10 Ekim 2012 Çarşamba

Taş Kağıt Makas - Jodi Picoult


TAŞ KAĞIT MAKAS
Orjinal ismi: Change Of Heart
JODİ PİCOULT
Çevirmen: Serkan GÖKTAŞ
April Yayıncılık
Kasım 2009, 2.Baskı
448 Sayfa
MRW:
   Jodi Picoult’un “Kız Kardeşim İçin” adlı kitabını okuyup hayranı olduktan sonra yorumlarla gelen tavsiyeler doğrultusunda hemen yazarın bu kitabını da edinmiştim. April Yayınlarından çıkan “Taş Kağıt Makas” yine beğenerek okuduğum bir kitap oldu ama açıkçası “Kız Kardeşim İçin” hala favorimdir.

   Kitabın orjinal adı; Change Of Heart (Kalp Değişimi) iken yayınevinin kitaba neden bu adı verdiğini pek anlayamadım, 448 sayfalık kitap boyunca sedece bir kez anne ve kız arasında taş kağıt makas oyunu oynanıyor, o da çok önemsiz bir ayrıntı olarak verilmiş. Bence orjinal adına yakın bir isim çok daha uygun olurdu. 
   Roman çok güzel başlıyor, daha ilk sayfadan yazar yine okuyucuyu yakalıyor ve yine belirtmeliyim ki yazarın tarzı olduğunu bildiğimiz her karakterin gözünden ayrı ayrı bakılıyor olaya ve her birine söz veriliyor, böylece her birinin ne hissettiğini bilebiliyoruz ki ben buna bayılıyorum.

   Olaylar dahilinde bir ara Stephen King’in “Yeşil Yol” adlı romanından mı esinlenilmiş yoksa diye endişeye kapıldım fakat olaylar biraz daha farklı yerlere gidiyor, yazar da zaten Stephen King ve Yeşil Yol adından bahsederek hoş bir gönderme yapıyor.

   Beni sıkan tek şey; kitap boyunca olay gereği çok fazla din mevzusu olması. Zaten uzak olduğumuz Hristiyanlık, Gnostisizm, Musevilik, İsalar, Mesihler havalarda uçuşuyor, fazlaca bilgiler veriliyor. Bazen sayfalarca uzayan bu konular beni sıkmadı desem yalan olur, ama tabi yine söylüyorum kitabın konusuyla bağlantılı olduğundan anlamsızdı diyemeyiz.

   Sonuç olarak Jodi Picoult’dan yine güzel bir kitap okudum. Tavsiye ediyor muyum, şiddetle olmasa da evet. Son yıllarda çok konuşulan ve çok önemli bir konu olan organ bağışı bu kitapta yine sorgulanıyor. Ve sayın yazar biz okuyuculara soruyor; peki bunca şeyden sonra siz olsanız ne yapardınız?
Altı Çizilesi:
   Buna izin verirsem ben nasıl bir anne olurdum? Ya buna izin vermezsem ne tür bir anne olurdum?

    Bu gece onun son gecesi olabilir diye düşünerek hasta çocuğunuzla kanepede uyuyakalmak nedir bilmiyorsanız, beni yargılamayın. Onun yerine şu soruyu sorun kendinize: bunu yapar mıydınız? Sevdiğiniz birini kurtarmak anlamına gelecekse eğer, nefret ettiğiniz birine olan kininizden vazgeçer
miydiniz? Düşmanınızın son arzusunu yerine getirmek anlamına gelecekse eğer, hayallerinizin gerçek olmasına razı olur muydunuz?

Kitabın Tanıtımından: 
   Hayatınızdaki en önemli varlığın kurtulması adına, hayatınızdaki en büyük düşmanınızın son isteğini yerine getirir misiniz?

   June Nealon iki kızı ve geç de olsa bulduğu kocası ile mutlu bir yaşam hayal ediyordu. Hayallerinden uyandığında ise gördüğü manzara bambaşkaydı: Acımasızca işlenmiş bir cinayete kurban giden kocası ve kızının cesetleri arasında, kalp nakli bekleyen diğer kızının yalvaran gözleri.

   New Hampshire'de 69 yıl sonra ilk kez bir mahkum ölüm cezasına çarptırılmıştı. June Nealon'un kızı ve sevilen bir polis olan kocasını öldürmekten hüküm giyen Shay Bourne.

   Ancak idamlık Shay Bourne'nin son bir isteği vardı: Tanrı'nın huzuruna çıkmadan günahlarından temizlenmek ümidiyle, taşıdığı kalbi hayatını altüst ettiği June Nealon'un hasta kızına vermek...

