21 Eylül 2013 Cumartesi

Nar Ağacı - Nazan Bekiroğlu

NAR AĞACI
NAZAN BEKİROĞLU
Timaş Yayınları
Nisan 2013, 7. Baskı
533 Sayfa

MRW:
   Okuma şenliği için 400 sayfadan uzun bir kitap olarak Nar Ağacı'nı seçmiştim.Sayfalar ilerledikçe kendisini 2 aydır kenarda beklettiğime pişman oldum. Nazan Bekiroğlu kitapları son zamanlarda blog dünyasında patlama yaptı, halbuki kendisi 16 yıldır emin adımlarla ilerleyen bir yazarmış, benim de sağolsunlar blogger arkadaşlarım sayesinde haberim oldu.

  Tarihi romanları pek sevmememe rağmen, aşkla yoğurulmuş, balkan savaşı ve 1. dünya savaşını içine alan, savaştan çok savaşın yıpratıp kopardığı hayatları, Mehmetçiklerimizi bizim hiç aklımıza gelmeyen düşünceleri, hisleri, aşıkın aşka küstüğü, aşkı aradığı bu nefis hikayeyi çok ama çok beğendim. Öyle ki bu senenin okuyup en beğendiğim romanları arasına üst sıralardan girdi.

   Settarhan'daki sabır, aşk, affetme duygusu, tekrar ayağa kalkma çabası yanında Azam'ın gözü karalığı, aşkına sahip çıkışı, Zehra'nın rüzgarın estiği yöne savrulan yaşamı, savaşın başka bir yüzü olan Hacıbey'in çektikleri, Sofya'nın sessiz bekleyişleri, Büyükhanım'ın sonsuz şefkati, herkesi koruyup kollaması, sarıp sarmalaması kesinlikle tanık olmaya değerdi.

   İsmail'in defteri beni benden aldı, göz yaşlarım sel oldu :( bu arada "zamanı gelince minik tırtılımı nasıl askere göndereceğim ben?" sorusu geldi tam kalbime oturdu..

   Tabi bu savaş yıllarının içinde bir de mübadele zamanı var ki; şu an yazarken bile içim burkuluyor..

   Kitap için bir tek eleştirim var ki o da spoiler içeriyor dikkat; hikayeyi anlatanın etraf bulanıklaşarak fotoğrafların içine girmesi ve o zamana gidip olaylara tanık olması gerçeküstü olduğundan beni rahatsız etti, bu kısımlar keşke başka türlü kurgulanmış olsaydı.


Kitap Tanıtımından:
   Nazan Bekiroğlundan Trabzon-Tebriz-Tiflis-Batum-İstanbul hattında geçen muhteşem bir roman. 

   Balkan Savaşı döneminde başlayıp I. Dünya Savaşına uzanan bir öykü...

   Trabzondan ve Tebrizden doğup birbirlerine doğru yol alan iki hayat; önce deli akan sonra durgunlaşan iki ırmak... Aslında çok ırmak... Tebrizin en büyük, en asil halı tüccarının deli fişek oğlu Settarhan ve Trabzonlu inci tanesi Zehra... 

   Ateşin bakışlı ateşin duruşlu; ırmağını kendi bildiğince alev ateş akıtmayı seçen bir genç kız Azam. Adı ne aşk ne de dostluk olan bir duyguyla Settarhanın ırmağına dolanan Batumlu kitapçı Sophia. Acıyla yoğrulan, yoğruldukça durulaşan, kendi varlıklarını sevdiklerinin varlığında eriten Büyükhanım ve Hacıbey...

   Ve hep kendi içine doğru akan, kendi ırmağını gencecik yaşta milleti için kurutan, Trabzonun "kırık kafiyesi" İsmail, ah İsmail...

   İki büyük savaşın savurup yeniden şekillendirdiği hayatlar, muhaceret, mücadele, kader, farklı inançların aktığı ortak zemin, üç ülke ve üç sevda Nazan Bekiroğlunun mürekkebi aşk olan kaleminde buluştu. "Nar Ağacı" hayal kadar zengin, roman kadar güzel, tarih kadar gerçek bir hikâye… İncelikle işlenmiş karakterleri, son derece zengin detayları ve dönemi anlatmadaki maharetiyle okuyanı çarpacak ve yıllarca unutulmayacak bir kitap...


