25 Şubat 2014 Salı

Kitap Bekleyen Öğrencilerimize, Umut Olur musunuz?

    Merhaba kitapsever arkadaşlarımız. Bugün bir kitap tanıtımımız yok. Bugün kitaplara, öğrencilerine ve öğretmeye gönül vermiş öğretmenlerimizin bir ricasını sizlere iletmeye çalışacağız. Belki küçücük de olsa bir katkımız olur. Belki bir çocuk bizim/sizin sayenizde okumayı sever. 

   Çok sevdiğimiz ve mükemmel bir öğretmen olduğuna inandığımız arkadaşımız, kitaplarla haşır neşir olduğumuzdan, okullarında hayat verdikleri projeden bize söz etti. Proje mükemmel, hazırlıklar şahane, düşünceler ise olağanüstü. Yalnız "Kütüphanedeyiz" projelerinin küçük bir eksikleri var, o da; KİTAP. Bu boş raflar ve kitap okumak isteyen öğrenciler sizden yardım bekliyor.

     İlk başta biraz okuldan ve projeden bahsedelim. Okulumuz Bursa'nın Yıldırım İlçesi'nin, Arabayatağı Mahallesinde bulunan Hasan Ali YÜCEL İLKOKULU. Çocuklara okumayı sevdirmek adına başlatılan projeleri ise "Edebiyat Sokağı" ve "Kütüphanedeyiz". Projelerin ilki olan "Edebiyat Sokağı" gerçekleşmiş ve çok da güzel olmuş. 

Sıradan bir koridorun Edebiyat Sokağı'na dönüşümü.
Uçan Kitaplar


Yazar Tanıtımları
Bir Sınıf Kapısı
      Okul nasıl da güzel olmuş değil mi? Sadece derslerine girmek yerine öğrencilerimiz için ne yapabiliriz diye düşünmüş öğretmenleri ve yönetici kadroyu içtenlikle kutlarız. Tabii ki imkanlar, sponsorlar bir yere kadar... Şu an bu projelerin ikincisi olan "Kütüphanedeyiz" de kütüphane hazır ama raflar boş. 



   Bu okul, öğrenciler ve öğretmenler bizlerden yardım bekliyor. İstedikleri İlkokul çağına uygun kitaplar. Öğretmenlerimiz tek tek araştırarak öğrencilerinin yaşlarına uygun 5000 kitaplık bir liste oluşturmuşlar. Bizden ricaları bu listeden kitaplar göndermemiz. Ansiklopedileri, kaynak kitapları zaten varmış. Tek eksikleri ilkokul çağına uygun olan kitaplar. Kitap İhtiyaç Listesi için tıklayınız.

   Bu projenin en sevdiğimiz yönü ise; kitaplar ellerine ulaştığında projenin son bulmayacak olması. Asıl proje o zaman tam anlamıyla başlayacak. Okul yönetimi; çocuklarımızı okudukları kitapların yazarlarıyla bir araya getirecek. Kütüphanenin açılışını ise 20 Mart'ta Gülten Dayıoğlu ile birlikte yapacaklarmış.

  Ben öğrenciyken okulumda küçücük sıradan bir kütüphane vardı. Tüm okuma aşkım o küçücük kütüphane sayesindedir. Tabii her öğrencinin ilgisini çekmemişti o küçücük kütüphane. Fakat bizim okulumuzda da bu okuldaki gibi başlı başına bir kütüphane olsaydı, bizim gibi nice kitapseverler çıkardı.

  Hep yakındığımız, şu ülkelerin kitap okuma sıralamaları listesi var ya, hani sonuncu olduğumuz, belki gelecekte son sıralarda olmayız, ne dersiniz? 

Not: Lütfen kitapları alıcı ödemeli olarak göndermeyin. PTT Kargonun kitap gönderilerine indirimi var.
Tek kitap gönderimi için 401280698 numaralı kodu,  çoklu kitap gönderimi için %50 indirim sağlayan 100128070 numaralı kodu söylemeyi unutmayın. PTT detaylı bilgi için tıklayın.

