23 Aralık 2011 Cuma

Neva - Ilgın Olut

Neva
Ilgın Olut
Doğan Kitap
Ağustos 2010 19.Basım
386 sayfa
AFD:
    En önemlisi kitabın yaşanmış bir olayı anlatması. Kendine, yaşadıklarına bakmadan karşısındaki insanı yargılayan bencil birinin, (sevdiğini sandığı, ki ben onun yaşadığının sevgi olduğuna inanmıyorum) tertemiz bir kalbi parçalaması.
   Gerçek olduğu için içimi çok acıttı.
   Tavsiye eder miyim? İlk bölümleri (yani yazarın kendini övmekten konuya giremediği bölümler) hariç kesinlikle evet. Bence özellikle erkeklerin okuması gereken bir kitap. Her ne kadar kitabı okuduktan sonra yazardan nefret etsem de. Yazarın kitabı insanların ders almasını sağlamak , iç sesleriyle yüzleştirmek için yazmış olması, yazabilmesi de tebrik edilecek bir davranış.

Yazarın Kitap İçin Notu: Bu kitap yazılırken edebi bir kaygı güdülmemiştir. Böyle bir kaygının kitabın objektifliğine ve  içtenliğine zarar verebileceği düşünülmüştür.
...
   Ancak şu anda elinde tuttuğunuz ve benim roman, hikaye, deneme, anı vb. hiçbir kategoriye dahil etmeyerek sadece "kitap" adını verdiğim bu cümleler topluluğu hiçbir art niyetli edebiyat eleştirmeninin sözcükleriyle kirlenmeyecek kadar şeffaftır.
...
Aslında  bu kitabın yazılmasının iki amacı var; öncelikle bu bir iç döküş ve hesaplaşmadır... ikinci ve en önemli amaçsa minnet, vefa ve vicdan borcunu ödeyebilmek için bir genç kızı ölümsüzleştirme gayretidir.
...
AFD: Üstteki yorumu yazarken tüm olayların gerçek olduğunu düşünüyordum biraz araştırınca her şeyin tamamıyla gerçek olmadığını özellikle son kısmının, kitabın finali can alıcı olsun diye (hiçbir edebi kaygı güdülmemiş ya) değiştirildiğini öğrendim ve yazara tekrar sinir oldum. Yazar gerçekten edebi bir kaygı gütmüyor olsaydı, tek derdi içini dökme ve Neva'yı ölümsüzleştirme çabası olsaydı; bu kitap sadece maliyetine satılmalı ya da geliri bir hayır kurumuna bağışlanmalıydı. Böyle bir bağışlama durumu olmadığı için de yazarın kitap için olan notunu kesinlikle samimiyetsiz buluyorum.


Kitap Tanıtımından:
   Yıllar geçti üzerinden... Genç adam yıllar boyunca yaşadıklarının bir anını bile unutmadı. Genç bir kızın yalnızca kadınlara özgü derin bir yalnızlıkla, sevgiyi ve mutluluğu arayışını, bunun için yaşadığı masumane çırpınışlarını görememişti.
   Şimdi ise tüm yaşananlar uzaklarda kalan acı dolu bir hatıra gibi. Geldi, arkasında koskoca bir boşluk bıraktı ve geçip gitti. Öyle garip, bu boşluk hep içerlerde bir yerlerde duruyor ve hiçbir şey dolduramıyor onu. İşyerinde çalışırken, evde veya dışarıda dostlarla birlikteyken, çok derinlerdeki bir parça her şeyden ayrı... Sürekli içinizde çalan, sizden başka kimsenin duymadığı bir müzik gibi...
   Evdeki herkes gidip yatağına uzandığında ve bütün sesler kesildiğinde ruhunuzda o garip, berrak ama güçlü müzik duyuluyor sadece. Çok iyi tanıdığınız, varlığına iyice alıştığınız ruhunuzu okşayan bir melodi.
   Vicdanın pırıltılı, ince, yumuşacık fakat o çok güçlü melodisi...

20.02.2012 tarihinde farklı sitelerde kitabın fiyatı:
NetKitap: 12,80 TL
Okuoku: 15,00 TL
D&R: 14,99 TL
HepsiBurada: 13,98 TL
Pandora: 16,00 TL
Kitapyurdu: 16,90 TL
İdefix: 17,00 TL
Yazar Hakkında:
   Ilgın Olut 1969 yılında İzmir'de doğdu. 1987 yılında İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nden mezun oldu. Cerrahpaşa İngilizce Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Haccettepe Üniversitesi'nde infeksiyon hastalıkları dalında ihtisas yaptı. İlk roman "Neva" büyük ilgi gördü ve 2000 yılında Dünya Aktüel Ödülleri En Çok Satan Roman Ödülü'nü aldı. Bir süre UNESCO adına Güney Afrika Cumhuriyeti'nde çalıştı. Halen İzmir'de bir eğitim hastanesinde görev yapmaktadır.

Yazarın Diğer Kitapları:
Yüzleri Arayan adam – Doğan Kitapçılık
Küfkedisi – Doğan Kitapçılık
Günaydın Funda – Doğan Kitapçılık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...