23 Haziran 2012 Cumartesi

Safran Sarı - İnci Aral


SAFRAN SARI
İNCİ ARAL
Merkez Kitaplar
2007, 4.Basım
316 Sayfa

MRW:

   İnci Aral’ın okuduğum ilk romanı oldu Safran Sarı. Kitaba başladıktan sonra aslında bir üçlemenin son kitabı olduğunu fark ettim ama diğer iki kitap elimde olmadığından ve artık başlamış olduğumdan devam etmek durumunda kaldım. Yeni Yalan Zamanlar-3 diye geçiyor. 1 ve 2 si MOR ve YEŞİL adı altındaki romanlar.

   Safran Sarı  2007 basım, yani 5 yıllık bir roman. Ama bugün yazılmış gibi desem yanlış olmaz. İnci Aral, bu üçlemede adından da belli olduğu gibi (Yeni Yalan Zamanlar) günümüzdeki çapraşık ilişkilerin üzerinde durmuş. Kitap sadece 3 ana karakterin üzerinden oluşuyor. Melike, Volkan ve Eylem.

   Bu üçlünün hayatlarına şöyle bir bakarsak, Volkan; güzel bir kariyer sahibi, harika bir evi, çok parası olan ama yine de mutlu olmayan hayatında bir şeyler eksik olan genç bir erkek. Melike; dayısının ısrarıyla arada eski eser kaçakçılığı yapan, antika ve takı tasarımı üzerine bir dükkanı olan genç bir kadın. Eylem ise; tamamen kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan, zor hayat şartlarında bir yaprak gibi savrulan, üniversiteden yeni mezun olmuş bir kız. İşte bu romanda bu üç kişinin yollarının nasıl kesiştiğine tanık oluyoruz.

   Hikaye aslında biraz zalim, yani okurken insana biraz uzak geliyor ama maalesef ki böyle hayatlar görmek istemesek de tam etrafımızda yaşanıyor. Dediğim gibi sıra dışı hayatlar var bu romanda, ama günümüz gerçeği. İnci Aral  muazzam tespitlerde bulunmuş, bugün içinde bulunduğumuz kokuşmuşluğu çok çarpıcı, güzel ve net bir şekilde yansıtmış. Yan karakterlerin bile hayatları ve kişilikleriyle şu anki Türkiye gerçeğini acımasızca gözler önüne serdiği bu romanı bir gün elinize geçerse okumanızı tavsiye ederim.
Kitabın Tanıtımından:
   Yazarlığının 30. yılında İnci Aral´dan, Türkiye´nin bu zamanlarına dair, kolay unutulmayacak bir roman: SAFRAN SARI. Genç yaşta yükselmiş bir yatırım uzmanı; eski eser kaçakçısı bir kadın; üniversite mezunu bir telekız.
   İnci Aral, GELECEKSİZLİK üzerine kurduğu romanında bu üç kişinin kesişen yollarını anlatıyor. SAFRAN SARI; para, güç ve başarı peşinde koşarken kimliklerinden, aşktan ve umutlarından uzaklaşan, en sonunda ruhunu kaybedişinin serüveni...
   Safran Sarı; 1994´te yayımlanan Yeni Yalan Zamanlar´da, insanımızın serüvenine, değerler yitimiyle savruluş ve çözülmelerine yönelttiğim bakış açısı ve edebi ilginin 2003´te Mor´la gelişen devamı oldu ve bu iki romanı tamamlayan bir üçleme oluşturdu. Safran Sarı´ya başlarken çağının tanığı olmayı önemseyen bir yazarın yaşadığı yıllara ilişkin izlenim ve duygularının birçok bakımdan ciddi bir bütünlük oluşturduğunu gördüm. Bu yüzden ilk kitabı Yeşil olarak yeniden adlandırdım ve üçlemeyi ´YENİ YALAN ZAMANLAR´ üst başlığıyla tanımlamayı uygun buldum.  

