3 Ekim 2012 Çarşamba

Patasana - Ahmet Ümit

PATASANA
AHMET ÜMİT
Everest Kitap
Ekim 2011, 39. Baskı
392 Sayfa
MRW:

   Yine bir Ahmet Ümit kitabı yazısı. Uzun övgüler ve tavsiyeler sonunda Mart ayında Bursa Tüyap Kitap Fuarı'ndan imzalı olarak alma şansına sahip olduğumuz Patasana'yı bitirmiş bulunuyorum. 

   Evet övgüleri hakkeden bir Ahmet Ümit yapıtıydı diyebilirim. Güzel bir kurgusu ve çok alışkın olmadığımız bir konusu var kitabın. Güneydoğu'da yapılan bir arkeolojik kazı sırasında yaşanan cinayetler ve bulunan tabletlerden oluşmuş bir hikaye. Konu gerçekten ilgi çekici, bilindik ve sıkıcı değil, aksine merak uyandırıcı. Özellikle Hitit Sarayı'nın Baş Yazmanı Patasana'nın hikayesi ilgi çekici ama diğer koldan giden kazı ekibinin başlarından geçenlerde merak uyandırma açısından Patasana'nın hikayesinden geri kalmıyor. 

   Kısacası kesinlikle tavsiye edebileceğim bir kitap oldu. Ahmet Ümit'in katil çerçevesine alışkın olmama rağmen suçluyu doğru tahmin edememem de kitabı sevmemi sağlayan etmenlerden biri oldu.



Kitabın Tanıtımından: 

   Gaziantep yakınlarıdaki Antik Hitit kentinde bir kazı. Üç bin yıl önce yazılmış tabletler. Tabletlerin bulunmasıyla başlayan cinayetler. Yazman Patasana'nın itirafları. Parlak güneydoğu güneşinin altında karanlık sırlar... Hititlerin tükenişi, Asurlular... Osmanlının son dönemleri, Ermeniler... Günümüz Türkiyesi, Kürtler... Akan kardeş kanı... Bu toprakların değişmeyen yazgısı: Şiddet ve aşk... Bu topraklardaki kanlı tarihe bir ağıt... Bu toprakların zengin kültürüne bir güzelleme... 

   "Ben zalimler çağında yaşayan bir alçaktım. Tanrıların korkak haline getirdiği bir alçak. Alçakların en acınacak olanı, en tiksinti vereni. Yüreğini dalkavukluk, aklını düşmanlıkla besleyen sinsi bir saray yazmanı. Bedenine sinmiş soylu nefretini, görkemli giysilerin yüzündeki derin acıyı, tunçtan daha katı bir mutluluk maskesinin ardına gizleyerek Hatti kralının emrine koşan ikiyüzlü bir tören adamı. 

   Sevdiği kadın, aşkı uğruna ölürken, kralına bağlılığın vakarıyla ellerini göğsünde kavuşturarak sessiz kalmayı seçen, yeryüzünün en onursuz erkeği. Erkeklerin yüz karası. Aşkı için ölmenin yüceliği yerine, sarayın taş duvarlarında büyüyen kendi değersiz varlığının görkemli gölgesine sığınmaktan çekinmeyen, sefihlerin en rezili. Ben ölüler içinde yüzen, ben, tanrılar tarafından alnına, 'Sonsuza kadar acılar içinde kıvranacaktır,' yazılan Saray Başyazmanı Patasana."


03.10.2012 tarihde farklı sitelerde "Patasana"nın  fiyatı:

Ahmet Ümit Hakkında: Ahmet Ümit 1960’ta Gaziantep’te doğdu. 1983’te Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü bitirdi. 1985-1986 yıllarında Moskova Sosyal Bilimler Akademisi’nde eğitim gördü. Kitapları Almanya, Avusturya, Kore ve Yunanistan’da ilgi gören usta yazar Ahmet Ümit’in ‘Masal Masal İçinde’ adlı kitabı Kore’de, ‘Sis ve Gece’ isimli eseri Almanya’da ‘Beyoğlu Rapsodisi’ Yunanistan’da, ‘Kukla’ adlı romanı ise Fransa’da yayımlandı. Ve yazar hakkında, gazetelerde övgü dolu çok sayıda makale yer alıyor.




