21 Nisan 2014 Pazartesi

Berlin'in Nar Çiçeği - Füruzan

BERLİN'İN NAR ÇİÇEĞİ
FÜRUZAN
Yapı Kredi Yayınları
Ocak 2001, 2. Baskı (Orijinal İlk Basım 1988)
204 Sayfa

MRW:
   Okuduğum ilk Füruzan romanı ve gerçekten hoşuma gitti. O kadar çok yazar, o kadar çok kitap var ki okunacak, ömrüm hepsini okumaya yetecek mi acaba diye düşünüyorum bazen..

  Berlin'in Nar Çiçeği, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya'da yaşayan, kocasını savaşa gönderip iki çocuğuyla geçim derdine düşen, savaşın tüm sıkıntılarını çeken fakat sonra yapayalnız kalan, yalnızlığın ne kadar zor olduğunu anlatan bir yalnızlık öyküsüdür. Hazinem dediği kuşu ile tek başına yaşayan, her Alman gibi ülkelerine çalışmak için gelmiş olan Türklere çok iyi hisler beslemeyen, sevgisizlikten kuruyan, küçülen bu yaşlı kadın, yaşamının son günlerinde sessizce ölümü beklerken ummadığı biçimde sevgiyi yeniden damarlarında hisseder, yüzü güler. 

   Romanımızın kahramanı Frau Elfriede Lemmer'in hüzünlü hayatı okuyanların içini burkacak, hepimizi önünde sonunda bizim de başımıza gelecek olan yaşlılıkla yüzleştirecek, ve kendi anne babamıza karşı ne kadar hayırlı evlat olabildik ya da olabileceğiz sorusunu sorduracak. 

Kitabın Tanıtımından:
    Füruzan, 1988'de ilk kez yayımlandığında altı ay içinde iki kez basılan bu romanında, iki farklı kültürden gelen insanların Almanya'da kesişen, içiçe geçen dünyalarını serimlerken, sevginin, gittikçe daha da kararan çağımızda bile, birleştirici gücünü hala koruduğunu bir kez daha müjdeliyor.
21 Nisan 2014 tarihinde "Berlin'in Nar Çiçeği"i en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri:
Okuoku 8,45 TL
İdefix 8,45 TL
KitapAdresi 8,71 TL
KitapStore 8,84 TL 
KitapPazarYeri 9,10 TL
İnsanKitap 9,36 TL


forumzero.net
Füruzan Hakkında:
   İlk kitabı Parasız Yatılı’yla 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. İlk kitaplarında kötü yola düşmüş kadın ve kızların, çöken burjuva ailelerinin, yoksulluk ve yalnızlıkla boğuşan kadın ve çocukların, yeni ortamlarda bunalan ve yurt özlemi çeken göçmenlerin dramlarına sevecenlikle yaklaştı. Kişileri derinlemesine inceledi ve anlatımını ayrıntılarla besledi. 12 Mart dönemini anlattığı ilk romanı Kırk Yedi’liler ile 1975 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazandı. Daha sonra bir sanatçılar programıyla (D.A.A.D.) 1975’te Batı Berlin’e çağrıldı ve orada bir yıl kalarak işçilerle ve sanatçılarla röportajlar yaptı. Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi birçok dile çevrildi. Öykülerinden yapılan bir toplam, A. Saraçgil tarafından İtalyancaya çevrildi ve 1991’de Napoli’de basıldı. Kırk Yedi’liler romanı 1986’da S. Pirvanova çevirisiyle Bulgaristan’da basıldı. “Sevda Dolu Bir Yaz”, “Nehir”, “İskele Parklarında” öyküleri Damian Craft’ın İngilizce çevirisiyle 2001’de Londra’da yayımlandı. Halen toplu öyküleri İspanyolcaya Gül Işık tarafından çevrilmektedir. Dokuz Çağdaş Türk Öykücüsü (1982, Volk und Welt Verlag) adlı antolojisini veDie Kinder der Türkei (1979, Kinderbuch Verlag) adlı çocuk kitabını ise Doğu Berlin’de konuk kaldığı dönemde hazırladı. 2007’de Dil Derneği’nin düzenlediği Dil Bayramı’nda ve Antalya Öykü Günleri’nde, 2008’de 7. İzmir Öykü Günleri’nde onur ödülleri aldı. 2008 İstanbul Kitap Fuarı’nın “Onur Yazarı” seçildi.

   1988-1990 yıllarında çektiği Benim Sinemalarım filmi 1990’da Cannes Film Festivali’nin “Eleştirmenlerin 7 Günü” ve “Altın Kamera” dallarından çağrı alarak 158 film arasından seçilen 8 filmden biri olarak gösterime girdi. 1991’de Uluslararası İran Fecr Film Festivali’nde, Uluslararası Jüri’den “En İyi İlk Film Jüri Özel Ödülü”nü kazandı. 1991’de Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde seçilen “En İyi On Asya Filmi” arasında yer aldı. 1994’te, Bosna-Hersek, Yunanistan ve Bulgaristan gezilerini Balkan Yolcusu adlı kitabında topladı. Oyunlaştırdığı Sevda Dolu Bir Yaz, Ankara Devlet Tiyatroları’nda yaklaşık 200 kez sahnelendi (2000-2005).
Kaynak: ykykultur.com.tr

Füruzan Eserleri:
Öykü: 
Parasız Yatılı (1971)
Kuşatma (1972)
Benim Sinemalarım(1973)
Gül Mevsimidir (uzun öykü, 1973)
Gecenin Öteki Yüzü(1982)
Sevda Dolu Bir Yaz (1999)
Roman: 
Kırk Yedi’liler (1974)
Berlin’in Nar Çiçeği (1988)
Röportaj: 
Yeni Konuklar (1977).
Gezi: 
Evsahipleri (1981)
Balkan Yolcusu (1994)
Oyun: 
Redife’ye Güzelleme (1981)
Kış Gelmeden (1997)
Çocuk Kitabı: 
Die Kinder der Türkei (1979, Türkiye Çocukları)
Şiir: 
Lodoslar Kenti (1991)

3 yorum:

  1. Füruzan'ı edebiyat aleminde tek geçerim. Bütün eserlerini en az 3 kere okumuşumdur ve tüm kitaplarının farklı yayınevlerinden çıkan farklı baskıları kitaplığımda mevcuttur. Ayriyeten YKY'den çıkan bir de tek ciltlik Toplu Öyküleri başucumda durur, aklıma estikce içinden bir öykü-ki favorim "Edirne'nin Köprüleri'dir-okurum. Parasız Yatılı'nın içindeki öykülerden biridir, kesinlikle okunmalıdır. 47'liler olağanüstü bir romandır, "Gül Mevsimidir" keşke ben yazsaydım değdiğim bir uzun öyküdür. Bence "Berlin'in Nar Çiçeği" Füruzan'ın en az ses getiren kitaplarından biridir, lütfen diğerlerine de şans verin. İyi okumalar...

    YanıtlaSil
  2. parasız yatılıyı okumuştum ben de, gerçekten güzel ve içten bir anlatımı var. sait faik ödülünü almasına şaşmamalı.. o da saik faik gibi insanların arasında gezen bir çift göz :)

    YanıtlaSil
  3. Ben şuan berlinin nar çiçeğini okuyorum kitap çok gzel

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...