15 Temmuz 2014 Salı

Gülden Kale Düştü - Ahmet Karcılılar

GÜLDEN KALE DÜŞTÜ
AHMET KARCILILAR
Doğan Kitap
Kasım 2000, 10. Baskı
İlk Baskı: Mayıs 2000
174 Sayfa

AFD:

Her şey biter.
Su taşı bitirir,
güneş suyu.
Zaman güneşi bitirir,
aşk zamanı.
Söz aşkı bitirir,
ben sözü.
Ahmet Karcılılar - Gülden Kale Düştü

   Gülden Kale Düştü, ilgiyle takip ettiğimiz SirEvo'nun CineShoot adlı blogundaki tavsiyesi üzerine okuma listemize aldığımız, sahafta görünce de hemen kitaplığımıza eklediğimiz bir kitap.  

      Kitap ilk başta ismiyle okuru kendisine çekiyor. Gülden Kale Düştü... Biraz düşününce ve tabii ki kitabı okuyunca pek çok anlama geldiğini görüyoruz. Kitabı okurken ara ara kapağını kapatıp, isminin ne anlama geldiğini düşündüğüm zamanlar oldu. Benim bulduğum anlamları şöyle; Gülden bir Kalenin Düştüğü, Gülden bir Kalenin Düş olduğu,  Gülden isimli kişye Kalenin Düştüğünü haber vermesi, Gülden Kale isimli kişinin bir Düş olduğu, Gülden Kale isimli kişinin Düştüğü.. gibi bir sürü anlama geliyor.

    Bu kitap ilk çıktığında oldukça tartışma yaratmış, bundan haberim yoktu. Instagram arkadaşlarımızdan Gülşah Hanım ve Evren Bey sayesinde bu tartışmalardan haberim oldu ve araştırmaya başladım. Meğer neler olmuş :) İlk iddia; yazarımız Ahmet Karcılılar'ın kendisini aldatan eşiyle olan hayatını, eşinin özel mektuplarına ve yatak odası sırlarına kadar birebir anlatıldığı iddiası, bu iddianın sahibi tabii ki eski eşi. İkinci iddia ise; eşinin mektuplarını birebir yayınladığı için mektuplarda bulunan alıntılara (Cezmi Ersöz'ün Hayallerini Yak Evi Isıt adlı kitaptan yapılmış), fark etmeden kitabında yer vermesidir. Eşinin iddiasına göre Ahmet Karcılılar hiç Cezmi Ersöz okumadığı için mektuplarında kullandığı bu alıntıları fark edememiştir. 

      Kitabı hakkında böyle büyük iddialar ve bu iddialarla ilgili davalar varken Ahmet Karcılılar'ın bu iddialara pek cevap vermediği gözükmektedir. Bulabildiğim tek cevap ikinci iddia için; yapılan alıntıların farkında olduğunu bunun okura oynadığı bir oyun olduğunu söylemekle yetinmiştir.  

     Peki kitap nasıldı? Araştırdıklarımdan anladığım kadarıyla bu kitap gerçek ve kurgunun birleşimi. Ahmet Karcılılar'ın baş karakteri aslında kendisi. Yazar olan karakterimiz Adem Kaman, eşin Gülden Kale'nin kendisini aldattığını öğrenince onun hakkında yazmaya başlıyor (bu kısıma gerçek diyebiliriz),  eşinden ayrıldıktan belirli bir süre geçtikten sonra polisler kapısını çalıyor ve kendisini Gülden Kale'yi öldürmekten dolayı suçluyorlar. Aslında Gülden Kale'nin arkasında bir intihar mektubu bırakmasına rağmen, savcının baskısıyla Adem Kaman sorgulanıyor. Acaba Gülden Kale gerçekten intihar mı etti? Yoksa öldürüldü mü? Peki katili kim? Adem Kaman mı?... Bu soruların cevabını tabiki Gülden Kale Düştü'nün sayfalarında bulabilirsiniz.

