8 Ağustos 2012 Çarşamba

Soğukkanlılıkla - Truman Capote


SOĞUKKANLILIKLA
Orjinal ismi: In Cold Blood
TRUMAN CAPOTE
Çevirmen: Ayşe ECE
Sel Yayıncılık
Mayıs 2011, 3.Baskı
419 Sayfa

AFD:
   Truman Capote'la Tifanny'de Kahvaltı'nın filmiyle tanışmıştım. Soğukkanlılıkla ise yazarın okuduğum ilk kitabı. Kitabı okuma listeme almamın başlıca sebebi ise; gerçek bir olayı anlatması ve kurgusal olmayan (non-fiction) tarzda ilk roman oluşu. 

     Soğukkanlılıkla; hapishanede tanışmış iki arkadaşın, kendi deyimleriyle bir "vurgun" yapmak için 4 kişilik bir aileyi "soğukkanlılıkla" nasıl katlettiklerini öncesi, işlenişi ve sonrasıyla ele alıyor.

    Truman Capote bu cinayetlerin haberini bir gazeteden okur ve olayı bir muhabir olarak arkadaşı (Bülbülü Öldürmek adlı kitabın yazarı) Harper Lee ile birlikte inceler. Tüm tanıklarla, polislerle ve hatta katillerle bile görüşür. Cinayeti tüm yanlarıyla ele alır ve okura olduğu gibi yansıtır. Yaklaşık 6 yılın sonunda kitap basıma hazır hale gelir. 

     Capote; hiç tanımadıkları, hayatlarında bir kez bile görmedikleri Clutter ailesinin evine, bir vurgun için girip evde para veya kasa bulamamalarına rağmen tüm aileyi gözlerini kırpmadan öldüren Dick (Richard) Hickok ve Perry Smith'in psikolojilerini de inceler. Cinayetler nasıl işlenmiştir? Tam bir pislik olan şiddet bağımlısı ve cinsel zaafları olan Hickok mudur asıl suçlu? Yoksa her yönüyle iyi bir insana benzeyen, öldürecekleri kişilerin rahat etmesi için başlarının altına yastık koyacak kadar düşünceli Perry Smith mi? Ya da her ikisi de mi? 

  Buraya kadar anlattıklarımla kitabın gidişatını, okuma zevkini etkileyecek bir ipucu vermediğimi düşünüyorum. Soğukkanlılıkla - Truman Capote (Detaylı İnceleme) adlı bu bölümü ise kitabı okuyanlar için kendi yaptığım araştırmaları toparladığım bir kaynak olarak hazırladım. 

  İşlendiği yıl büyük sansasyon yaratan bu cinayetin tüm gerçeklerini öğrenmek için mutlaka "Soğukkanlılıkla"yı okuyun, kesinlikle öneriyorum. 

  Bu arada kitabın sinema uyarlaması 1967 yapımı In Cold Blood ve Capote'nin büyük çıkış yaptığı bu kitabını nasıl yazdığını anlatan 2005 yapımı "Capote" adlı filmi de var. Ben en yakın zamanda filmleri izlemeyi düşünüyorum. Yine bu olayları anlattığı iddia edilen 2006 yapımı "Infamous" da izlenebilir. 


Altı Çizilesi:
   Yüzün kirli olduğu için utanmamalısın; ama yüzünü temizlemeyip, kirli tutuyorsan işte o zaman utanmalısın." (sf: 172)

   Sorumluluk konusuna gelince, hepimiz içinde yaşadığımız topluma karşı sorumluyuz ve o toplumun kurallarına uymak zorundayız. .. Herkes "ben birey olmak istiyorum; sorumluluk sahibi olmadan kafamdan geçenleri özgürce ifade emek ve dilediğim şeyi yapmak istiyorum" derse yaşadığımız dünya nasıl bir yer olurdu? Kaos içinde yaşamaya başlardık. Hepimiz bireysel olarak istediğimizi söylemekte ve yapmakta özgürüz; ama bu özgürlüğün önemli bir koşulu var. Bu özgürce konuşma ve eylemde bulunma hakkını, başkalarına zarar vermediğimiz sürece kullanabiliriz. (sf: 175)


Kitabın Tanıtımından:  
   Soğukkanlılıkla, gerçeğin edebiyat ile buluştuğu bir kült roman...

