7 Ekim 2012 Pazar

Hüzün Hastalığı - Kemal Sayar

HÜZÜN HASTALIĞI
KEMAL SAYAR
Timaş Yayınları
Temmuz 2012, 4. Baskı
176 Sayfa

AFD:
    Sevgili Anıl Güvel'in Twitter çekilişinden kazandığımız bir kitap, Hüzün Hastalığı. Türkiye'de psikiyatri denilince ilk akla gelen isimlerden olan Kemal Sayar'ın da ilk kitabıymış. 

    Önsöz okumayı her ne kadar sevsem de, neredeyse her baskıya ayrı önsöz yazılması (3 ayrı önsöz) bana çok fazla olmuş gibi geldi. İyi ki daha fazla baskı olmadan kitabı okudum diye düşünmeden edemedim :) 

   Kitap Kemal Sayar'ın denemelerinden oluşuyor, 5 farklı bölüme ayrılan denemelerden ikinci bölüm psikiyatriyle ilgili olduğundan ve bazen dil biraz ağırlaştığından sıkıldığım zamanlar oldu. Fakat; aslında hastalık olarak nitelendirilmemesi gereken durumların bile günümüzde nasıl kaçınılması gereken çok kötü birer hastalıkmış gibi tedavi edilmeye çalışılması, ilaç şirketlerinin kirli oyununu bir psikiyatrın yüreklice dile getirmesi gerçekten çok hoşuma gitti. 

   "Bir kayıba verdiğimiz en doğal tepki olan yas bile istenmiyor artık. Çünkü "verem olmak üretimi düşürür". Çünkü ilaçlara yeni kullanım alanları açılmalıdır." (sf: 82)

Kitapta en beğendiğim yazılar;
- Kemal Sayar'ın bir psikiyatri kongresindeki gözlemlerini anlattığı; Bâbil'in Ötesi
- Ütopyaların aslında gerçekleşmesi mümkün düşünceler olduğunu gösteren; Ütopyalara hayır!
- Okumayan toplumun değil, okuyan toplumun sessizleşmesine bir sitem olan;  Kıyılarımızdan çekilen edebiyat. Özellikle son paragrafı ve bir özellikle daha, son cümlesi mükemmeldi.

  Yeraltı Edebiyatı ile ilgilenenler için de; yeraltı edebiyatının doğuşunu, felsefesini ve efsane isimlerini anlatan bir beşinci bölüm var ki, mutlaka okunmalı.


Altı Çizilesi:
   Endişeyi bertaraf etmek için ne denli güçlü olduğumuzu göstermek zorundaydık ve bunun da çok kestirme yolu var: Sahip olmak. Hem de, olabildiğince çok şeye sahip olmak. Sahip olarak içimizdeki yurtsuzluğa bir şifa bulabilirdik. (sf:17)

   Hayat çözülmesi gereken bir sorun değildir. Her gün olabildiğince akıllıca, olabildiğince bütün ve olabildiğince duyarlılıkla yaşanması gereken bir şeydir hayat. Katlanmamız gerekn bir şeydir. Onun çözümü yoktur. (sf:47)

   Medikalizasyon alternatif bir toplumsal kontrol biçimidir. Tıp kurumları yasal ve dini kurumların yerlerini almaya başladılar. Dolayısıyla davranışı da artık onlar sınıflandırıyor. Böylece kıskanç kocaları, şişman kimseleri, alışveriş yapmaktan kendini alıkoyamayanları, tehlikeli araba kullananları ve giderek, sigara içenleri, arada bir hüzne bulanıp şiir yazanları, kendilerini anlaşılmaz metinlerle ifade edenleri tedavi edebiliriz. (sf:74)
   
   "Konuşan, yazan ve karşı çıkan insanlara ihtiyacımız var. Kendi nefislerinde Babil Kuleleri dikenlere, bütün sesleri susturup kendi sesini ilahi bir avaz gibi sunanlara karşı çıkacak insanlar ihtiyacımız var.
   Bir gün dilimizin dolanmasını istemiyorsak, şimdi güzel sözler söylemeye başlamalıyız" (sf:101)

   Edebiyat, hayallerine sadakatini yitirmemiş ve inanmış insanların uğraşıdır. Hayallerimizi yitirmek istemiyorsak, safları sıklaştırmak zorundayız. Okur ve yazar, yani o 'üç-beş kişi' birbirinin soluğunu hissedebilmeli. "Ben yaşıyorum. Ya sen?" diyebilmeliyiz birbirimize. (sf 122)

