14 Mart 2014 Cuma

24 Saat Açık Kitapçının Sırrı - Robin Sloan

24 SAAT AÇIK KİTAPÇININ SIRRI
Özgün Adı: Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore
ROBIN SLOAN
Çevirmen: Zeynep YEDİERLER
Trend Yayınevi
Eylül 2013, 1. Baskı
(Orijinal İlk Basım 2012)
296 Sayfa


AFD:
     24 Saat Açık Kitapçının Sırrı, her ay severek birlikte kitap okuduğum sanal okuma grubu Kitap Kardeşliği'nin Mart ayı kitabıydı. Adını ilk duyduğum andan itibaren merak ettiğim bir kitaptı. "24 Saat Açık Kitapçı" tabiri bile hangi kitapseverin ilgisini çekmez ki? Ya da hangi kitapsever böyle bir kitapçı işletmek istemez ki?

     Kitabın yayıncısı, yeni bir yayınevi olan Trend Yayınevi. İlk defa bir kitabını okudum. Kitabın çevirisini ve kalitesini beğendim, her şeyden önce yayınevinin okuruna olan tutumunu çok beğendim. Kitap Kardeşliği'ne yaptıkları destek olsun, kendi adıma sorduğum sorulara ilgiyle verdikleri cevaplar olsun, Trend Yayınevi benim "iyi yayınevleri" tanımlamama girdi. Yayınevini sadece kitabın kapağı konusunda eleştirebilirim. 

thesavvyreader.ca
    Yukarıda bulunan orijinal ve ödüllü kapak tasarımını çok beğendim ve kitaba çok uygun buldum. Kapak ışıklı ortamda sol tarafta görüldüğü şekildeyken, karanlık ortamda ise sağ taraftaki fosforlu görünüme bürünüyor. Kitabı okuyunca neden bu kapağı daha çok beğendiğimi anlayacaksınız. Belki bu kapak tasarımı kitabın fiyatını çok fazla arttıracaktır diye tercih edilmemiştir ama yanda bulunan kapak gibi kitabın içeriğine daha uygun bir tasarım da seçilebilirdi.

     Yıllar önce N.H.Kleinbaum'un "Ölü Ozanlar Derneği" ile anlamı "Anı Yaşa" olan "Carpe Diem" felsefesiyle tanışmıştık. Bu kitap ile de "Festina Lente" felsefesiyle tanışıyoruz. Anlamı "Yavaşça acele et! Ne fırsatları kaçıracak kadar tez canlı ol, ne de fırsatları kaçıracak kadar yavaş." Ben bu felsefeyi de Carpe Diem kadar sevdim ve benimsedim. Bazen kitaptan aldığınız bir cümle bile kitabı sevdirir ya, benim için de bu cümle öyle bir cümleydi fakat kitabımızda bu cümlenin yanında çok gizemli bir serüven de var.

  Kitabımız, kahramanımız Clay'ın iş arama serüveninde  Penumbra'nın Kitapçısı'nda iş bulmasıyla hareketleniyor.  Bu kitapçının ilk bakışta diğer kitapçılardan "24 saat açık" olmasının dışında bir farkı yoktur fakat Penumbra, Clay'den her gelen müşteriyi kılık kıyafetinden ruh haline kadar ayrıntılı olarak deftere kaydetmesini istemesi, bizi değişik olayların beklediğini gösteriyor.

  Clay'ın nöbeti gece 12'den sabah 8'e kadardır. Bu saatlerde çok fazla müşteri olmaz, o nadir gelen müşteriler ise telaşlı ve bir an önce kitaba ulaşmaya çabalayan kişilerdir. Penumbra Clay'den bir şey daha istemektedir, kitapçının arka raflarında bulunan kitapları incelememesini. Bu kitaplar o telaşlı müşterilerin istediği kitaplardır. Ve tabii ki her yasak, merakı da yanında getirir...

   Penumbra'nın incelememesini istediği kitaplarda neler vardır? Niye bazı müşteriler büyük bir telaşla o gizemli kitapları istemektedir? Neden tüm müşteriler bu kadar ayrıntılı olarak deftere işlenmelidir? ve dükkanda çok fazla bir satış olmamasına rağmen dükkan nasıl ayakta durmaktadır?

