18 Ocak 2015 Pazar

Ben Bir Ağacım - Orhan Pamuk

BEN BİR AĞACIM
ORHAN PAMUK
Yapı Kredi Yayınları
Ağustos 2013, 1. Baskı
128 Sayfa

AFD:
  "Ben Bir Ağacım"  geçen sene yayınlanmasına rağmen, Orhan Pamuk'un yeni kitabı "Kafamda Bir Tuhaflık" yayınlandıktan sonra ben de okuma isteği uyandırdı. "Kafamda Bir Tuhaflık"ın tanıtım metinlerini beğenmiştim ve Mevlut'un hayat hikayesini bir an önce okumak istiyordum. "Ben Bir Ağacım"da da, Mevlut'un orta okul yıllarının anlatıldığını duyunca "Kafamda Bir Tuhaflık"tan önce bu kitabı okumalıyım diye düşündüm. Açıkçası ben "Kafamda Bir Tuhaflık"ta Mevlut'un orta okul yıllarının anlatılmadığını bu yıllara sadece "Ben Bir Ağacım"da yer verildiğini düşünmüştüm. Meğer öyle değilmiş.

  "Ben Bir Ağacım" bir seçme parçalar kitabıymış. Orhan Pamuk'un yayınladığı eserlerden seçtiği bölümlerden oluşturulmuş bir kitapmış. Ben "Ben Bir Ağacım"dan önce sadece "Kar"ı okumuştum bu sebeple "Ben Bir Ağacım"ı okumak benim için Orhan Pamuk'u tanımama yardımcı oldu. İlk başta hangi kitaplarını okumak istediğimi de belirlemiş oldum.

  "Ben Bir Ağacım" için seçme parçalar dedik ama her parça kitaptan bire bir alınmamış. Kitabın tanıtımlarında da bahsedildiği gibi; "Orhan Pamuk, diğer kitaplarından bu parçaları kitaba alırken metinlere dokundu, eski yazılarını değiştirdi, cümleler, paragraflar ekledi, başlıklar koydu. "

  Sözün Özü; Orhan Pamuk eserleri hakkında fikir sahibi olmak adına güzel bir kitap "Ben Bir Ağacım"


Kitabın Tanıtımından:
Herkes için Orhan Pamuk
"Bu kitapta, şimdiye kadar yazdığım sayfalardan, en kolay anlaşılabilir ve en güçlü olanları seçmeye çalıştım."

Çocukluk ve okul hikâyeleri ve tarihten sayfalar
Orhan Pamuk, diğer kitaplarından bu parçaları kitaba alırken metinlere dokundu, eski yazılarını değiştirdi, cümleler, paragraflar ekledi, başlıklar koydu. Pamuk'un kırk yıllık yazarlık hayatının en güzel sayfalarından yapılan bu seçme hem onun yeni ve genç okurlarının, hem de yazarın eski takipçilerinin ilgisini çekecek.

"Kitabın kalbinde, hakkında hayaller kurmaktan hoşlandığım iki konu var: Tarihin esrarlı yüzü ve çocukluk ve öğrencilik yıllarının hatıraları. Romanlarımda ve düzyazılarımda bu iki kaynağa hep geri döndüm. Her seferinde de iki konunun kafamda iç içe geçtiğini hissettim. Yani: Tarihin çocuksu yanı ile çocukluğun tarihsel yanı."

Hiç yayımlanmamış bir hikâye
Ben Bir Ağacım'da Pamuk, Osmanlı zamanının bir celladını, bir padişahın kıskançlığını anlatıyor, bir ağacı, bir resmi konuşturuyor ve kendi çocukluk, gençlik ve okul hatıralarını hikâye ediyor. Pamuk'un yeni romanı Kafamda Bir Tuhaflık'ın kahramanı Mevlut Karataş'ın ortaokul yıllarının hikâyesiyle...
haberturk.com
Orhan Pamuk Hakkında: 
  Ferit Orhan Pamuk (d. 7 Haziran 1952, İstanbul), Türk yazar. Birçok başka edebiyat ödülünün yanısıra 2006 yılında Nobel Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç iki kişiden biri olmuştur.
  Kitapları altmış dile çevrildi, yüzü aşkın ülkede yayımlandı ve 11 milyon baskı yaptı. 2006 yılında TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçilen Pamuk, Nobel ödülünü alan ilk ve tek Türk.

  Orhan Pamuk yazarlığa 1974 yılında başladı. 1979 yılında ilk romanı olan "Karanlık ve Işık" ile katıldığı Milliyet Roman Yarışmasında birincilik ödülünü Mehmet Eroğlu ile paylaştı. Bu romanı ancak 1982 yılında Cevdet Bey ve Oğulları adıyla yayımlandı.1983 yılında bu kitapla Orhan Kemal Roman Ödülüne layık görüldü.Pamuk'un daha sonra yazdığı kitaplar da çok sayıda ödül kazandı. İkinci romanı olan Sessiz Ev 1984 yılında Madaralı Roman Ödülünü kazandı. Bu romanın Fransızca tercümesi de 1991 yılında Prix de la Découverte Européenne ödülüne hak kazandı. 1985 yılında yayımlanan tarihi romanı Beyaz Kale ile 1990 yılında ABD'de Independent Award for Foreign Fiction ödülünü kazandı ve yurtdışında tanınmaya başlandı. Romanlarının dışında, yazılarından ve söyleşilerinden seçmelerin ve bir hikâyesinin yer aldığı Öteki Renkler (1999) ve Ömer Kavur'un yönettiği Gizli Yüz adlı filmin senaryosu (1992) vardır. Bu senaryo, 1990 yılında yayımladığı Kara Kitap romanındaki bir bölümden yola çıkılarak yazılmıştır. Orhan Pamuk ABD'de yayımlanan Time dergisinin 8 Mayıs 2006 tarihli sayısının "Time 100: Dünyamızı Biçimlendiren Kişiler" başlıklı kapak yazısında tanıtılan 100 kişiden biri oldu.2007 Mayıs'ında yapılan 60. Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır.
Kaynak: on5yirmi5.com

Orhan Pamuk Eserleri:
Roman:
Cevdet Bey ve Oğulları, 1982
Sessiz Ev, 1983
Beyaz Kale, 1985
Kara Kitap, 1990
Yeni Hayat, 1994
Benim Adım Kırmızı, 1998
Kar, 2002
Masumiyet Müzesi, 2008
Kafamda Bir Tuhaflık, 2014

Öykü, Deneme, Söyleşi:
Öteki Renkler, 1999
Manzaradan Parçalar 2010
Ben Bir Ağacım, 2013

Anı:
İstanbul: Hatıralar ve Şehir, 2003
Babamın Bavulu, 2007

Senaryo:
Gizli Yüz, 1992

Diğer:
Saf ve Düşünceli Romancı, Harvard Üniversitesi'nde verdiği Norton Dersleri, 2011
Kara Kitap'ın Sırları, 2013

2 yorum:

  1. Yazarı çok severim zaten ama "ben bir ağacım" kitabını özellikle çok beğenmiştim çünkü en sevilen kitaplarının en sevdiği bölümlerini bir araya toplamış, özellikle gençlerin yazarı tanıması açısından çok iyi bir seçim:)

    YanıtlaSil
  2. pamuğa bi alışamadım yaaa :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...