8 Mart 2012 Perşembe

Hafiyenin El Kitabı - Jedediah Berry

HAFİYENİN EL KİTABI
Orjinal Adı: The Manual of Detection
JEDEDIAH BERRY
Çeviri: Algan Sezgintüredi
Siren Yayınları
Şubat 2012, 1.Baskı
294 Sayfa

AFD:
   Hafiyenin El Kitabı Jedediah Berry'nin ilk kitabı, ilk olmasına rağmen; 2009 yılınının Dashiell  Hammett ve 2010 yılının William L. Crawford ödülünü kazanmış bir kitap.

   Kitabımız, çok fazla yağmur yağan bir kentte yaşanan fantastik bir polisiye romanı, kentte işlenmiş garip suçları (Albay Baker'ın Üç Ölümü, 12 Kasım'ı Çalan Adam) çözen dedektif Sivart'ın kaybolması ve onun dosya katibi olan romanımızın baş kahramanı Charles Unwin'in Sivart'ın yerine bir anda dedektifliğe terfi ettirilmesi ile başlıyor.

   Unwin rutinleri olan bir adamdır, hava nasıl olursa olsun işe mutlaka bisikletle gitmekte eğer yağmur yağarsa bu yolculuğuna şemsiyesi de eşlik etmektedir.  Unwin işini çok seven ve hakkıyla yaptığını düşünen bir dosya katibidir. Bu yüzden bu terfiye sevinmemiştir, bir yanlışlık olduğunu düşünür, tek istediği Sivart'ı bulup eski işine geri dönmektir. 

  Sivart'ı ararken, Sivart'ın ün yaptığı olayların aslında çözülmediğini, hepsinin insanların düşlerine sızılırak doğruymuş gibi gösterildiğini keşfeder ve "Düş Dedektifliği" başlar. Kitabı okurken Unwin'in ne zaman uyur na zaman uyanık olduğunu bazen birbirine karıştırdım. Ara vererek okuduğum zamanlarda romandaki yaşamı algılama sorunum oldu fakat ne zaman ki bir oturuşta bir kaç bölüm birden okumaya başladım işte o zaman romana hakkını vermiş oldum ve kitaptan müthiş bir haz aldım. 

  Unwin'in serüveninde zaman zaman Christopher Nolan'ın yönetip Leonardo DiCaprio'nun başrolünü  oynadığı "Inception - Başlangıç", Lamech'in kapılardan farklı zamanlara geçişlerinde de George Nolfi'nin yönetmenliğini yapıp, Matt Damon'nın baş rolünü oynadığı "Kader Ajanları" adlı filmlerdeki sahneler aklıma gelmedi  değil.

  Eğer "Inception"ı izleyip keyif aldıysanız, bu kitabı da seveceksiniz.

Altı Çizilesi:
   "Takip Hakkında: Uzman dedktifin yürüttüğü takip fark edilemez. Bunun nedeni dedektifin dikkat çekmemesi değil, aksine, takip ettiği şüphelinin gölgesi misali, bulunduğu yerdeki varlığının doğal görünmesidir."

   "Kanıtlar Hakkında: Nesnelerin de hafızası vardır. Kapı tokmağı, çevireni; telefon, açanı anımsar. Tabanca en son ne zaman ve kim tarafından ateşlendiğini hatırlar. Bir şeyler anlatacaklarında duyabilmek için eşyanın dilini öğrenmek, dedektifin görevidir. Nesnelerin de hafızası vardır. Kapı tokmağı, çevireni; telefon, açanı anımsar. Tabanca en son ne zaman ve kim tarafından ateşlendiğini hatırlar. Bir şeyler anlatacaklarında duyabilmek için eşyanın dilini öğrenmek, dedektifin görevidir.”

   "Kaç defa düşünüzde gördüğünüz bir şeyin uyanık zamanınızda ki bir gerçekle örtüşdüğünü gördünüz? Kaç kere belki bir gün öncesinde çözülmez görünen bir sorunu böyle çözüverdiniz ya da davranışları kafanızı karıştıran birinin gizli duygularınıkavrayıverdiniz? Gerçek ve gerçekdışı, olan ve hayal edilen... "

   "Sorgulama Hakkında: Süreç bir odada baş başa kalmanızdan çok önce başlar. Şüpheliye sorularınızı yönelttiğinizde yanıtları biliyor olmanız gerekir.