    Tabii ki tüm soruların cevapları kitabın satır aralarında gizli. Söylemem gereken "24 Saat Açık Kitapçı'nın Sırrı"nda bizi sırlarla dolu bir geçmiş ve bu sırları çözmeye çalışan bunun için günümüz teknolojilerini de devreye sokan Clay ve arkadaşlarının gizemli ve sürükleyici macerası beklemektedir. 

Clay ve Penumbra'nın Kitapçısı'nın bir çizimi. Bence çok başarılı.
slate.com
     
---------Kitabı henüz okumamış olanlar lütfen bu bölümü okumasın.--------
   Kitabı okuduktan sonra, anlatılan olayların ne kadarı gerçek diye biraz araştırma yaptım. Çok net bilgiler bulamadım. Sağolsun Trend Yayınevi'nden Elif Hanım'ın sayesinde yazarımızla irtibata geçip bir kaç soruma cevap almış oldum.

en.wikipedia.org
  Öncelikle kitabımız gerçek bir hikaye değilmiş. Kullanılan teknolojik ürünler hariç gerisi kurguymuş. Tabii bir de Aldus Manutius'un gerçekten yaşamış olması ve matbaacılık ile uğraşması dışında. 

  Evet Aldus Manutius gerçek bir karakter, Yunanca ve Latince eserlerin herkes tarafından rahatlıkla okunabilmesi ve ulaşılabilmesi adına Venedik'te bir basımevi kurmuş ve o dönemin uzmanlarıyla birlikte seçtikleri değerli eserleri yayınlamıştır. Aldino olarak da bilinen italik yazı sitilini de onun bulduğu bilinmektedir. Kurduğu yayınevinin ismi Aldine ve simgesi ise kitabımızda da bölüm aralarında kullanılan "Festina Lente"nin simgesidir.
Aldine Yayınevi simgesi "Festina Lente"
commons.wikimedia.org







   Aldus Manutius karakteri gerçek olsa da, ardından kitaptaki gibi herhangi bir şifreli kitap/metin bırakmamış. Manutius ile beraber bir isim daha dikkatimizi çekiyor; Griffo Gerritszoon. Gerritszoon gerçek hayatta yaşamış Francesco Griffo'ya istinaden yazılmış ama tamamen aynı kişi değilmiş, yazarımız birkaç detayı değiştirmiş. Gerritszoon yazı tipi ise gerçek hayatta kitap basımında sıklıkla kullanılan Garamond olabilirmiş.

  Kitapta benim dikkatimi çeken son isim ise "Ejderha Şarkısı Günceleri" yazarı Clark Moffat. Araştırmalarımda Clark Moffat isimli bir yazar ve "Ejderha Şarkısı Günceleri" adı altında bir seri bulamadım. Bir site Robin Sloan'ın iki kitap serisinden etkilenerek böyle bir kurgu kullandığını söylüyor. Biri Margaret Weis ve Tracy Hickman'ın Ejderha Mızrağı Destanı diğeri ise Lloyd Alexander'ın Pryadin Günlükleri.



Altı Çizilesi:
   Tek bildiğim, insanlar belli bir yaşı geçtiğinde bazı şeyleri neden yaptıklarını sormamamız gerektiği.

   "Senin yaşındakilerin hâlâ kitap okuduğunu bilmiyordum" diyor Penubra, bir kaşını kaldırıp. "Her şeyi cep telefonlarından okuduklarına dair bir izlenime kapılmıştım." 
    "Bu herkes için geçerli değil. Hâlâ kitap kokusu seven bir sürü insan var."
    "Kitap kokusu!" diye tekrar ediyor Penumbra "İşte insanlar bunu söylediğinde akan sular durur. 
   
   Corvina ve Penumbra bir zamanlar çok yakın arkadaşmışlar, bunu ispatlayan fotoğrafı gördüm. Demek ki, o zman Corvina çok farklı bir insandı. Acaba hangi aşamada böyle oluyor?  Hangi aşamada artık o kişiye yeni bir isim, bir kimlik yakıştırılıyor. Üzgünüm, siz artık Corvina değilsiniz. Corvina 2.0'sınız.

    "Özenle yaratılmayan ve içinde dostluk barındırmayan hiçbir şey ölümsüz olamaz"


Kitabın Tanıtımından:
   Bu raflarda aradığınızı bulmanıza nasıl yardımcı olabilirim?