   Herbert W. Clutter, karısı ve iki çocuğuyla Kansas'ın küçük bir kasabasındaki çiftlik evinde mutlu ve huzurlu bir hayat sürdürmektedir. Ta ki bir gece yarısı cezaevinden yeni çıkmış iki genç adam onu yatağından kaldırana dek...

   XX. yüzyıl Amerikan edebiyatının önde gelen isimlerinden Truman Capote, Kansas'ta "nedensiz" işlenmiş en vahşi cinayetler olarak tarihe geçen Clutter cinayetlerinin izini sürer. Ailenin yakınlarıyla, soruşturmayı yürüten dedektiflerle ve katillerle görüşür. Uzun bir araştırma döneminden sonra bu cinayetlerin öykülerini edebi bir anlatım ile kaleme alarak kurbanların ve katillerin yaşamlarını en ince ayrıntılarına dek okura sunar.
Kendisini olayın bir parçası olarak gören okur, kitabı bitirdiğinde bu cinayetlerin asıl sorumlusunun kim olduğuna karar vermekte zorlanır.


09.08.2012 tarihde farklı sitelerde "Soğukkanlılıkla"nın  fiyatı:
http://www.pandora.com.tr 16,00 TL
http://www.idefix.com 17,00 TL

Truman Capote Hakkında:

   Truman Capote (d. 30 Eylül 1924 - ö. 25 Ağustos 1984), ABD'li yazar. Truman Streckfus Persons olarak New Orleans'ta dünyaya gelen Capote'nin kısa öyküleri, romanları, romanları ve kurgusal olmayan yazıları arasında sinemaya da uyarlanmış Tiffany'de Kahvaltı ve Soğukkanlılıkla da yer alır.

   Capote, yazarlığa ve alkole çok erken yaşlarda başladı. Eşcinsel yönelimi ve bu yönelimini yaşama biçimiyle çok sayıda skandala imza attı. Buna rağmen ABD sosyetesi içinde özel bir yer edinmişti. Ayrıca ABD'li kadın yazar Harper Lee de onun çocukluk arkadaşıydı ve Lee ünlü eseri Bülbülü Öldürmek'teki çocuk karakter "Dill"i yaratırken Truman Capote'den esinlenmişti.

   Henüz ilk romanlarının basıldığı yıllarda kazandığı ün, sadece ABD ile sınırlı kalmadı, Avrupa’da da sevilerek okundu. 50’lerden sonra “Çimen Türküsü” (1954), “Gece Ağacı” (1954), “Tiffany'de Kahvaltı” (1966), “Soğukkanlılıkla” (1966), “Para Dolu Damacana” (1976) gibi kitapları Türkçe'ye çevrildi.

   Kendi hayatından ya da hikâye ve romanlarından senaryolaşmış çok sayıda film vardır. Bunlardan en önemlisi baş rollerini Audrey Hepburn ve George Peppard’ın oynadığı, Blake Edwards’ın yönettiği “Tiffany'de Kahvaltı”. Ayrıca 2005 yapımı Capote'nin kişiliği ve karakteri üzerine çekilmiş olan ve başlıca rollerinde Philip Seymour Hoffman,Catherine Keener, Clifton Collins Jr. gibi oyuncuların yer aldığı Capote adlı bir sinema filmi de bulunur.
Kaynak: Wikipedia

Truman Capote Kitapları:
Bir Noel Şarkısı
Gece Ağacı
Çimen Türküsü
Hatıralarım
Bukalemunlar İçin Müzik
Başka Sesler Başka Odalar
Tiffany'de Kahvaltı
Soğukkanlılıkla
Kabul Edilmiş Dualar
Gümüş Damacana - Bütün Öyküleri
Yaz Çılgınlığı
Yerel Renkler

29 yorum:

  1. Ama okunacak o kadar çok kitabım varken bu güzelim kitapta gözüm kaldı:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listede dursun :) Bir kitapçıya gittiğinizde ne alsam diye bakınırken gözünüze çarpar da hatırlayıp alırsınız .

      Sil
  2. listeye eklendi ama liste o kadar uzun ki...:((

    YanıtlaSil
  3. Ben de yazdım bir köşeye...
    Bakalım ne zaman sıra gelecek.