   Mataramızdaki su hep azdı dostum. Herkes bir yudum içerse yeter bu su bize. Ne de olsa hayallerimiz koca bir deniz. (sf:122)
Kitabın Tanıtımından:
   Kemal Sayar, psikiyatri denilince Türkiye'de akla gelen ilk isimlerden. Ama aynı zamanda, psikiyatrinin hakim paradigmalarına eleştirel bir gözle bakabilmeyi de başaran bir isim. Ve bir şair. 'Hüzün Hastalığı', Kemal Sayar'ın ilk deneme kitabı. Kitapta yer alan denemeler, onun mesleki birikimini göstermekle kalmıyor; Kemal Sayar'ın hayata dair okumalarının psikiyatrinin hududunu aşan boyutu, dahası hayata bir şair duyarlılığıyla bakabilmenin getirdiği incelik ve derinlik bu denemelerde kendini açıkça belli ediyor. 

   Güncelliğini yitirmeyen konuları incelikli bir üslupla sunan 'Hüzün Hastalığı' insan olmanın ayrılmaz bir parçası olan hüznü şiirsel bir dille anlatan eşsiz bir kitap.

07.10.2012 tarihde farklı sitelerde "Hüzün Hastalığı"nın  fiyatı:
Kemal Sayar Hakkında: 
Görsel alıntıdır.
   1966 Ordu doğumludur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Kemal Sayar, uzmanlığını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ana bilim dalında tamamlamıştır. Çeşitli üniversitelerde uzaman, doçent, öğretim üyeliği yapmıştır. Halen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri anabilim dalında öğretim üyesidir.

   Çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapmış, Açık Radyo'da ve daha sonra Star televizyonunda "Ruhun Labirentleri" isimli bir programı hazırlamış ve sunmuştur.TRT'de İnsanlık Hali adlı programı bir yıl yapmıştır. Yirminin üzerinde kitabı olan Sayar, edebiyatla da yakından ilgilenmektedir.
Kaynak: Wikipedia

Kemal Sayar'ın web sitesi: http://www.kemalsayar.com/

Kemal Sayar Kitapları: 
Yavaşla
Ruh Hali
Kalbin Direnişi
Olmak Cesareti
Bir Bilim Olarak Psikiyatri
Hüzün Hastalığı
Kendine İyi Bak
Antipsikiyatri
Ruhun Labirentleri
Kültür ve Ruh Sağlığı
Merhamet - Kalbe Dönüş İçin Son Çağrı
Özgürlüğün Baş Dönmesi
Otoyol Uykusu
Psikiyatri ve Kültür
Sufi Psikolojisi
Ruh Hastalığını Anlamak
İki Güneş Arasında
Hızır ve Roza
Terapi
Bütün Şiirleri
Koruyucu Psikoloji
Her Şeyin Bir Anlamı Var

6 yorum:

  1. Kemal Sayar gerçekten önemli bir isim.Edebi anlamda da yetenekli. Ben ilk kez Kalbin Direnişi'ni okumuştum. Sonra bir çok arkadaşı dolaştı kitap,beğeniyle okunmuş...

    Benim merak ettiğim ise Otoyol Uykusu kitabı.

    YanıtlaSil
  2. Ben adını bu kitapla duydum, araştırınca kim olduğunu öğrenmiş oldum. Özellikle bir psikiyatr olarak bize dayatılmaya çalışılanları görmemizi sağlaması en beğendiğim yanı oldu. Önerinizi, Kalbin Direnişi'ni de not aldım.

    YanıtlaSil
  3. Kemal sayar sevdiğim begendiğim yazarlardan biridir, bu kitabını okumadım ama böyle bir yazıya yer vermenizden dolayı mutlu oldum. Teşekkürler
    Yorumlarınızdan anladığım kadarıyla, okunması ve okutulması gereken, üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize dayatılmaya çalışanların farkına varabilmek adına, kesinlikle okunulması gereken bir kitap.

      Sil
  4. Psikiyatri konulu romanları severim.Tanıtım için teşekkürler.Bu arada sizin resimlerinize hastayım.Çok yaratıcı resimler:)Bu kadar anlamlı olur kitabın adıyla:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman bu denemeleri de seversiniz diye düşünüyorum.

      Resimler; elimizden geldiğince alakalı resimler çekmeye çalışıyoruz, hobimiz oldu diyebiliriz :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...