8 Ağustos 2013 Perşembe

Aradaki 7 Farkı Bulunuz. (Yok Artık)

AFD:
    Blogumuzu takip edenler okuduğumuz kitaplara hazırladığımız Okur Testlerimizi biliyorlardır. Okuduğumuz kitapların kalıcılığını sağlamak adına böyle testlerin eğlenceli olacağını düşünerek testlerimiz oluşturmaya başladık ve hep olumlu dönüşler aldık. Biz de bu şevkle test hazırlamaya devam ettik. 

   Daha sonra bir kaç blog daha okur testi hazırlamaya başladı. Merve Hanım gibi sırf bizden gördüğü için büyük bir  incelikle "ben de okur testi yapmak istiyorum, yapabilir miyim" diyerek bize bilgi veren de oldu. Tabii ki evet dedik, zaten kimseye hayır deme gibi bir hakkımız yok ki. 

   Ama geçen gün gördüğüm test karşısında şok oldum. İnternetten başka hangi okur testleri hazırlanmış diye araştırıyordum karşıma Dan Brown'un son kitabı Cehennem'in testi çıktı. Kendi hazırladığım soruları çözmek kolay, başka soruları çözüp kendimizi sınayalım derken...


Bizim testimiz -------------------------------------------------------- diğer test


  Okur Testi yapılmak istenmesini anlıyoruz, sorulardan esinlenilmesini de anlarız da, bu nedir? 

  Aslında bu durumu ilk başta yapan kişiyle görüşecektim ama eşimin de dediği gibi "o yaparken utanmamış da ismini verirken biz mi utanacağız?"  

  Arkadaş hiç çekinmeden böyle bir şey yaptığına göre bizim de arkadaşın reklamını! yapmamızda bir sakınca yoktur bizce. 


  Asıl anlamadığım, arkadaş kitap hakkında o kadar özenerek yorum yapmış, yani aslında emek harcayan bir kişi, neden böyle bir kopyacılığa başvurmuş? Bu arkadaş emeğiyle hazırladığı yazının başka bir yerde başka bir imza altında yayınlandığını görürse ne tepki verir? Bence, işte o zaman bizi anlar.

31 yorum:

  1. Olayın güzel yanından bakmak lazım. Her zaman kaliteli hizmet ve ürünlerin çakma versiyonu bulunur. Bu da sizin kalitenizi gösterir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olaya sizin dediğiniz taraftan bakmak gerçekten güzel ama emek harcanan şeyler karşımıza başka kişinin adı altında çıkınca, insan ne yapacağını şaşırıyor.

      Sil
  2. İsim vermeniz cok iyi olmus cunku sizden baska test yapan bir tek merve'yi biliyordum.bi an o sandim,korktum.kaliteli bir bligu var cunku. neyse konuya donersem; cok sinir bir durum olmus.haklisiniz :( okudugum kitaplarin testlerini yapiyorum ve bu hep sizin bligtan oluyor.belki minik bir teselli olur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten isim vermemiz iyi olmuş, bizim yüzümüzden Merve Hanım mı diye düşünülmesi bile üzücü olurdu. Keşke blogger aleminde herkes Merve Hanım gibi ince olabilse.

      Sevgili Kontes'imizin testlerimize teşrif etmesi bizi her zaman onurlandırır :)

      Sil
    2. estağfurullah, bebişe öpücükler ^.^

      Sil
  3. ne desek yetersiz kalacak , umarım kendisi görüp size bir açıklama yapma zahmetine girer...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu duruma nasıl bir açıklama yapılabilir ki, bilemiyorum.

      Sil
  4. Yorumlanmasına bile bu kadar emek harcayan birinin direkt aynı şeyleri almış olmasına inanmak istemiyorum. Ancak ortada sizin de koyduğunuz bir emek var örnek alınıp, esinlenilmişse bile; bunu yapan kişinin kaynak belirtmesinin daha doğru bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin gibi düşünüyorum aslında. Fakat esinlenme ile arada çok fark var. Resimde bulunan son soruyu esinlenme olarak kabul edebilirim ama diğerleri kesinlikle esinlenme değil.

      "Ve son olarakta sizler için bir okuyucu testi hazırladım" diyen birisi neden kaynak belirtsin ki?

