20 Haziran 2013 Perşembe

Cehennem - Dan Brown (Inferno)

CEHENNEM
Orjinal Adı: Inferno
DAN BROWN
Çevirmen: Petek DEMİR - İpek DEMİR
Altın Kitaplar
Mayıs 2013, 2. Baskı
572 Sayfa

AFD:
     Cehennem Kitap Kardeşliği'nin Haziran ayı kitabıydı. İyi ki Cehennem önerilmiş, ne zamandan beri polisiye okumadığımı fark ettim. Olayları tahmin etme çabasını ve maceranın sürükleyiciliğini özlemişim.

      Cehennem bizi yine Profesör Langdon'la buluşturuyor. Dan Brown sevenler için, içimizden biri gibi oldu Langdon. Kişiliğini, korkularını, tutkularını bildiğim ve macerasını zevkle takip ettiğim eski bir dost Langdon.

     Bu sefer olaylar Floransa - Venedik - İstanbul üçgeninde gelişiyor. Langdon'la beraber, bir salgın yayarak tüm dünyayı etkileyecek olan profesörün bıraktığı ip uçlarından yola çıkarak bu salgını engellemeye çalışıyoruz. Tabi salgını engellemeye çalışırken geçtiğimiz mekanlarda Simgebilim Profesörü  Langdon'un eşsiz bilgisinden faydalanıyor; Floransa, Venedik ve İstanbul'u keşfediyoruz.

    Kitapta çok fazla bilmediğimiz mekan ve eserden bahsedildiği için bazen gözümde canlandırmada problem yaşadım, genelde Google'dan yardım aldım. Kitabın sonlarında ise linkte bulunan çalışmayı keşfettim. Kitapta geçen tüm mekan ve eserleri barındıran güzel bir arşiv çalışması olmuş. (Buradan ulaşabilirsiniz ) Ellerine sağlık   Gloria. Mekanları gördükçe Cehennem'i okumuş çoğu kişi gibi, kitabı bir rehber kitap olarak kullanıp Floransa ve Venedik'i adım adım gezmek istedim.

    Bir ara kitaptan sıkılmaya başladım. Klasik Langdon kovalamacası; semboller, şifreler, tarihi mekanlar derken birden olayların sıradan bir kovalamaca olmadığı ortaya çıktı. Dan Brown hiç ummadığım anda ters köşelerle beni tekrar maceraya bağladı.

   Kitabın sonunu ise kesinlikle bu şekilde tahmin edemezdim. (Nedeni ise kitabı okuyanlar için aşağıdaki bölümde.)

    Tavsiye kısmına gelirsek; eleştiriler genelde olaylardan çok tarihi yerler ve eserler anlatılmış şeklinde. Ben macera - polisiye romanı da olsa insana yeni bilgiler katan kitapları severim. Dan Brown'un sadece yalın bir kurguyla olayı bitirmemiş olması bana yeni bilgiler kazandırmasından dolayı kitabı çok beğendim, kesinlikle okunmasını tavsiye ederim ve bu kitabın filminin mükemmel olacağını düşünenler arasındayım. İnşallah bir gün filmini de izleme şansımız olur.

   

-Kitabın içeriğinden yoğun bilgiler içerir lütfen kitabı okumayanlar bu bölümü okumasın-
   Bertnard Zobrist'in Dünya nüfusu ile alakalı öngörüleri, bu öngörüleri Dünya Sağlık Örgütü'nün de onaylaması insanı dehşete düşürüyor. "Bertnard Zobrist aslında kimsenin dile getiremediğini dile getiren ve bir çözüm bulan bir kahraman mı?" sorusunu kendime sordum. Ve geleceğimiz, çocuklarımızın geleceği için endişelenmedim de değil.

   Kitabın sonunda da Zobrist'in amacına ulaşması beni çok şaşırttı. Ben Langdon'un yine olayı vaktinde çözeceğini düşünüyordum. Aklımda bir soru var Dan Brown Langdon serüvenlerinde daha önceki kitaplarında yaşanan olayları Langdon'un geçmişine ekliyor. Şimdi Zobrist amacına ulaştığına göre Dünya'da büyük bir kısırlık sorunu baş göstermeli ve bununla beraber dünya nüfusu hızla düşüşe geçmeli. Dan Brown bundan sonra yazacağı Langdon kitaplarında nasıl bir yol izleyecek? Hiç bir şey olmamış gibi davranması beni büyük bir hayal kırıklığına uğratır. Ya da yayılan virüse kolayca çare bulunmuş olması, bu kitapla yaşadığım serüvene çok büyük bir gölge düşürür. Langdon'lu maceralarımız devam etmezse de üzülürüm. Peki ben ne istiyorum? Eğer bu kitap böyle bittiyse, Langdon'un maceraları bu gelecek ile devam etmeli ve eğer çözüm bulunacaksa da en az bu kitap kadar etkileyici bir şekilde bize anlatılmalı diye düşünüyorum. Acaba Dan Brown bu konuda ne düşünüyor çok merak ediyorum.