Hasan Ali Yücel İlkokulu ile iletişim kurmak için:
Okulun Telefonu: 0224 367 36 39 (Müdür Yardımcısı Zeynep Hanım ile iletişime geçebilirsiniz)

Arkadaşımız Doğan Öğretmenin Telefonu: 0505 311 18 98
Okulun Adresi: Hasan Ali Yücel İlkokulu Arabayatağı Mah. Hastane Cad. No 4 Yıldırım/BURSA
Okulun İnternet Sitesi:  www.buokuldahayatvar.com
Okulun Facebook Sayfası: facebook.com/kutuphanedeyiz

20 Şubat 2014 Perşembe

Çiçek Senfonisi - Özdemir Asaf

ÇİÇEK SENFONİSİ
ÖZDEMİR ASAF
Yapı Kredi Yayınları
Şubat 2013, 10. Baskı
487 Sayfa

AFD:
    Uzun zamandır şiir kitabı okumamıştım. Çiçek senfonisini de Kitap Kardeşliği Ağustos ayı kitabı seçilince okumuştum. Satırların arasında kaybolurken duyduğum hisle, her ay en az bir şiir kitabı okumalıyım demiştim. Fakat bakıyorum ki, üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, kendi sözümü unutmuşum. Bu yazıyla tekrar sözümü hatırlayıp, tutmak istiyorum.

     Çiçek Senfonisi Özdemir Asaf'ın sağlığında yayınladığı tüm şiirlerinin yer aldığı toplu şiirler kitabı. Aman aman şiir okuyan bir insan değilim fakat ben Çiçek Senfonisi'ni okurken oldukça keyif aldım. En beğendim şiirlerden bazılarını sizlerle paylaşmak isterim.













Kitabın Tanıtımından: 
   Özdemir Asaf'ın şairdeki ikinci kişi problemini, ikinci kişi ile kendi arasındaki bağıntıları çeşitli yönlerden derinleştirdiği, yaşayışını dolduran davranışları soyutlaştırarak bir düşünce planına yükselttiği, bunu yaparken de, 1950 şiirinin ortak biçim anlayışından ayrı, özel bir dil kullandığı görülür; çelişmeli, oyunlu bir mantık düzeninde mısra sayısını çok kere en aza indirdiği de olur.
Behçet Necatigil

    Özdemir Asaf 1950'lerde kişiliğini bulduğu, şiirinin özelliklerini belirginleştirdiği zaman, bütün akımların dışında bir şairdi. Düşünceleri, duyguları yoğunlaştırıp kısacık şiirler yazışıyla Uzak Doğu ülkelerinin bilge şairlerine benziyordu. Bu özelliğiyle Garip akımının ilk günlerine de bağlanabilirdi, ama o akım içinde fazla bir yer tutmayan bu anlayış, Özdemir Asaf'ta düşünceye iyice ağırlık verilerek benimsenmiş, özenle işlenmiş, geliştirilmişti. Şiir düşüncelerin, duyguların yoğunlaştırılmasında aranıyordu. Uzun şiirlerde bile parçaların bu anlayışla ele alındığı açıktı. 
Memet Fuat

   Çiçek Senfonisi - Toplu Şiirler çağdaş Türk şiirinin en özgün isimlerinden biri olan Özdemir Asaf'ın sağlığında yayımladığı yedi şiir kitabını bir araya getiriyor: Dünya Kaçtı Gözüme, Sen Sen Sen, Bir Kapı Önünde, Yumuşaklıklar Değil, Nasılsın, Çiçekleri Yemeyin, Yalnızlık Paylaşılmaz.


12 Şubat 2014 Çarşamba

Mart Menekşeleri - Sarah Jio

MART MENEKŞELERİ
Özgün Adı: The Violets of March
SARAH JIO
Çevirmen: Nihan GİRAY
Arkadya Yayınları
Ekim 2012, 1. Baskı
336 Sayfa



AFD: 
   Mart Menekşeleri ve Sarah Jio'nun adını çok duymama ve neredeyse okuyan herkesin çok beğenmesine rağmen okumaya hiç niyetlenmemiştim. Kitap Kardeşliği ile katıldığımız Kitap Serüveni olmasa, büyük ihtimalle hiç okumayacağım bir kitaptı.

   İlk başta biraz Kitap Serüveni'nden bahsedeyim. Kitap Serüveni; 5 ya da 6 kişilik gruplarda bulunan kişilerin, ilk grup üyesinin seçtiği kitabı okuması, kitap üzerine hatıralar bırakması ve kitabın en son sahibine dönmesi fikrinden yola çıkılmış bir etkinlik. Sevdiğim ve benimsediğim bir etkinlik oldu.

    Bir kez daha anladım ki; bazı yayınevi, yazar ve kitaplara karşı ön yargılı davranıyorum. Mart Menekşeleri edebi olarak bir haz vermese de, çok sürükleyici bir kitaptı. Elime aldım ve iki gün içinde bitirdim. Neler olduğunu, kimin kim olduğunu, merak ettiğimden tam tabiriyle elimden bırakamadım. Bu durumu gören eşim de kitabı merak edip benden sonra okumaya başladı ve tabii ki bu okuma da sadece 2 gün sürdü.

