24 Şubat 2012 Cuma

Hiç Hesapta Yokken - Wendy Wax

HİÇ HESAPTA YOKKEN
Orjinal Adı: The Accidental Bestseller
WENDY WAX
Çeviri: Tuğçe KAYITMAZ
EME Yayıncılık
Ekim 2011, 1.Baskı
453 Sayfa

AFD:
   Kitabın içeriğini geçmeden önce Türkiye'de bir ilk olan yatay baskısından bahsetmek istiyorum.  Yenilikleri severim, yeter ki sayfaları olsun, kokusu olsun da (e-kitap hiç benlik bir olay değil). Reklamını ilk gördüğüm zamandan beri merak ediyordum yatay baskı nasıl olur diye. Gerçekten değişik bir deneyim oldu. Bu güne kadar hep dikey baskı kitap okuduğum için okumaya ilk başladığımda biraz garipsedim. Fakat sayfalar ilerledikçe alıştım. Özellikle benim gibi uzanarak kitap okumayı sevenler için gerçekten çok kullanışlı. 


   Hiç Hesapta Yokken'i dışarıda okuduğunuz zaman değişik tepkilere sebep oluyorsunuz. Garip garip bakanlar, gülenler ve merak edip kitabı inceleyenler :) 

   Tek elle okuma konusuna gelince kitap, kapak fotoğrafındaki kitaptan daha büyük olduğu için ben tek elle okumakta biraz zorlandım.  Bence kitap daha küçük boyutlarda olsaydı tek elle okuma açısından daha uygun olurdu.

   Kısacası ben yatay kitap tarzını beğendim. EME Yayıncılık sıradışı fikirlerle bizi şaşırtmaya devam edeceğini internet sitesinde belirtiyor.  Sitede reklamı olan mini kitabın da piyasaya çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum. 

   Kitaba geçmeden EME Yayıncılık'ın diğer sıradışı yeniliklerinden de bahsetmek istiyorum. Yine Türkiye'de ilk defa bir tweet atarak ya da Facebook'ta paylaşım yaparak bedava kitap okuyabiliyorsunuz. Diğer bir yenilikte ise EME Yayıncılık "outlet" kavramını  kitap sektöründe de hayata geçirmiş. Okuma kalitenizi ve zevkinizi kesinlikle bozup kısıtlamayacak şekilde hatası olan kitapları %50 indirimle satıyor. Gerçekten güzel bir uygulama oduğunu düşünüyorum. Bence EME Yayıncılık'ın sitesine bir göz atın.


   Şimdi kitabın içeriğine geçebiliriz :) 

   Olaylar bir yazar ödül gecesinde başlıyor. Yıllardan beri kitap yazan Kendall yazım kariyerini bu ödüle bağlanmıştır. Eğer ödülü alamazsa anlaşmalı olduğu yayınevi kendisine yeni bir anlaşma önermeyecektir. Kendall ödülü kazanamaz ve büyük bir hüsranla evine döner. Döndüğünde bir de eşi tarafından aldatıldığını öğrenince Kendall için hayat alt üst olur. 

   Kendall'ın sözleşme gereği teslim etmesi gereken son bir kitabı vardır. Fakat Kendall yıllarını verdiği yazarlık kariyerinin çöktüğü ve eşi tarafından da aldatıldığı için büyük bir bunalım geçirir ve tek bir kelime dahi yazamayacak hale gelir. 

   Fakat Kendall'ın kendisine her zaman destek olan üç yazar arkadaşı vardır. Arkadaşları Kendall'a destek olarak Kendall'ın tasarladığı kitabı birlikte yazarlar. Asıl olay burada başlıyor; Kendall ve arkadaşlarının yazdığı kitabın konusu; yine kötü günler geçiren bir yazara diğer arkadaşlarının yardım ederek kitap yazması ve bu kitabın çok satanlar listesine girmesidir. Yani bu arkadaşlar bir nevi kendi yaşadıkları durumu yazıyorlar ve kimseyle paylaşmadıkları sırlarını kurguymuş gibi göstererek satırlara döküyorlar.

   Wendy Wax'ın kitabın önsözünde yazdığını da dikkate aldığımızda (Her ne kadar kitap yazmak bireysel bir aktivite olsa da, az sayıda roman sıfırdan var oluyor. Hiç Hesapta Yokken'in ortaya çıkmasında bana yardımı dokunan birkaç isim var...) işler karışıyor. Wendy Wax kendi yaşadıklarını mı anlatmış yoksa kitap bir kurgu mu? Kenedy Andrews Kendall Aims ise Kendall Aims de Wendy Wax'mı? Ben bunları düşüne düşüne okurken, bu iç içelikten oldukça zevk aldım.

  Kitabı genel olarak beğendim, yazarlık mesleğinin yaşadığı zorlukları, yayınevlerinin stratejilerini ve halkın dikkatinin bir kitaba nasıl çekilebileceğini öğrenmiş oldum. Tavsiye ederim. Hatta yazmakla, yazarlıkla ilgiliyseniz mutlaka okumalısınız.




