26 Temmuz 2013 Cuma

13 Saat + 1 Ömür - Hasan Saraç

13 SAAT + 1 ÖMÜR
HASAN SARAÇ
  Postiga Yayınları
  Mayıs 2013, 1.Baskı
232 Sayfa
AFD:
   Hasan Saraç ve Edebiyat Haber sitesinin projesi olan Ortak Roman Yazımı'ndan daha önce bahsetmiştik. 2012 yılının Kasım ayında başlayan proje 13 Saat + 1 Ömür adlı kitabın ortaya çıkmasıyla son buldu. Ortak Roman Yazımı'na ne kadar katılmak istesek de, o günlerde bulunduğumuz ev arama ve taşınma süreci yüzünden dahil olamadık. Fakat ilgimi çok çektiği için neredeyse bütün süreci sonradan okudum. Her bölümün ardından değerlendirmeler ve yeni bölüm için öneriler yapılmış. Hasan Bey öneriler ışığında yeni bölümleri yazmış. proje sonunda Ankara ve İstanbul'da olmak üzeri iki toplantı yapılarak projeye hayat verenlerle yüzyüze görüşme sağlanmış ve ortaya ilk yazar/okur ürünü Ortak Romanımız çıkmış.

    Böyle güzel bir düşüncenin ürünü olduğu için 13 Saat + 1 Ömür'ü çok merak ediyor sabırsızlıkla çıkmasını bekliyordum ki, sağolsun Hasan bey çıkar çıkmaz biri bize ikisi takipçilerimize olmak üzere (çekiliş yakında başlayacak) üç adet gönderdi.

      Sıra romanımızdan bahsetmeye geldi. Christopher Nolan'ın yönettiği 2000 yılı yapımı Memento filmini izlediniz mi bilmiyorum, ben çok beğenmiştim.Kitabın ilk sayfaları bana Memento filmini anımsattı, hatta proje kapsamında ilk bölümden sonra yorum yazan bazı arkadaşlar da romanın yönünü bu filme doğru çekmeye çalışmış fakat Hasan Bey buna izin vermeyerek romanın özgünlüğünü korumuş.

     Bir otel odasında hafızasını kaybeden bir insanın hikayesini yaşıyoruz ve bu hafıza kaybını bir hipnoz seansıyla aşmaya çalışıyoruz. Klasik bir laf vardır her hipnoz seansında "çocukluğuna inmeliyiz" diye, gerçekten Erol'un çocukluğuna indik ve bence burada romanımız hızını kaybettik. Bence geçmiş gereksiz ayrıntılarla çok fazla uzatılmış. Belki de romanının psikolojik yönünün ağır basması için tercih edildi fakat ben bu bölümlerde maalesef sıkıldım.

      Romanın sonu da tahminlerimle paralel çıktı. Erol gibi bir karakterin karşısına Berivan'ın çıkması da ilahi adaletin olmadığının göstergesi. Erol'u sevmediğim çok belli olmuyor değil mi?  :))

     Ülkemizde ilk defa gerçekleşen Ortak Roman Yazma projesinin ürünü olan bu kitabı okumalı ve yazım sürecini de incelemesiniz diye düşünüyorum.
    
Ortak Roman Projesini incelemek için: http://www.edebiyathaber.net/category/ortak-roman/

Altı Çizilesi:
  "Birinci dünya savaşı, başladıktan sonra adı konulan bir vahşettir yalnızca. Bunun dışında diğer savaşlardan ne farkı vardı ki! Birileri insanların hayatıyla kumar oynar. Bazen yüzlerce insan ölür, bazen binlerce, bazen milyonlarca...

   Aslında sonuç pek de değişmez. İnsanları çarpıştıranlar bir kenara çekilip olan biteni seyreder. Bayrak uğruna, din uğruna, çoğu zaman da bir hiç uğruna insanlar ölür. 

  Ölenler ölür, hayat kaldığı yerden devam eder. 

  Hepsi bu işte."


Kitabın Tanıtımından:

    Bir sabah uyandınız, kim olduğunuzu bilmiyorsunuz. Bir otel odasındasınız. Sizin için her şey yabancı. Görüntünüze şaşkınlıkla baktıktan sonra hatırlamaya çalışıyorsunuz. Hayır yok. Siz kendiniz için dünyadan yok olmuşsunuz. Okuduğunuz kitaplar, izlediğiniz filmler yerli yerinde ama gerisi kapkaranlık... 
Sahi ne yaparsınız?..

