25 Ağustos 2013 Pazar

Yokyer - Neil Gaiman

YOKYER
Orjinal Adı: Neverwhere
NEIL GAIMAN
Çevirmen: Evrim ÖNCÜL
İthaki Yayınları
Ekim 2012, 2. Baskı
375 Sayfa

AFD:
   Daha önce de çok dile getirdiğim gibi; fantastik öğelerin işlendiği kitaplardan pek hazzetmem. Yazar Ayları Ağustos ayı yazarı Neil Gaiman seçilince de; romanlarıyla tanışmak istememe rağmen, ki methini o kadar çok duymuştum, kitaplarının fantastik öğeler içerdiğini bildiğimden dolayı biraz çekindim.

   Pinuccia'nın habersiz yaptığı çekilişin kazananlarından biri olduğumuzu ve bize Neil Gaiman'ın bir kitabını hediye edeceğini öğrendiğimizde, Pinuccia'nın blogumuza bıraktığı tavsiyesi ve içeriğinden dolayı bana en yakın gelen kitap olarak Yokyer'i seçtim. İyi ki de seçmişim.

   Öncelikle Yokyer'in Neil Gaiman'ın yazıp yönettiği 6 bölümlük Neverwhere adlı dizinin kitaplaştırılmış hali olduğunu belirterek başlayayım. 
Neverwhere dizisinden bir sahne
riddleshouse.proboards.com

Yokyer'in Çizgi Roman Versiyonu
www.comicvine.com
  Yokyer'le yaşadığım maceram nasıl geçti? Belirttiğim gibi daha çok gerçek dünyada yaşanmış veya yaşanması muhtemel konuları okumayı seviyorum, birden ortaya çıkan canavarlar ve yaratıkların olduğu kitaplarla aram pek yoktur. Yokyer'de de yaratıklar, konuşan sıçanlar vb. öğeler olduğu halde, benim için çok güzel bir okuma süreci oldu. Okuduğum her satırdan zevk aldım. Neil Gaiman'ın kalemi, gerçeküstü dünyadan hiç zevk almayan benim için bile okunulası bir kitap haline getirmiş. 

   Biraz da kitabın içeriğinden bahsedelim. İşinde başarılı, gayet düzgün bir adam olan Richard Mayhew nişanlısıyla önemli bir yemeğe giderken, bir anda karşılarına yaralanmış bir kız çıkar. Nişanlısının tüm ısrarına rağmen Mayhew kıza yardım etmek ister ve eder. Tabii artık nişanlı değildir. Kız doktora ya da polise gitmek istemez, Mayhew'de kızın bu isteğine uyarak kızı evinde tedavi eder. Buradan sonra işler karışır.

   Kızın peşinde birileri vardır. Mayhew kıza yardım etmeye çalışır. Fakat bir gün uyandığında yaşadığı çevrede kimse onu tanımamaktadır. İşyerinde artık bir masası yoktur. Onun artık Yukarı Londra'da bir varlığının bir önemi yoktur. 

   Evet işte olayların garipleştiği yer burası, Mayhew'in yardım ettiği kız Aşağı Londra'dan gelmektedir ve Mayhew'de artık Aşağı Londra'dadır. Gerçek hayatına dönmek, işine kavuşmak ve nişanlısıyla barışmak ister. Acaba bunları başarabilecek midir? Aşağı Londra'da onu neler beklemektedir?

   Kitabı okurken Londra'da bulunan metro duraklarına verilen isimlerle Neil Gaiman'ın yaptığı oyunları okurken İstanbul'da bulunan semtleri düşünmedim değil. Shepherd's Bush (Çoban Çalılığı)'nda çobanlar yaşaması, Earl's Court (Kont'un Sarayı)'nda bir kont olması gibi Paşalimanı'nda bir paşanın, Selamsız'da selamsızların Azapkapı'da azap çektiren bir kapının olduğu bir kurgu okumak istedim doğrusu. Neil Gaiman bir de İstanbul için böyle bir kitap yazsa... 

    Kitap içeriği hakkında önemli bir bilgi olabilir, kitabı okumayanlar bu kısmı okumasın. Kitapta beni en çok etkileyen Richard Mayhew'in mızmız bir sünepeden yavaş yavaş bir kahramana dönüşmesi oldu. 

