30 Ağustos 2012 Perşembe

Çiztanbul - Studio Rodeo

ÇİZTANBUL
Alberto Jiménez Alburquerque, Amra Hejub, Aleksandar Zograf, Aleksandar Sotirovski, Charles Vess, Dany Henrotin, Enis Cisic, Esmir Prlja, Roberto Diso
Rodeo Yayıncılık
Editör ve Çevirmen: Murat MIHÇIOĞLU
Nisan 2012, 1. Baskı
112 Sayfa
AFD:
   Beyaz Kitaplık'ta ilk kez bir çizgi roman yorumluyoruz. Çocuk yaşlarımda okuduğum dergilerde bulunan ve yolculuklar sırasında aldıklarımı saymazsak; çok fazla çizgi roman okuyan biri değilimdir. Fakat Çiztanbul'u gördüğüm anda merak etmiştim. Okuduğum çizgi romanlarda hikayenin alt yapısında hep yabancı şehirler vardı. Bu sefer tanıdık mekan Türkiye'nin tarih ve kültür kalbi İstanbul'u görmek çok güzeldi. Evet arka planda İstanbul var, peki ya çizerler? Çizerler ülkelerinde ve dünyada kendini kanıtlamış usta kişiler. Amerikalı, Belçikalı, İtalyan, Sırp, Makedon ve İspanyol çizerler; İstanbul'a gelip incelemişler, araştırmışlar, gözlemlerini yapmışlar ve son olarak da bunları sayfalara dökmüşler. Bence ortaya gerçekten de çok güzel bir iş çıkmış.

   "Balığın gözünden bakınca başka, kedinin gözünden bakınca başka, Martının gözünden bakınca da bambaşka görünür bu şehir.... hiç olmadığımız ve olamayacağımız mâhlukatın, hatta çeşit çeşit insanların gözünden bakabilme şansımız da var hayata ve şehirlere. Beş harfli bir sözcüğü anahtar edinmek yetiyor: Sanat."
   Özellikle bu işin ortaya çıkmasında büyük emeği olan editör Murat Mıhçıoğlu'nun yukarıdaki satırlarında içinde bulunduğu önsözü mutlaka okunmalı.

   Herşey var bu sayfaların arasında: Tarih, aşk, kültür, gizem,  bilim kurgu ve fantastik öğeler...  Sadece çizgi roman severlerin değil tüm okurların ve İstanbulseverlerin beğeneceği bir çizgi roman yıllığı. Yakında yabancı dillerde de yayınlanacak olan ÇİZTANBUL bence her kitapseverin arşivinde bulunmalı.
   Çiztanbul'un görsel özelliklerinden de bahsedelim; 112 sayfa, 22x30 ebatında, iç sayfalar kuşe kağıt, kapak ise kuşe karton ve kapak 4 farklı şekilde tasarlanmış.

Çiztanbul hakkında NTV'de yayınlanan söyleşi:  

Çizerler ve en sevdiğim kareleri:

Nasreddin Hoca'yla bizi, İstanbul'un sadece taş topraktan oluşan geçmişinden, bugününe kadar uzanan bir yolculuğa çıkartan Charles Vess


  İstanbul'u karış karış gezen bir turistin gözünden bize İstanbul'u ve aşkı anlatan Dany Henrotin



 Bizi ve kültürümüzü gözlemleriyle çizgilere aktaran Aleksandar Zograf


Alacakaranlık kuşağını İstanbul'da gün yüzüne çıkaran Roberto Diso

Kız Kulesi efsanesine farklı bakış açısıyla yaklaşan Alberto Jimênez Alburquerque

Atatürk'ün gizli aşkı hakkında bir kurguyla bizi bir gizeme sürükleyen Aleksandar Sotirovski

İstanbul'un ara sokaklarındaki soluk kesen bir bilim kurguyla Enis Cisic

 Geleceğin İstanbul'unda yiğit taksi şoförü Ferdi'nin hikayesiyle Amra Hejub ve Esmir Praja

Çiztanbul'u sosyal medyada takip etmek için;
www.ciztanbul.com

ÇİZTANBUL'un Tanıtımından:
   Aşklarıyla, gizemleriyle, dehşetleriyle, güzellşkleriyle, dünüyle, bugünüyle, yarınıyla, gerçeğiyle, kurmacasıyla İstanbul bu kitapta çizgiye döküldü!

   ÇİZTANBUL, kadim, kaotik ve karizmatik şehr-i İstanbul'u merkeze alan bir çizgi roman projesinin ilk kitabı. Ustalıklarıyla nam salmış kıdemli isimlerin de dahil olduğu çeşitli sanatçılar, dünyanın farklı köşelerinden gelip gezdikleri İstanbul'a dair çalışmalarını ÇİZTANBUL'a özel olarak gerçekleştirdi.

  ÇİZTANBUL'un açılış öyküsü, Charles Vess imzasını taşıyor. Tamamen görsel biçimde akan bir çeşit çizgi-masal niteliğindeki bu çalışmasında, Vess, genel görünüşü ve fıkralarıyla kendisini çok etkileyen Nasreddin Hoca'yı zaman ötesi bir karakter olarak ele aldı. Neil Gaiman'la birlikte ortaya koyduğu eserler başta olmak üzere Amerikan çizgi edebiyatına önemli katkılarda bulunmuş Vess, ÇİZTANBUL'a emek vermiş isimlerden yalnızca biri.

