9 Haziran 2014 Pazartesi

Satranç - Stefan Zweig

SATRANÇ
Orjinal Adı: Schachnovelle
STEFAN ZWEIG
Çevirmen: Ayça SABUNCUOĞLU
Can Yayınları
Şubat 2011, 31. Baskı
Orijinal İlk Basım: 1942 
72 Sayfa

AFD:
  Okumayı sürekli ertelediğim bir kitap ve yazar. Oysa 2 saatte bitecek 72 sayfalık bir uzun öykü Satranç, ki öyle oldu. Elime almamla bitirmem bir oldu.

   Kitabımız bir gemide geçiyor. Burnundan kıl aldırmayan bir satranç şampiyonumuz var ve onu merak eden sıradan satranç oyuncuları. Yalnız satranç şampiyonumuzun, şampiyonluktan başka vasfı yok, iki kelimeyi bir araya getiremediği için cahilliği anlaşılmasın diye kimseyle konuşmuyor. Şampiyonalar dışında kimseyle satranç oynamıyor, tabii parasını ödediyseniz bir görev adamı gibi gelip oyununu oynuyor ve gidiyor.  Tüm gemi yolcuları toplanıp ona karşı oynuyor ama nafile, taa ki gizemli biri oyuna karışana dek...

   Kitabı okumak için satranç oyununu bilmenize çok da gerek yok bence. Satrancın etrafında hayat hikayeleri; burnundan kıl aldırmayan şampiyonun nasıl en yukarıya kadar çıktığı, gemide sırf onunla tanışmak için çabalayan insanların azmi ve gizemli kişinin satrançla hayat hikayesi.

   Kitabın içinde satranç var, Nazi yıllarından yaşam izleri var, sıradan olarak hayata başlayan insanların sıradan olmayan hayatları var. Bence mutlaka okunulması ve üzerine düşünülmesi gereken bir eser.

  Severek takip ettiğim iki blog arkadaşımın Satranç hakkında birbirinden güzel ve ayrıntılı incelemelerini de eklemek istiyorum.
Kitapnotlarıhttp://kitapnot.blogspot.com/2013/05/satranc.html

Altı Çizilesi:
   Bir kitapçıda kötü bir dedektif romanını, kapağını bile açmadan yerine koyarken yaptığımız doğal devinimle masamızdan uzaklaştı.

Kitabın Tanıtımından: 
   Rastlantı sonucu eline geçidiği bir kitapla satrancın inceliklerini öğrenerek bu oyunu bir tutkuya dönüştüren ve giderek bu tutkusu yüzünden beyin hummasına yakalanan Dr. B.nin öyküsüdür görünüşte Satranç. Ama derinlerde bir veda mektubudur aslında.
Stefan Zweigın Brezilyada sürgündeyken yazdığı ve Şubat 1942deki intiharından birkaç ay önce tamamladığı Satranç, Avrupa kültürünün nasyonal sosyalist tehlike altında yok oluşuna işaret eder.
Avrupa kültürüne elveda derken yaşama da veda etmeyi seçen Zweigın son yapıtı Satranç, gerilimli kurgusu ve kahramanın ruhsal gelgitlerinin işlendiği dokusuyla, kısa ama her bakımdan etkileyici olağanüstü bir uzun öyküdür.

9 Haziran 2014 tarihinde "Satranç"ı en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri:
D&R 5,20 TL 
Arkadas 5,52 TL
KitapZen 5,60 TL
OkuOku 5,84 TL
Kabalcı 6,00 TL
Babil 6,00 TL 
centerforfiction.org

Stefan Zweig Hakkında:
   Stefan Zweig, 28 Kasım 1881 tarihinde Avusturya- Viyana da dünyaya gelmiştir. Varlıklı bir ailede büyüyen Zweig, henüz küçük yaşta ciddi bir eğitim ile yetiştirilmiştir. İngilizce, Latince, Yunanca, Fransızca gibi dilleri konuşabilen Zweig, henüz lise çağlarından şiir yazmaya başlamıştır.

    Zweig, üniversitede felsefe eğitimi almıştır. 1. Dünya Savaşı’ında memur olarak yer alan Zweig, savaş sonrasından Salzburg't’a yaşamaya başlar. Burada uzun yıllar yaşayan Zweig, önemli şair ve yazarlarla yakın arkadaşlıklar kurmuş, bir de evlilik gerçekleştirmiştir. James Joyce, Paul Valery, Thomas Mann, Franz Werfel ve Romain Rolland bu arkadaşlıklarından sadece bir kaçıdır. 

