4 Haziran 2012 Pazartesi

Akıl Oyunlarının Gölgesinde - Sir Arthur Conan Doyle

SHERLOCK HOLMES
AKIL OYUNLARININ GÖLGESİNDE
SIR ARTHUR CONAN DOYLE

Çeviri: Cumhur MISIRLIOĞLU
Mart 2012, 8. Baskı
393 sayfa
MRW:
    Sir Arthur Conan Doyle’un kaleminden çıkmış olan “Sherlock Holmes - Akıl Oyunlarının Gölgesinde” Martı yayınlarının derlediği 12 kısa hikâyeden meydana gelmiş bir kitap. D&R’ın günün fırsatları bölümünden çok uygun bir fiyata 2 kitabını da almıştık. Yazın okumak üzere bir kenara kaldırmıştım ama meraktan sırasını biraz öne aldım.

    İçeriğinden bahsedecek olursak; Ünlü dedektif Sherlock Holmes’in ününü duyan ve başlarına gelen ilginç olayların çözümü için kendisine başvuran kişilere dostu Dr. Watson eşliğinde yardım eden ve türlü entrikaları akıl almaz bir zekâ ve gözlem yeteneğiyle kısa sürede çözen Sherlock Holmes’in bakış açısına hayran kalacağınız bir kitap. Günlük hayatta karşımızdaki insanın üstünden başından, giydiği kıyafetten, duruşundan, ayakkabılarından.. herhangi minik bir ayrıntıdan o kişi hakkında neler öğrenebileceğimizi bilseniz şaşırıp kalırsınız. Sherlock Holmes’in mantık zinciri, insanı yok artık dedirtiyor.

    Peki bu kitabı ben beğendim mi, üzülerek ve Sir Arthur Conan Doyle hayranlarından özür dileyerek pek zevk almadığımı söylemek istiyorum. Belki hikâyeler kısa sürdüğünden ve bir anda sonuca ulaşıldığından bana biraz inanılmaz göründü ve etkileyemedi. Açık sözlülükle 2. Kitabı okumayı düşünmediğimi de belirtmek isterim. Fakat yine de şunu söylemekte yarar var; polisiye kitaplardan hoşlanan, suçluları bulmaya çalışan, içinde bolca akıl yürütmelerin olduğu, Agahta Christie tarzı kitaplardan hoşlananlar için güzel olabilecek bir kitap. Daha önce bu ünlü yazar “Sir Arthur Conan Doyle”ı okumadıysanız da en azından bu fırsatı değerlendirebileceğiniz bir kitap, çünkü araştırdığıma göre 2 kitap da oldukça beğenilmiş, beğenmeyen yok denecek kadar az diyebilirim.

Kitabın Tanıtımından:
   "İnsan beyninde çözülemeyecek kadar zor, tahmin edilemeyecek kadar karmaşık duygular ve arzular vardır. O arzuların karanlık olanlarına gelince; işte onlar oldukça soğuktur ve kişiyi adeta buzdan bir kütleye çevirir. Gözleri kör eden bu ürkütücü ruh halleri, insanın aklının ucundan bile geçiremeyeceği şeyleri yapmasını sağlar.

   Benim işim, karanlıkta kalmış bu insanların yol açtığı kötülükleri sona erdirmek. Suçluları ayrı ayrı çözümlemeyip, her kılığa bürünebilme yeteneğimle doğru izlerin peşinden gittiğime inanıyorum. Uyguladığım yöntemler ise, en az izini sürdüğüm suçlular kadar farklı. Ve şunu bilmenizi isterim ki, kesinlikle hepsi işe yarıyor…"
Sherlock Holmes

