4 Mayıs 2014 Pazar

Erken Kaybedenler - Emrah Serbes

ERKEN KAYBEDENLER
EMRAH SERBES
İletişim Yayınları
2012, 9. Baskı İlk Baskı: 2009
144 Sayfa


AFD:
    Emrah Serbes'le tanışma kitabım oldu Erken Kaybedenler. Bir polisiye yazarı/senaristi olduğunu bilmeme rağmen bu kitabı daha çok ilgimi çektiğinden bununla başlamaya karar verdim.

     Neredeyse, her erkek hayata kaybederek başlamıştır. Bence burada "neredeyse" kelimesi bile fazla ya, ama kimi istisnalar çıkıp da ben kaybederek başlamadım demesin diye "neredeyse"yi kullanmak durumunda kaldım. Neyse, kimi erkeğin kaybı çok daha büyükken (Anne-Baba) kiminin kaybı ise küçük görünse de, kendi yaşına göre oldukça (ilk aşk, ilk reddediliş) büyüktür. Erken Kaybedenler'de de bu kayıpların kahramanlarının hikayeleri işleniyor.

  Hikayeler aslında çok tanıdık içlerinde; aşklar, kayıplar, hüzünler, ayrılıklar, arada kalmışlıklar, reddedilmişlikler, boyundan büyük işlere kalkışmalar ve ince ince değinilmiş siyaset var. Tüm bunlar çok güzel bir dille anlatılmış ve Erken Kaybedenler tekrar tekrar okunabilecek bir kitap olmuş.

     "Kitabı okusam mı acaba?" diye düşünenler için sanırım bu bölüm yeterli bir cevap olacaktır.
"Apartmanın girişindeki lambayı sen mi kırdın Bülent?
"Hangisini?"
"Otomatik yanan, sensorlu lamba."
"Hayır."
"Komşu görmüş, yalan söyleme. Süpürge sapıyla kırmışsın dün gece."

Önüme baktım.
"Neden kırdın?"
Cevap yok.
"Hasta mısın evladım? Söyle bana, neyin var, neden kırdın lambayı, yapma böyle..."
"Kırdımsa kırdım, ne olacak! Çok mu değerliymiş?"
"Lamba senden değerli mi evladım, lambanın a.... koyayım, lamba kim? Yöneticiye de dedim. Lambanızı s.....m, kaç paraysa veririz. Sen değerlisin benim için."
"Beni görünce yanmıyordu baba."
"Nasıl ya?"
"Görmezden geliyordu, yanmıyordu. Kaç sefer yok saydı beni."
"E beni görünce de yanmıyordu bazen, böyle el sallayacaksın havaya doğru, o zaman yanıyor."
"Hadi ya! Sahiden mi?"
"Evet. Ucuzundan takmışlar. Bizimle bir alakası yok."

Babama sarıldım, yıllar sonra.



Altı Çizilesi:
   Kendini kandırmaca, en sevdiğim oyun.

   İhtiyarlığın güzel yanı şu, ağzına geleni söyleyebiliyorsun, insanlar sadece gülüyor.

   Çünkü büyüdükçe arzularım küçüldü, şaşkınlıklarım küçüldü, beklentilerim küçüldü. Büyüdükçe öyle küçüldüm ki içimde taşıyacak bir şey kalmadı. Büyümenin bir bedeli varsa işte bu, yarım metre uzadım, yirmi kilo aldım ve dünyadan vazgeçtim.

   Sonuçta her sevilen kadın güzel bir şarkıdır, bütün sözlerini hatırlayamazsın belki ama melodisi aklında kalır.

   Korhan Ağbi'nin kardeşi olduğu için Aycan'ı sevemiyordum,o sene onun yerine Esra'yı seviyordum. Okulun ilk günü silgi istemiştim Esra'dan. Silgisini ısırıp ikiye bölmüş, yarısını bana vermişti. Ben de ona aşık olmaya karar vermiştim.

   Söylemekten vazgeçtiğim şeyler söylediklerimden daha fazla. Çünkü insanları üzmek istemiyorum.

  Ağbim yirmi yaşında bu vatan için şehit oldu. Siz büyük şehirlerin ışıklı bulvarlarında elinizi kolunuzu sallayarak rahatça yürüyebilin diye o gitti Çukurca’da mayına bastı.

