4 Şubat 2012 Cumartesi

Ölü Ozanlar Derneği - N.H.Kleinbaum

ÖLÜ OZANLAR DERNEĞİ
Orjinal Adı: Dead Poets Society
NANCY H. KLEINBAUM
Çeviri: Gül YILMAZ
Nokta Kitap
12.Baskı
160 Sayfa

MRW:
   Toplum tarafından büyük saygınlığa sahip ama bir o kadar da disiplinli bir erkek okulu olan Welton Acadamy’ye yeni kayıt olan öğrencilerin ilk günü ile başlar kitap. Öğrencilerden başka bir de yeni bir edebiyat öğretmeni başlamıştır o yıl. Kendisi aynı zamanda Welton Acadamy’den mezun başarılı bir öğrencidir. İsmi John Keating olan bu öğretmen diğerlerinden çok farklıdır, çünkü öğrencilerine yıllardır verilen tekdüze eğitim programından oldukça farklı bir yöntem kullanmaktadır. Bay Keating öğrencilerine günü yaşamak gerektiğini aşılayan bir öğretmendir. (Carpe Diem) Tabi ki kısa zamanda okul yönetimini karşısına alır Bay Keating. Kendinin de bir üyesi olduğu Ölü Ozanlar Derneği öğrencileri tarafından keşfedilir ve bu klüb yeni öğrenciler tarafından devam ettirilmeye başlanır, bu sırada tabi ki öğrencilerde gözle görülür farklar başlar. Okul yönetimi ve aileler bundan hiç hoşlanmayacaktır.

    Ortaokul yıllarından beri elden ele geçen bu kitabı çok merak etmeme rağmen bir türlü okuma fırsatım olmamıştı. Daha sonra da stoklarda olmaması sebebiyle bir türlü alamamıştım. Bu sene eşim biryerlerden bulup sipariş etmiş, bana sürpriz yaptı, iyi ki de yaptı. Bir öğretmen olarak etkilenerek okuduğum kitaplardan biri oldu. Yeni nesillere de işte böyle sıra dışı öğretmenler gerekiyor. Adı üstünde olan öğretmenlik mesleğinin sadece bilgi öğretmek değil, genç beyinlerin gerçekten gelişmesine yardımcı olacak, onları gerçek anlamda eğitecek, hayata hazırlayacak neferler olması gerektiğini düşünüyorum, tıpkı Bay Keating gibi.

Altı Çizilesi:
   "Eğer birşeyden eminseniz, kendinizi buna bir de başka açıdan bakmaya zorlayın; bunun yanlış ya da aptalca olduğunu düşünseniz bile."

   "Çoğu insan hayatını sessiz bir umutsuzluk içinde sürdürüyor. Neden bunu yapalım? Kendinize yeni zeminler aramaktan kaçınmayın."

"Yarını düşlüyoruz ve yarın gelmiyor
Gerçekten istemediğimiz zaferler düşlüyoruz.
Yeni gün çoktan geldiği halde
Yeni bir gün düşlüyoruz.
Yapılması gereken savaşlardan kaçıyoruz.

Çağrıyı duyuyoruz, ama hiç önemsemiyoruz
Gelecek henüz bir planken, o gelecek için ümitleniyoruz.
Her gün kaçtığımız bilgeliği düşlüyoruz
Kurtuluş elimizdeyken, kurtarıcı için dua ediyoruz.

Ve hala uyuyoruz.
Ve hala uyuyoruz.
Ve hala dua ediyoruz.
Ve hala korkuyoruz..."


Kitap Tanıtımından:
   Todd Anderson ve arkadaşlarının Welton Akademisi'ndeki yaşamları, yeni İngilizce öğretmenliri Bay Keating'in gelmesiyle birlikte inanılmaz biçimde değişir. Bay Keating onlara olağanüstü ve farklı bir hayatın kapılarını açar. Ondan etkilenen yedi arkadaş, Ölü Ozanlar Derneği'ni tekrar faaliyete geçirirler. bu gizli dernekte ailelerinin baskı ve beklentilerinden uzakta tutkuları özgürce yaşayabilmektedirler. Keating onları ünlü ozanların büyük eserleriyle tanıştırdığında yalnızca dilin güzelliğini öğrenmekle kalmayıp, yaşamın her anının ne kadar önemli olduğunu da ayrımsamışlardır.