   Dünyaca ünlü dedektif Sherlock Holmes, kendine özgü karakteri ve yaşadığı birbirinden farklı maceralarıyla uzun yıllardan beri siz okurları etkisi altında tutmaya devam ediyor. Toplam 56 çarpıcı hikâyeden oluşan eserin bu "ilk" kitabı, sizi insan zekâsını zorlayan tuhaf suçlar ve cinayetler dünyasında gezdirirken, gerçeğe giden bir yolda yalnız olmadığınızı da hissettiriyor...
04.06.2012 tarihde farklı sitelerde "Akıl Oyunlarının Gölgesinde"nin  fiyatı: 
Sir Arthur Conan Doyle Hakkında:   22 Mayıs 1859'da İskoçya'nın Edinburg kentinde doğan Conan Doyle (ölümü: 1930), polisiye roman türünün ve dünyanın en ünlü roman kahramanlarından detektif Sherlock Holmes'ün yaratıcısıdır. 
   Koyu katolik bir aileden gelen yazarın babası meşhur bir sanatçı ve karikatüristti. Edinburg Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1884'te mezun oldu. İlk günlerdeki hasta azlığı sıkıntısını gidermek için A Study in Scarlet adlı ilk Sherlock Holmes öyküsünü yazdı. 1887'de yayımlanan roman pek bir başarı kazanmamasına rağmen Amerikalı bir yayıncı diziyi sürdürmesi için onu ikna etti. Üç yıl sonra yayımlanan The Sign of Four'un ardından doktorluğu bırakıp kendini tümüyle yazarlığa verdi. Doyle, sadece altı Sherlock Holmes hikâyesi yazmak niyetindeydi. Ancak bunlar yayımlandığında, yayınevleri peşini bırakmaz oldu. Doyle, Holmes'ü sevmiyordu; ondan bir türlü de kurtulamıyordu. Önce yayınevlerinden inanılmaz derecede yüksek ücret isteyerek onları yıldırmak istedi. Oysa ki yayıncılar ona, istediği ücreti verdikleri gibi daha da fazlasını teklif ettiler. Ne yapacağını bilemeyen Doyle, maceralarından birinde Holmes'ü Reichenbach Şelalesi'nden düşürtüp öldürdü. Bu olay, bütün İngiltere için ulusal bir yas günü oldu. Doyle'u sadist, katil ve vatan haini olmakla suçladılar; binlerce genç, kollarında yas işareti olarak siyah şerit takarak şehir sokaklarında dolaştı. Sonunda Doyle, Holmes'ü yeniden hayata döndürmek zorunda kaldı. Ancak Birinci Dünya Savaşı'nda, Holmes'ü gerçekten öldürebildi.

   Conan Doyle, başlangıçta tarihi romanlar yazmıştır: The Explois of Brigadier Gerard (1869), Rodney Stone (1896) ve Sir Nigel (1900). 1887'de yazdığı A Study in Scarlet'i (Kızıl Leke), The Sign of Four (1889, Dörtlerin İşareti) ve The Adventures of Sherlock Holmes (1892, Sherlock Holmes'ün Maceraları) takip etti. Bundan sonra sırasıyla The Memoirs of Sherlock Holmes (1893, Sherlock Holmes'ün Anıları), The Hound of the Baskervilles (1902, Baskerviller'in Köpeği), The Return of Sherlock Holmes (1905, Sherlock Holmes'ün Dönüşü) adlı kitapları yazdı. Son olarak 1927'de The Case Book of Sherlock Holmes (Sherlock Holmes'ün Not Defteri) yayımlandı.
Biyografi Kaynak: Metis Kitap 

21 yorum:

  1. serinin üçüncü kitabı ''Şüphe Asla Uyumaz'' olduğunu da düşünebiliriz hikayeler çabuk bitiyor doğru yalnız bu sefer hikayede ki haritalar ve şifreler resimli olarak anlatılmış sanırım daha fazla yaşanmış hissiyatı vermek için..

    Sherlock Holmes sevenler için pek fazla farketmeyecektir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2. kitabı bile okumayacağım için 3. kitap bana çok uzak. belki de yazarın tarzına alışık olmadığımdandır. yazarı zevkle takip edenler beni anlamayabilir, ya da ben onları anlayamamışımdır :)

      Sil
  2. Polisiyesi çağımız için pek sürükleyici olamasa da yazarın romanlarındaki atmosferi seviyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte belki de yazarın okuduğum ilk ve tek kitabı olduğu için incelikler beni pek etkilemedi :( atmosfer olayı hiç aklıma gelmemişti bile..

