23 Şubat 2015 Pazartesi

Şirket - John Grisham

ŞİRKET
Orijinal Adı: The Firm
JOHN GRISHAM
Çevirmen: Mehmet HARMANCI
İnkılap Kitabevi
(Orijinal İlk Basım 1991)
436 Sayfa

AFD:
   John Grisham kitaplarını okumak uzun süredir aklımda. John Cussack'ın başrölünü oynadığı 2003 yapımı olan Jüri filminin, Grisham kitabından uyarlandığını öğrenince kitaplarını araştırmaya başlamıştım. Zamanla sahaflarda denk geldikçe de John Grisham kitaplarını toplamaya başladım.

   Şirket; zor şartlar altında okuyan ve sonunda Harvard mezunu çok başarılı bir avukat olan Mitchell McDeere'nin hikayesi. Mitch mezun olduktan sonra gelen teklifleri değerlendirmektedir. Mitch'e bir teklif de büyük avukatlık şirketleri için pek de tercih edilmeyen Seatle'den gelmiştir. Mitch bu iş görüşmesine pek hevesli olarak gitmese de, yaptıkları dudak uçuklatan teklifi kabul etmiştir. Şirket kendisine her türlü imkanı sağlamaktadır, Mitch hayatından memnun bir şekilde çalışırken bir FBI ajanını, kendisini şirket hakkında uyarır ve FBI ile işbirliği yapmasını ister. FBI ajanının iddiaları Mitch'in kafasını karıştırır. İddialara göre; Şirket'in yasa dışı işler yapmakta, kara para aklamaktadır ve kaza eseri öldüğü söylenen iki avukatın şirket tarafından öldürüldüğü iddia edilmektedir.
  Mitch şimdi ne yapacaktır. FBI ile işbirliği yapıp şirketi karşısına mı alacaktır yoksa FBI'yı görmezden gelip yasa dışı işlere bulaşan şirkette çalışmaya devam mı edecektir?

  Polisiye - Macera kitapları seven herkese tereddütsüz öneririm Şirket'i. Gerçekten çok akıllıca kurgulanmış ve elinizden bırakamayacağınız güzel bir kitap.

Dipnot: Kitaptan uyarlanan;  başrölünde Tom Cruise'un oynadığı 1993 yapımı bir film The Firm ve 2012 yapımı bir dizi de var The Firm

Kitabın Tanıtımından:
  Mitchell McDeere bulunduğu yere varmak için çok çalışmıştı. Bütün büyük firmalar tarafından istenen ve akılda Wall Street olan genç avukat herkesi şaşırtarak Memphis' da çok özel ve çok zengin bir avukatlık şirketi olan Bendini, Lambert ve Locke Şirketine girer. Mitch ile karısı Abby Tennessee' ye yerleşip yeni yaşamlarına başlarlar. Genç tirler, mutludurlar ve hızla yükselme yolundadırlar. Ya da kendileri öyle sanırlar.

  Çok geçmeden Mitch bir tehlike konusu alır: şirketin iki ortağı Cayman adası açıklarında dalarken kuşkulu bir biçimde ölmüşlerdir. Birden kuşkuları gerçekleşir. Bir lokantada yalnız başına yemek yerken gelen Tarrance adında biri FBI' dan olduğunu, şirketin güvenlik bölümünün Mitch' in evine ve arabasına dinleme aletleri yerleştirildiğini ve tehlikede olduğunu söyler. FBI daha sonra Mitch' le yeniden bağlantı kuracaktır.

  Mitch Tarrance ile diğer buluşmalarında şirketin birkaç gerçek müşterisi olmasına karşın kesinlikle bir hukuk şirketi olmadığını öğrenir. Ne olduklarını ve ne yaptıklarını öğrenince dehşete kapılır. Tarrance FBI' ın içerde bir muhbir aradığını söyler. İşbirliğine yanaşmazsa FBI tarafından bir gün mahkemeye sevkedilecektir, işbirliği yaptığı takdirde şirket kendisini öldürecektir. Bir çıkış yolu yoktur.

  Yoksa var mıdır? İnsanı son sayfasına kadar bırakmayan romanlardan biri.


penguin.com
John Grisham Hakkında:
  Asıl adı John Ray Grisham, Jr.'dır. 8 Şubat 1955 yılında dünyaya gelen Amerikalı avukat, politikacı, ve yazardır. Yazdığı türlerin en bilineni "adli gerilim"dir.

  John Grisham 1981 yılında Mississippi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girmeden önce Mississippi Eyalet Üniversitesi'nden mezun olmuştur ve yaklaşık on yıllığına ceza hukukunda çalıştı. Ayrıca Ocak 1984'ten Eylül 1990'a kadar Mississippi'deki Temsilciler Evi'nde hizmet verdi. İlk romanı Öldürme Zamanı'nı 1984'te yazmaya başladı, ve Haziran 1989'da yayımladı.

  2008 ile birlikte kitapları dünya çapında 250 milyonun üzerinde kopya sattı. Galaxy İngiliz Kitap ödülünü kazandı, Grisham tek baskıda iki milyon kopya satan üç yazardan birisidir, diğerleri ise Tom Clancy ve J.K. Rowling'tir.

  Grisham'ın ilk en çok satan kitabı Şirket'tir. 1991'de piyasaya sürülmüştür, yedi milyon kopyadan fazla satmıştır. Kitap daha sonra 1993 yılında filme ve 2012'de de TV dizisine uyarlanmıştır. Diğer sekiz romanı da filme uyarlandı. Bunlar: Gaz Odası, Müşteri, Boyalı Ev, Pelikan Dosyası, Çılgın Yılbaşı, Yağmurcu, Juri, ve Öldürme Zamanı'dır. Kitapları 29 dile çevrildi ve dünya çapında yayımlandı.
Kaynak:Wikipedia

John Grisham Eserleri:
Öldürme Zamanı (1989)
Şirket (1991)
Pelikan Dosyası (1992)
Müşteri (1993)
Gaz Odası (1994)
Yağmurcu (1995)
Jüri (1996)
Ortak (1997)
Sokak Avukatı (1998)
Vasiyetname (1999)
Kardeşler (2000)
Boyalı Ev (2001)
Skipping Christmas (2001)
Davet (2002)
Tazminat Kralı (2003)
Bleachers (2003)
Son Juri Üyesi (2004)
Tuzak (2005)
Masum Adam (2006)
Playing for Pizza (2007)
Temyiz (2008)
Çaylak (2009)
Sakin Cennet (2009)
İtiraf (2010)
Küçük Avukat (2010)
Davacı (2011)
Kaçırılan Kız (2011)
Calico Joe (2012)
Sanık (2012)
Vurguncu (2012)
Çınarlı Yol (2013)
The Activist (2013)
Gray Mountain (2014)

2 yorum:

  1. ingilizce kitaplarını okuyup cok beğendiğim bir yazardır ;)

    YanıtlaSil
  2. Grishamı duydum ne ki okuyup okumadığımı bilmiyorum ancak bunu alıyorum not olarak...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...