16 Ocak 2013 Çarşamba

Dublörün Dilemması - Murat Menteş

DUBLÖRÜN DİLEMMASI
MURAT MENTEŞ
İletişim Yayınları
2011, 16.Baskı
264 Sayfa

AFD:
   Dublörün Dilemması'nın methini çok duymuştum, geçen sene düzenlenen Bursa Kitap Fuarı'nda almamıza rağmen yeni okuma fırsatım oldu. 

  Bazı insanlarla tanışırsınız, muhabbetiniz koyulaşır da "sen bugüne kadar neredeydin?" dersiniz ya, Dublörün Dilemması aynı cümleleri söyletti bana. İlk sayfadan itibaren gerçekten çok keyif alarak okudum. Kitap hiç bitmesin istedim fakat istemeye istemeye iki gün içinde bitirdim. Elimden bırakamadım desem yeridir.

   Kitap içeriği hakkında tek söyleyeceğim; kitabın baş kahramanı Nuh Tufan gibi bir arkadaşımın olmasını çok isterdim. (Çok açıklayıcı oldu değil mi?)

   Kitabın kurgusu güzel fakat kurgudan ziyade, kitabın içinde geçen her cümle her benzetme birbirinden güzel. Bazı kitaplarda, konu akıcıdır fakat içinde edebiyat yoktur, bazılarında ise her cümle birbirinden özenle hazırlanmıştır fakat kurgu yoktur. Dublörün Dilemması'nda ise güzel olan her şey bir arada. 

   Kitabın en kötü yanı ise bitirdikten sonra, benim gibi elinizde başka bir Murat Menteş kitabı da yoksa "ben şimdi ne okuyacağım?" sorusunun cevabını bulamamaktır.

   Murat Menteş, aralarında; Ah Muhsin Ünlü, Alper Canıgüz, Aslı Tohumcu, Emrah Serbes, Hakan Bıçakcı, Murat Uyurkulak ve bir çok güzel kalemin yazılarının bulunduğu afilifilintalar.com 'da da yazıyor. Afili Filintalar kesinlikle takip edilmeli.


Leyla ile Mecnun'da Dublörün Dilemması ve Korkma Ben Varım.
Video için teşekkürler Sevi Hanım.

Altı Çizilesi:
-Çok beklettim mi?
-Evet, ama bu bir rekor değil. 

   Yanılgılarımızın çoğu, düşüneceğimiz yerde duygulanmak ve duygulanacağımız yerde düşünmekten doğar.

   Mühim olan problem çıkartmaktı, çözüm nasıl olsa bulunurdu.

   İhlal, daima yasağı sollar; bu kuraldır.

   Ben ahmak ıslatanım, şimdi de seni ıslatacağım.

   Falcı, müşterisinin göremediği bir şeyi gören kişidir: Onun bir budala olduğu. 
 -Ambrose Gwinneth Bierce-

   Bir erkeğin hayatında, ses etmeyip pes ettiği anlar vardır.



Kitabın Tanıtımından:
   Nuh Tufan, İbrahim Kurban, Rıza Silahlıpoda, Umur Samaz, Su Samaz, Habip Hobo, Ferruh Ferman, Dilara Dilemma...

   " ... Biz yetimler intikam iştiyakıyla doluyuzdur. Dehşeti dengelemeye yatkınızdır. Başkalarının öçlerini de almaya hevesleniriz. Yetimlik bize kanlı doğaçlamalar yapma cüreti verir. Suçlamakla ya da suç işlemekle kaybolmayan bir masumiyet imtiyazına sahibizdir.

   İtiraf etmeliyim ki, aziz okur, benim ömrüm, her birini gebertmek istediğim insanlarla aramdaki buzdağlarını eritmeye çalışmakla geçiyor. Mesela zenginlerden nefret ediyorum, ne yapayım, elimde değil. O restoran sürüngenleri, fiyaka kumkumaları, yapmacık kasvetin mıymıntı bekçileri, ticari bir şiveyle konuşan zehirli papağanlar, hileli bir neşe içinde geviş getiren bunak vampirler, modanın ipiyle kuyuya inen kibirli cambazlar, tatile gebe fırlamalar, alaturka bir sadizmle zıvanadan çıkanlar, alafranga bir mazoşizmle yılışıklaşanlar... Hepsine teker teker Kolombiya kravatı takmak istiyorum! 
[Kolombiya kravatı: Meksika mafyasının uyguladığı bir cezalandırma biçimi: Kurbanın gırtlağına bir delik açılır ve dili bu delikten sarkıtılır.]