   Polisler grubu çembere alıp ellerindeki biber gazlarını sıkmaya başlayınca herkesin gözleri doldu. Öne çıktım, "Göz yaşartıcı gaz sıkmanıza gerek yok" dedim. "Arkadaşlar zaten yeterince duygusal insanlar."

Kitabın Tanıtımından:
   AnKara polisiyeleriyle tanıdığımız Emrah Serbes, bu defa direksiyonu kırıyor ve edebiyatımızda pek de işlenmemiş bir başka meseleye el atıyor. Erkek çocukların enerjik, hüzünlü, alengirli dünyasına giriyoruz...
Baba çalışıyor, anne ev hanımı, muhafazakârlığın kalesi...İşçiler, yoksullar, teyzeler, abiler... Kolay ağlayan sert adamlar... Taşra seyrekliği, mahallenin kalabalığı... Kıskanç, gururlu, saf ergenler... Emrah Serbes, çabuk öfkelenen, kolay vazgeçen, baştan çıkmış erkek çocukları konuşturuyor... Kederli, insana dokunan komik hikâyeler bunlar...

   "Dizinin dizime değişi, Handanın annesi için bir kelebeğin kanat çırpışıysa benim için kasırgaydı. Kaç sene geçti, hâlâ unutmam, günde en az beş sefer aklıma gelir. Biliyorum bu durumun, kökeni memeden kesildiğim güne kadar uzanan psikolojik nedenleri vardır. Ama bir kadını unutulmaz yapan şey, bir vakitler ona duyulan arzunun şiddetiyle doğru orantılı değil midir? O arzunun kıyısında, gerçekleşme olasılığının tam yanı başında, sanki arada başka hiçbir engel yokmuş gibi rahat davranabilmekle, kendini o tatlı yanılsamaya kaptırabilmekle doğru orantılı değil midir? Bu olgunun da mı sorumlusu benim mutsuz geçen çocukluğum? Cevap? Yok! Kalırsın öyle..."
   Taşrada ve kâinatta, yapayalnız kalmış erkek çocukların hikâyesi...

   Erken Kaybedenler... Yoldan çıkmış bir neslin manifestosu...

04 Mayıs 2014 tarihinde "Erken Kaybedenler"i en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri:
KitapStore 10,59 TL
Arkadaş 10,73 TL
OkuOku 10,73 TL
İdefix 10,88 TL 
KitapZen 10,88 TL
Kabalcı 10,88 TL


Emrah Serbes Hakkında:

   1981 Yalova doğumlu. Uzun sürmüş bir öğrencilik hayatının ardından Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Öğrencilik yıllarında Hayvan Dergisi’nin Ankara muhabirliğini yaptı. Birgün gazetesi için söyleşiler kaleme aldı. Radikal 2 için tiyatro eleştirileri yazdı. Bu dergide Ahmet İnam ve Cengiz Güleç ile düzenli olarak gerçekleştirdiği sohbetleri "Şen Profesörler: Metaforla Saadet Olmaz" (Say Yayınları, 2006) adıyla kitaplaştırdı.  

   Ayrıca Behzat Ç. adlı polisiye dizisinin 10 bölümde bir senaristliğini yapmaktadır. Son olarak Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm filminin senaristliğini üstlenmiştir. Son kitabı olan "Hikayem Paramparça" da ise aforizmalar ve hayata dair düşüncelerini okurlarına aktarmaktadır.

Emrah Serbes Eserleri:
Her Temas İz Bırakır
Son Hafriyat
Erken Kaybedenler
Hikayem Paramparça
Deliduman

4 yorum:

  1. çok doğru bir kitapla başlamışsınız... ben Emrah Serbes'in bütün kitaplarını okudum ve favorim hala bu kitaptır...

    YanıtlaSil
  2. Benim beğenmediğim bir kitaptır kendisi tat alamadım malesef belki zamanı değildi yada ben tarzını sevmedim

    YanıtlaSil
  3. Selam bu kitabı okumuştum. Güzeldi. Kendisiyle tanışma fırsatımda oldu. İnanılmaz hoş bir insan.

    YanıtlaSil
  4. Kitabın içinde yer alan hikayelerden biri Üst Kattaki Terörist tiyatro sahnesinde =) Bu sezona izleme fırsatı olmazsa seneye mutlaka izlenmeli =)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...