    YanıtlaSil
  4. Infamuos'a göz atmıştım. Ben de Tiffany'de Kahvaltı ile tanıdım Capote'yi. Şimdi elimde Gümüş Damacana var :) N.Narda

    Not: Sanırım eklediğiniz sağ tık engelleme kodu yüzünden google chrome dan açamıyorum sayfanızı:p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ tık yüzünden değil herhalde :( Bugün ben de bir iki sitede yorum yapmaya çalışırken aynı durumla karşılaştım. Blogger'da bir sorun var herhalde.

      Sil
  5. Kitabı daha okumadım. Lakin film ( Capote ) çok güzeldir. Phillip Seymour Hoffman çok iyi oynamıştı (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi edindim en kısa zamanda mutlaka izleyeceğim.

      Sil
  6. Capote filmini izledim ve filmi çok beğendim.Philip Seymour Hoffman ve Clifton Collins Jr. oyunculuklarına hayran kaldım diyebilirim.Kitap okumadan filmini izlemek istemem ama tesadüf eseri Cnbc-e de denk geldiğim için kitabından habersiz olarak izlemiş bulundum.İyi ki de izlemişim diyorum.Bende yaşanmış olan olayların anlatıldığı filmleri ve özellikle belgeselleri izlemeye bayılırım.
    Ayrıca anlatımlarınız da görsellerle bütünleşerek çok iyi olmuş.Emeğinize sağlık.Her ne kadar filmini önce izlesem de kitabı okumak şart oldu.Bu arada bu filmde Harper Lee rolünde oynayan Catherine Keener'ın rol aldığı An American Crime(Bir Amerikan Suçu)adlı yaşanmış bir olayı anlatan filmi izlemediyseniz onu da tavsiye edebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye ettiğiniz filmi mutlaka izleyeceğim, teşekkürler...

      Sil
  7. Çok heyecanlandırdı beni bu kitap, tanıtım ve yorumunuzu da çok beğendim ve listeme ekledim bu kitabı...
    Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, kitabı okurken de beğenileriniz devam etmesi temennisiyle...

      Sil
  8. Capote benim de aklımın kenarındaki bir isimdi, sanırım başlangıç kitabı olarak hangisini seçeceğime karar vermiş oldum. Ayrıca detaylı inceleme yazınıza şöyle bir göz attım -ki gıpta etmemek mümkün değil. Kitabı okur okumaz mutlaka okuyacağım yazınızı da... Elinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben diğer kitaplarını okumadım ama bunu kesinlikle tavsiye ederim.
      Detaylı incelemeyi beğenmenize çok sevindim, inşallah okuduktan sonra tekrar baktığınızda beğeniniz yine devam eder :)

      Sil
  9. Kendi blogumda denediğim sağ tık kodlarının kimisi aynı sorunu yapmıştı; sayfaya giriyor ama kaydırma çubuğu çalışmadığından gezinemiyordum. Kodu değiştirince sorun kalkmıştı :) N.Narda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da sevmemiştim tuş kilidi olayını zaten. Tamamen kaldırdım :))

      Sil
  10. capotenin filmi de vardı diyecektim yazmışsın,
    çok güzel bi film değil ama hani sıkıcı filme hazırla kendini ben ohilip seymour hoffman hayranı olduğum için sıkılmadım ama ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki kitabı okuduğum için ben de farklı bir tat alırım.

      Sil
  11. ben de listeme ekledim! tesekkurler...

    YanıtlaSil
  12. Benim kullandığım kodu ekleyeyim,onu deneyin isterseniz. Copy-paste hırsızlarına ne kadar zorluk çıkarırsak o kadar kardır bence:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kod için teşekkürler. Ah o Copy paste'ciler yok mu....

      Sil
  13. Hoş bir kitaba benziyor.Denemem lazım,teşekkürler...

    YanıtlaSil
  14. Ben de hiç Capote kitabı okumadım, bu tarz psikoloji temelli kitapları seviyorum ama kitabın gerçek bir olaya dayandığını düşünmek rahatsız edici yine de, korkunç, bu arada "Strangers" ve "Funny games" isimli filmler benzer konulu, ilginizi çekebilir, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  15. Özellikle benim gibi cinayet romanları ve filmleri hastasıysanız mutlaka okuyun filmini de izleyin.

    YanıtlaSil
  16. Bu arada hala Jery Kosinski okumayanlar varsa şiddetle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...