23 Kasım 2015 Pazartesi

Çizgili Pijamalı Çocuk - John Boyne

ÇİZGİLİ PİJAMALI ÇOCUK
Orijinal Adı: The Boy in the Striped Pyjamas
Çevirmen: Tülin - Tayfun TÖRÜNER
Tudem Yayınları
Nisan 2015, 18. Baskı
Orijinal İlk Baskı: 2006
205 Sayfa

AFD:
  "Çizgili Pijamalı Çocuk" bugüne kadar okuduğum en etkileyici kitaplardan biri. Kitapta, 2. Dünya Savaşı esnasında Auschwitz Toplama Kampı'nda tanışan 9 yaşındaki iki çocuğun hikayesi anlatılıyor. Çocuklardan biri; Auchwitz Toplama Kampı komutanının oğlu Bruno, diğeri ise toplama kampında esir olarak bulunan Shmuel.

  Hikaye aslında bize, savaşın ne kadar anlamsız olduğunu anlatıyor. Hikayedeki Bruno ile; beyni yıkanmamış, ailesi veya çevresi tarafından kalbine zehir işlenmemiş bir çocuğun gözünde, herkesin masum olduğu, kimsenin ırkına, cinsine ya da rengine göre ayrılmadığını görüyoruz. Bruno'nun gözünde Shmuel, etrafında gördüğü, tanımış olduğu çocuklar gibi sıradan bir çocuk. Kıyafetlerinin biraz kirli olması dışında.

  Hikayemiz Bruno'nun gözünden anlatılıyor, ben de Bruno'nun durumunu anlatarak girdim konuya fakat hikayedeki can alıcı nokta; hiçbirşeyden haberi olmayan Bruno'nun davranışları mı yoksa tüm yaşanılanlardan haberi olan, annesinden zorla ayrılan, küçücük yaşında ölümler, katliamlar gören ve buna rağmen bu katliamların baş sorumlularından biri olan komutanın, kendisine bir dost gibi yaklaşan oğlu ile arkadaş olabilen Shmuel'in tutumu mu?

  Kitabı herkese şiddetle öneririm. Doğduğumuz yeri, ırkımızı ve ailemizi seçemiyoruz, önemli olan etrafımızdaki tüm koşullara rağmen kalbimizi temiz tutabilmek.  Keşke her kalp Bruno'nun kalbi gibi temiz kalabilse ve her kalp tüm yaşadıklarına rağmen Shmuel'in kalbi gibi büyük olabilse...


Altı Çizilesi:
  Bruno hala Shmuel'in elini sımsıkı tutuyordu ve dünyadaki hiçbir şey Bruno'yu onun elini bırakmaya razı edemezdi.

Kitabın Tanıtımından:
  ÇİZGİLİ PİJAMALI ÇOCUK; tanımlanması çok zor bir hikaye.Genelde arka kapakta kitapla ilgili bazı ip uçları veririz.Ama okumanın zevkini bozacağını düşündüğümüzden bu kitapta bunu yapmadık. Bizce neler olduğunu bilmeden okumaya başlamanız çok önemli.

 Bu kitabı okumaya başladığınızda,Bruno adındaki 9 yaşındaki  bir çocukla bir yolculuğa çıkacaksınız(Ama bu kitap 9 yaşındakiler için değil).Ve er geç Bruno ile birlikte bir tel örgüye varacaksınız.

  Böyle tel örgüler dünyanın dört bir yanında var.Umarız asla rastlamak zorunda kalmazsınız.

John Boyne Hakkında:
  1971 yılında İrlanda’nın Dublin kentinde dünyaya gelen John Boyne, Dublin Trinity Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Norwich’deki East Anglia Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık dersleri aldı ve buradaki çalışmalarıyla Curtis Brown ödülüne layık görüldü. Edebiyat yaşamına kısa öyküler yazarak başlayan ve yaklaşık 70 kısa öyküsü yayımlanan John Boyne’un ilk hikâyesi The Entertainments Jar (Eğlenceler Kavanozu) İrlanda’da Hennessy Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi. Yazarın 2006 yılında yayımladığı ve Nazi toplama kampları gerçeğini iki çocuğun gözünden anlattığı ilk çocuk romanı Çizgili Pijamalı Çocuk, Miramax tarafından sinemaya uyarlanarak pek çok ödül aldı. Aynı roman, İrlanda’da iki edebiyat ödülünün yanı sıra çeşitli uluslararası ödüllere layık görüldü ve birçok uluslararası ödüle de aday gösterildi. Bu başarılara ek olarak kitap, İrlanda listelerinde 80 hafta bir numarada kalarak büyük bir rekora imza attı ve New York Times’ın çok satanlar listesinin de zirvesine yükseldi. Tüm dünyada 5 milyondan fazla satan Çizgili Pijamalı Çocuk, hem 2007 hem 2008 yılında İspanya’da en çok satan kitap oldu. Romanları 43 ayrı dile çevrilen John Boyne’un 2010 yılının Ekim ayında özellikle küçük okurlarının beğenisine sunduğu sekizinci romanı Nuh Arpasuyu Evden Kaçıyor İrlanda Çok Satanlar Listesi’nde yine bir numaraya ulaşmıştır. Söz konusu kitap ayrıca İrlanda Kitap Ödülleri’nin Yılın Çocuk Kitabı kategorisine de aday gösterilmiştir.
Kaynak: tudem.com

John Boyne Kitapları: 
Asker Doğmayanlar
Çizgili Pijamalı Çocuk
Nuh Arpasuyu Evden Kaçıyor
Olduğun Yerde Kal
Romanovlar'ın Son Evi
Yanlışlıkla Dünyanın Öbür Ucuna Uçan Çocuk

1 yorum:

  1. Bu kitap benimde okuma listemde... Yorumunuzu görünce biran evvel okuyayım diye düşündüm. teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...