6 Mart 2015 Cuma

Yeniden Başlangıç Meridyeni - Esra Tanrıbilir

YENİDEN BAŞLANGIÇ MERİDYENİ
ESRA TANRIBİLİR
Yitik Ülke Yayınları
Ekim 2013, 1. Basım
160 Sayfa

AFD:
  Yeniden Başlangıç Meridyeni Esra Tanrıbilir'in ilk kitabı. Aslında bir öykü kitabı fakat her öykünün birbiriyle bağlantılı olması ve kitaba ismini veren "Yeniden Başlangıç Meridyeni" adlı öykünün "Çerçeve Öykü" tekniğiyle tüm öyküleri birleştirmesiyle kitabımız bir roman havasında.

  8 farklı karakterimiz var, karakterlerimiz farklı olsa da; sorunlu ailevi ilişkileri,  büyük kayıpları, geçmişlerinden/ailelerinden/ülkelerinden kaçışları, yeniden başlama istekleri ile neredeyse hepsi tek bir karakter gibi. Fakat bu birbirine benzer karakterleri okumak, okur için bir sıradanlık ortaya koyması gerektiği halde tam tersine her karakterin bu benzerlikler arasında yaşadıkları birbirinden farklı serüvenler gerçekten okunmaya değer.

  Hayata yenik başlamış bir insan yeniden başlayabilir mi? Yeniden başladığında geçmişini unutabilir mi? Yoksa bu yeni başlangıçlar hep yeniden kaybetmek için mi?

  Benim için bir kitabın güzelliği; "Yazarın başka kitabı olsa okur muyum?" sorusuna verilen cevapla eşdeğerdir. Bu sorunun cevabı benim için; "Esra Tanrıbilir başka bir kitap yazsa onu da kesinlikle okurum" olur.


Kitabın Tanıtımından:
  Yalnızların daha çok yalnızlaştığı, kaybolanların bir daha bulunamadığı bir şehrin son liman olduğuna nasıl karar verilir?
“Yeniden Başlangıç Meridyeni”nde, farklı geçmişlerden gelip hayata tutunmak için çabalayan insanların yabancı bir ülkenin yağmurlarıyla ünlü şehrinde kesişen çarpıcı öykülerini bulacaksınız. Bazen içinde yaşadığınız, bazense içinizde taşıdığınız, ama genelde görmezlikten geldiğiniz, çok tanıdık öyküler...
İnsanlığa, var olmaya, kadınlığa dair yalnız insanların yalnız öyküleri, sizin öyküleriniz...


  “Babamın boynuna oturmuşum; dört beş yaşlarındayım. Tatilde dedemlerin yaşadığı köye gitmişiz. Sonsuzluğa kadar uzanan yeşil çayırlarda dolanıyoruz. Hava çok sıcak değil, masmavi gökyüzünde biraz uzansam dokunabileceğimi sandığım birkaç beyaz bulut var. Çayırlara yatıp babamla pamuk yumağı bulutlardan şekiller türetiyoruz. ‘Bak!’ diyor babam, ‘Tam tepemizde kocaman bir kanguru var. Görüyor musun?’ Görmeme gerek yok aslında, o söylediği için orada bir kanguru olduğunu zaten biliyorum ve hâlâ her gökyüzüne baktığımda o kanguruyu orada göreceğimi sanıyorum.”

Esra Tanrıbilir Hakkında: 
  1974 yılında Kayseri'de doğdu. Öğrenim hayatının büyük bir bölümünü bu şehirde tamamladı. İktisat üzerine lisansını Erciyes Üniversitesi'nde, Sermaya Piyasaları ve Borsa üzerine yüksek lisansını ise Marmara Üniversitesi'nde yaptı. Bir süre finans piyasalarında çalıştıktan sonra, Londra'ya gitti. Burada geçirdiği üç yılın ardından tekrar İstanbul'a döndü. Halen sermaye piyasalarında faaliyet gösteren bir şirkette çalışmaktadır. Edebiyata olan ilgisi ilkokul dönemlerinde başlayan yazar o yıllardan itibaren şiirler ve kısa öyküler yazmaya devam etti. 2008-2010 yılları arasında Mario Levi'nin Yazı Yaratım Atölyesi'ne katıldı. Yitik Ülke Yayınevi başta olmak üzere çeşitli kitap projelerinde öykü ve yazılarıyla yer aldı. Roman Kahramanları, Radikal Kitap ve Sol Kitap'ta eleştiri ve makaleleri yayımlandı. "Yeniden Başlangıçlar Meridyeni" yazarın ilk öykü kitabıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...