   Ne var ki Ölü Ozanlar Derneği'nin üyeleri, bu yeni kazandıkları özgürlüğün ne kadar acı sonuçlar doğruabileceğini çok geçmeden göreceklerdir...

   Robin Williams'ın başrolünü oynadığı film yıllarca anılardan silinmeyecek ve bu kitapla da ölümsüzleşecektir.

"CARPE DIEM"
Kitabın 1989 yapımı filminden güzel bir kesit

04.02.2012 tarihde farklı sitelerde kitabın fiyatı:
Kitapyurdu: 8,40 TL
Okuoku: 8,40 TL
D&R: 8,99 TL
Kitapadresi: 9,00 TL
Pandora: 10,80 TL

12 yorum:

  1. filmi de çok güzeldi ama kitap da müthiştir...

    YanıtlaSil
  2. Kitabını geçen yıl okudum, filmini ise geçen hafta... Hayatımdaki dönüm noktalarından biri olarak tabir ediyorum bu kitabı. Kesinlikle ölmeden önce okunması gereken kitaplardan biri. Son satırlarında ve filmin son sahnelerinde gözyaşlarımı tutamadım. Kitabın son satırını da okuyup kapattıktan sonra, "Keşke benim de Bay Keating gibi bir hocam olsaydı." dedim. Kitaptaki favori kahramanım ise Neil oldu. Çok etkileyiciydi.

    Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  3. Listeme ekledim teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Lavinia;
    dilerim her öğretmenin içinde bir parça Bay Keating olur. Aslında öncelikle eğitimcilerin okuması gereken bir kitap. Biz de en yakın zamanda filmini izleyeceğiz.

    Kitabı çok beğenmeme rağmen aslında biraz kısaydı bence, olaylar sıkıştırılmış gibiydi keşke 160 değil de bi 250 sayfa olsaydı kitap daha doyurucu olurdu diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Her güzel kitaptan, güzel bir film çıkmaz çoğu zaman ancak bu kural bu kitap için geçerli değil. Hem kitap, hem film birer başyapıt olarak tarihteki yerini çoktan aldı.

    YanıtlaSil
  6. yalnızca filmini seyrettim , kitap 160 sy mış. kısa da hemen okunur..

    YanıtlaSil
  7. @Beyaz Kitaplık Kısa olması konusunda haklısınız. Filmi daha kısa işlenmiş. Todd ve Neil karakteri daha ince işlenebilir ve psikolojileri daha açık edilebilirdi mesela. Ölü Ozanlar Derneği hakkında daha derin detaylara inilebilirdi ya da Bay Keating'in geçmişi irdelenebilirdi vs. Açıkçası, hiç beklemediğim bir son olması sebebiyle bu kadar etkileyici oldu sanırım. Ama ben sevdim. Gözümde canlandırdığım karakterleri filmde de neredeyse hemen hemen hayal ettiğim şekilde görmek daha da heyecan verici oldu. :)

    YanıtlaSil
  8. benim de çok sevdiğim bir kitap. üniversitenin ilk yılında okumuştum göz yaşlarımı da tutamamıştım ki bu şimdiye kadar 2-3 defa ancak olmuştur. Yalnız ben filmini daha da çok beğendim. Annemse Bay Keating gibi bir öğretmen olmasına rağmen kitabı pek beğemedi.

    YanıtlaSil
  9. Güzel kitap filmi de güzeldi. Bu kitabı arkadaşlarıma hep tavsiye etsem bile ağzımda kekremsi bir tat bırakıyor her aklıma gelişinde. Dili biraz samimiyetsizdi sanırım. Bi sorunum var bu kitapla benim yaaaa.... :D

    YanıtlaSil
  10. Filmini izledikten sonra kitabını edinmiştim. Güzel bir eser.

    YanıtlaSil
  11. hayatınızda asla unutamayacağınız nefis bir eser.Tavsiyem kitabını önce okumanız çünkü kitaptan aldığınız tadı size veremeyecektir.
    En büyük kahramanım Neil'e ''Ölü Ozanlar Derneği''nde saygın bir üye olduğunu söylemek isterdim...
    Bay Keating'in yerine yetişen tüm yeni ''Ölü Ozanlar''a saygılarımı sunarım...

    YanıtlaSil
  12. Bir sekizinci sınıf öğrencisi olarak bence çok güzel bir kitap. Ancak son sayfayı bitirdiğimde devamı var sandım. Trajik bir sonu var.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...