23.08.2013 tarihinde "Nar Ağacı"nı en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri: 
OkuOku: 15,68 TL
İdefix: 15,93 TL
Arkadas: 16,91 TL
MaxKitap: 17,15 TL
KitapDenizi: 17,15 TL
Kabalcı: 17,15 TL

Nazan Bekiroğlu Hakkında:
www.haberler.com

3 Mayıs 1957 tarihinde Trabzon’da doğdu. İlk ve orta tahsilini aynı kentte yaptıktan sonra Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1979). Dört yıl lise öğretmenliği yaptı. KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak girdi. (1985). Orhan Okay yönetiminde sürdürdüğü Halide Edib Adıvar’ın Romanlarının Teknik Açıdan Tahlili konulu doktorasını tamamladı (1987). Aynı bölümde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Şair Nigâr Hanım konulu çalışmasıyla doçent oldu (1995). 1998′den itibaren aynı fakültede açılan Türkçe eğitimi bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan Nazan BEKİROĞLU 4 mayıs 2001′de profesör olmuştur
Kaynak: http://www.nazanbekiroglu.org/

Nazan Bekiroğlu Kitapları:
Nun Masalları (Öykü; Dergâh Yayınları, 1997)
Şair Nigar Hanım (İnceleme; İletişim Yayınları, 1998)
Halide Edip Adıvar (İnceleme; Şule Yayınları, 1999)
Mor Mürekkep (Deneme; İyiadam Yayınları, 1999)
Yûsuf İle Züleyha / Kalbin Üzerine Titreyen Hüzün (Şark Mesnevîsi, Timaş Yayınları, 2000)
Mavi Lâle, Yitik Lâle (Deneme, İyiadam Yayınları, 2001)
İsimle Ateş Arasında (Roman, Timaş Yayınları, 2002)
Cümle Kapısı (Deneme, Timaş Yayınları, 2003)(TYB 2003 Yılı Deneme Ödülü)
Cam Irmağı Taş Gemi (Hikâye, Timaş Yayınları, 2006) (TYB 2006 Yılı Hikâye Ödülü)
Lâ: Sonsuzluk Hecesi (Roman-Mesnevi, Timaş Yayınları, 2008)
Yol Hali (Deneme, Timaş Yayınları, 2010)
Nar Ağacı (Roman, Timaş Yayınları, 2012)
Kaynak: wikipedia

8 yorum:

  1. Merhaba, bir Nazan hayranı olarak kitabı beğenmenize çok mutlu oldum. Ayrıca bu sabah okuduğum habere göre Ekim'de Nazan Hanım yeni kitabını çıkarıyormuş:) Keşke okuma şenliğinden daha önce haberim olsaydı, Temmuz'dan bu yana okuduklarımı eklerdim artık biraz geç sanırım :) Bu da benim Nar Ağacı hakkında geçen yıl bloğumda yazdıklarım http://zehrasunay.wordpress.com/2012/10/30/nar-agaci/ sevgilerle... (Minik tırtıl sağlıkla yapar inşallah vatani görevini)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet romanı ve yazarın tarzını gerçekten çok beğendim, umarım diğer kitapları da aynı derecede güzeldir.. Okuma şenliği devam edecek mi bilmiyorum ama devam ederse şayet mutlaka katılmanızı tavsiye ederim çünkü gerçekten eğlenceli :)

      Sil
  2. Bende okumak için geçikenlerdenim. Kitabı bitirdikten sonra keşke Nazan hanım kitabı sadeleştirmeseydi dedim. Bir süre altını çizdiğim satırları okudum tekrardan. Ablam normal olmadığımı düşününçe kitabı okunanlar kısmına kaldırmak zorunda kaldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)ben de sizin bloğunuzda okumuştum kitabın sadeleştirildiğini, sizden öğrenmiştim :) gerçekten kalbe dokunan bir roman..

      Sil
  3. daha önce sadece 1 kitabını okudum ama sizin beğendiğinizi duyunca bunu da okumaya karar verdim:)

    YanıtlaSil
  4. Nazan Bekiroğlu ile ilk tanışmam Nar Ağacı aracılığıyla olmuştu. Deyim yerindeyse yazarın dili, kurgu ve betimlemelerinin tadı damağımda kalmıştı. Ne yalan söyleyeyim uzun süre de o tat ben de devam etmişti. Eğer okumadıysanız yazarın La: Sonsuzluk Hecesi'ni de okumanızı öneririm. O da muhteşem bir kitaptır... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiyenizi dinleyeceğim :) zaten artık romanlarını mutlaka okuyacağım yazarlar arasında Nazan Bekiroğlu. La'dan zevkle devam edebilirim, teşekkürler :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...