   ÇİZTANBUL'da imzası bulunan diğer çizgi romancılar arasında, Belçikalı Dany Henrotin (Bernard Prince, Olivier Rameau) ve İtalyan Roberto Diso (Mister No, Tex) da var. Dany Henrotin, İstanbul'un onlarca farklı semtini, bu kitaba özel olarak yarattığı Ayça adlı İstanbul kızı üzerinden anlatıyor. Makedon Aleksandar Sotirovski'nin uzun öyküsü Mustafa Kemal'in İstanbul'una kadar giderken, Enis Cisic ve Esmir Prlja'nın öykülerinde geleceğin İstanbul'una dair fantastik unsurlarla karşılaşıyoruz. İspanyol Alberto Jiménez Alburquerque ve dünyaca ünlü Sırp çizgi-gazeteci Aleksandar Zograf, ÇİZTANBUL'da tanışacağınız diğer yetenekler.

   ÇİZTANBUL'a dair her türlü bilgi, tanıtım ve güncelleme, kitaba özel site Ciztanbul.com üzerinden takip edebiliyor.

ÇİZTANBUL ile ilgili ek bilgiler:

* 15-21 Eylül tarihleri arasında Makedonya'nın Bitola (Manastır) kentinde düzenlenecek olan 33. Manaki Kardeşler Film Festivali kapsamında Çiztanbul'un zel bir yeri olacak: Makedon sanatçı Aleksandar Sotirovski'nin Çiztanbul için yazıp çizdiği "Yitik Umudun Güncesi" isimli öykü, Mustafa Kemal'in Manastır'da bir zamanlar gerçekten tanışıp aşık olduğu Eleni isimli genç kızdan hereketle, Mustafa Kemal ile Balkanların ilk sinemacıları olan Manaki kardeşler arasındaki dostluğu (fantastik unsurlar eşliğinde) ele alıyordu. Söz konusu festivalin de adandığı Manaki Kardeşler, Atatürk'le aynı öykü içinde yer almaları vesilesiyle festival kapsamında Türkiye'ye özel bir pencere açılmasına vesile oluyor.

* Çiztanbul henüz sadece Türkçe olarak yayınlanmış da olsa, gerek katkıda bulunan sanatçıların yurt dışındaki geniş hayran kitleleri, gerek Türkiye'de turist olarak bulunan yabancılar kitaba büyük ilgi gösteriyor. Pandora.com.tr ve Abebooks.com gibi siteler vasıtasıyla Türkiye dışına da online sipariş ile gönderimi yapılan kitap, Rusya, Bosna-Hersek, İspanya, Belçika, Fransa ve ABD medyalarında konu edildi; İstanbul bu kitaptaki özgün anlatılar vesilesiyle çeşitli ülkelerin grafik sanatlar camialarında gündeme gelmekte.

* Dany, Roberto Diso ve Aleksandar Sotirovski, Çiztanbul'un yayını sonrasında imza günleri ve sergiler gibi paralel etkinlikler için ülkemize tekrardan gelmiş katılımcılar. Alburquerque, Diso, Vess ve Zograf gibi sanatçılar ise, önümüzdeki aylardaki yeni bir dizi aktivite kapsamında İstanbul'u tekrar ziyaret edecek.

* Çiztanbul'un farklı dillerdeki yayınları, muhtemelen İngilizce ile başlayacak ve süreç içinde artarak devam edecek.

* Çiztanbul, kendi içinde başlayıp biten bir kitap. Ancak, İstanbul merkezli Türk çizgi roman markası Studio Rodeo, bu çok özel şehre dünya çizgi roman kültürü içinde ayrıcalıklı bir yer açmak yolunda yeni projeler geliştiriyor.

30.08.2012 tarihde farklı sitelerde "ÇİZTANBUL"un fiyatı:

8 yorum:

  1. Çizgi roman candır :)
    Keşke daha sık görsek buralarda.

    YanıtlaSil
  2. PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER .
    İÇİNDE İSTANBUL OLAN HER ŞEYİ ÇOK SEVİYORUM.
    ONUN İÇİN BİR TANEDE OLSA ALIRIM HER HALDE.

    YanıtlaSil
  3. Başarılı bir PR girişimi olarak e-posta adresime gelmişti tanıtım yazısı; merakım kabarmış olsa da tam olarak nasıl bir iş çıkacağını kestirememiştim. Çok yerinde ve başarılı bir yazı olmuş, elinize sağlık... Spesifik olarak satın alır mıyım bilmiyorum ama ilk fırsatta okuyacağıma eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyif alacağınız bir okuma olacağı kesin :)

      Sil
  4. Bu tarzın yabancısı olarak, İstanbul'un çizgi romanlara çok yakıştığını söyleyebilirim...

    YanıtlaSil
  5. Paylaştığınız için teşekkür ederim. Listeme ekledim bile:)
    Ben de çocukluğumdan bu yana son birkaç sene içinde az da olsa çizgi roman kitabı aldım: Asteriks ve Oburiks'in iki yayınını almıştım ve çizgi romanı özlediğimi hissetmiştim. Sonra geçen ay Erin Hunter- Kayıp Savaşçı- çizgi romanını aldım, pek eğlenceliydi ^-^
    En son da Edgar Allan Poe'nun on iki hikayesinin çizgi romana dönüştürüldüğü bir kitap aldım ki süper:)
    Keyifli okumalarınız daim olsun.
    Mutlu pazarlar:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...