Altı Çizilesi: 
   "Yeryüzünde heralde en az ilgi çeken meslek olmasına karşın, yazar olmanın kendine has bir gizemi var. Bilgisayar başında tek başına geçen onca zaman., insanın içine sinsice giren paranoya, mesleğin kendine has belirsizliği" 

   "Kitabın sonu çorap söküğü gibi geldiği icin günlerdir bilgisayaraın başından kalkamadığın o son bölümü banyo yapmadan kokarak geçirmek."

   Doktorum altı dakikalık ömrüm kaldığını söylese, kara kara düşünmek yerine biraz daha hızlı yazardım.  -Isaac Asimov-

   Eleştirmenler; savaşın ardından sokağa inip, geride kalan yaralıları vuran insanlar olarak bilinirler. -Elinor Lipman-

   Seni öldürmeyen her şey seni daha güçlü kılar. Ve sonra günün birinde bir hikaye yazarken bundan faydalanabilirsin. -Tapani Bagge-

 
Kitap Tanıtımından:

   Hayat akıp gider. Yazarın aklına yazacak bir şey gelmese bile...

   Kendall, Mallory, Faye ve Tanya…

   Günün birinde mesleğe yeni atılan bu dört yazar bir konferansta tanışırlar. On yıl sonrasında ise, bu dört yazarın arkadaşlıkları hâlâ devam etmektedir. Ve artık hepsi, kurtlar sofrası olan, New York yayınevi camiasının tecrübeli yazarlarıdır.

   Mallory St. James, yazdığı romanlarla kendisinin ve eşinin savurgan yaşam tarzının ihtiyaçlarını karşılayan bir işkoliktir.

  Tanya Mason ise aynı anda iki ayrı iş, iki çocuk ve zor bir anne ile başa çıkabilmek için bin türlü takla atmaktadır.

  Faye Truett’a gelince; o da meşhur bir televanjelistin eşi olmanın yanı sıra yazdığı dini romanları da çok satan bir yazardır. Ancak tüm bunların yanı sıra, kimseye anlatamadığı şok edici bir sırrı vardır.

  Kendall Aims’in ise bir zamanlar gelecek vaat eden kariyeri şimdi kötüye gitmektedir. Kitapları artık eskisi gibi satmamakta, yeni editörü ise Kendall’ın yazdığı kitaplarla ilgilenmemektedir. Tüm bu olumsuzluklarla birlikte bir sonraki kitabını yetiştirme baskısı altında olan Kendall, boş sayfalarla ve belirsiz bir gelecekle yüzleşmek üzere bir dağ evinde inzivaya çekilir.

  Ne var ki arkadaşları, onu bu mücadelesinde yalnız bırakmayacak ve birlikte çok büyük bir başarıya imza atacaklardır. Ancak söz konusu başarı, büyük bir skandalı da beraberinde getirecektir…

  Sırları açığa çıktığında ise, bu dört yakın arkadaş bir anda, aslında birbirlerini ne kadar da az tanıdıklarını fark edeceklerdir.

24.02.2012 tarihde farklı sitelerde kitabın fiyatı:
Okuoku: 15,40 TL
DR: 16,49 TL
Eme Yayıncılık: 17,60 TL
Kitapyurdu: 18,59 TL
İdefix: 18,70 TL
Kitapadresi: 22,00 TL

Wendy Wax Kitapları

7 Days and 7 Nights
Leave It To Cleavage
Hostile Makeover
Single in Suburbia
The Accidental Bestseller
Magnolia Wednesdays
Ten Beach Road

13 yorum:

  1. çok ilginç...ben de okumak iterim bu şekilde yayımlanmış bir kitabı..konusu da bir hayli ilginç...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten değişik bir deneyim oldu. Tavsiye ederim

      Sil
  2. ya ben hiç görmedim daha önce böyle bir kitap, elimdekilere dalıp fark mı edemedim, çok yeni bir şey mi, daha önce yapılmış bir şey mi(öyleyse kendime çok kızacağım) ama itina ile not aldım , mutlaka istiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce Türkiye'de denenmemiş bir şey. İlk olarak EME Yayıncılık yapmış.
      Ekim 2011'de çıkmış kitap yeni sayılır, kızmayın yani kendinize :)

      Sil
  3. Cidden ilginç olmuş kitap, okurken çevreden gelebilecek tepkileri merak ettim :)

    YanıtlaSil
  4. Belli ki konusu itibariyle dikkat çekici bir kitap. Herkes bir yazarın hayatını konu alıyor, minik denemelerinde de olsa. Lakin bu kitapta olay çok farklı bir noktaya bağlanmış. Bu da benim açımdan olumlu puan. En kısa zamanda, kamuya açık bir alanda okuyacağım bu kitabı. :))) Sanırım reklamını başka türlü yapamayız değil mi? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet konusu gerçekten ilginç içiçe kitaplar, yazarlar. Reklam konusuna gelince de; keşke sırf yatay kitap nasıl olur acaba diyen, kitap okumayan bir iki kişinin dikkatini çeker de, okursalar ne kadar iyi.

      Sil
  5. Yatay kitap mı ben de çok merak ettim

    YanıtlaSil
  6. Çok değişikmiş gerçekten. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Ne yalan söyleyeyim,şu yatay kitap merakına okunacaklar listeme aldım.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...