29 Aralık 2011 Perşembe

Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın - Jonathan Safran Foer

AŞIRI GÜRÜLTÜLÜ VE İNANILMAZ YAKIN
JONATHAN SAFRAN FOER
Çeviri: Algan SEZGİNTÜREDİ
Orjinal Adı: Extremely Loud and Incredibly Close
Siren Yayınları
Şubat 2011 2.Baskı

AFD:
   Jonathan Safran Foer bence mükemmel bir kitap yazmış. Bu güne kadar hiç böyle bir kitap okumamıştım; kurgusu, içtenliği, aşkı sevgiyi ve hüznü değişik pencerelerden yansıtması, görsel yazı teknikleri, küçük oyunları, resimleri, anlamak için kendimizi zorlayacağımız fakat hiç anlayamayacağımız bölümleriyle... Okuduğum en iyi kitaplar arasındaki yerini aldı. Okumuyorsunuz sayfalar yitiveriyor elinizde... Abartmıyorum! Bu kitaptaki her karakter için ayrı ayrı mükemmel romanlar yazılabilir.

   Çevirmene de hakkını vermek lazım, bu kitabı hakkıyla çevirmek gerçekten çok zor bir iştir. ve bu işten Algan Sezgintüredi alnının akıyla çıkmıştır.
OSKAR SCHELL

MUCİT, TAKI TASARIMCISI, TAKI ÜRETİCİSİ,
AMATÖR ENTOMOLOG, FRANKOFİL, VEJETARYEN, 
ORİGAMİST, PASİFİST, PERKÜSYONİST, AMATÖR
ASTRONOM, BİLGİSAYAR DANIŞMANI, AMATÖR 
ARKEOLOG VE KOLLEKSİYONCU (nadir paralar, doğal
nedenlerle ölmüş kelebekler, minyatür kaktüsler, Beatles 
hatıraları, yarı değerli taşlar ve diğer şeyler.)

E-MAIL: OSKAR_SCHELL@HOTMAIL.COM
EV TELEFONU: ÖZEL / CEP TELEFONU: ÖZEL
FAKS: HENÜZ BİR FAKS MAKİNEM YOK

    Düşünün ki bu kartvizit yeni tanıştığınız 9 yaşındaki bir çocuğun, ne yaparsınız? Bu kitabı okuduktan sonra benim yapacağım; kesinlikle o çocuğun yakınlarında olmak olurdu. Belki asistanı olmamı kabul ederdi...

   Kahramanımız, Stephen Hawking'e Kofi Annan'a, Bill Gates'e, Vladimir Putin'e ve daha nicesine mektuplar yazan, küçük dahi Oscar Schell, babasını 11 Eylül saldırılarında kaybeder ve onun eşyaları arasında bulduğu bir anahtarla babasına/hatıralarına, ona yakın hissettirecek herhangi birşeye ulaşmaya çalışır.
   "Zaman tuttum: bir kilidi açmam üç saniye sürüyordu. Ardından, New York'ta her 50 saniyede bir bebeğin doğması ve herkesin 18 kilidi bulunması üzerinden her 2.777 saniyede bir kilidin yaratıldığını çıkardım. Yani kilit açmaktan başka iş yapmasam bile her saniye 0.333 kilit geri kalacaktım. Ve bu eğer kapıdan kapıya gitmezsem ve eğer yemek yemezsem ve eğer uyumazsam geçerliydi..."

   Peki bu Oscar'ı durdurabilir mi?
  Oscar'ın "raisons d'etre"si (varoluş nedeni) babasının izini takip etmektir. Oscar bizi bu yolculukta her birinin hüzün dolu hayat hikayeleri olan ve asla sıradan olmayan insanlarla tanıştıracaktır. Acı bu kadar mı güzel anlatılır? Sevgi bu kadar saf olabilir mi?

   Kesinlikle tavsiye ediyorum. Dahi mucit Oscar'ın yolculuğunda, babası, babaannesi, dedesi, ve annesinin hayatlarıyla; güleceksiniz, düşüneceksiniz, hüzünleneceksiniz ve ağlayacaksınız.

Not: Kitabın filmi de çekilmiş ilgilenenler için: Extremely Loud and Incredibly Close


Kitaptan Notlar:
" Hiçbir şey hem gerçek hem güzel değildir."
"Geçmişe ihtiyacım yok diye düşünüyordum bir çocuk gibi. Geçmişin bana ihtiyaç duyabileceği aklıma gelmemişti"
"Hiç sebepsiz birbirimizi öldüreceğiz. Bu insanlığın insanlığa açtığı bir savaş ve ancak savaşacak kimse kalmadığında bitecek"
"Uygar dünyanın son 3500 yılında sadece 230 yıl savaşmadığını biliyor mudur?"
"Kızım, kollarımda "ölmek istemiyorum" diyerek öldü. Ölümü böyleydi işte. Askerlerin hangi üniformayı giydiği önemli değil. Silahların ne kadar iyi olduğu önemli değil. Eğer herkes benim gördüğümü görseydi bir daha asla savaş çıkmazdı."
"Bazen yaşamadığım tüm yaşamların ağırlığını kemiklerimde duyuyorum."

