8 Şubat 2012 Çarşamba

Ejderha Dövmeli Kız - Stieg Larsson

EJDERHA DÖVMELİ KIZ
Orjinal Adı: Man Som Hatar Kvinnor
STIEG LARSSON
Çeviri: Ali ARDA
Pegasus Yayınları
Kasım 2009 - 1.Baskı
646 Sayfa

MRW: 

   Bu seri o kadar konuşuldu ki okumasam olmazdı. Eşim de 10 gün gibi kısa bir sürede serinin 3 kitabını da okudu ve en beğendiği kitaplar listesine aldı. Evde olduğum şu sıralar bu fırsatı değerlendirip ben de başladım şu meşhur MILLENNIUM serisine.

   Millennium serisi üç kitaptan oluşuyor. Birinci kitap olan Ejderha Dövmeli Kız ( Kitabın orijinal ismi Man som hatar kvinnor yani, "Kadınlardan Nefret Eden Adam''dı. Fakat İngilizceye The Girl with the Dragon Tattoo (Ejderha Dövmeli Kız) ismiyle çevrildi.) gerçekten çok sürükleyici ve merak uyandırıcı. Devamlı acaba diğer sayfada ne olacak diye diye, gözlerim acısa da bırakamadım elimden. Konusu, kahramanları ve olayları ilginçti. Olaylar birbirine ustaca bağlanmıştı. Lisbeth tek kelimeyle müthişti. Bence herkes tanımalı Lisbeth Salander’i.

Romanın ana kahramanlarını kısaca tanıyacak olursak;
   Mikael Blomkvist: Tuttuğunu koparan ünlü bir gazeteci, yazı işleri müdürü olduğu Millennium dergisinin ortaklarından biri.

   Erika Berger: Oldukça başarılı bir editör. Mikael ve bir kişiyle daha kurmuş olduğu yüzdesi en fazla millennium dergisi ortağı. Evli fakat aynı zamanda Mikael ile karşı koyamadığı bir ilişki içerisinde.

   Lisbeth Salander: 24 yaşında tek başına yaşayan, inanılmaz bir araştırmacı. Herkesten çok farklı, kimseyle konuşmayan, asosyal, çarpık ilişkileri olan mükemmel bir hacker.

    Lisbeth Milton Security’de ayak işleri yaparak işe başlamış fakat daha sonra kendini göstererek özel araştırmalar yapan biri haline gelmiştir. Küçük yaşlarda geri dönüşü zor sorunlar yaşamış ama çeşitli nedenlerden dolayı sorunlarını kimseyle paylaşamamış ve büyük güçler tarafından haksız yere akıl hastanesine kapatılmış, topluma zararlı, sado-mazoşist olduğu düşünülen ve mahkeme tarafından gayr-i mümeyyiz ilan edilmiş bir karakterdir. Çok keskin bir zekaya, müthiş bir görsel hafızaya sahip ve dünyanın en önde gelen hackerlarındandır.

   Ünlü bir gazeteci olan Mikael’in başında Wernerström denen bir olay vardır. Mikael zor zamanlar geçirmiştir bu arada Henrik Vanger isimli zengin bir adam, Mikael’e bir iş teklifinde bulunur . Onu yıllar önce kaybolan Harriet’in akıbetini ortaya çıkarmak için tutmuştur, bu iş esnasında Mikael, Lisbeth ile tanışır. Harriet olayını çözerken çarpıcı olaylar da su yüzeyine çıkacaktır. Bu arada Lisbeth, vasisi olan Bjurman ile başı derttedir, ama Bjurman henüz Lisbeth’i oldukça iyi tanımamaktadır, bunun bedelini er geç ödeyecektir.

   Ejderha Dövmeli Kız; Lisbeth ile Mikael’in tanışması ve Harriet olayının aydınlanması, hemen arkasından da Wernerström olayı intikamını konu alır. Kitap gerçekten çok akıcı, eminim ki elinizden bırakamayacaksınız, kalınlık sizi aldatmasın, sık sık bölüm arası olmasına rağmen burada bırakamam diyerek okumaya devam edeceksiniz.


Kitap Tanıtımından:
   41 ülkede rekor satış yapan kitaplarının başarısını göremeden 50 yaşında hayata veda eden İsveçli gazeteci Stieg Larsson'un zihne kazınacak sahneler, çarpıcı ve canlı karakterler, okurları adeta yerlerine çivileyecek sürükleyici bir kurgu ile her sayfasını ağır ağır ve dokuyarak yazdığı Millennium serisinin ilk kitabı Ejderha Dövmeli Kız'ı okuduktan sonra, Gefle Dagblad gibi 'bundan daha iyisi yapılamaz' diyebilirsiniz. Ama bu erken bir karar olabilir. Son sözü söylemeden ikincisini beklemenizi tavsiye ederiz.