   "13 Saat + 1 Ömür" kayıp bir ruhun izini sürüyor. Soluk soluğa geçmişine doğru yola çıkan Erol Adoni tüm hayatıyla yüzleşiyor. Yolculuğuna dünyaca ünlü bir psikiyatrın rehberliğinde çıkıyor. Kimi zaman Modadaki çocukluğuna yol alıyor, kimi zaman sinagogta ergenliğe geçişini hatırlıyor. Boğaziçi Üniversitesinde heyecanla geçen ilk gençliğin ardından Bostonda aşkla tanışıyor. 

    İtalyan dedenin üzüm bağlarından kelimeler dünyasına, kaybolup gidiyor.

   Hasan Saraç bir zoru başararak Türkiye'de ilk defa girişilen bir projeyi gerçekleştirdi. Edebiyat Haber Sitesiyle çıktıkları bu yolda interaktif bir roman yazdı. Her hafta okurlarından yönlendirme mesajları aldı, kimi bazen acımasız eleştiriler, çoğu kez yüreklendiren, ilham veren mesajlar… Sonuçta Hasan Saraçın akıcı kaleminden bu özgün roman ortaya çıktı: Ortak Roman, "13 Saat + 1 Ömür"

    Bambaşka bir deneyim yaşamak istiyorsanız, siz de bu serüvene katılın.

26.07.2013 tarihde "13 Saat + 1 Ömür"ü  en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri:
Okuoku: 10,50 TL
Kitapyurdu: 10,50 TL
DR: 10,99 TL
Hepsiburada: 10,97 TL
İdefix: 11,25 TL
İnkilap Kitapevi: 12,00 TL


Hasan Saraç Hakkında: 
    1951 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Fen Lisesi ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdikten sonra çeşitli mesleki eğitimlerin yanı sıra 1985-1988 yılları arasında Harvard Business School yöneticilik programlarına katıldı. Otuz beş yıl boyunca değişik sektörlerde işveren ve/veya üst düzey yönetici olarak çalıştı.

    İlk romanı Çapraz Oyun 2010 yılında okurlarla buluştu. 2011 yılında Edebiyat Haber sitesi için hazırladığı yirmiden fazla “yazar portresi” yayınlandı. İkinci romanı Zaman Gezginleri – Kerim ile Sibel 2012 yılının ocak ayında yayınlandı.

    Saraç, birbiriyle ilintili, zaman ve mekânın fantastik danslarına sahne olan yeni roman projeleri üzerindeki çalışmalarını sürdürmektedir.
http://hasansarac.net

Twitter: https://twitter.com/caprazoyun
Facebook: https://www.facebook.com/caprazoyun

6 yorum:

  1. Merhaba! 13 Saat + 1 Ömür kitabını okudum. Hatta kitabın okur yorumcularından biriyim. Hasan Bey kitap bir adet imzalı kitabını gönderdi ve yorumculardan kitapta bahsetti. Bu süreçte olmak heyecan vericiydi. Kendi blogumda da kitaptan ve kısaca süreçten bahsettim. Kitabı okuyunca beğeneceğinizden eminim. http://kalemimden-yazilar.blogspot.com/2013/06/yeni-ckan-kitap-13-saat-1-omur-hasan.html
    İyi günler dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Başak Hanım, sizin kitap hakkındaki yorumunuzu okumuştum, teşekkürler.

      Bir şey sormak istiyorum acaba siz benim yazdıklarımı okudunuz mu? "Kitabı okuyunca beğeneceğinizden eminim demişsiniz de" oysa ben kitabı okudum ve bana hisettirdiklerini de yazmaya çalıştım. Galiba iyi yazamamışım. :(

      Sil
    2. Sizin yazdıklarınızı okudum tabiki. Ben yazdıklarımla kitap hakkında genel bir yorum yapmak istedim sadece. Yanlış anlaşılmışsa özür dilerim. Ayrıca yazdıklarınız da gayet iyi anlaşılıyor :)

      Sil
    3. Ben sizi yanlış anlamışım o zaman :)

      Sil
  2. Harika bir proje gerçekten, keşke ben de bir yerinde yer alabilseymisim dedim şimdi:) kitabı cok merak ettim, okumak isterim, paylaştığınız için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah böyle projelerin devamı gelir de biz de katılırız.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...