Kitapta geçen can alıcı yerler ve eserlerden birkaç resim
La Mappa dell'Inferno
Veba Maskesi

Vecchio Köprüsü
Vecchio Sarayı

Dante Ölüm Maskesi
Dükler Sarayı
San Marco Atları

San Giovanni Vaftizhanesi


Kitabın Tanıtımından:
   Harvard Üniversitesi Simgebilim Profesörü Robert Langdon başından vurulmuş bir halde hastane odasında gözlerini açar. Ne buraya nasıl geldiğini ne de nasıl vurulduğunu hatırlamaktadır. Camdan gördüğü manzara karşısında altüst olan profesör, evinden binlerce kilometre uzakta, Floransada olduğunu anlar. Yaşadığı korkunç baş ağrısına eşlik eden tek şey; sürekli kâbuslarında gördüğü kan kırmızısı bir nehrin karşısından kendisine seslenen gümüş saçlı güzel bir kadın ve toprağa baş aşağı gömülü can çekişen bedenlerdir.

   Langdon gördüğü kâbusları anlamlandırmaya çalışırken kadın bir suikastçı tarafından takip edildiğini, kendine tedavi uygulayan doktorlardan biri gözlerinin önünde vurulunca anlar. Hastanede görevli diğer doktorlardan biri olan Sienna Brooksun o ölüm kalım anında yardım etmesiyle hayatta kalır.

   Simgebilim profesörü kendini bir anda ipuçlarını Dantenin cehenneminde bularak çözmesi gereken korkunç bir senaryonun içinde bulur. Floransanın tarih kokan dar sokaklarından Venedikin muazzam bazilikalarına uzanan semboller zinciri Langdonı insanlık tarihini sonsuza dek değiştirebilecek bir mekâna sürükler.

   Burası üç imparatorluğun merkezi olmuş, insanlık tarihi kadar eski, dünyanın incisi İstanbuldur. Ve bu şehirde ya insanlık tarihi baştan sona yeniden yazılacak ya da bunu yazacak hiç kimse kalmayacaktır...

..
Diz çök kutsal bilgeliğin yaldızlı mouseionunda
ve kulağını yere daya,
dinle suyun şırıltısını.

Batık sarayın derinliklerine in,
orada, karanlığın içinde bekler khtonik canavar
kan kırmızısı sularına gömülmüştür lagünün
ki yansıtmaz yıldızları...


20.06.2013 tarihde "Cehennem"i  en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri: 
MaxKitap: 14,00 TL
Pandora: 19,60 TL
KitapSepeti: 19,60 TL
Okuoku: 19,88 TL
Idefix: 20,16 TL
HemenKitap 20,16 TL


Dan Brown Hakkında:
Görsel alıntıdır.
   Başkanlık Ödülü'nü kazanmış bir matematik profesörü ile ilahiyat müzisyeni bir annenin oğlu olan Dan Brown, bilim ve din gibi paradoksal felsefelerin egemen olduğu bir ortamda büyüdü. Bu birbirini tamamlayıcı görüşlerden aldığı esinle ünlü romanı Melekler ve Şeytanlar’ı yazdı. Bu kitap İsviçre'deki bir laboratuvarı ile Vatikan arasında geçen, bilim ve din odaklı bir gerilim romanıdır.

   Amherst Koleji ve Philips Exeter Akademisi’nden mezun olduktan sonra bir süre eğitim gördüğü bu okullarda İngilizce öğretmenliği yaptı. Şifre çözme ve gizli hükümet örgütlerine duyduğu ilgi, 1996'da ilk romanı Dijital Kale'nin ortaya çıkmasını sağladı.

   Yazar tekno-gerilim türündeki ikinci romanı İhanet Noktası'nda da politikada ahlak, güvenlik ve gizli teknoloji konularını işledi.

   Yazar, eşiyle birlikte New England'da yaşamaktadır.
Kaynak: Wikipedia


Dan Brown Kitapları:
Dijital Kale (1998)
Melekler ve Şeytanlar (2000)
İhanet Noktası (2001)
Da Vinci Şifresi (2003)
Kayıp Sembol (2009)
Cehennem (2013)

17 yorum:

  1. Dan Brown önceden hiç okumadım, sırf istanbul geçtiği için aldım okuyorum. Tarihi yerler, sanat çok güzel anlatılmış ama çok sıkıcı bırakılmış, keşke okuyanı sıkmadan anlatsaydı yanlış anlaşılmasın büyük emek var saygı duyuyorum. kitapta istanbul ismini duyunca bi solukla okumaya devam ediyorum, son 130 sayfa .
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de ben diğer kitaplarında da bu tür anlatımlarla karşılaştığım için hazırlıklıydım ve sıkılmadım. Aslında sizin gibi düşünen oldukça fazla insan var.