"Olağanüstü… Okuyucular kitabı okurken yerlerinden bile kıpırdayamayacak."
-SUNDAY TIMES
"Bu kitabı okumaya başladığınızda, ilk adımı hiç atmamış olmayı dileyeceksiniz. Çevreniz kararacak ve kendinizi öykünün içinde bulacaksınız…"
-BILD AM SONNTAG
"Bu kitap kendisi için söylenen her bir övgü sözcüğünü hak ediyor… Üçlemenin geri kalan iki kitabı bunun yarısı kadar bile iyi olsa, Larsson bize müthiş bir miras bırakmış olacak."
-SHARON WHEELER
"Larsson'un bu kitabı saatli bir bomba gibi..."
-BOB CORNWELL
"Hipnotize edici."
-USA TODAY
"Tam bir dinamit."
-LIZ SMITH
"Çılgınca… Müthiş bir gerilim."
-THE WASHINGTON POST
"Büyük bir açlıkla okunacaktır…"
-OBSERVER
"Larsson'un kitapları hayatımız için bir tehlike oluşturuyor. Parklar okuyucularla tıka basa dolacak, çalışma dünyası altüst olacaktır. Bütün bunların nedeni hiç kimsenin kitabı elinden bırakamamasıdır."
-BAMS


08.02.2012 tarihde farklı sitelerde kitabın fiyatı:
Kitapadresi: 17,00 TL
Kitapyurdu: 17,50 TL
Okuoku: 17,50 TL
D&R: 18,49 TL
İdefix: 21,25

Kitabın  iki farklı sinema uyarlaması var.




Stieg Larsson Hakkında: İsveç'li gazeteci-yazar. 15 Ağustos 1954 yılında doğmuştur. Asıl adı Karl Stig-Erland Larsson'dır. Aynı adı taşıyan bir film senaristi ve yönetmeniyle karıştırılmaması için ismine bir "e" ekleyerek Stieg Larsson yapar. Millennium üçlemesinin yazarı Stieg Larsson ne yazık ki kitaplarının başarısını göremeden henüz 50 yaşındayken asansörü çalışmayan bir binanın yedinci katına yürüyerek çıkmaya çalışırken kalp krizi sonucu hayata veda etmiştir. Ölümünden 1 yıl sonra üçlemenin ilk kitabı olan 'ejderha dövmeli kız' İsveç'te yayınlanmıştır. Millennium serisi 41 ülkede satış rekorları kırmıştır. 




11 yorum:

  1. şimdiye kadar okuma fırsatım olmadı ama çok merak ediyorum. şimdi bunu görünce iyice heves ettim :)

    YanıtlaSil
  2. ben de okumakta gecikenlerdenim. şu an serinin 3. kitabını okuyorum. kitaplar kesinlikle çok merak uyandırıcı. bir 3 kitap daha olsa okurum.

    YanıtlaSil
  3. 3 Seride elimde mevcut,fırsat bulunca okuyacağım.Test için hemen okumalıyım sanki:)

    YanıtlaSil
  4. baştan sona hepsini okudum.süper bir seri.hatta blogumda da bahsetmiştim.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. ben de henüz okumayanlardanım... çook merak ediyorum...

    YanıtlaSil
  6. aynen bende seri tamamlandıktan sonra okuyanlardanım hemde 1 hafta gibi bi sürede :) sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Bu serinin bu kadar beğenildiğini bilmiyordum, ben filmini seyretmiş ve beğenmiştim, demek kitabı da listeye eklemek lazımmış, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. Kitap Cumhuriyetim: Seri bizim evde de uzun süre süründü. şimdi diyorum ki geç kalmışız neden bu kadar bekledik ki?

    Okuryazar Naneşekeri: Bloğunuzu mutlaka ziyaret edeceğim. Teşekkürler :)

    Emine Hanım: Bir an önce başlayın artık, biz de yorumlarınızı okuyalım :) sevgiler..

    Fatma Hanım: 1 hafta mı? bravo :) ama insan meraktan bırakamıyor elinden, haklısınız.

    Eren: Ben çekilen ilk filmi izledim İsveç yapımı, ve hiç beğenmedim. Olaylar hop diye çıkıyor, bir giriş yapılmamış, perdeler arasında hiç bir geçiş yok. İnanın kitabı okuyun daha çok beğeneceksiniz.

    YanıtlaSil
  9. "Kitabı olan bir hikaye asla beyaz perdeye taşınmamalı" dedirtecek kadar kötü bir filme sahip muhteşem kitaplardan biri.(Kurtlar İmparatorluğu da bunlardan biriydi.)
    imrenilecek bir zeka,soluk aldırmayan bir kurgu...
    Yazarın ölümü için çok üzgünüm.
    4.kitabın bir yerlerde saklı oldup,bir gün basılacağı umudunu taşıyorum.

    YanıtlaSil
  10. Geoz:her iki film içinde tamamen katılıyorum. Kurtlar İmparatorluğu kitabına bayılmıştım ben, filminde hayal kırıklığına uğramıştım.

    Yazarın ölümü evet malesef üzücü, 10 kitaplık bir seri amacıyla çıkmış yola. gerçekten yazık olmuş, nur içinde yatsın.

    4. kitabın ilk 4 bölümü bulunmuş evinde, bilgisayarında da 5 ve 6. bölüme dair notlar bulunmuş doğruysa, zaten 3. kitabın arkasında da aralık bir kapı bırakmışlar. hadi hayırlısı :)

    YanıtlaSil
  11. Harriet vanger ın erkek kardeşi Martin vanger, tam bir psikopat ve faşist. Kesinlikle lisabeth in onunla oynadığı golf oyunu için teşekkür etmeli çünkü daha kötülerini hak ediyor. Kitabı okuyunca bu bölüm aklınızdan hiç çıkmayacak. Demedi demeyin :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...