4 Mart 2012 Pazar

Sevgiyle Değişen Hayatlar ve Beş Sevgi Dili - Gary Chapman


SEVGİYLE DEĞİŞEN HAYATLAR 
GARY CHAPMAN
EME Yayıncılık
Orjinal Adı: Love is a Verb
Çeviri: Özge Çağlar
Temmuz 2011, 1.Baskı
262 Sayfa

MRW: 
   Bilmeyenler varsa söylemekte yarar var, Dr. Gary Chapman kişisel gelişim kitapları yazan bir terapist. Yayınladığı kitaplarda da genel olarak terapiye gelen hastalarının yaşadıklarından ve hissettiklerinden örnekler veriyor. Kitapları genel olarak evli çiftler odaklı. Evliliklerde ve ikili ilişkilerde nasıl daha mutlu olabileceğimize ve karşımızdaki daha sağlıklı anlamamıza yardımcı olacak tüyolar vermeye çalışıyor.

   Uzun zaman önce Gary Chapman’ın 5 Sevgi Dili adlı kitabını okumuş ve çok beğenmiştim. İlk önce bu kitaptan bahsetmeden geçemeyeceğim. Beş Sevgi Dili; ikili ilişkilerde tam bir baş kaynak olacak nitelikte bir kitap. Yazara göre insanlar, sevgiyi farklı şekillerde ifade ederler ve algılarlar. Yazar bunları beş sevgi dili olarak belirlemiştir. Bunlar;
  1. Onay sözleri
  2.  Nitelikli beraberlik
  3.  Armağan alma
  4.  Hizmet davranışları
  5.  Fiziksel temas
   İsimlerinden de anlaşılacağı gibi her biri farklı nitelikler içeriyor. Siz sözlü iltifatlar veya takdir sözlerinden hoşlanıyorsanız, sevecen sözlerin kullanılması, ricalar, tebrikler, onaylar, sırt sıvazlamalar sizin için her şeyden önemliyse; sizin sevgi diliniz onay sözleridir. Fakat siz bunlardan hoşlanırken, partnerinizin sevgi dili, nitelikli beraberlik olabilir. Nitelikli beraberlik ve onay sözleri farklıdır. Onay sözleri söylenenler üzerinde odaklanır. Oysa nitelikli sohbet işitilenler üzerinde odaklanmıştır. Nitelikli beraberlikte; konuşurken göz teması kurulması, dinlerken başka bir şeyle meşgul olunmaması, duyguların açığa çıkmasına özen gösterilmesi, vücut dilinin kullanılmasıdır. Nitelikli sohbette sadece karşıdakini dinlemek değil, kendini ifade etmeyi de gerektirir. Nitelikli faaliyetler kişilerin ilgi duyduğu her şeyi kapsayabilir. Amaç birlikte bir şey yaşamak ve bu yaşantıyı tamamlamaktır. Bu örnekten yola çıkarsak siz partnerinizin sevgi dilinin nitelikli beraberlik olduğunu bilmezseniz, ona onay sözleri söyleyip durursunuz ve bu hiçbir anlam ifade etmez. İlişkiniz bozulmaya başlayınca da yahu ben daha ne yapayım bu insan için kendimi parçaladım bunca zaman dersiniz.

   Yazar, bu kitapta ömür boyu mutlu bir beraberlik için gerekli olan sevgi dilinin keşfinden yola çıkarak uzun ömürlü ve sevgi dolu bir evliliğin anahtarlarını vermektedir. Bu yüzden en yakın arkadaşınız, anneniz, babanız, kardeşiniz, eşiniz, sevgiliniz… kim olursa olsun sevgi dilini bilmek çok önemli. Beş Sevgi Dili gerçekten çok güzel bir kişisel gelişim kitabıdır ve karşısındakine değer veren herkes okumalıdır diye düşünüyorum.

   EME Yayıncılık’tan çıkan Sevgiyle Değişen Hayatlar, bizim çok önceden tanıdığımız Tavuk Suyuna Çorba kitapları tarzında 39 kısa hikayeden meydana gelen bir kitap. Yazar daha çok evliliklerinde sorun yaşayan çiftlerin hikayelerine ağırlık vermiş. Her hikayenin sonunda Gary Chapman’ın konu üzerine söyledikleri, bizlere bununla ilgili öğütleri..vb. oluşan iki üç paragraf var. Buda bize sanki bir danışmandan akıl alıyormuşsunuz gibi bir his veriyor.