   Gerçi zamanla esnekleştim. Ulaşılması ve vazgeçilmesi en zor nimetin sükunet olduğunu anladım galiba. Tamam, zenginlere merhamet duyacak kadar güçlü değilim hâlâ, fakat sayıların artışındaki boşunalığın eşiğini görebiliyorum. İbrahim Kurbandan öğrendiğim kadarıyla, yeşil banknotlar kamuflajdan başka bir şeye yaramıyor. Aptallığı, beceriksizliği, acizliği, yalnızlığı kamufle ediyorlar... Ayrıca, yetimlik zaman aşımına uğramaz, haddizatında yetim olmayanlar da yetimliğe doğru seyreder. Yani kimsesizlik, kimsenin tekelinde değildir. Kainat ve tarihin bekleme salonunda biraz soluklanıyoruz, çoğunlukla da adımız anonslanmadan kainata ve tarihe gömülüyoruz..."

16.01.2013 tarihinde farklı sitelerde "Dublorün Dilemması"nın fiyatı:
http://www.dr.com.tr 14,49 TL
http://www.hemenkitap.com 14,63 TL 
http://www.yenisayfa.com: 15,20 TL

Murat Menteş Hakkında: 
Resim alıntıdır.
   İstanbul'da doğdu. Bisiklet tamiriyle uğraştı, ufak tefek sihirbazlık numaraları öğrendi ve amatör olarak boksla ilgilendi. Yediği yumruklar dayanılmaz bir raddeye gelince, ringlere veda edip şiir yazmaya koyuldu. Dergilerde, yayınevlerinde, gazetelerde çalıştı. Kaosa Mütevazı Bir Katkı'da (2001, Şûle Yayınları) medyanın bozucu ve yıkıcı tesirlerini konu etti; Aynalı Barikatlar'da (2003, Şûle Yayınları) ise terörün gündelik hayatlarımıza sindiğini öne sürdü. Kaynak: iletisim.com.tr

  Murat Menteş'in Dünya Bizim adlı internet sitesinde yayınlanmış röportajı: http://www.dunyabizim.com/index.php?aType=haber&ArticleID=3593

Murat Menteş Kitapları: 
Kuzgunun Gölgesi (şiir, Yediiklim Yayınları, 1999)
Kaosa Mütevazi Bir Katkı (deneme, Şule Yayınları, 2001)
Aynalı Barikatlar (deneme, Şule Yayınları, 2003)
Dublörün Dilemması (roman, İletişim Yayınları, 2005)
Korkma Ben Varım (roman, İletişim Yayınları, 2009)
Garanti Karantina (şiir Sel Yayıncılık, 2010)
Ruhi Mücerret (roman, April Yayıncılık 2013)


23 yorum:

  1. Merhabalar; bu kitap benim okunucaklar listemde iken sizin yazınızı görmek beni şimdi daha da çok meraklandırdı!Hemen ön sıraya alıp en kısa zamanda okumayı planlıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ön sıraya aldığınıza kesinlikle pişman olmayacaksınız. Murat Menteş'in diğer kitanı Korkma Ben Varım'ın siparişini verdim bile :)

      Sil
  2. Benim de alınacaklar listemde olan ve çok merak ettiğim bir kitap.
    Paylaşımınız için teşekkür ederim.
    Keyifli okumalarınız daim olsun ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merakınıza değecek bir kitap. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.

      Sil
  3. Merhabalar:)

    Dublörün Dilemmasını okuduysanız Korkma Ben Varım'ı da okuyun diyecektim ama sipariş vermişsiniz bile:)Murat Menteş takiçilerinden biri olarak müjde vereyim size o halde;şubatta yeni bir kitap daha geliyor,Ruhi Mücerret diye..Keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni kitabın geleceğini paylaştığım röportajdan öğrenmiştim fakat ismini bilmiyordum. "Ruhi Mücerret" :) güzel isimmiş.
      Teşekkürler haber verdiğiniz için.