      Sil
  3. Sir Arthur Conan Doyle’u seviyorum, oldukça zevk alarak okuduğum yazarlardandır. Sherlock Holmes'te zekası sebebiyle oldukça beğendiğim bir roman kahramanı fakat sizinle aynı fikirdeyim. Kısa hikayeler yumağı bana da hiç cazip gelmedi, roman halini daha çok seviyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. roman halini hiç okumadım. fakat gerçekten de hadi canım dedim defalarca.. dedektif olayı dinliyor, anlatanın üstüne başına çaktırmadan şöyle bir göz atıyor, ya da olayın geçtiği yere gidiyor, ee ne düşünüyorsun deyince de çözdüm bile diyor. hiç ama hiç etkilenmedim. bilmiyorum haksızlık etmek de istemem, belki de yeni versiyonundan çok eski bir romanını okursam hakkını verebilirim..

      Sil
  4. Beni alıp almamak konusunda en çok çelişkiye düşüren kitaplar bunlar. Ne zaman görsem bir alma isteği geliyor ama almıyor nedense :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer daha önce yazarı okumadıysanız bence hiç almayın hayal kırıklığı oldu resmen, yazarı ve ünlü dedektifi tanımak için eski bir romanını okumak gerek anladığım kadarıyla.

      Sil
  5. Şu zamana kadar ne Holmes ne de Agatha Christie okudum.Ömrüm yeterse bu 2 yazarın da bütün kitaplarını okuyacağım:)Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Agatha Christie ile başlayın bence, kısa romanları var, arada çerez gibi iyi oluyor :)

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Sherlock Holmes serisinin bu iki kitabı da bende mevcut.Ben Akıl Oyunlarının Gölgesindeyi çok sevmiştim.Suç Detayda Saklıdırı da hiç düşünmeden görür görmez almıştım.Bence 2.kitaba bir şans ver derim :) Alışınca seveceğine eminim :)
    Filmlerini de izlersen belki daha da hoşuna gidebilir
    Keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. roman tadında uzun bir kitabını belki ama yine kısa kısa olaylardan oluşan 2. kitabı hiç sanmıyorum :( bu tarz kısa hikayeler pek benim tarzım değil..
      ama filmlerinden kesinlikle izleyeceğim

      Sil
  8. benim sıradaki kitabımdı yaa:(:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylem Hanım siz bana bakmayın, bizim kitap zevklerimiz her zaman tutmayabiliyor, mesela ben Issız Erkekler Korosu'nu da beğenmemiştim ama siz sevmişsiniz. O yüzden sıradan devam edin bence :)

      Sil
  9. Sherlock Holmes'a ait 2 kitap bitirdim geçen hafta. ilk okuyuşumdu, bayıldım!
    ve bu iki kitabını da almaya karar verdim.
    zaman zaman D&R'da tanesi 5 tl oluyor.
    İlk kampanyada edineceğim.

    http://kontesce.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet biz de D&R dan 5 tl ye almıştık, 4-5 kez verdi sanırım, yine vereceğini tahmin ediyorum, takipte kalın :)

      Sil
  10. merhabalar herkese,

    uzun zaman oldu uye olalı siteye;girmek ve okumak şimdiye kısmetmiş.Sherlock hayranı olarak bütün seriyi elimden geçirdim.İçinde araştırma ve merak duygusu olan varsa hiç durmasın bu seriyi okusun derim.
    http://sonsuzlukhecesi1.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dediğim gibi, ilk kez okudum Sherlock Holmes, o yüzden analizimde iddialı değilim :)

      Sil
  11. Kisa geldiyse Kızıl Dosyayı almanı öneririm

    YanıtlaSil
  12. Holmes'a bayılırım. Eskiden 4 cilt olarak sanırım kısa öykülerinden oluşma bir kitabı yayımlanmıştı. Oradan okudum bir de tabii dizilerini filmlerini yaladım yuttum. Ama bu yeni nesil çıkan kitaplardaki çeviri hatalarının çokluğu beni biraz geri tutuyor. Aralarından birini okumayı denediğimde ben de hiç zevk alamadım. Rastlarsanız daha eski basımları almanızı öneririm.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...