25 Mart 2012 Pazar

Uzun Veda - Andrea Gillies

UZUN VEDA
Orjinal Adı: Keeper
ANDREA GILLIES
Çeviri: Burçak AYDINALP
 Derin Kitap
  Mayıs 2011, 1.Baskı
343 Sayfa
MRW:
    Kitabın ismi, kapak rengi ve kapak fotoğrafı görür görmez beni cezbetmişti. Hüzünlü bir hikaye okuyacağımı biliyordum. “Bir Ev, Üç Nesil Ve Alzheimer’a giden Bir Yolculuk” yazıyordu kapağın üzerinde.
    Yazar Andrea Gillies, kendi evinde Alzheimer hastası olan kayınvalidesine bakıyor ve bu kitapta kendi ve Nancy’nin (kayınvalidesi) yaşadıkları, Nancy’nin hastalığının seyri, Alzheimer hastalığı hakkında tıbbi bilgi veriyor. Yani Uzun Veda gerçek bir hayat hikayesi.

    Alzheimer’ı sadece ileri derecede unutkanlık olarak bilenler varsa, bu kitap hastalığın maalesef bu kadar masum olmadığını, hem hastaya hem de hasta bakıcıya karşı ne kadar zalim olduğunu, her iki tarafı da zor zamanların beklediğini anlatıyor.

    Uzun Veda’yı çoğu zaman üzülerek ve Allah’a aileme, sevdiklerime, yakınlarıma şifasız dert vermemesi için dua ederek okudum. Bu arada da hastalık hakkında bol bol bilgi edindim. 32 bölümden oluşan kitapta Andrea Gillies bize tarihte aynı hastalığa yakalanmış ünlü kişiler hakkında da bilgi veriyor. Güzel ama hüzünlü, aynı zamanda öğretici bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Altı Çizilesi:
   Kitap bizim birer aziz gibi davranmamızı bekliyor. “Alzheimer'ı eğlenceli kılın. Bir bakıcı olarak kendinizi her şeyinizle buna adayın. Enerjik olun. Destek alın. Hastayla geçirdiğiniz zamanı mümkün olduğu kadar canlı kılın. Baş etme stratejilerini öğrenin. Tavırlarına yaratıcı karşılıklar verin. Kötü günlerin tahlil edilebilmesini ve bakıcı davranışlarının ayarlanabilir olmasını sağlayın. Yaklaşımınızı değerlendirin ve değiştirin. Not tutun. İşleri istemeden de olsa kötüleştirmediğinizden emin olun. Asla hastayı cezalandırmayın, suçlamayın ve azarlamayın; bunların hepsi tacize girer. Unutmayın, bunama hastaları artık kendi davranışlarından sorumlu değiller. Sakin olun. Bir adım geri gidin. Kötü tavırları görmezden gelin. Onlara dert anlatmaya çalışmayın. Dikkatlerini dağıtmak daha etkili bir yöntemdir. Huzurlu bir ortam yaratın. Onları rahatlatın. Olaylara onların açısından bakın. Onları meşgul tutun, elinizden geldiğince ev hayatına katılmalarını sağlayın. Evi bir çocuk için güvenli kılıyormuş gibi düzenleyin. Yeni şeyleri, durumları, insanları ve sesi en aza indirgeyin.” Kitap kısaca, bakıcı, hayatına veda edebilirsin demek istiyor.

    Nancy, Morris’i memnun etmek için uğraşıyor, onun için ne yapabileceğini soruyor sonra da komutlara uyamıyordu.
“Değneğimi dedim! Değnek! Eve girmek için değneğime ihtiyacım var, gazeteye değil!”
“Küllük, Nancy, küllük diyorum. Küllüğün ne olduğunu biliyorsun git Andrea’yı bul. “O kim” de ne demek? Bak, işte mutfaktaki o. Mutfakta! Kapıdan geç. Nereye gidiyorsun sen şimdi? Kapı dedim, kapı! Tanrım!

    Nancy, tuvaleti kullanırken yardımı kabul etmiyor. En kötüsü de artık yerleri tercih etmesi. Tuvaletin arkasında, perdenin arkasına saklanmış pencere kenarlarında ve bir kere de kütüphanede ciltli kitapların arkasına gizlenmiş kaka bulduğumu hatırlıyorum. Klozeti elleriyle temizlemek gibi bir alışkanlık edindiğinden yiyeceklere dokunmasına izin vermiyoruz.

Kitabın Tanıtımından:
KİŞİLİĞİMİZ ELİMİZDEN ALINABİLİR Mİ?
YOKSA BİZ, ANILARIMIZIN TOPLAMINDAN FAZLASI MIYIZ?
RUH NE DEMEK?

   Yazar ve üç çocuk annesi Andrea Gillies, Alzheimer'ın orta aşamalarındaki kayınvalidesi Nancy'ye bakmaya başlar. Kalabalıklaşan aile İskoçya'nın ücra bir köşesindeki büyük bir Viktoryen eve taşınır. Bu evde, Andrea'nın yeni bir roman yazma girişimleri başarısız olur. Bu arada, hastalığının seyri hızlanan Nancy mantıksal dünyadan ayrılmaya, bunamanın alternatif gerçekliğine doğru yol almaya başlar.