   Son olarak önerir miyim? Kesinlikle öneririm, bundan sonra ne zaman bu dünyadan bir nebze uzaklaşıp yeni bir dünya keşfetmek istersem Neil Gaiman'ın kalemine sığınacağım.


Kitap Tanıtımından:
   Genç ve iyi kalpli Richard Mayhew'un sıradan hayatı, bir kaldırımda karşısına çıkan yaralı genç kızın hayatını kurtarmasıyla sonsuza dek değişir. Bu iyilik Richard'ı var olduğunu hayal bile etmediği bir dünyayla şehrin altındaki terk edilmiş Metro istasyonları ve kanalizasyonlarda gelişmiş karanlık bir yaşamla tanıştırır. O artık, yarıklardan düşen insanların yaşadığı Aşağıtaraf'ın bir parçasıdır... ve eğer bildiği dünyaya dönmek istiyorsa, gölgelerin ve karanlığın, canavarların ve azizlerin, katillerin ve meleklerin şehrinde yaşamayı öğrenmek zorundadır...

   Gaiman, basitçe söylemek gerekirse, hikâyelerin hazine evi gibi ve biz de ona sahip olduğumuz için şanslıyız...
-Stephen King-
   Bu kitabın bitmesini hiç istemedim... Avcı, Islington, Door... bu karakterler artık hayatımın bir parçası... Yokyer beni çok mutlu etti.
-Tori Amos-
   Gaiman bir usta... Alanındaki hiç kimse bundan daha iyi olamaz...
-Peter Straub- 

25.08.2013 tarihinde "Yokyer"i en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri: 
İdefix: 12,35 TL
İlkNokta: 13,30 TL
D&R: 13,99 TL
Arkadaş: 14,06 TL
Kabalcı: 14,25 TL
KitapSihirbazı: 14,82 TL

Neil Gaiman Hakkında:
comicbook.com
   Tam ismi Neil Richard Gaiman'dır. 10 Kasım 1960'da doğan ve İngiliz çizgi roman, bilim kurgu ve fantezi yazarıdır. Mary T. McGrath'le evli olup Holly, Maddy ve Michael isimlerinde üç çocuğu vardır. Kendisi aynı zamanda Sandman isimli çizgi roman serisinin de yaratıcısıdır.
Kaynak:Wikipedia

Neil Gaiman'ın Türkçe Yayınlanmış Kitapları:
Sandman Serisi
   Sandman 1 - Düş Müziği
   Sandman 2 - Bebek Evi
   Sandman 3 - Düş Ülkesi
   Sandman 4 - Sisler Mevsimi
   Sandman 5 - Sen Oyunu
   Sandman 6 - Fabllar ve Yansımalar
   Sandman 7 - Kısa Yaşamlar
   Sandman 8 - Dünyaların Sonu
   Sandman 9 - Merhametliler
   Sandman 10 - Uyanış
   Sandman 11 - Ebedi Geceler
Mezarlık Kitabı
Odd ve Ayaz Devleri
Yokyer
Yıldız Tozu
Ara Dünya
Koralin ve Gizli Dünya
Anansi Çocukları
Douglas Adams & Otostopçunun Galaksi Rehberi Paniğe Kapılma!
Terry Pratchett ile birlikte yazdığı Kıyamet Gösterisi

10 yorum:

  1. İyi pazarlar dilerim. İzninizle bloğunuzu izlemeye aldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi pazarlar Mehmet Bey,
      izlemeye değer bulduğunuz için teşekkür ederiz.

      Sil
  2. Beğenmenize çoook sevindim. Neil Gaiman'ın büyülü dünyasına hoşgeldiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayenizde Neil Gaiman'la tanışmış oldum, teşekkürler.

      Sil
  3. Ben de yorumunuzu merak ediyordum. :)
    Testi bekliyorum.

    YanıtlaSil
  4. Sepette ekli bu kitap. Gerçekten artık bir Neil Gaiman kitabı okumak istiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah en yakın zamanda Neil Gaiman'ın dünyasıyla tanışırsınız.

      Sil
  5. Ben de henüz bir Neil Gaiman kitabı okumadım ama yorumunuzdan sonra özellikle bu kitabı merak ettim, metro istasyonlarının ismiyle yapılan kurgu çok hoşuma gitti ayrıca:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da ya da ülke genelinde böyle bir kurgu olsa (tabii ki usta ellerden çıkmış) ne güzel olurdu. :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...