7 Aralık 2014 Pazar

Aldatmak - Paulo Coelho

ALDATMAK
Orjinal Adı: Adulterio
PAULO COELHO
Çevirmen: Emrah İMRE
Can Yayınları
Eylül 2014, 1. Baskı
Orijinal İlk Basım: 2014
272 Sayfa


AFD:
  Uzun zamandır Coelho okumamıştım. Aldatmak'ın tanıtım yazısı ilgimi çekince kitabı okumak istedim. Fakat ben tanıtım yazısını kendime göre yorumlayarak; "Aldatmak"ın anlamını çok farklı bir boyutta düşünmüştüm. Meğerse düşündüğüm gibi bir ulvilikle kullanılmamış kelime, en basit, sıradan anlamıyla kullanılmış ve bunun üzerine her ne kadar ulvi bir düşünce eklenmeye çalışılmışsa da, benim kanaatimce kesinlikle olmamış.

  Aldatmak'ın konusuna, tabiri caizse "rahat batması" denilebilir. Dünyanın en zengin, en güzel ülkelerinden biri olan İsviçre'nin başkentinde yaşayan Linda'nın hayatı tam anlamıyla kusursuzdur. İstediği her şeye sahiptir. Sevgi dolu bir eş, sorunsuz çocuklar, başarılı bir kariyer ve mutlu bir hayata dahil sayabileceğimiz her şeye... Bu kadar mükemmel bir yaşamda Linda'ya "rahat batmış" ve eşini "yasak" olması dışında hiçbir artı özelliği olmayan Jacob ile aldatmıştır.  

  Coelho bize bu kitabında "Hayatımız ne kadar kusursuz olursa olsun bazen kim olduğumuzu bulmamız için kendimizi kaybetmemiz gerekir." mesajını vermeye çalışmış ve "Kusursuz bir hayatın olsa da gerçekten mutlu musun?" sorusunu sormuş. İnsanın mutlu olduğunu anlaması için; eşini aldatması sonra saçma sapan bir zamanda/yerde, mucizevi bir şekilde aslında ne kadar şanslı bir insan olduğunu fark etmesiyle hayatına sımsıkı sarılması hikayesi, bana oldukça basit geldi.

  Son zamanlarda beğenmediğim birkaç kitabın yorumu üst üste geldi. Bu durumun, yazarların isimlerine güvenip kitaplarını "Bir kitap daha yazayım, kitabın nasıl olduğu önemli değil, her halükarda ismim sattırır." diyerek yazdığından kaynaklandığını düşünüyorum.

   Coelho okumak isteyenlere; Simyacı, Veronika Ölmek İstiyor, Piedra Irmağının Kıyısında Oturdum Ağladım gibi kitaplarını okumalarını tavsiye ederim.
     

Altı Çizilesi:
  Kötü tarafımız serbest bırakıldığında bütün iyi yönlerimizi gölgede bırakır. 
 Bu durum herkes için geçerlidir. Tiranlar dahi bundan nasibini alır: Genelde, başlangıçta iyi niyetlerle yola çıksalar da zamanla kendilerince iyi olarak gördükleri şeyleri uygulamak için insan doğasının en fena tarafı olan korku ve dehşeti bir araç olarak kullanmaya başlarlar.



Kitap Tanıtımından:
  ... yaşadığım sokak, sokak lambaları, şu an içinde bulunduğum ev, salondaki mobilyalar, bir gün hepsi ortadan kaybolacak... tıpkı bedenim gibi. Ama bir şey var ki kâinatın ruhunda iz bırakacak: sevgim. Linda ayrıcalıklı bir yaşama sahip olduğunun bilincinde. Yine de her sabah yeni bir güne açtığı gözlerini hemen kapayası geliyor. Arkadaşları ilaç kullanmasını öneriyor. Oysa Linda'nın istediği hissizleşmek değil, yaşadığını hissetmek...

