23 Ekim 2012 Salı

Yeşil Peri Gecesi - Ayfer Tunç

YEŞİL PERİ GECESİ
AYFER TUNÇ
Can Yayınları
Eylül 2010, 1.Baskı
470 Sayfa


MRW:
   İşte yine bir Ayfer Tunç romanı. Sanıyorum bu yazarın kitapları fark ettirmeden bağımlılık yapıyor! :) Tarzını ve edebiyatını seviyorum Ayfer Tunç’un. Yazarın okuduğum 3. kitabı ve en çok hoşuma giden de bu romanı oldu diyebilirim. 

   Bilen bilir; Kapak Kızı’nın devamıdır Yeşil Peri Gecesi. Birkaç ay önce Kapak Kızı’nı okuduğumda “bir an önce Yeşil Peri Gecesi’ni okumalısın, daha çok beğeneceksin” diye yorumlar gelmişti. Ne kadar haklılarmış :) hatta keşke arka arkaya okusaymışım, ara verdiğime biraz pişman oldum :( 

   Yazarın bu kitapta kullandığı dili ve yaptığı edebiyatı çok sevdim diyebilirim. 463 sayfalık koca kitapta şu cümle de buraya hiç olmamış ya demedim bir kez. Tek bir satırı bile ne eksik ne fazlaydı üstelik çok yerindeydi. Hatta yazarın sayfalarca bu kadar uyumlu cümleler yazması beni kendine hayran bıraktı. Kitabı hem dil, hem edebiyat hem de bir bütün olarak çok başarılı buldum. 

   Kapak Kızı’nda hiç söz hakkı verilmeyen, arkasından konuşulan Şebnem; Yeşil Peri Gecesi’nde içindekileri döküyor, bir bir anlatıyor neyi neden yaptığını, iç dünyasını ve çevresindekilerle çatışmasını, yaşadıklarını, aşklarını, kayıplarını ve en çok da kendine yapılan haksızlıkları. 

   Kapak Kızı, ikinci kitap kadar güzel değildi bence ama yine de kesinlikle önce Kapak Kızı, akabinde de Yeşil Peri Gecesi okunmalı. Sadece ikinci kitabı okumak doyurucu olmayacaktır.

Kitabın Tanıtımından:

    Ayfer Tunç'tan bugünün romanı.

   Güzelliğini zehirli bir sermaye olarak kullanan genç bir kadının hayattan öç almak için soyunmasıyla başlayan bir düşüş hikâyesidir Yeşil Peri Gecesi. Modern toplumun ikiyüzlülüğüne, geleneklerin, alışkanlıkların zorbalığına direnen, "farkına varmış" ve bu nedenle acı çeken bir kadının, annesiyle hesaplaşamayan bir kız çocuğunun, okuyanı rahatsız eden ve belki de bu nedenle elinizden bırakamayacağınız öyküsü.

   Cumhuriyet elitlerinin düşkün kuşakları ile orta sınıfın can çekişen tutunamayanlarının karşılaştığı trajik bir karnavala dönüşen kapak kızının romanı, toplumun ve bireyin ruh haritasını en ince ayrıntısına kadar resmeden Ayfer Tunç'un güçlü anlatımıyla Türkiye'nin çürüyen yüzüne de ayna tutmaktadır.

23.10.2012 tarihinde farklı sitelerde "Yeşil Peri Gecesi"nin  fiyatı:
http://www.idefix.com 25,50 TL

Ayfer Tunç Hakkında: Ayfer Tunç 1964’te Adapazarı’nda doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesi’ni bitirdi. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerinde yazılar yazmaya başladı. 1989 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği Yunus Nadi öykü Armağanı’na katıldı, Saklı adlı yapıtıyla birincilik ödülünü aldı. 1999-2004 arasında Yapı Kredi Yayınları’nda yayın yönetmeni olarak görev yaptı. 2001 yılında yayınlanan ve okurdan büyük ilgi gören Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek-70’li Yıllarda Hayatımız adlı yapıtı, 2003 yılında yedi Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Uluslar arası Balkanika Ödülü’nü kazandı ve altı balkan diline çevrilmesine karar verildi. Aynı kitap Suriye ve Lübnan’da Arapça olarak yayınlandı. Tunç’un 2003 yılında Sait Faik’in öykülerinden hareketle yazdığı Havada Bulut adlı senaryosu filme çekildi ve TRT’de gösterildi.


Ayfer Tunç’un yayımlanmış kitapları:
Saklı (öykü) 1989
Kapak Kızı (roman) 1992
İkiyüzlü Cinsellik (araştırma) 1994
Mağara Arkadaşları (öykü) 1996
Aziz Bey Hadisesi (öykü) 2000
Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek (yaşantı) 2001
Taş-Kağıt-Makas (öykü) 2003
Evvelotel (öykü) 2006
Ömür Diyorlar Buna (yaşantı) 2007
Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi (roman) 2009
Yeşil Peri Gecesi (roman) 2010
Suzan Defter (roman) 2011
Memleket Hikayeleri 2012
Dünya Ağrısı  2014

14 yorum:

  1. Bu anlatımların üstüne almak ve okumak isterim.. elimdeki okumak istediklerimi kısa sürede bitireyim inş bunuda alıp okucam...
    çoooooook saolll

    YanıtlaSil
  2. Benim de en sevdiğim A.Tunç kitabı Yeşil Peri Gecesi, tek satırı bile insanı sıkmayan bir kitap...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle. elimde A. Tunç kitabı kalmadı ama Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış... adlı kitabını da edinmek istiyorum, onun da güzel olduğunu duymuştum.

      Sil
  3. Merhabalar.Siz önce Kapak Kızı'nı okumuşsunuz. ben bilemediğim için Peri Gecesi'ni okumuştum::( Kapak kızı'nı aldım bu arada daha okumadım. Yeşil peri Gecesi'ni herkese öneriyorum. Muhteşem bir eser.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapak Kızı'nı okumak için çok bekletmeyin derim, üst üste okunursa daha güzel bence :)

      Sil
  4. Cok huzunlu, etkileyici ve dokunakli bir hikaye... Ben de cok sevmistim, ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben de etkilendim, dokunaklı gerçekten.. teşekkür ederim mesajınız için :)

      Sil
  5. sinsice bağımlılık yapan yazar, harikadır:))

    YanıtlaSil
  6. İkisi de elimin altında sırasını bekliyor...Suzan Defter'i de beğenmiştim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Suzan Defter de güzel bir kitaptı..

      Sil
  7. Güzel Kitap Herkese tavsiyeeeeeee..

    YanıtlaSil
  8. merhabalar;)
    ayfer tunç bu zamana kadar okumadığım ama haksızlık ettiğim bir yazar.
    kitaplarını okumak istiyorum ilk olarak hangisinden başlamamı önerirsiniz??

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...