   Jodi Picoult bir kez daha insanoğlunun en temel duygularını sorguluyor. Merhamet ve iyiliği öğütlediği düşünülen bir sistemin aslında inananlarını kimi zaman çok daha katı ve mutsuz edebildiği gerçeği üzerine etkileyici bir roman.

   'Dahice anlatılmış bir hikaye.'

-People-

   'Mahkum hakları ve dini tartışırken, bir yandan da anne-kız ilişkisinin derinliklerine dalan ve 'kalp sahibi olma'nın gerçek ve mecazi anlamlarını sorgulayan Jodi Picoult, bir kez daha son derece etkileyici bir kitapla okuyucularına sesleniyor.'
-Publisher 's Weekly-

   'Picoult kestirilemez bir ihtişamla yazıyor.'
-Stephen King-


10.10.2012 tarihde farklı sitelerde "Taş Kağıt Makas"nın  fiyatı:
http://www.idefix.com 18,70 TL

Jodi Picoult Hakkında: 
Görsel alıntıdır
 1966 doğumlu, Amerikalı yazar, ilk hikayesini 5 yaşındayken yazdı. Princeton Üniversitesinde yazarlık okuyup, 1987 yılında mezun oldu. Kolejde okurken "Seventeen" adlı magazin dergisinde 2 kısa hikayesi yayınlandı. Mezun olduktan sonra editörlükten öğretmenliğe kadar çeşitli işlerde çalıştı. Harvard Üniversitesinde eğitim üzerine mastır yaptı. Romanları New York Times Best Seller listesine girdi. 3 çocuk annesi yazar halen Hanover, New Hampshire de yaşıyor.

Jodi Picoult Kitapları:
Abra Kadabra
Anlaşma: Bir Aşk Hikayesi
Bir Daha Bak
Cam Çocuk
Ev Kuralları
Taş Kağıt Makas
Yapboz

18 yorum:

  1. Kitabın ismini görünce Ayfer Tunç'un kitabı sandım :)Jodi Picoult okumadığım bir yazar, yorumunuzdan yola çıkarak Kız Kardeşim İçin'i listeme ekledim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız Kardeşim İçin'i çok seveceğinize eminim :)

      Sil
  2. ahh jodi'mmm...
    hayran olarak tüm kitaplarını okuduğum ve tüyap kitap fuarına da yeni kitaplarının çıkacağı haberini aldığım birinci sıralardaki yazarlarımdan biri...
    her bir kitabı benim için can alıcıdır ama taş kağıt makası okurken bende dini konularda bocaladım ve sıkıldım evet, ama okumadıysanız eğer cam çocuk (ki giriş sayfasında nefesim kesildi), yap boz ve bir daha bak kitaplarını şiddetle tavsiye ederim...

    hamiş: adam fawer kitabı da tüyap'a yetişiyormuş, ben editörün yalancısıyım =)

    sevgiyle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yap boz'u tavsiye eden olmuştu ama cam çocuk adlı kitabını duymamıştım, bakacağım teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Jodi Picoult hiç okumadığım bir yazar. 'Kız Kardeşim İçin' ile başlayıp 'Taş Kağıt Makas' ile devam etmek en iyisi olacak sanırım. Teşekkürler paylaşım için. ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denemeye değer ben yazarın tarzını çok sevdim. yorumunuz için ben teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Resim gerçekten çok çok iyi! :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) teşekkürler, yorumladığımız kitaplarla mutlaka alakalı bir fotoğraf çekmeye önem veriyoruz :)

      Sil
  5. Fotoğraf pek güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  6. kız kardeşim içinden sonra fena değilden öte geçmiyor ,güzel tabi ama kız kardeşim için kitabı bambaşkaydı...

    YanıtlaSil
  7. Change of heart okunmak üzere rafımda bekliyor bir süredir. Bilmem bu aya sıkıştırabilir miyim ama önümüzdeki programlara kesin alırım herhalde bu yazıdan sonra. :)

    YanıtlaSil
  8. Kız kardeşim için'i yıllar önce okuyup beğenmiştim. Bu kitapta ilginç gözüküyor. Düşünüyorum ağlamaya ihtiyacım var mı? Sanmıyorum :)
    Bu aralar okumayı düşünmesem de ilerleyen zamanlarda olabilir.
    Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten çok duygusal bir kitap değil, kız kardeşim gibi kitabı bayağa ağlatmıştı beni, bu öyle değil merak etmeyin. bu kitap okunabilir ama çok mu değer? bilemeyeceğim..

      Sil
  9. Tanıtım için teşekkürler,bu yazarı da listeme aldım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...