Kitap Tanıtımından:
Dashiell Hammett Ödülü, 2009
William L. Crawford Ödülü, 2010

Rüyalar ve gerçekler… İkisini ayırt edebildiğinizden emin misiniz?
Hatırladığınız bir şeyi kaç kere rüyanızda gördüğünüzü, ama aslında yaşamadığınızı fark ettiniz?
Rüyanızda gördüklerinizin gündelik yaşantınızda karşınıza çıktığı oldu mu hiç?
Kaç kere belki bir gün öncesinde çözülmez görünen bir uyanınca çözüverdiniz?

   Yağmurun hiç durmadan yağdığı bir kent. Masa başında çalışan, hayat yoksunu bir adam. Kentin orta yerinde, paslanmış, küflenmiş, çürümüş bir panayır. Düşleri bile belgeleyen, herkesi izleyen amansız bir takip sistemi. Ve tüm bunların ortasında, olanca şaşkınlığıyla, durmaksızın düşlere uyanan bir adam. Hafiyenin El Kitabı, cinayetler, filler ve düşler ekseninde dönen amansız bir macera. Algının tüm kapılarını zorlayan, yakanıza yapışan, ısrarlı bir rüya gibi.

   1977 yılında, Amerika'nın New York eyaletinde dünyaya geldi. Dashiell Hammett Ödülü ve William L. Crawford Ödülü'ne layık görülen ilk romanı Hafiyenin El Kitabı ile adım attığı edebiyat sahnesinde kitabında yarattığı atmosfer, Terry Gilliam ve David Lynch gibi dev yönetmenlerin filmleriyle kıyaslandı. Jorge Luis Borges, Franz Kafka, Italo Calvino ve Angela Carter gibi yazarlardan ilham aldığını belirten Berry, polisiye kurgulu ilk romanı Hafiyenin El Kitabı'nda eşi benzeri olmayan bir şehri karanlıkları ve kabusları ile birlikte inşa ediyor.

   Hafiyenin El Kitabı, adını ileride daha sık duyacağımız parlak yazardan etkileyici ve eğlenceli bir ilk roman.

"Wes Anderson bir Kafka uyarlaması çekecek olsaydı ortaya böyle bir fantezi çıkardı." - New Yorker

"Berry'nin iddialı çıkış romanı Kafka ve Paul Auster yankılarıyla çınlıyor." - Publisher's Weekly


08.03.2012 tarihde farklı sitelerde kitabın fiyatı:
Hepsiburada: 13,29 TL
DR: 14,99 TL
Okuoku: 15,00 TL
Kitapyurdu: 15,60 TL
İdefix: 17,00 TL
Kitapadresi: 17,00 TL

Jedediah Berry Hakkında:
   1977 yılında, Amerika’nın New York eyaletinde dünyaya geldi. Dashiell Hammett Ödülü ve William L. Crawford Ödülü’ne layık görülen ilk romanı Hafiyenin El Kitabı ile adım attığı edebiyat sahnesinde Flann O’Brien, Ray Bradbury, Michael Chabon ve yönetmen Terry Gilliam gibi dev isimler ile beraber anılmaya başlandı. Jorge Luis Borges, Franz Kafka, Italo Calvino ve Angela Carter gibi yazarlardan ilham aldığını belirten Berry, polisiye kurgulu ilk romanı Hafiyenin El Kitabı’nda eşi benzeri olmayan bir şehri karanlıkları ve kabusları ile birlikte inşa ediyor.

   Jedediah Berry’nin kısa öykü ve denemeleri Conjunctions, Le Petit Zine ve Chicago Review gibi dergi ve fanzinlerde yer almış; Best New American Voices (Amerikan Edebiyatının En İyi Yeni Sesleri) ve Best American Fantasy (Amerikan Fantastik Edebiyatının En İyileri)antolojilerinde yayımlanmıştır. Berry, halen Massachusetts’te yaşamakta ve Small Beer Press’te editör olarak çalışmaktadır.

3 yorum:

  1. Kitap gerçekten ilgimi çekti.Tanıtım için teşekkürler,listeye eklendi...

    YanıtlaSil
  2. Yazının içerisindeki "Düş Dedektifliği" terimi ne yalan söyleyeyim çok ilgimi çekti desem yalan olmaz sanırım. Çok merak ettim bu kitabı. İlk fırsatta alıp okumalıyım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşler, düş gibi gerçekler arasında geçen bir kitap. Okurken bazen nerede olduğunuzu şaşırıyorsunuz

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...