1 Temmuz 2012 Pazar

JJ Kim? – Anne Cassidy


JJ KİM?
ANNE CASSIDY
ON8 Kitap
Orjinal Adı: Looking For JJ
Çevirmen: Nazlı Tancı
Mart 2012, 1. Baskı
296 Sayfa
MRW:
   “JJ Kim?” benim şahsi olarak On8 kitapla ilk tanışmam. Sizin bu yayınevinin kitaplarını inceleme fırsatınız oldu mu bilmiyorum ama biz bu dinamik, yepyeni bir yayınevi olan ON8 Kitap’ı çok sevdik. Bursa Kitap Fuarı’nda stantlarını görünce koşarak gittik fakat maalesef yayınevinden kimseyle tanışamadan bir kitap ve iki farklı kitap kapağı baskılı karton çantayla oradan ayrıldık..

   İlk önce eşim aynı yayınevinin “Canavar” adlı kitabını okumuş ve çok beğenmişti. Tık Tık Ben de “JJ Kim?” adlı son çıkan kitaplarını okudum. İlk önce şunu söylemeyim ki; “BEN DE VARIM” sloganıyla camiaya ayak basan ON8 kitap, sayfa boyutlarıyla bir fark yaratıyor. Taşıması, okuması ve özellikle tutması kolay olan 12X18 sayfa boyutuyla hem rahat hem de çok şirin!

   JJ Kim, arkadaşının ölümüne sebep olan on yaşında bir kızın hikâyesini anlatıyor. Anlayacağınız konu oldukça ilginç. Kaza da olsa bir çocuk hangi nedenlerle böyle bir hata yapabilir, bu çocuğun psikolojisi, geleceği, duyguları, umutları bu olaydan nasıl yara alabilir? Peki, bu çocuğun ailesi nerededir?  Olaylar hangi noktada başlayıp, nerelere gelir?

   Emekli bir öğretmenin kaleminden çıkan bu kitabı okuma fırsatınız olursa, beğeneceğinize eminim.


Kitabın Tanıtımından: 
   "Üç çocuk, kasabanın kıyısındaki kulübelerden uzaklaşıp göle doğru yürüdü. Günün ilerleyen saatlerinde yalnızca ikisi geri gelecekti. Alice Tully bu hikâyeyi biliyordu. Bu konuda bir kitap bile yazabilirdi. Jennifer Jones neredeydi? Herkes bunu konuşuyordu. Ülkede cevabı bilen yalnızca birkaç kişi vardı. Alice Tully de onlardan biriydi."
   Yazdığı polisiye ve gerilim kitaplarıyla ünlenen, yedi kitaplık "East End Murders" (Doğu Londra Cinayetleri) dizisiyle dikkati çeken Anne Cassidy, ON8'le ilk kez Türkçe'de. 2004'te yazılıp, 2007'de tiyatroya uyarlanan JJ Kim?'de Cassidy, İngiltere'de yaşanmış gerçek bir olaydan esinleniyor. Genç Alice'in yaşamı, bir türlü kaçamadığı büyük bir sırla sürekli örselenmekte, onu sonu gelmez bir vicdan hesaplaşmasına itmektedir. Geçmişine ait bu sırra, ihmal ve yalnızlıkla kararan bir çocukluğun anıları eklenmiştir. Suç, masumiyet ve adalet kavramlarını çocukluk bağlamında düşündüren roman, gizem dolu kurgusuyla derin bir iz bırakıyor.

01.06.2012 tarihde farklı sitelerde "JJ Kim?"in  fiyatı: 
www.dr.com.tr 13,49 TL 
www.okuoku.com 14,40 TL 
www.kitapyurdu.com 15,21 TL 
www.idefix.com 15,30 TL
www.pandora.com.tr 16,20 TL 

Anne Cassidy Hakkında:
   1952 yılında Londra’da doğan Cassidy, on dokuz yıl boyunca yaptığı öğretmenliğin ardından gençler için polisiye ve gerilim kitapları yazmaya başladı. 1995-2000 yılları arasında kaleme aldığı yedi kitaplık East End Murders (Doğu Londra Cinayetleri) adlı dizisiyle dikkati çekti.
   2004’te yazdığı JJ Kim? (Looking for JJ) adlı gençlik romanı, kazandığı birçok ödülün yanı sıra, yayımlandığı yıl Carnegie Medal Ödülü ve Whitbread Çocuk Kitapları Ödülü listelerine girdi. 1993’te İngiltere’de, on yaşlarındaki iki çocuk tarafından öldürülen iki buçuk yaşındaki James Bulger’ın hikâyesinden esinlenerek yazdığı bu kitap, 2007’de oyunlaştırıldı ve Cassidy’ye edebiyat dünyasında saygınlık kazandırdı.
   Bazı eserlerini, dramatik ve trajik olaylarla, bazılarınıysa gündelik rastlantısal olaylarla ilişkilendiren yazar, Missing Judy (Kayıp Judy, 2002) kitabında, bir kızın kaçırılmasının ardından yaşananları; Love Letters’ta (Aşk Mektupları, 2003) da, gizli bir hayranından aşk mektupları alan, ancak sonra izlendiğini anlayan bir kızın hikâyesini anlattı.
   İşlerin nasıl bir anda kontrolden çıkabileceğini sergileyen The Story of My Life (Hayatımın Hikâyesi, 2006) adlı romanını, erken yaşta hamilelik ve taciz konularını, kaybetmek ve güvenmek ekseninde işleyen Careless (İlgisiz, 2007) ile çocuk kaçırmayı konu alan Forget Me Not (Beni Unutma, 2008) izledi. Gençlik kitaplarının Ruth Rendell’ı olarak anılan Anne Cassidy, Londra’da yaşıyor.
Kaynak: ON8 Kitap

9 yorum:

  1. Ah harika bir tanıtım.Ayrıca kitaplarla yaptığınız soru işareti(?) süper olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler beğenmenize sevindim :) fotoğraf eşimin eseri ve bence de başarılı :)

      Sil
  2. polisiye kitapları sevmesem de, araya çocuk psikolojisi eklenince ilgi çekici olabilir. Bu arada fotoğraf güzel düşünülmüş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilgi çekici, kolay okunur ve konusu güzeldi, elinize geçerse mutlaka okuyun derim.

      Sil
  3. gerçekten ilginç bir şeye benziyor konu, ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben beğendim, boş bir kitap olduğunu düşünmüyorum hatta ders verici bile diyebiliriz..

      Sil
  4. kapak tasarımı ve kitabın boyutu hoşuma gitti..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denemeye değer, özellikle kitabın boyutu çok büyük rahatlık, çantada, cepte, deniz kenarında, metroda... her yerde okumak için bire bir.

      Sil
    2. evet öyle görünüyor. bu arada görünüyor mu bilemedim ama mimledim sizi

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...