    Tavsiye eder miyim? Kesinlikle tavsiye ederim fakat +16 kısıtlamasıyla. Neden kitaplarda bu şekilde uyarılar yok anlamıyorum. Cinselliğin bu kadar açık şekilde tasvir edildiği bir kitapta böyle bir uyarı kesinlikle olmalı. Neden tavsiye ettiğim kısmına gelirsek, bence kitap mükemmel bir kurguyla yazılmış. Yazarın zekasına hayran kaldım diyebilirim. Yazarın zekasının ne derecede olduğunun örneklerinden biri de kitapta geçen Adem Kaman'ın bu cümlesi; "Bundan sonra konuşmayacağım, yazdıklarımdan başka söyleyecek başka bir şeyim yok" Bence Ahmet Karcılılar kitabı yayınlandığında ne tepkiler alacağını biliyordu ve gelecek tepkilere cevabını aslında kitabındaki bu cümleyle vermişti. Belki de böyle bir şey yok ben uyduruyorum ama böyle düşünmek bile kitaptan aldığım tadı benim için bir nebze daha arttırıyor.

Altı Çizilesi:
  Sana sürekli "Seni seviyorum" demezdim, ama sevdiğimi bilirdin. Öyle sanırdım. Bu yüzden gittin; bunu çokça söyleyenlere inandığın için. Bu kadar kutsal bir sözü kolaylıkla söyleyebilenlere inandığın için.
  Sana, seni sevdiğimi söylemek, kendimi sevdiğimi söylemek kadar kutsaldı çünkü. Sen de anlamışsındır sanırım, ne kadar çok söylersen, o kadar kolay gidiyorlar. 

Kitabın Tanıtımından:
   İlk romanı Yağmur Hüznüyle edebiyat çevrelerinin dikkatini çeken ve 1998 Orhan Kemal Roman Ödülünü alan Ahmet Karcılılar, Gülden Kale Düştü adlı romanıyla ikinci kez okurların karşısına çıkıyor. Gülden Kale Düştü, küçüldükçe daha da karmaşık hale gelen dünyaya bir Anadolu kentinden bakıyor. Roman, modern hayatın karmaşasından sıkılıp kendi kozasına çekilerek yalnızlığı tercih eden bir yazarın, kimi zaman yaşama bakışını, kimi zaman da anlattığı metinleriyle desteklenen polisiye bir kurgu içeriyor. Ayrıldığı eşinin intihar mı, cinayet mi olduğu belirsiz ölümüyle başlayan ve yazarın sorgulanmasıyla devam eden olay örgüsünün yanı sıra aşk, cinsellik, sadakat ve ihanetin değişen anlamları sorgulanıyor. Gülden Kale Düştü'de Ahmet Karcılılar, yalın bir dil ve anlatımla okuru, beklemediği şaşırtıcı bir -sona ya da başlangıca- götürüyor.


webarsiv.hurriyet.com.tr
Ahmet Karcılılar Hakkında:
   6 Haziran 1965 tarihinde Denizli’de doğdu. 1976'dan itibaren yerel gazetelerde öyküleri yayımlandı. Yüksek öğrenimini 1987 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde tamamladı. 1990-98 yılları arasında pazarlama, finansman ve satış gibi çeşitli alanlardaki iş deneyimlerinin ardından yazarlıkta karar kıldı ve ilk romanı Yağmur Hüznü'nü 1998 yılında yayımladı. Bu ilk romanı ile Orhan Kemal Roman Ödülü'nü kazandı. Yine aynı yıl Hayalet Gemi’de öykü ve denemeleri yayımlandı. 
Kaynak:Wikipedia

Ahmet Karcılılar Eserleri:
Yağmur Hüznü (1998)
Gülden Kale Düştü (2000)
Fotoğraf Hikayeleri (2001)
Akrep ve Semender (2002)
Anonim Kitap (2004)

2 yorum:

  1. Tesadüfün böylesi...

    Bir kitap sitesinde "okunması gereken bloglar" diye bir başlık vardı. Sizin linki eklememişler, önce bir tıklayayım da bakayım doğru linki mi paylaşıyorum diye sitenize geldim, favori kitaplarımdan biri benim blog adresim ve tavsiyemle paylaşılmış. Çok hoşuma gitti, şahane bir sürpriz oldu.

    Ayrıca ben de kapağına dönüp sık sık bakmıştım ne anlama geliyor bu diye. O da ayrı bir güzel tesadüf oldu. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap sizin yorumunuz/tavsiyenizle okunma listemize alındı, sizden bahsetmemek olur mu hiç?

      "Okunması gereken bloglar" kategorisinde gördüğünüz için de ayrıca teşekkürler. :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...