23.06.2012 tarihde farklı sitelerde "Safran Sarı"nın  fiyatı: 
http://www.maxkitap.com: Cep Boy 6,63 TL
http://www.dr.com.tr Cep Boy 7,49 TL 
http://www.pandora.com.tr Cep Boy 7,92 TL
 http://www.idefix.com Cep Boy 8,42 TL 
İnci Aral Hakkında: 1944’de Denizli’de doğdu. Manisa Kız İlköğretmen Okulu ve Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü bitirdi. Yazmaya 1976’da başladı. dergilerinde yayımlanan ilk öyküleriyle edebiyat dünyasına girdi. Eserlerinde, bireylerin ekonomik, kültürel olgu ve değişimlerin etkisiyle biçimlenen ruh hallerini, toplumsal savrulma ve çözülmeleri, kadın erkek sorunlarını, iletişimsizliği, aşkın imkansızlığını anlatıyor ve sancılı varoluş durumlarını irdeliyor. Öykü ve Romanları; Fransa, Makedonya, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerde yayımlandı.

İnci Aral Kitapları:
Ağda Zamanı - 1979 (Öykü) 1980 Akademi Kitabevi Öykü Ödülü
Kıran Resimleri - 1983 (Öykü) Nevzat Üstün Ödülü
Uykusuzlar - 1984 (Öykü)
Sevginin Eşsiz Kışı - 1986 (Öykü)
Ölü Erkek Kuşlar - 1991 (Roman) 1992 Yunus Nadi Roman Ödülü
Yeşil 1994 (Roman)
Hiçbir Aşk Hiçbir Ölüm - 1997 (Roman)
İçimden Kuşlar Göçüyor - 1998 (Anı Roman)
Gölgede Kırk Derece - 2000 (Öykü) 2001 Yunus Nadi Öykü Ödülü
Mor - 2003 (Roman) 2004 Orhan Kemal Roman Armağanı
Anlar İzler Tutkular - 2003 (Deneme)
Taş ve Ten - 2005 (Roman)
Ruhumu Öpmeyi Unuttun - 2006 (Öykü)
Safran Sarı - 2007 (Roman)
Unutmak - 2008 (Anı, Söyleşi)
Toplu Öyküler - 2009 (Öykü)
Sadakat - 2010 (Roman)
Şarkını Söylediğin Zaman - 2011 (Roman)
Yazma Büyüsü - 2011 (Yazı, Deneme)
Kendi Gecesinde - 2014 (Roman)

11 yorum:

  1. Yıllar once İnci Aral'in Mor kitabını okumuştum devamını okumak bir türlü nasip olmadı, su anda da Sarkini Soylegin Zaman'i okuyorum, şimdilik tek söyleyebilecegim sürükleyici bir kitap, digerlerini de en kısa zamanda okumak dileği ile...
    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  2. Şarkını Söylediğin Zaman adlı romanın çok güzel olduğunu duymuştuk, İstanbul'da bir sahaftan da 5 TL gibi süper bir paraya almıştık :) İnci Aral'ın bundan sonra okuyacağım kitabı kendisi olacak, en kısa zamanda yorumunuzu bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  3. bana bodrum katını, dar ve eski bir yatağı, mutena isminin anlamını, kanatsız bulutları hatırlatan kitap..

    YanıtlaSil
  4. Bu kitap ve üçlemesi mükemmeldi..Ben İnci Aral ile Mor sayesinde tanışmıştım.Çok sevmiştim.Bence diğerlerini de hemen oku derim :)Bu arada Şarkını Söylediğin Zaman gerçekten çok güzeldi
    Keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. son kitabı okuduğum için, sonunu bildiğim için ilk iki kitabı okumayı düşünmüyorum. ama dediğim gibi İnci Aral'dan sıradaki romanım Şarkını söylediğin Zaman olacak :)

      Sil
  5. mor bende var,ama okumadım kitaplığımda bekliyordu en kısa sürede başlıyayım bari :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben üçüncü kitabını okudum ilk, siz de ikincisinden başlayın bakalım :)

      Sil
  6. Tanıtım için teşekkürler.Üçleme olması dikkatimi çekti aslında...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet içleme olması güzel gerçekten, devamı olan kitapları ben de severim. Eylem, Volkan ve Melike daha önce neler yapmış merak etmedim değil aslında..

      Sil
  7. ben de inci aral okumayı düşünüyordum. ii oldu bu tanıtım ama sanırım ben ölü erkek kuşlar la başlayacağım seversem bu seriye geçerim:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...