25 Ağustos 2012 Cumartesi

Tarihi Değiştiren Askerler - Ali Çimen



TARİHİ DEĞİŞTİREN ASKERLER
ALİ ÇİMEN
Timaş Yayınları
Eylül 2011, 8. Baskı
352 Sayfa

AFD:
   Şu an toplam 10 kitabın olduğu Tarihi Değiştirenler serisi oldukça ilgimi çeken bir seriydi ve okuduğum ilk kitap Tarihi Değiştiren Askerler oldu. Tarihte yaptıklarıyla; savaşları, planları, kanunları, hırsları ve de tutkularıyla yer etmiş kişiler. Kitapta anlatılan kişilerin hepsi asker; kendi ülkelerinde veya topluluklarında sevilen, düşmanları tarafından ise nefret duyulan askerler. Bu kitap sayesinde onlara daha objektif bir açıdan bakabiliyoruz.

   Kitabın türü popüler tarih olarak geçiyor, popüleriği; tarih okumayı sevmeyen insanlara bile, sıkmadan tarih öğretebilecek bir kitap olmasından geliyor. Ya tarih okumayı sevenler, daha önce bir çok kitap okuyup araştırma yapanlar için; onlar için de tarihin en önemli askerlerini toplayan bir başucu kitabı olacaktır diye düşünüyorum. Elimde Tarihi Değiştiren serisinden Olaylar ve Günler adlı kitaplar var. En yakın zamanda bunları okuyup serinin eksik kalan kitaplarını da kütüphanemize eklemek istiyorum.

   Okuduğum kitap 8.baskıydı, bir kaç yazım hatası görüp Timaş yayınlarına ilettim, samimiyetle ilgilendiler. Bir daha ki basımda sanırım Beyaz Kitaplık'ın minicik de olsa katkısı olmuş olacak :)

   Sözün özü; çok beğendiğim bu kitap bence her kitaplıkta olmalı.

   Youtube'da Tarihi Değiştirenler mutlaka takip edilmeli: http://www.youtube.com/user/tarihidegistirenler

Kitapta tarihi değiştiren hangi askerlere yer verilmiş:
Sun Tzu - Büyük İskender - Hannibal - Jül Sezar - Atilla - Halid Bin Velid - Charlemange - Sultan Alparslan - Selâhaddin Eyyubi - I.Richard - Cengiz Han - Fatih Sultan Mehmet - Barbaros Hayrettin Paşa - Hernan Cortes - Kanuni Sultan Süleyman - Oliver Cromwell - Büyük Petro - George Washington - Amiral Nelson - Napolyon Bonaparte - Josef Stalin - Douglas Macarthur - Enver Paşa - Mustafa Kemal Atatürk - Amiral Isoroku Yamamato - General Patton - Adolf Hitler - Dwight David Eisenhower - Mareşal Zhukov

Tarihi Değiştirenler serisi tanıtım filmi

Tarihi Değiştirenler Serisi Kitapları:
  • Tarihi Değiştiren Savaşlar 
  • Tarihi Değiştiren Konuşmalar
  • Tarihi Değiştiren Olaylar
  • Tarihi Değiştiren Askerler  
  • Tarihi Değiştiren Bilginler
  • Tarihi Değiştiren Kadınlar
  • Tarihi Değiştiren İmparatorluklar
  • Tarihi Değiştiren Diktatörler
  • Tarihi Değiştiren Günler
  • Tarihi Değiştiren Gizli Servisler



Altı Çizilesi:
   Tarihe baktığımızda yaşadıkları dönemlere ve bazı durumlarda kendilerinden sonraki kuşakların hayatlarına da damgasını vuran en etkili liderlerin, mabetlerden, hükumet konaklarının koridorlarından ya da bilim merkezlerinin parıltılı odalarından değil, daha çok barut, kan ve ter kokan cephelerden geldiklerini görürüz.

   Tarih boyunca, karizmatik, ihtiraslı, askerlik sezgisi yüksek ve her şeyden önce de, askerliğin mütemmim cüzü cesaretten nasibi almış askerler; milletlerini zaferden zafere koşturmuş, ülkelerinin sınırlarını genişleterek tarih kitaplarının haklı aktörleri olmuşlardır. Ve tabii ki, ihtirasın ölçüsünü kaçırıp, haklılık çizgisinin dışına taşarak ülkelerini felaketlere sürükleyenler ve lanetlenenler de yok değildir. (sf:9)

   "Mükemmellik her savaşta çarpışarak kazanmak değildir. En iyi strateji savaşmadan kazanmaktır." -Sun Tzu- (sf:13)