      Sil
  2. Şuradaki değerlendirmemde ben de benzer bir soru sorup, tahminlerde bulunmaya çalışmıştım:http://kitapsiginagi.blogspot.com/2013/06/cehenem.html

    .....SPOİLER İÇERİR.......
    Distopik bir kayışa gider mi Langdon? Bilmiyorum ama bu kitapta fark ettiyseniz hiç geçmişe dönük dip notlar da yoktu, halbuki diğer kitaplarında bulunurdu. Bu yüzden acaba Langdon'ın hikayeleri bağımsızlaştırılıyor mu birbirinden düşüncesi geldi aklıma.

    Sanki bunlar hiç olmamış gibi bir sonraki hikayeyle karşılaşmak kesinlikle Dan Brown'a küstürür beni. Bir yazar okuruna karşı sorumludur, eminim ki pek çok okur mantıklı bir devam bekleyecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cehennem Hakkında bayağı yorum okudum ama sizin yorumunuzu kaçırmışım. Ben de sadece ben mi böyle düşünüyorum diye merak etmiştim. Yalnız değilmişim. :)

      Sil
  3. 41 kere maşallah diyorum. Lütfen nazar boncuklu fotoğraflar paylaşın. Kocaman olmuş. O kadar birikti ki okuncaklar, çok merak ediyorum Cehennem'i. Önce Taken 2 filmi sonra Cehennem kitabı, İstanbul'dan bahsedilmesi çok hoş olmuş. Henüz okumadığım için spoiler bölümü atladım. Umarım yakın zamanda okurum.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazar Boncuklu foto konusunda haklısınız :(.
      İstanbul'dan bahsediliyor, düğüm İstanbul'da çözülüyor ama okuyanların çoğu İstanbul konusunda hayal kırıklığına uğramış. Reklamların abartılarına aldanmamak lazım İstanbul'a son 100 sayfada yer veriliyor, reklamlarında ve kitabın kapak resminde ise sanki bütün hikaye İstanbul'da geçiyormuş gibi hissettiriliyor.

      Sil
    2. Alıncaklar listemde var ama malum popüler olan kitapları hemen okumak yerine sonraya bırakıyorum. O kadar sayfadan sadece 100 sayfaya indirgenmesi biraz üzücü olsa gerek. Tabii okumadan karar vermemem lazım. :)

      Sil
  4. ay bu kuzu buyumus bıle masallah... ılk fırsatta okuyacagım...fıyatların dusmesını beklıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyütmeye çalışıyoruz :)
      maxkitap.com'un kitap fırsatları bölümünde %50 indirime giriyor, bence çok uygun, kaçırmayın derim.

      Sil
  5. Dan Brown favorri yazarımdır. Şimdi bu son kitabını okuyorum bendde. Bakalım bu nasıl bir etki bırakacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Favori yazarınızsa yorumunuz benim için önemli, sabırsızlıkla bekliyorum.

      Sil
  6. Ben de okumak için sabırsızlanıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dan Brown'un yeni kitabı çıkacağını öğrenir öğrenmez bir sabırsızlık başlamıştı :) Siz de kendinize daha fazla işkence çektirmeyin :)

      Sil
  7. dan brown okuyorum bütün kitaplarını.
    ama hiç ilgimi çekmiyor.
    grange da bütün kitaplarını okuyorum.
    ama o da ilgimi çekmiyor.
    ikisini de heyecanla okuyorum.
    ama ikisini de okumasam da olur.
    :)
    cehennem, 14 mayıs'ta çıktığı gün okuycaktım.
    günlerce bekledim.
    o gün okuyup bitircektim.
    ama olmadı.
    o gün iş yoğunluğu vardı.
    gece de okuyamadım.
    ertesi güne dek çok insan okurdu.
    ben de okumaktan vazgeçtim.
    ilerde okuycem.
    :)
    grange, kaiken, iyi.
    her zamanki gibi bence.
    neden 4 vermedim.
    popüler edebiyata 4 vermem olanaksız.
    4'ü ancak, gerçek edebiyata o da iyisine veriyorum.
    yani, bu kitapları bayıla bayıla okuyorum ama çok da gereksiz buluyorum aynı zamanda.
    bi deeee, kuzey polisiyesinden sonra grange pek gitmiyor.
    kuzeyliler daha iyi yazıyo.
    hoag, gerritsen, p. cornwell filan gölgede kaldı artık.
    :)

    YanıtlaSil
  8. Bu kitabı çok merak ediyorum ancak bu aralar kitap okumam imkansızlaştı.İşler o kadar yoğun ki:(Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  9. Ben de su an bu kitabi okuyorum ve fotoğraflar icin tam da oyle birsey yapacaktim. Gerek kalmadi:)

    YanıtlaSil
  10. Gençlik dönemlerimde sarmıştım baya Dan Brown'a onun bir uzantısı olarak kitaplarını halen devam ettiriyorum. Hiç bilmediğim oluşumları iyi tanıtıyor. Her ne kadar googleda bulunacaktan fazlasını vermese de bilgi sahibi oluyorsunuz. Her kitabını aynı şevkle okuduğumu söyleyemem ama bu kitabını sevmiştim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...