  Ekonomik kriz yüzünden işinden olan Clay Jannon için her şey bu soruyla başlıyor. Kendini bir anda Bay Penumbranın 24 Saat Açık Kitapçısında tezgâhtarlık yaparken bulan Clay, kısa sürede bu dükkânda bir gariplik olduğunu keşfeder. Zaten "24 Saat Açık Kitapçı" ne demek ki? Gecenin bir yarısı garip kitaplara "ihtiyaç" duyan müşterileriyle bu müşterilerin kaydını en küçük ayrıntısına kadar tutan Penumbra bir şeyler saklıyor olmalı. Tüm bu sorulara cevap arayan Clay (birazcık da arkadaşlarının yardımıyla) hayatını değiştirecek bir serüvene atılıyor. Tozlu kitaplarla son teknolojiyi bir araya getiren, bambaşka insanların yollarını kesiştiren bu serüven sonunda herkesi Penumbranın kitapçısından çok daha uzaklara götürüyor.

    Peki, ya siz? Göründüğünden çok daha büyük bir sırrı çözmeye hazır mısınız?

   18 ülkede 15 dile çevrilen sürükleyici bir hikâye.

 "Sloanın kitabı, okuyucuyu gizli bir tarikat, yeraltı odaları, kara cübbeli müritler ve deşifre edilemeyen kitaplarla dolu yüksek tempolu bir maceraya sürüklüyor."
-New York Times-
  "Her şeyin San Fransiscodaki küçük bir kitapçıda başladığı eğlenceli bir gizem, aşk ve macera hikâyesi. Ölümsüzlüğün sırrını araştıran bir masal."
-Barnes & Noble-
  "Kahraman; anlatım tarzı, zekâsı, hazır cevaplılığı ve uyanıklığıyla kitabı sürükleyici kılıyor. Tıpkı yeni çıkan bir iPhoneun parlak ekranı gibi."
-Washington Post-
  "24 Saat Açık Kitapçının Sırrı, dijital devrimin getirdiği değişiklikleri merak eden herkes için okumaya değer bir kitap."
-Boston Globe-

14 Mart 2014 tarihinde "24 Saat Açık Kitapçının Sırrı"nı en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri:
Arkadaş 17,02 TL
İdefix 17,25 TL 
KitapSihirbazı 17,25 TL
KitapYurdu 17,25 TL
D&R 17,49 TL
KitapAmbarı 17,94 TL


Robin Sloan Eserleri: 
24 Saat Açık Kitapçının Sırrı
Ajax Penumbra 1969

7 yorum:

  1. Yavaşça acele et! çok güzel :) Uzun zamandır aklımda olan bir kitap, ancak bu kadar detaylı yorum okumamıştım hiçbir yerde, paylaşımın için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Yaptığınız araştırma harika olmuş çok teşekkürler. Birlikte kitaplar okumak çok çok keyifli. Sizin okuduklarınızı da takip edip yetişmeye gayret ediyorum. İyi ki varsınız , iyi ki kitaplar var.

    YanıtlaSil
  3. Kitabı aldım ve henüz okumaya başlayamadım.Şimdi bu yorumu görünce iyice meraklandım.)))

    YanıtlaSil
  4. Carpe Diem ve Festina Lente karşılaştırmasını / uyumunu ben de yakaladım. Carpe Diem'i sevdiğim gibi bunu da sevdim. Ama bu kitap yorumunuzda en çok sevdiğim şey elbette ki araştırmalarınız oldu. Kitap bittikten sonra ben de araştırma yapmaya karar vermiştim. Ama yorumunuzu araştırmadan önce okuyunca buna gerek kalmadı. Olayların gerçek olabileceğine "neredeyse" inanacaktım. En azından böyle bir örgütün varlığına.. (İlluminati gibi bir örgüt varsa bu neden olmasındı. :)) Bari Ejderha Şarkısı Güncesi kitapları gerçek olsaydı. :( Tuhaf bir şekilde o kitapları okuma isteği oluşmuştu oysa. Neyse, yine de ben kitabı sevdim. Ama kapağının daha farklı olması gerektiği kısmında sizinle aynı fikirdeyim.

    YanıtlaSil
  5. bu güzel yazınız sayesinde daha da merak ettim ve hemen aldım.. ''yavaşça acele ederek'' okuyacağım önümüzdeki günlerde :)

    YanıtlaSil
  6. Merak ettiğim soruların hepsini tek tek araştırıp bizlerle paylaşmışsınız zevkle okudum teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten olayların gerçeklik payını araştırmış olmanız mükemmel.. yoksa bende bir arastirmaya girismeyi planlıyordum. Tesekkurler..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...