keret ve Filistinli Samir El-Yusuf; Gazze Blues'da farklı mevzilerden yükselen sesleri bir araya getiriyor. Tuhaf, kafası bozuk, komik ve keskin anlatılarıyla bu iki parlak yazar; sınırlanmayı reddeden bir yaşam enerjisiyle dopdolu karşımızda. Savaşa, iç sıkıntısına, ümitsizliğe ve hem sarsıcı hem de sancılı bir insanlık tecrübesine dair samimi, hüzünlü ve esprili Gazze Blues; kolay kolay akıllardan silinmeyecek ve nabzı enerji, öfke ve mizahla gümbür gümbür atan bir kitap. 

25.04.2012 tarihde farklı sitelerde "Gazze Blues"un fiyatı:
Okuoku: 8,25 TL
Kitapyurdu: 8,47 TL
D&R: 8,49 TL
Kitapadresi: 9,35 TL
İdefix: 9,35 TL


Etgar Keret: :1967 yılında Tel Aviv’de doğdu. Türkçede daha önce Nimrod Çıldırışları (Parantez Yayınları) isimli kitabı yayınlanan Keret, fantastik ve gerçeklik arasında gidip gelen, insancıl ve duygusal öyküleriyle tanınır. İsrail’de kitapları çoksatanlar listelerinden düşmeyen yazar, şimdiye değin 14 dile çevrilmiştir.

   Ülkemizde Bilekkesenler adıyla gösterilen Wristcutters ve Jellyfish filmlerinde imzası olan bu genç yazar, Ortadoğu’nun en parlak yıldızı olarak nitelendiriliyor. Stop-motion animasyon filmlerinden bağımsız sinemaya ve televizyona değin uzanan işleri ile de dikkat çeken Etgar Keret, İsrail’in en yaratıcı ve ilgi çekici simalarından biri.

Etgar Keret'in Türkçeye çevrilen diğer kitapları:
Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şeferi
Buzdolabının Üstündeki Kız

Samir El-Youssef: 1965 yılında Lübnan’da doğdu. Güney Lübnan’da bir mülteci kampında büyüdü. Felsefe dalında öğrenim gören Samir El-Youssef’un öyküleri doksanların ortalarından beri pek çok Arap ülkesinde yayınlanmıştır. Gazze Blues’da ulusal kimliğinin ötesinde bireyselliğine sahip çıkma kaygısıyla hareket ettiğini söyleyen El-Youssef, ideolojiler ve taraflardan bağımsız ve kendine özgü duruşuyla dikkat çekmiştir.

Düzenli olarak The Guardian, New Statesman, Al Hayat ve çeşitli Arap gazetelerine yazan El-Youssef, Londra’da yaşamaktadır.

1 yorum:

  1. Dear Nelson,
    we are glad that you liked our page. we are trying to do our best. I think you know Turkish, otherwise you can't enjoy our blog? :) I took a look to your blog, you're interested in literature. they look like nice things. I have to study better next time. I also looked to your followed blogs, only 2 or 3 Turkish blog you have. Where did you find our blog "beyazkitaplik" ?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...