   "Bir kuzunun komuta ettiği bir arslanlar ordusu beni korkutmaz. Ama aynı şeyi, bir arslan tarafından komuta edilen kuzu ordusu için söyleyemem..." -Büyük İskender- (sf:18)

   "Ya bir yol bulacağız, ya bir yol yapacağız." -Hannibal (sf:27)

   "Sadece bir aptal, kazanamayacağı belli olan bir savaşı sürdürür." -Cengiz Han- (sf:111)

   “ Devleti kontrol etmek için büyük bir ordu gerekir,
        Bu orduyu desteklemek için ise büyük bir zenginlik gerekir,
          Bu zenginliği elde etmek için halkın refah içinde olması gerekir, 
           Halkın refah içinde olması için ise kanunların adil olması gerekir, 
             Eğer bunlardan herhangi biri ihmal edilirse devlet çöker” (sf:170)

   "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" -Kanuni Sultan Süleyman- (sf: 173)

   "Sert. dayanıklı ve mücadeleci. Bence harika bir subay. Kelimenin tam manasıyla mükemmel bir yönetici." -Liman Von Sanders'in Mustafa Kemal Atatürk için sarf ettiği cümleler- (sf:271)

   "Üzüntüm, onunla tanışmak için duyduğum büyük arzuyu gerçekleştirme imkanımın artık olmaması. Sovyet Rusya Dışişleri Bakanı Litvinof ile görüştüğümde kendisine, Avrupa'daki en değerli ve en dikkate değer devlet adamının kim olduğunu sormuştum. Cevabı Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olmuştu" -Franklin D. Roosevelt- (sf:271)

   Atatürk, özellikle batılılar tarafından, bu üst yapı devrimlerini güç kullanarak hayata geçirdiği iddiasıyla sıklıkla diktatör olmakla suçlansa da, herkesin pes etmeye yaklaştığı bir anda inisiyatif alarak ulusunun onurunu korumuş, karizması, örgütçülüğü, askeri dehası ve stratejik düşünme yeteneğiyle, bugün bölgesinin en güçlü ülkesi olan, demokrat, laik ve modern Türkiye'nin tarih sahnesine çıkmasında başrol oynamıştı. (sf:291)

   Atatürk soyadını kendi seçmesine rağmen, kendisine "Ata" şeklinde hitap edilmesinden hoşlanmazdı. (sf:293)

   Atatürk, Reşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu isimli eserini, özellikle milli mücadele döneminde yanından ayırmadı. (sf:293)


Kitabın Tanıtımından:
   "TARİHİ DEĞİŞTİRENLER" SERİSİ DEVAM EDİYOR…

   Daha önce "Tarihi Değiştiren Savaşlar", "Tarihi Değiştiren Konuşmalar", "Tarihi Değiştiren Olaylar" adlı kitapları çıkan Ali Çimen, "Tarihi Değiştiren Askerler" kitabı ile seriye devam ediyor. Çimen, yeni çalışmasla dünya tarihinde nam salmış başlıca kumandanların hayatlarını, hayatlarındaki dönüm noktalarını, onları tarihi değiştiren kouma getir savaşların öncesini ve sonrasını ele alarak okurlarının beğenisine sunuyor.

   Serinin diğer başlıkları olan tarihi değiştiren 'Konuşmalar', 'Savaşlar' ve 'Olaylar'da olduğu gibi, bu çalışmada da aynı yol haritası takip ediliyor. Askerlerin kitaptaki dizilişi kronolojik sırayı izlese de, asıl hareket noktası; günümüz medyasındaki aktüel-popüler bilgi akışı esnasında kendisine en fazla atıfta bulunulan; Hitler, Napolyon, Büyük İskender, MacArthur, Sezar gibi askerlerin okuyucuya daha iyi tanıtılması oldu.

   Bununla birlikte Pearl Harbor limanını bombalayarak Amerika'nın İkinci Dünya Savaşı'na girmesine sebep olan Japon Amiral Yamamoto, yine İkinci Dünya Savaşı'nda Nazileri geri püskürten ve belki de gerçek anlamda savaşın kaderini değiştiren Rus Mareşal Zhukov, Napolyonik Savaşlar sırasında Fransızları Akdeniz'den silerek İngiltere'nin neredeyse bir asır boyunca 'denizler hakimi' olmasını sağlayan Amiral Nelson ve Güney Amerika'yı kılıcıyla İspanyollaştırıp, Yeni Dünya'nın zenginliklerini Avrupa'ya taşıyan Cortes gibi; tarihte köklü izler bırakmış, lakin ülkemizde pek gündeme gelmeyen isimler de kitapta yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra 'Tarihi Değiştiren Askerler' ile Halid Bin Velid, Alparslan, Selâhaddin Eyyübi, Fatih Sultan Mehmet, Barbaros Hayreddin Paşa, Kanuni Sultan Süleyman ve tabiî ki Atatürk gibi, tarafı olduğumuz siyasal kültürel sahnenin önemli aktörlerinin dünyasına da misafir olabileceksiniz.

