23 Temmuz 2014 Çarşamba

Vahşetin Çağrısı - Jack London

VAHŞETİN ÇAĞRISI
Orijinal Adı: The Call Of The Wild
JACK LONDON
Çevirmen: Levent CİNEMRE
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eylül 2013, 4. Baskı
(Orijinal İlk Basım 1903)
108 Sayfa

AFD:
    Jack London'ın bir köpeğin hayatı üzerinden; sevgiyi, nefreti, liderlik ve benlik mücadelesini anlattığı, bir çırpıda okunan ve herkese tavsiye edeceğim bir kitap Vahşetin Çağrısı.

   Daha önce Martin Eden'i okuyarak Jack London'ın yazma serüvenini, bu süreçte yaşadığı zorlukları öğrenmiştim. İlk defa kendi hayatını yazdığı Martin Eden harici bir kitabını okuyorum. Demek o kitabında bahsettiği ve gönderdiği dergiler/yayınevleri tarafından beğenilmeyip geri gönderilen yazılarından birisi de buymuş. Bu kitap nasıl geri çevrilmiş? Acaba şu an okuduğumuz Vahşetin Çağrısı, yayınevleri tarafından geri çevrildikten sonra Jack London'ın yaptığı eklemeler/düzenlemelerle mi bu kadar güzel bir hale geldi? Bu soruların cevabını bilmesem de, bildiğim bir şey kitabın kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğudur.

   Kitap aslında evcil bir köpek olan Buck'un, çok değer verildiği yuvasından/sahibinden kaçırılmasıyla başlıyor. Buck kaçırıldıktan sonra yeni adresi Alaska, yeni işi ise kızak çekmek oluyor. Sıcacık yuvasından ayrılan ve tek işi sahiplerini eğlendirmek olan Buck için yaşam artık zorlu bir mücadeledir. Hayatta kalmak, lider olmak ve kendi olmak adına sürekli bir savaş veren Buck acaba bu yaşam şartlarına adapte olabilecek midir?

     Kitap isminin çevirisinde büyük bir sorun olduğunu düşünüyorum.  İngilizcesi "The Call of the Wild" yani Vahşi Yaşamın Çağrısı iken bugüne kadar neden Vahşetin Çağrısı diye çevrilmiş anlamak mümkün değil. Bir eleştirim de okuduğum kitabın çevirisine, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın kitabı olduğunu görünce tereddütsüz aldım fakat çevirisinde bir sorun olduğunu düşünüyorum. Son olarak kitabın 2009 yapımı bir filmi olduğunu da hatırlatayım.

Kitabın Tanıtımından:
   Amerikan edebiyatının büyük ustalarından Jack London'ın unutulmaz romanı Vahşetin Çağrısı hemen tüm dillere çevrilmiş, gerçek anlamda bir klasik niteliği kazanmıştır.

   Dünya edebiyatında kendi kendini yetiştiren yazarların en yetkin örneklerinden biri olan Jack London, en güçlü ve etkileyici yapıtlarından biri sayılan Vahşetin Çağrısı'nda, kızağa koşulan bir kurt köpeğinin amansız yaşam savaşını anlatır. Alaska'nın yabanıl ortamında yaşayan insanların acımasızlığından payına düşeni alan Buck, ayakta kalabilmek için inanılmaz bir savaş verecek, giderek yabanın çekiciliğine kapılarak özgür seçimini yapacaktır.

   Ne ki, Buck'ın bir köpek olduğunu bilmesek, onun başından geçenleri bir insanın zorluklarla dolu yaşamöyküsü olarak da okuyabiliriz. London, bir köpeğin öyküsünün ardında, insanlık durumunun ürkütücü bir panoramasını önümüze serer.

23 Temmuz 2014 tarihinde "Vahşetin Çağrısı"nı en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri:
KitapStore 4,20 TL 
Okuoku 4,32 TL
Babil 4,50 TL
D&R 4,50 TL
İdefix 4,50 TL
Pandora 4,62 TL