Kitabın Tanıtımından:
   11 Eylül’de babasını kaybeden Oskar, birkaç sene sonra mavi bir vazonun içinde bir anahtar bulur… Anahtar babasına aittir ait olmasına da, New York şehrindeki 162 milyon kilitten hangisini açmaktadır?
   Amerikalı yazar Jonathan Safran Foer, Günter Grass’ın Teneke Trampet’inden, Paul Auster’ın Ay Sarayı’ndan ve Italo Calvino’nun yazınındaki muzip dinamizmden izler taşıyan Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın’da insanlık deneyimini şaşırtıcı tesadüfler, derin acılar, büyük yalnızlıklar, iç içe geçmiş hayatlar ve sınırsız bir yaşama sevinci merceğiyle konu ediyor. Amerika’da büyük ilgi gören ve ses getiren roman, akıcı dili, zengin anlatımı ve çığır açan tekniğiyle içinde yaşadığımız zamanların bir klasiği.


14.07.2012 tarihinde farklı sitelerde kitabın fiyatı:
http://www.ilknokta.com 17,60 TL



Jonathan Safran Foer Hakkında:
1977 doğumlu yazar, Princeton Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. Hocası ve danışmanı olan Joyce Carol Oates’un yüreklendirmesiyle yazın hayatına atılan Foer, ilk romanı Her Şey Aydınlandı ile edebiyat çevrelerinden büyük beğeni topladı ve henüz 24 yaşındayken yaşını aşkın dilde dünyaca okunan bir yazar haline geldi. Beyazperdeye de uyarlanan Her Şey Aydınlandı’nın ardından, 11 Eylül yaraları henüz tazeyken, 11 Eylül’ün gölgesinde geçen ve duygusal etkisi yüksek bir roman olan Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın geldi. Şok etkisi yaratan roman, Foer’i çağdaş edebiyatın ustaları arasına taşıdığı gibi, görsel yazı adı verilen tekniği ustaca kullanmasıyla da dikkat çekti. Fotoğraflar ve dizgi oyunları eşliğinde ilerleyen romanın sarsıcı etkisinin bu tekniklerle perçinlendiği ve okurda benzersiz bir tecrübe yarattığı konuşuldu.
   Şimdiden çağın en önemli edebiyatçıları arasında sayılan Foer, ileride adını çok sık duyacağımız, yıldızı parlak ve yaratıcı bir figür.

Jonathan Safran Foer Kitapları:
1 Her Şey Aydınlandı - Siren Yayınları
2 Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın - Siren Yayınları
3 Hayvan Yemek - Siren Yayınları

9 yorum:

  1. MRW: hımm, internetten benim bulup istediğim kitabı son anda elimden alıp ilk sen okudun, bide yetmezmiş gibi yerlere göklere sığdıramadın :)neyse ki erdal demirkıranı ilk ben kaptım :)

    YanıtlaSil
  2. AFD: Eee kitap kimde değerleneceğini bildiğinden benim ellerimde kaldı :)))

    YanıtlaSil
  3. 10 puan aldığına göre çok güzel bir kitap olmalı. merak ettim şimdi.

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten çok iyi. Bence mutlaka okumalısınız.

    YanıtlaSil
  5. İlk çıktığında okumuş ve çok beğenmiştim. Filmini de merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de daha izlemedim fakat kitapın yazım tekniklerini de göz önünde bulundurursak, filmin aynı tadı vermeyeceğini düşünüyorum.

      Sil
  6. Olmadı ki şimdi. :( Ballandıra ballandıra anlatmışsınız. Elimde okumayı bekleyen 4 kitabım var. Bu ay kitap almayıp onları okumayı düşünüyordum. Ama sanırım bu hafta sonu filme giderken kitapçıya da uğrayacağım...

    YanıtlaSil
  7. Evet şu enteresan kitap! Hem Oscar'ın hem de babaannesinin, babalarının son sözlerinin duyamamış olmaları ilginç olmakla birlikte üzücü geldi bana. Babaanne torun aynı kaderi paylaşıyorlar.
    Yazarın bazı bölümlerde kelimeleri üst üste gelecek şekilde yazdığı yerler vardı, okunamaz hale gelen. Dikkatle bakıldığında aslında yazar buralarda sürekli aynı cümleleri tekrar ediyor, cümleyi de biliyordum lakin kitap şu anda yanımda değil :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...