25.08.2012 tarihde farklı sitelerde "Tarihi Değiştiren Askerler"in fiyatı:

Ali Çimen Hakkında: 
Görsel alıntıdır
   1971 yılında İstanbul/Üsküdar′da doğan yazar, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra yüksek öğrenimini bir süre Karadeniz Teknik Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü′nde sürdürdü. Ardından 1991’de İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümündeki eğitimiyle eş zamanlı olarak Zaman gazetesinde gazetecilik serüvenine başladı. Uzun yıllar gazetenin İstanbul′daki merkezinde Dış Haberler, Haber Merkezi ve Magazin servislerinde çevirmen, muhabir, redaktör ve editör olarak görev yaptı. Aynı gazetenin Frankfurt, Amsterdam ve Londra merkezlerinde de uzun süre çalışan yazar, gazetecilik kariyerini halen Fransa′da, uluslararası haber kanalı Euronews′in Haber Merkezi′nde sürdürüyor. Uluslararası basın kartı sahibi olan Ali Çimen, İngilizce, Almanca ve Felemenkçe bilmektedir.
Otobiyografi içinhttp://www.alicimen.org/hakkinda/

Ali Çimen Kitapları:
  • Echelon
  • İnsanoğlunun Uzay Macerası
  • İpler Kimin Elinde?
  • Tarihi Değiştiren Askerler
  • Tarihi Değiştiren Bilginler
  • Tarihi Değiştiren Diktatörler
  • Tarihi Değiştiren Gizli Servisler
  • Tarihi Değiştiren Günler
  • Tarihi Değiştiren İmparatorluklar
  • Tarihi Değiştiren Kadınlar
  • Tarihi Değiştiren Konuşmalar
  • Tarihi Değiştiren Olaylar
  • Tarihi Değiştiren Savaşlar

15 yorum:

  1. Ben Tarihi Değiştiren Olaylar kitabını okumuştum, hatta Kitap Notları'nda da yazdım. Pek beğenmemiştim, çok batı merkezci, yazarın ilgi alanlarına göre şekillenmiş bir kitap gibi gelmişti. Yine de bir yerden elime geçerse Tarihi Değiştiren Kadınlar kitabına bakmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu okudum, Tarihi Değiştiren Askerlerde yazar daha nesnel davranmış diyebilirim.

      Sil
  2. bu tarz kitapları hep sevmişimdir. Tarih kitabı olunca her yazar yada her yayın evini okuyamıyorum. Beğenmenize sevindim bulunca alırım. Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bazı tarih kitaplarından sıkılıp insan yarım bırakabiliyor, bu kitapta 5-10 sayfalık bilgilerle gerçekten tarihte yer etmiş askerleri öğrenebiliyoruz.

      Sil
  3. Bu kitap ilgimi çekti. Tarihi değiştirenler serisinden yazınızla haberim oldu. Önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de önemli bir çalışma, tüm tarihin bir özeti gibi.

      Sil
  4. bu kitap benim tarih ödevimdi. ve çok da hoşuma gitmişti. sınıftaki herkes bu erinin farklı kitaplarını okuyunca bi de bunların üstüne sohbet başlayınce çok hoş oldu:) neyse işte görünce ben de bi yorum bırakayım dedim öyle:)

    YanıtlaSil
  5. Kitap oldukça ilgi çekici gözüküyor ama ben Timaş Yayınları'na biraz mesafeliyim. O nedenle okumayı düşünmüyorum. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir durum farklı bir yayıneviyle bende de olmuştu, taa ki sevdiğim bir yazarın kitabını çıkarana kadar :) Yayınevi yüzünden yazarın hakkını yemeyeyim dedim :)

      Sil
  6. Ben tarihi değiştiren kadınları okudum ilk çok eğlenceli bir kitap, sonrada bilginler, diktatörler ve konuşmaları okudum bende çok beğendim bu seriyi diğerlerini de en yakın zamanda okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bahsettikleriniz en yakın zamanda okumak istiyorum.

      Sil
  7. Merak ettim şimdi.Çekilişe de katıldım,hayırlısı...

    YanıtlaSil
  8. tarihi kitapları severim okuyan arkadaşların yorumuda çok güzel okumaya değer kitaplar

    YanıtlaSil
  9. Kesinlikle tarih ile ilgili kitaplar okumayı sevmezdim. Ta ki kitabın adını duyana kadar. Kitabın adı güzel seçilmiş. Yarışmayı kazanmasam da alıp okuyacağım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...