9 Haziran 2015 Salı

Aşksız Gölgeler - Kadir Aydemir

AŞKSIZ GÖLGELER
KADİR AYDEMİR
Yitik Ülke Yayınları
Şubat 2013, 2. Baskı
İlk Basım: 2007
98 Sayfa

AFD:
    "Kadir Aydemir" edebiyata gönül vermiş bir kişi. Bir düş iken hayat verdiği, hızla büyüyen, sosyal medyanın ve kitap fuarlarının içten ve farklı tarzıyla hep aranan ismi olan "Yitik Ülke Yayınları"nın kurucusu. Yitik Ülke Yayınları kitaplarını Gezi Kütüphanesinde de görebilirdiniz Türkiye'nin en ücra köşelerinde bulunan köy okullarının kitaplıklarında da. Hiçbir çağrıya kayıtsız kalmaz "Kadir Aydemir" elinden geldiğince desteğini esirgemez hiç kimseden. Böyle güzel bir yürek "Kadir Aydemir". 

   Sıra kitabımızdan bahsetmeye geldi. "Aşksız Gölgeler" Kadir Aydemir'in yazdığı ilk öykülerini topladığı bir kitap. "Aşk ve Gölge", "Oyun", "Umarsız ve Karmakarışık" adlı üç başlık altına toplanmış hikayeler.

    "Aşk ve Gölge"de bulunan hikayeler, genel olarak biten ya da yarım kalan aşklar ardından yazılmış hikayeler.

   "Oyun" bölümü benim en beğendiğim hikayeleri içinde barındıran bölüm oldu. özellikle bölüme ismini veren "Oyun" adlı hikaye; insanın boğazında yutkunması zor bir bir düğüm bırakıyor.

    "Umarsız ve Karmakarışık" bölümü ise, Kadir Aydemir'in kelimelerle oynadığı, metaforlara yer verdiği okunması keyif veren bir bölüm olmuş. "Deniz Fenerinde" ve "Kara Uyku" da benim tekrar tekrar okuyacağım hikayeler arasına girdi.

   "Aşksız Gölgeler", Kadir Aydemir'in "90'lar Kitabı" ve "Tuhaf Alışkanlıklar Kitabı" gibi derlediği kitaplar dışında okuduğum ilk kitabı. Hikayelerini sevdim, diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım.

Kitabın Tanıtımından:
  Aşkla erotizmin, ölümle ayrılığın buluştuğu öyküleri Kadir Aydemir’in şiirsel dilinden okuyacaksınız Aşksız Gölgeler’de... Bazen bir deniz kabuğu, bazen bir rüzgârgülü size yalnızlığı fısıldayacak... Tam burada, kim bilir, belki de sessizliğin kendisidir yazılanlar. Kadir Aydemir’in ilk öykü kitabı Aşksız Gölgeler, edebiyatta kısa öykü tadını seven okurlar için yepyeni bir yolculuk şansı...

  “Zaman eskimez. Geçip giderken her şeyin yüzünü de yanında götürür. Meyveleri soldurur, kelebeği öldürür, anneleri ağlatır. Fotoğraf karelerine asılı gülüşünüz dondurulmuş bir mutluluk tablosu olur artık. Albümünüzü açar ve bir kısmı kartona yapışmış resimleri tek tek çıkartmaya çalışırsınız. Zaman buna bile izin vermez, bu küçük zevke.”

Kadir Aydemir Hakkında: 
binooki.com
  İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Üniversitede bir süre İşletme, daha sonra Halkla İlişkiler eğitimi aldı. Şiirleri Varlık, Kitap-lık, Şiir Oku, No, Dize, Özgür Edebiyat, Akatalpa, Mor Taka, Ada gibi dergilerde ve çeşitli şiir yıllıklarında yayımlandı. Cumhuriyet Kitap, Virgül ve Radikal Kitap dergileri başta olmak üzere pek çok dergide röportaj ve kitap eleştiri yazılarına rastlandı. 1997 yılında Başka şiir dergisini çıkarttı. 2000 yılında Yitik Ülke şiir-edebiyat dergisini kurdu. 2006 yılında Yitik Ülke Yayınları'nın kurucusu ve editörü oldu. Şiirleri ve öyküleri Almanca, Rusça, İngilizce, Fransızca, Ermenice, Azerice, Bulgarca, Japonca gibi dünya dillerine çevrildi. Yazarın "Aşksız Gölgeler" adlı kısa öykü kitabı 2013'te Almanya'da Binooki Yayınları tarafından "Lieblose Schatten" adıyla Almancaya çevrilerek yayımlandı. Şiirin yanında öyküler, düz yazılar da yazmaktadır. Yazar, aynı zamanda İstanbul'da gazetecilik ve editörlük yapmaktadır.
Kaynak:Wikipedia

Kadir Aydemir Kitapları: 

Şiir:
Sessizliğin Bekçisi, Haiku, Hera Şiir Kitaplığı, 2002
Dikenler Sarayı, Şiir, Eti Yayınları, 2003
Rüzgârla Saklı, Şiir, Yitik Ülke Yayınları, 2007
Soğuk Yazgı, Şiir, Yitik Ülke Yayınları, 2014

Öykü:
Aşksız Gölgeler, Öykü, Yitik Ülke Yayınları, 2007
Sonsuz Unutuş, Öykü, Yitik Ülke Yayınları, 2012
Mutsuz Aşk Vardır, Öykü, Yitik Ülke Yayınları, 2014

Derleyeni Olduğu Kitaplar:
Ekşi Öyküler, Öykü, Yitik Ülke Yayınları, 2007
Cunda Öyküleri, Öykü, Yitik Ülke Yayınları, 2007
Bozcaada Öyküleri, Öykü, Yitik Ülke Yayınları, 2010
Olimpos Öyküleri, Öykü, Yitik Ülke Yayınları, 2010
80'lerde Çocuk Olmak, anlatı, Yitik Ülke Yayınları, 2010
90'lar Kitabı Çocuk mu Genç mi?, Anlatı, Yitik Ülke Yayınları, 2012
Tuhaf Alışkanlıklar Kitabı, Yitik Ülke Yayınları, 2012
Yitik Öykü, Öykü, Yitik Ülke Yayınları, 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...