1 Kasım 2013 Cuma

Malulen emeklilik kapsamındaki düzenleme


    Malulen emeklilik meslek hastalığı ya da iş kazası nedeniyle çalışma gücünün ve kazanma gücünün en az %60’nın kaybolması durumunda yaş sınırına bakılmaksızın, gerekli olan sigorta ve prim ödeme gün şartlarını sağlamış kişilere sağlanan erken emeklilik hakkıdır.

   Malulen emeklilik için sigortalının 10 yıllık sigortalılık süresini ve 1800 gün prim ödeme gününü tamamlamış olması gerekmektedir. Maluliyete sebebiyet veren hastalıklar malulluk tespitiişlemleri için hastalık listesinde belirtilmiştir. Ancak 1 Eylül 2013 tarihi itibariyle malulluk kapsamı genişletilmiştir. Buna göre organ nakli olanlar, kanser ve diyabet hastalarına ayrıcalıklar tanınmakta. Yeni uygulamaya göre kanser hastaları 18 süreyle malul sayılıyor ve bu süre içerisinde malulluk aylığı bağlanıyor. 18 ayın sonunda hastalıkta iyileşme olursa malulluk hakkı geri alınıyor. Eğer hastalık geçmemişse malulluk hakkı devam ediyor. Diyabet hastalarının ise malul sayılabilmeleri için 3 organında hasar olması gerekiyor. Diyaliz hastalarının uygulamaya göre çalışma gücündeki kaybı %60 olarak kabul edildiği için prim ödeme şartlarını yerine getirmişlerse malulen emekli sayılabiliyorlar. Aynı şekilde organ nakli geçirmiş hastalar için de aynı şart geçerli olmakta.

   Yeni düzenleme ile birlikte eylül ayı itibariyle 4250 kişi malulen emekli olma hakkı elde etmiş durumda. Malulen emekli olanlara bugün 971 TL maaş verilmekte.

Malulen emeklilik hakkında dha fazla bilgi almak için http://www.tebkobitv.com/kategori/vergi-hukuk/sosyal-guvenlik

Bu bir tanıtım yazısıdır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...