      Sil
  4. Bende çok merak ettim şimdi.Severim bu tarz romanları.Paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, kesinlikle beğeneceğiniz bir kitap.

      Sil
  5. Şuan ben de okuyorum.Oldukça akıcı gidiyor.Benzetmeleri, kurguları çok iyi yansıtmış.Demek ki etkiler herkes de aynı oluyor.Ayrıca Marian Keyes'in tavsiye kitabınızı hep cep boy buldum.Alsam çok şey kaçırır mıyım?
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu merakla bekliyorum.

      Evet "Senden Başka Yok"un sadece cep boyu satışta. Aslında bildiğim kadarıyla cep boyunda kısaltma yok sadece yazılar ve boyutlar küçültülmüş olarak biliyorum. Bizim tercih etmeme sebebimiz ise cep boy kitapları pek sevmememiz.

      Sil
    2. İnşallah yakın zamanda yazacağım.Okuduklarım birikti, bloga yazılmayı bekliyor.Ben de cep boy okumayı pek sevmem ama çerezlik olunca fazla sorun olmaz diye düşündüm.Öneriniz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Kitabı kimseye vermeyin, en kısa zamanda gelip alacağım onu sizden. :) Çok merak uyandırıcı bir yazı olmuş doğrusu, heyecanlandım şimdi. Görüşürüz, selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adınıza ayrılmıştır :)) Yalnız Salı gününden önce gelmeniz yararınıza olacaktır. :) Selamlar...

      Sil
    2. Ödünç verdiğiniz kitap için de hakkında yazdığınız yorum için de çok teşekkür ederim; yarıya geldim, herhalde bitiririm bu gece. Okuduğum kadarını bir hayli beğendim. Hele İskoç tarzı soruya soruyla cevap vermelerin olduğu sahnede resmen kahkaha attım. Bir şekilde Tom Robbins'i hatırlattı bana. Cümlelerin kalabalıklığından sanırım.
      Bu arada Leyla ile Mecnun - Murat Menteş ilişkisi: http://www.youtube.com/watch?v=JW854fOvuZs
      Son olarak:
      Yaşasın Beyaz Kitaplık!!!

      Sil
    3. Çok çabuk bitireceğinizi tahmin etmiştim ama bu kadarını da tahmin etmemiştim.

      Evet Tom Robbins'i hatırlatıyor haklısınız.

      Video için de teşekkürler. :)

      Sil
  7. Beğendiniz yani... Afili Filintalar'ı sevmiyorum ben artık maalesef, biraz fazla zorlama geliyor. İlk çıktığı vakitler oldukça hoşnuttum halbuki. Bu kitabı da merak ediyor(d)um ama Afili Filintalar'ı sevmemeye başlayınca vazgeç(miş)tim lakin siz de beğendiğinizi söyleyince yeniden girdi okunacaklar listesine =) Haydi bakalım, beğenmezsem vebali boynunuza =) (şaka tabi)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle beğendim. Bence siz de beğeneceksiniz :)

      Afili Filintalar'ı yeni yeni keşfettiğim için okumaktan zevk alıyorum. Tabii siz geçmişini ve şu anki halini bildiğinizden kıyaslama yapabiliyorsunuz.

      Sil
  8. murat menteş2in bu kitabı mı tam emin değilim ama şimdiki siparişimde bir kitabı var , inş budur diyeyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu değilse de Korkma Ben Varım'dır. Onun da güzel olacağını düşünüyorum.

      Sil
  9. Ben hala bukitabı okuyacağım.
    Korkma Ben Varım'ı çok beğenmiştim oysa.
    Ama gelin görün ki elime kitap alabildiğim yok :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınavlardan dolayı okuyamıyorsanız; kesinlikle bu kitabı elinize almayın zaten. Bir an önce okumak bitirmek istersiniz. :)

      Sil
    2. Ondan hiç şüphem yok :)

      Sil
  10. Çok ama çok iyi bir kitaptı bana göre. Yazarın okuduğum ilk kitabı. İyi ki de okumuşum. Okur testi ve yorumunuz için teşekkürler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...