  Çünkü yaşamak sevmektir. Paulo Coelho Aldatmak'ta diğer kitaplarından farklı olarak kışkırtıcı, tene dokunan ve tutku dolu bir hikâyeyle çıkıyor okurun karşısına. Her şeyin mümkünmüş gibi sunulduğu bir dünyada, imkânsız aşkın izini sürüyor. Ruhun kuytularında kaybolmaya çekinmeden... Ne de olsa bazen kim olduğumuzu bulmamız için kendimizi kaybetmemiz gerekir.





Paulo Coelho Hakkında: (24 Ağustos 1947, Rio de Janerio-Brezilya). Yazar ve söz yazarı.

   Paulo Coelho gençliğinde bir hippiydi. Yazarlığa başlamadan önce ülkesinde tanınan bir şarkı sözü yazarıydı. Bir süre gazetecilik de yapan Paulo Coelho'yu 1988 yılında yayınlanan romanı Simyacı en çok okunan çağdaş yazarlardan biri yaptı. 42 ülkede yayınlanan, 26 dile çevrilen Simyacı, benzersiz bir başarıya ulaştı ve bu kitap sayesinde Gabriel Garcia Marquez'den sonra en çok okunan Latin Amerikalı yazar oldu. Paulo Coelho'nun kurduğu Paulo Coelho Enstitüsü, ülkesindeki yoksul çocuk ve yaşlılara yardım etmektedir. Coelho, UNESCO'nun Kültürlerarası Diyaloglar programında danışman olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nu düzenleyen Schwab Vakfı'nın yönetim kurulundadır. Paulo Coelho pek çok saygın ödülün sahibi oldu; bunlar arasında Dünya Ekonomik Forumu'nun verdiği Crystal Award ve Fransız Légion d'Honneur nişanı da vardır. Yazar 2002 yılında Brezilya Edebiyat Akademisi'ne kabul edildi. Coelho, ayrıca pek çok saygın basın kuruluşu için haftalık köşe yazıları yazmaktadır. Paulo Coelho Rio de Janerio'da yaşamaktadır.

Paulo Coelho Kitapları:
1. Brida - Can Yayınları
2. Kazanan Yalnızdır - Can Yayınları
3. Portobello Cadısı - Can Yayınları
4. Haç - Can Yayınları
5. Zahir - Can Yayınları
6. Veronika Ölmek İstiyor - Can Yayınları
7. Şeytan ve Genç Kadın - Can Yayınları
8. Simyacı - Can Yayınları
10. On bir Dakika - Can Yayınları
11. Işığın Savaşçısının El Kitabı - Can Yayınları
12. Beşinci Dağ - Can Yayınları
13. Elif - Can Yayınları
14. Akra'da Bulunan El Yazması - Can Yayınları
15. Aldatmak - Can Yayınları

4 yorum:

  1. Kitabı aldığımda ben de büyük bir merakla okumaya başlamıştım. Kitap kapağı da ilgimi çekince çok umutlanmıştım güzel kitap olacağı konusunda. Ama maalesef ben de hayal kırıklığına yaşadım. Simyacı en çok sevdiğim kitaplarından biriydi. Elif'i de beğenmiştim. Ama bu kitabın konusu bana basit geldi. Yer yer çok güzel dersler vermiş ama umduğumu bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu Paulo Coelho okuru bu kitap için aynı düşüncede sanırım.

      Sil
  2. Ohhhhhh ağzınıza sağlık. Birilerinin bu çok satan , harika, şahane , muhteşem , mutlaka okunası kitaplarla ilgili gerçek görüşlerini söylemesinin zamanı gelmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Bu kitabı yeni bir yazar yazmış olsa bu kadar söylenmezdim büyük ihtimalle. Ama sırf üzerinde "Paulo Coelho" ismi var diye mükemmel bir kitapmış gibi reklamları yapıldığından, bu kadar abartının insanları kandırmaktan başka bir adı olmadığını söylemek de boynumuzun borcu olduğunu düşünüyorum.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...