Ahmet Ümit Kitapları:
1. Sokağın Zulası (1989)
2. Çıplak Ayaklıydı Gece (1992)
3. Bir Ses Böler Geceyi (1994)
4. Masal Masal İçinde (1995)
5. Sis ve Gece (1996)
6. Tapınak Fahişeleri (1997)
7. Agatha'nın Anahtarı (1999)
8. Kar Kokusu (1998)
9. Patasana (2000)
10. Şeytan Ayrıntıda Gizlidir (2002)
11. Kukla (2002)
12. Beyoğlu Rapsodisi (2003)
13. Aşk Köpekliktir (2004)
14. Başkomiser Nevzat Çiçekçinin Ölümü (2005)
15. Kavim (2006)
16. Ninatta'nın Bileziği (2006)
17. İnsan Ruhunun Haritası (2007)
18. Olmayan Ülke (2008)
19. Bab-ı Esrar (2008)
20. İstanbul Hatırası (2010)

24 yorum:

  1. Ben de zevkle okumuştum kitabı, aklımda Doğan Kitap'tan çıkan mavi kapağıyla kalmış :)
    Okur testini cevaplamaya cesaret edemedim, okuyalı yıllar oldu, teste başlayıp da büt'e kalmak var ..
    Hoşçakalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filiz Hanım artık test hazırlarken hep siz geliyorsunuz aklıma, kolay soru yazmaya çalışıyorum :) ama bu kez de zor oldu gibi sanki :( yine de bir baksaydınız biraz olsun kitaba dair ayrıntı hatırlamış olurdunuz, hafıza güçlendirmek için bire bir bu testler :)

      Sil
  2. Hahaa yıllar dedim ya, baktım da üç yıl olmuş yav...İlahi ben :)))

    YanıtlaSil
  3. Benim de severek okuduğum bir kitaptı.
    Keyifli okumaların olsun ^-^

    YanıtlaSil
  4. Ahmet Ümit klasiği olduğundan eminim en yakın zamanda bende okuyacağım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Ümit'in çoğu kitabını okuduysanız sizi pek kesmeyebilir ama yine de övgülere layık, güzel bir kitap.

      Sil
  5. Ahmet Ümit kitaplarını seviyorum.Bu da okuyacaklarımın arasında.

    YanıtlaSil
  6. Beğenerek okuduğum bir kitapdı...

    YanıtlaSil
  7. Çok çok severek okudum ben.Ahmet Ümit sevilesi bir yazar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitapları çok akıcı, insan başlayınca elinden bırakamıyor resmen.

      Sil
  8. En sevdiğim Ahmet Ümit kitabıdır:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de beğendiklerim arasında, ama favorim hala Beyoğlu Rapsodisi :)

      Sil
  9. Ahmet Ümit'in ilk okuduğum kitabıdır Patasana. Çok beğendim, sırasıyla diğer kitaplarını da okuyama başladım. Vaktim oldukça tüm kitaplarını okumak istiyorubm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de kitaplarından 10 tanesini okudum, kısa hikaye tarzında olanları pek beğenmesem de, romanları gerçekten çok hoşuma gidiyor :)

      Sil
  10. Beyoğlu Rapsodisini ben de okudum. Benimde çok hoşuma gitti ve çok kısa bir sürede okudum. Patasana, Beyoğlu Rapsodisi, Sis ve gece, bab-ı esrar okuduğum kitapları arasında. Sizin okuduğunuz kitaplar arasından hangisini önerirsiniz. hangi kitabıyla devam etmem gerektiği konusunda karar veremiyor. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kavim ve kukla da iyiydi bence. blog arşivimizde ahmet ümit kitapları diye bakarsanız biraz bir şeyler yazmıştım ayrıntıya girmeden tabiki. İstanbul Hatırası da güzeldir. :) bu 3 kitabın da sizi hayal kırıklığına uğratmayacağına inanıyorum :)

      Sil
  11. aaa bikaç gün önce bi öykümsü yazımda bu kitabın adı geçiyordu.
    :)
    hadi patasana demiştim.
    :)

    YanıtlaSil
  12. bitter çikolatayı çok severim. hem hızlı, hem de bir tane, bir tane daha, bir tane daha... yerim, hem de kutudaki çikolata hiç bitmesin isterim. işte patasana da böyle bir kitaptı. bir yandan patasananın aşkı, çaresizliği, öte yandan arkeologların yaşadıkları, bölge tarihi, öte yandan cinayetler... mükemmel bir kurgu içinde anlatılıyordu. yıllar önce okuduğum için ayrıntılar aklımda kalmasa da kitabın bana hissettirdikleri hala içimde. okumayı seven arkadaşlarıma hiç düşünmeden hediye ettiğim bir kitap oldu. beni ahmet ümitle tanıştırdı ve sonra tüm kitaplarını okudum. sonra okuduklarım beni patansana kadar etkilemese de, ahmet ümiti çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  13. Ahmet Ümit'in benim de çok sevdiğim bir kitabı Patasana. Şaşırtıcı bir son olmuştu benim adıma da. Ahmet Ümit kitaplarının belki de en güzel yanı işlediği konularla ilgili araştırma yapmanıza teşvik etmesi.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...