Benim içlerinde en çok sevdiklerim;

  • Avuç Avuç Sevmek; Ailesinden çok uzakta, Aids hastası, işsiz, yatacak yatağı bile olmayan bir adama sevgi dolu bir ailenin maddi manevi ellerinden gelen her şeyle yanında olduğu, karşılık beklemeden yapılan yardımın ne olduğunu anlatan güzel bir hikaye.
  • Değişen Çocuk; 5 yaşına kadar mutlu, sağlıklı, harika bir çocuğun 5 yaşından itibaren gittikçe kötüleşen hayat, büyük sağlık sorunları, agresifliği, mutsuzluğu, felç, engelli olması.. ama bunlarla savaşmayı becerebilen bir aile.
  • Kaşıkla Süt İçmek; Kocasının görmezden gelinebilecek davranışlarına artık tahammül edemeyen bir kadının 47 sene sonra kocasına tekrar aşık olan bir kadının öyküsü.
  • Asla Unutamayacağım Kucaklama; Babasıyla arasını çok uzun yıllar sonra (annesi öldükten sonra) düzeltebilen, onu sevmeyi öğrenen bir kadının hikayesi
  • Yabani Derelerle Dönme Dolapların Arasında; Birbirini seven ama farklı hobileri olan bir çift. hayat onlar için zor çünkü konuştukları dil ve beklentileri çok farklı. Ama sonunda hayata eşinin gözlerinden bakmasını beceren ve mutluluğu yakalayan bir çiftin hikayesi.
  • Sadece Bana Bebeğim De; Gerçek sevgiyi çok geç bulan bir kadının mutluluk hikayesi. Karşısına çıkan adam iflah olmaz bir romantik ve bunlar da hayatının en güzel yılları. Akıl yaşta değil baştadır sözünü destekleyen harika bir hikaye.

   Sevgiyle Değişen Hayatlar, kısa kısa hikayelerden oluştuğu için gün içinde birkaç tane alabileceğiniz küçük tatlılar gibi düşünebilirsiniz :) ayrıca sorunlar yaşayan ve sonunda bunlara bir çözüm yolu bulan hayatlara tanık olacağınız için bunlardan kendinize bir pay da çıkarıp bilgilenebileceğiniz ya da aslında ne kadar şanslı olduğunuzu size hatırlatacak bir kitap olduğu için Sevgiyle Değişen Hayatları deneyin, sevebilirsiniz.


Kitap Tanıtımından: 
   Uluslararası En Çok Satan Beş Sevgili Dili'nin yazarı Gary Chapman, Asıl yapmak isteği şey kaçıp gitmekken, kocasını sevmeyi seçen Doris
   Sevginin etkisiyle ailesi tekrar biraraya gelen Loretta
   Ona karşı bir yabancı olan annesini sevmeyi öğrenen Faith

   Kırk yıldan sonra kocasına âşık olan Laquita

   Gerçekten sevilmeyen birini sevecek cesareti bulan Jacquelyn
gibi sıradan insanların başından geçen, gerçek sevgi hikâyelerini sizlerle paylaşıyor.
   Siz de bu kitabı okuduktan sonra Sevgiyle hayatınızı değiştirmenin ne kadar kolay olduğunu daha iyi anlayacaksınız.
   Çünkü sevgi sadece bir duygu değil; bir seçimdir. Sevgi eylemdir.
   Gary Chapman 1979'dan beri yirminin üzerinde kitap yazdı. Beş Sevgili Dili kitabı sadece İngilizce olarak 5 milyon sattı ve otuz altı dile çevrildi

04.03.2012 tarihde farklı sitelerde kitabın fiyatı:
Okuoku: 11,20 TL
DR: 11,99 TL
Eme Yayıncılık: 12,80 TL
Kitapyurdu: 13,52 TL
İdefix: 13,60 TL
Kitapadresi: 16,00 TL

 Gary Chapman Kitapları:
Beş Sevgi Dili
Yalnızlar İçin Beş Sevgi Dili
Gençler İçin Beş Sevgi Dili
Evliliğin Dört Mevsimi
Sevgiyle Değişen Hayatlar



7 yorum:

  1. Çok yararlı bir paylaşım ve tanıtım olmuş.Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, okuma isteği uyandırabildiysem ne mutlu bana :)

      Sil
  2. Severim böyle kitapları. Beş Sevgi Dili isimli kitabından tanıyorum yazarı.
    Keyifli okumalar..:)

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler Gülşah Hanım :)

    YanıtlaSil
  4. yalnızca sevgi dilini okumuştum.diğerlerini bilmiyorum. bir sıra gelse. o kadar okunacak kitap varki yetişemiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okunacak kitapların fazlalığı, sanırım hekes aynı dertten muzdarip :)

      Sil
  5. ya bensiz ne çok kitap geçmiş bana eskisi gibi haber gelmiyor neden ki, anlamadım ne zamandır gelmiyor haber diye uğradım memnun oldm listeme de ekledim:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...