Jack London Hakkında:
haberler.com
   Jack London -gerçek adıyla John Griffith London- 1876'da San Francisco'da doğdu. Çocukluk yılları sefalet içinde ama alabildiğine hareketli geçti. En büyük zevki kitap okumaktı, ancak ailesinin güç koşullarda yaşaması yüzünden on dört yaşında okulu bırakıp bir konserve fabrikasında çalışmaya başladı. Yaşadığı çevredeki sefaletin ve kötü çevrenin de etkisiyle on altı yaşına gelmeden bir sokak çetesinin üyesi olmuştu. Sonraki yıllarda sokak çetesinde yaşadığı deneyimleri The Cruise of the Dazzler ve Tales of the Fish Patrol isimli öykülerinde yazıya döktü. 1893'te, hem para kazanmak hem de maceraperest duygularını tatmin için Sibirya ve Japonya'ya giden bir gemide çalışmaya başladı. ABD'ye döndükten sonra da tüm ülkeyi baştan sona dolaştı. Ancak kitaplara ve okumaya âdeta aşkla bağlıydı. Yoğun çalışmaların ardından Californiya Üniversitesi'ne girmeyi başardı, ancak maddi zorluklar yüzünden eğitimini tamamlayamadan ayrılmak zorunda kaldı. 1897'de, Klondike'ta altın madeni bulunduğu haberi üzerine altın aramaya koyuldu. San Francisco'ya dönüşünün ardından yaşadığı bu deneyimi yine öykülere döktü. İlk öyküleri Overland Monthly ve Atlantic Montbty'de yayımlandı. 1900'de ülke çapında tanınmasını sağlayan The Son of the Wolf yayımlandı. 1902'de Londra'ya giden London'ın hayatı olaylar ve maceralarla doluydu. Güney denizlerine yolculuk yaptı, Rus-Japon savaşında muhabirdi. Yaşadığı olaylar ve kazandığı, deneyimler pek çok öyküsüne ve romanına zemin oluşturdu. Aralarında, The Call of the Wild (Vahşetin Çağrısı), White Fang (Beyaz Diş), Martin Eden gibi romanların da yer aldığı pek çok esere imza attı. 1916'da Californiya'da öldü.

Jack London'un Türkçeye Çevrilen Eserleri: 
Acemi Gece
Acı Kuvvet
Açlar Ordusu
Ademden Önce (1907)
Alaska Kid
Alın Teri
Altın Rüyası
Altta Kalanlar
Ataların Tanrısı
Ateş Yakmak
Ay Vadisi (1913)
Bana Göre Hayatın Anlamı
Beyaz Cehennem
Beyaz Diş (1906)
Beyaz Sessizlik
Bin Düzine Yumurta
Bir Lokma Et
Boksör
Buck'ın Maceraları
Büyük Serüven
Cambazhane Köpeği
Can Yoldaşı
Cinayet Şirketi 
Dağdan İnme
Dehşet Ülkesi
Demir Ökçe (1908)
Demiryolu Serserileri (1907)
Deniz Kurdu (1904)
Deniz ve Çocuk
Denizin Çağrısı/Doğanın Çağrısı
Denizler Serüveni
Devrim
Direniş
Doğu Yakası
Dolu Dizgin Bir Denizci
Dönek
Düş Ülkelerine Yolculuk
Elsinore'da İsyan / Gemide İsyan
Gece Doğan
Geleceğin Hikayeleri
Güneş Çocuğu
Halk Avcısı
Hawaii Hikayeleri
İnsanın Sadakati
İntihar
İstiridye Korsanları
John Barleycorn (Bir Alkoliğin Anıları) (1913)
Katıksız Sevgi
Kızi Kar ve Kan
Kızıl Veba
Kumarbazlar Cenneti
Kurdun Oğlu/Kurt Dölü/Kurt Hücumu/Kurt Kanı/Kurt Oyunu
Macera / Macera Arayan Kadın
Martin Eden (1909)
Meksikalı/Meksikalı Devrimci
Midas'ın Müritleri
Ormandan Gelen Ses
Ölüme Boyun Eğmeyen Adam
Pazarlık
San  Francisco Korsanları
Sevginin Katıksızı
Sirk Köpeği
Suikast Bürosu
Şafak Kızı
Şampiyon
Tanrılar ve Köpekler
Tek Özgürlüğüm
Uçurum Halkı/Uçurum İnsanları
Uzak Bir Ülkede/Uzak Diyarlarda
Vahşetin Çağrısı (1903)
Yabani Adam
Yakalanış
Yanan Gün Işığı (1910)
Yaşama Hırsı
Yıldızlar Korsanı
Yol
Yumruk

1 yorum:

  1. Ben de Beyaz Diş'i okuyorum şimdi.
    Jack London çok severim, bulabildiğim kadar çok kitabını okumak istiyorum.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...