   Zweig’ın kitapları 1933 yılında Nazi zulmüne uğrayan yapıtlar arasındadır. O yıllarda Nazilerin özellikler Yahudi kitaplarını toplatarak yakmaları ve Zweig’ın da Yahudi kökenli olması neticesinde evi basılmıştır. Daha sonra, ülkesini terk etmiştir. Ülkesini terk eden Zweig, Londra’ya yerleşir. 1939 yılında “Kalbin Sabırsızlığı” adlı romanını yayımlayan Zweig, ilk evliliğini de sonlandırmıştır. Daha sonra başka bir evlilik yapan Zweig, bir yandan da İngiliz vatandaşlığına geçmiştir. İngiltere’de bir süre yaşayan Zweig daha sonra Brezilya'’ya yerleşir. Burada çeşitli eserler kaleme alan Zweig, karısı ile birlikte 22 Şubat 1942 tarihinde intihar etmiştir. Stefan Zweig, ölmeden önce yazdığı mektupta intihar nedeni olarak Hitlerin yarattığı kaosun ve faşist düzenin kalıcı olacağına inanması ve bu inançtan dolayı bir büyük bir umutsuzluk, karamsarlık hissettiğini dile getirmiştir.
Kaynak: bilgiustam.com

Stefan Zweig'in Türkçe Yayınlanmış Eserleri:
Yürek Çöküntüsü (Varlık Yayınları, 1970)
Herkesin Dostu Anton (Varlık Yayınları)
Dünün Dünyası (Can Yayınları, 1985)
Bir Kadının Yirmi Dört Saati (Oda Yayınları, 1986)
Yarının Tarihi (Can Yayınları, 1991)
Kendileri ile Savaşanlar: Kleist, Nietzsche, Hölderlin (1. Cilt) (İş Bankası Yayınları, 1991)
Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski (2. Cilt) (İş Bankası Yayınları, 1991)
Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar: Casanova, Stendhal, Tolstoy (3. Cilt) (İş Bankası Yayınları, 1991)
Lyon'da Düğün (Can Yayınları, 1992)
Yıldızın Parladığı Anlar (Can Yayınları, 1995)
Karışık Duygular (Milliyet Yayınları, 1995)
Satranç (Can Yayınları, 1997)
Günlükler (Can Yayınları, 1997)
Değişim Rüzgârı (Can Yayınları, 1998)
Calvin'e Karşı Castellio ya da Köleliğe Karşı Özgür Düşünce (Çiviyazıları Yayınları, 1998)
Fouche, Bir Politikacının Portresi (Can Yayınları, 1999)
Tehlikeli Merhamet (Babil Yayınları, 2000)
Amok Koşucusu (Can Yayınları, 2000; Cem Yayınları 2013)
Balzac, Bir Yaşam Öyküsü (Kabalcı Yayınları, 2002)
Magellan (Kabalcı Yayınları, 2002)
Freud ve Öğretisi (Papirüs Yayınları, 2003)
Yakıcı Sır (Evrensel Basın Yayın, 2004)
Ruh Yoluyla Tedavi (İmge Kitabevi Yayınları, 2005)
Amerigo (Can Yayınları 2005)
Mektuplaşmalar (Yordam Kitap, 2007)
Buluşmalar (Yordam Kitap, 2008)
Rotterdamlı Erasmus,Zaferi Ve Trajedisi (Can Yayınları, 2008)
Bir Kadının Yaşamından 24 Saat ve Bir Yüreğin Ölümü (Can Yayınları 2009)
Clarissa (Can Yayınları, 2010)

3 yorum:

  1. Bu kitabı okuduktan sonra Bir Kadının 24 Saati'ni ve Sahaf Mendel'i de okudum. Güzel kitapları olan iyi yazarlar vardır ama tüm kitapları okunası daha az yazar vardır. Bence Zweig öyle bir yazar.

    YanıtlaSil
  2. Uzun süredir okumak istiyorum ben de. Bakalım ne zaman sıra gelecek :)

    YanıtlaSil
  3. Satranç okuduğum en ilginç romanlardan biriydi ve tam bir akşam kafa dağıtmalık okunabilecek bir romandı :) Uzun hikaye demek daha doğru olur gerçi

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...