   Kitabımızın içeriğinden bahsedersek; eşinin kendisini aldattığını öğrenen ve bu sebeple boşanmış olan Emily, kendini bulmak adına daha önce sıklıkla gittiği ve teyzesi Bee'nin yaşadığı şehir gürültüsünden uzak Bainbridge adasına gider. Çok satanlar listelerine de girmiş bir kitabı olan Emily bu adanın sakinliğinde hem kendini toparlamak hem de uzun bir süredir yaşadığı yazar tıkanmasını üstünden atmak ister.

   Emily bir gün yattığı odada bir günlük bulur. Günlükte anlatılanlar 1940'lı yılların Bainbridge adasında geçiyordur. Emily o yılların tanığı olan teyzesi Bee ve yaşıtlarına günlük hakkında soru sormaya her teşebbüs edişinde, ya hiç bir cevap alamaz ya da günlüğü okumaya devam etmesi söylenir. Günlükte ve adada bir sır gizlidir ve Emily bu sırrı ve günlükteki insanları merak etmektedir. Emily'nin bu sırrı çözüp çözemediği, adada yaşadıkları Mart Menekşeleri'nin satırlarında gizli.

  Kafanızı dağıtmak istediğiniz zaman bu kitabı mutlaka okumalı ve Bainbridge adasında kendinizi kaybetmelisiniz. Ya da kendinizi bulmalısınız demeliydim.

    Bu kitabı okumama vesile olan Kitap Kardeşliği'ne ve seçimi yapan Serap Hanım'a tekrar teşekkürler.


Altı Çizilesi:

   "Hayat, birine seni seviyorum demenin kararsızlığını yaşamak için çok kısadır... " 

   "Hissetmek... İstediğim tek şey buydu." 

   "Büyük aşklar zamana, kalp ağrısına ve mesafelere meydan okur. Her şey kaybedilmiş gibi görünse de gerçek aşklar yaşamaya devam eder."

1 Şubat 2014 Cumartesi

Ocak 2014 Çok Satan Kitaplar Listesi

   Kitap satışı yapan 20 farklı sitenin çok satan kitaplar listelerini harmanlayarak oluşturduğumuz Ocak ayı listemizin başında Elif Şafak'ın son kitabı Ustam ve Ben var.


Ustam ve Ben
Öğrenme aşkıyla geçti ömrümüz, aşkı öğrenemesek de

Tarihimizin en önemli ve çalkantılı dönemlerinden biri olan 16.
yüzyılda İstanbul Hindistandan gelen beyaz bir fil ve onun sırlarla dolu bakıcısı: Çota ile Cihan.
Filbaz aynı zamanda bir üstadın çırağı.
Ustası ise Sinan.
Bu toprakların yetiştirdiği en büyük mimar.

Elif Şafakın muazzam hayal gücü ve zengin diliyle Osmanlı tarihinin derinliklerine doğru şaşırtıcı bir yolculuğa çıkıyoruz.
Karşılıksız bir aşk, iktidar kavgaları, yobazlığın ortasında yeşeren sanat ve beklenmedik bir ihanet

Bir tarafta bilime ve öğrenmeye inananlar, bir tarafta gelişmeyi durduranlar...

Ustam ve Ben, tarihi kişiliklerin, camilerin, kütüphanelerin, türbelerin, köprülerin resmigeçit yaptığı, rengârenk, canlı, sürprizlerle dolu bir dönem hikâyesi

Öyle bir hayal dünyası ki içindeki konular ve tartışmalar günümüze dair de çok şey söylüyor.
Uzun süre hafızalardan silinmeyecek, çok konuşulacak bir roman.

İstanbul dediğin unutkanlıklar şehri.
Orada her şey suya yazılmış.
Ustamın eserleri hariç, onunkiler taşa kazınmış.
O taşlardan birine bir sır sakladık.
Çok zaman geçti üzerinden, nice alametler birikti ama hâlâ orada olmalı, bıraktığımız noktada.
Bilmem bulan çıkar mı Bulsa bile anlar mı Ustamdan geriye kalan yüzlerce eserden ve binlerce, binlerce taştan bir tanesi var ki, altında gizli Arzın Merkezi.




1. Ustam ve Ben - Elif Şafak - Doğan Kitap
2. Allah De Ötesini Bırak - Uğur Koşar - Destek Yayınları
3. Beyoğlu'nun En Güzel Abisi - Ahmet Ümit - Everest Yayınları
4. Sabah Uykum - Ahmet Batman - Destek Yayınları
5. Bukre - Kahraman Tazeoğlu - Destek Yayınları
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...