   Uzun Veda, bu ehlileştirilmemiş bölgede yazılmış bir roman... Andrea Gillies, bizim sıradan deyip geçtiğimiz şeylerin Nancy üzerindeki etkisinin kaydını tutuyor ve Alzheimer'ın insan üzerindeki etkilerine kendi zekice tespitlerini ekliyor. Bu dramın tam ortasında kalan ailenin İskoçya'dan Türkiye'ye uzanan öyküsü, hastalığı öğrenmekteki adımların aslında ne kadar zor ve ilginç olduğuna dair aydınlatıcı bir roman, bir gerçek hayat hikâyesi.

"Harika bir kitap! Dürüst, hüzünlü ve nazik… Zaman zaman öfkeli, çoğunlukla komik. Kitap bizi bunama diyarına götürüyor ve insan olmanın anlamını keşfettiriyor." DEBORAH MOGGACH

"Harika, korkutucu, her kelimesi ve her cümlesi kesinlikle güçlü… Elinizden bırakamayacaksınız." QUENTIN COOPER

"Olağanüstü." ALZHEIMER'S RESEARCH TRUST

"Son derece duygulu." DAILY MAIL

25.03.2012 tarihde farklı sitelerde kitabın fiyatı:
DR: 4,00 TL
İdefix: 11,90 TL
Okuoku: 19,92 TL
Kitapyurdu: 21,04 TL
Hepsiburada: 21,37 TL
Kitapadresi: 23,66 TL


Andrea Gillies Hakkında: Yazar ve gazetecidir. Uzun Veda adlı romanı ile 2009 Wellcome Trust Kitap Ödülü, İngiltere'nin En Seçkin Popüler Bilim Yazarlığı Ödülü ve 2010 Orwell Ödülü'nü kazandı. İskoçya'da ailesiyle birlikte yaşıyor.
   Bir aristokrat ailenin yaşamını ve sırlarını anlattığı, BEYAZ YALAN adlı romanı, Şubat 2012'de ülkesinde yayımlanmıştır.

12 yorum:

  1. Ben bu kitabı çok merak ediyordum ama dayanabilir miyim, yüreğim kaldırır da kitabı bitirebilir miyim bilmiyorum :(

    Ayrıca bu kitabı hemen yazdığınız için teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle yürek burkan bir yanı yok aslında, yazar acıtasyon yapmamış. rahat okuyacağınız bir kitap, konusuna ilgi duyduysanız okumanızı öneririm.

      Ayrıca rica ediyorum ne demek :)

      Sil
  2. Şu an okuduğum kitap. Henüz 4. bölümdeyim.. Nancy bir alem.. Tavsiye edilesi, sıradışı değil ama sıradan bir kitap da değil. Dr'da 4 TL, fiyatı da gayet iyi..

    YanıtlaSil
  3. evet doğru bir yorum olmuş, "sıradışı değil ama sıradan bir kitap da değil" kimi zaman gülerek, kimi zaman üzülerek okudum.
    sizin sayfanızda yorumunuzu da bekliyoruz en kısa zamanda :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yorum olmuş elinize sağlık...Kitabı hemen listeme ekledim...

    YanıtlaSil
  5. Listeme aldım,teşekkürler,güzel kitaba benziyor...

    YanıtlaSil
  6. Penguen ve Kitap Cumhuriyetim; teşekkür ediyorum ve tavsiye edilesi bir kitap, okunabilir :)

    YanıtlaSil
  7. hım ilginç bir kitap, okumam lazım sanırım:)ah listelerim artık evlere sığmaz haldeler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)liste problemi bizde de var :) takip edebilmek mümkün değil, ve her gün de yeni kitaplar çıkıyor, hepsine sahip olabilmek zor ama hayali bile güzel :)

      Sil
    2. hiç bir şey için bu kadar aç gözlü olduğumu sanmıyorum ama kitaplara doymuyorum, üzülsem mi sevinsem mi bu hallerime onu da bilemiyorum:)

      Sil
    3. merak etmeyin Eylem Hanım, bu çok güzel bir şey, içiniz rahat olsun :) güzel kitaplığınızda hiç boş yer kalmasın inşallah :)

      Sil
  8. Benim kitapta en beğendiğim yan hastalık hakkında geniş bir yelpazede yapılan araştırmalar.Okuyucu sıkmadan olay örgülerinin arasına bunları katmayı başarmış.Zayıf bulduğum taraf ise başı sonu olmayan kesik kesik anıların kitaba aktarılması hangi zamanda nerede olduğumu şaşırdığım oldu.Paragraflar arasında bütünlük yoktu.Belki de kitabı hastasına bakarken yazdığı için,yada eski günlüklerden derlediği için bilemem.Sonuçta Alzheimer hastası yakını olan her kişiye,özellikle de bu hastaların birinci dereceden bakımı ile uğraşan kişilere okumalarını tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...