      Sil
  5. bu gerçekten fazla olmuş birebir aynısını yapmakta neyin nesi önceden Çinlilere kızıyorduk şimdiyse biribirimize herşeyin kopyasını yapmayı huy edinmişiz.Hiç bir şekilde emeğe saygımız yok.önce kitabı okuyorsunuz sonra oturup yorum yapıyorsun sonrada kendince bu tarz şeyler yapıyorsun en sonundada biri gelip hazır olan malzemenin üzerine çörekleniyor.üzülüyor insan yurdum insanının yaratıcılığı kalmamış birileri yaratıyor birileride alıp kendi yapmış gibi ortaya sunuyor.yazık çok yazık üzücü bir durum senin adına üzüldüm emeği falan filan da geçtim demekki kendinede saygısı kalmamış insanların... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olanlar sadece bir tesadüfmüş, arkadaş altta madde madde açıklamış bu tesadüfü.

      Sil
  6. Taklitler asıllarını yaşatırmış kardeşim.Yalnız bu kadar benzerliğe insan pes demeden edemiyor:)Başarılarınızın devamını diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar tesadüfe ben de pes diyorum.
      Teşekkür ederim kardeşim.

      Sil
  7. Öncelikle yaptığınız kabul edilemez bunu bilin. Bilip bilmeden insanların üzerine çamur atıyorsunuz. Ben kitabımı okurken kitaplar için kenara köşeye test çıkabilecek kitaplardan not alan biriyim. Dantenin cehenneminin level'ını kaç farkı seviden oluştuğunu nasıl daha farklı sorabilirim? Ya da kitabın sonunda noldu sorusunu daha farklı nasıl dile getirebilirim? Ya da yukarda sienne hangi şirkete çalışıyor sorusunu almışsınız ben bu ankate sadece siennayı değil, sinskey kimdir ya da zobrist kimdir gibisinden seçeneklerimde var siz kalmış arada aynısını alıp bana çamur atmaya kalmışsınızi bunuda bana haber verme zahmetine girmeden bulunmuşsunuz. Kitapta bahsi geçen sarayları/ bilimsel kurguları hepsini teker teker net ortamından araştırmış biriyim. Ne yani, Sienna ve Langdon'un 100 sayfa cirit attığı salon sorunusu, siz sormuşsunz diye bir başkası dile getiremez mi? Sayfamdaki her test / her yorum şahsıma aittir. Siz burda test hazırlayanlar olarak kendinizi farklı insanlarla yarış içerisinde görebilirsiniz, benim için bu sadece boş zamanları harcadığım keyif aldığım bir hobidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl sizin yaptığınız kabul edilemez maalesef.
      Haklısınız Dante'nin Cehenneminin kaç seviye olduğunu başka türlü soramazsınız, ya da kitabın sonunda ne olduğunu da.

      Fakat, "Kitabın başında Longdon gözlerini nerede açtı?" ile "Kitabın başında Robert Langdon'un gözlerini açtığı hastane nerede bulunuyor?" ve ya

      "Langdon'u İstanbul'a getiren asıl ipucu hangisiydi?" ile "Robert Langdon'u istanbul'a yönlendiren asıl ipucu neydi?" ve diğer sorularının birebir aynı olması sadece bir tesadüf mü?

      Kitabın sonunda ne oldu sorusunun tüm cevap şıklarının birebir aynı olması da mı bir tesadüf sadece?

      Size haber vermediğim doğrudur ama insan kendi emeğimin altında başkasının imzasını görünce çok sinirleniyor. İnşallah bu duyguyu yaşamazsınız ama her blogger bunu yaşıyor, yaşayınca da beni anlayacaksınız.

      Biz Allah'a şükür kimseyle hiçbir yarış içerisinde değiliz, tanıyan da bizi tanıyor zaten. Ben emeğimin peşindeyim, bu kadar tesadüf olmaz, olamaz.

      Sil
    2. Ne demek bu kadar tesadüf olmaz olamaz. İp uçları belli değil mi? Kitapta ipucu niteliğinde enriconun mezarı var, dantenin maskesi var, yağmalanan atlar var, dantenin cehennem tasvirinde bulduğu gizli ipıçları var tabikide seçeneklerde bu ipuçları olacak. Çünkü kitapta bahsi geçenler bunlar.

      İstanbula yönlendiren asıl ipucu nedir sorusunu sormam sizi şaşırtmış. Kitabın son 100 küsür sayfası burda(istanbulda) geçiyor. Tabikide bu soruyu sorcam. En sevdiğim yazar Robert langdon'u istanbula göndermiş, bunun nedeni nedir diye tabikide testime eklerim.

      Sizin bana verdiğiniz cevapla size cevap vereyim. Sizin tanıyanlar tanımaya devam etsinler. Ben kimsenin emeğini çalmadım. Sayfamda şuana kadar kaynak belirtmeden yazı alıp hiçbir kimsenin emeğine saygısızlıkta etmedim. Yazılarımın hepsini kontrol edebilirsiniz. Siz beni emeği çalmakla nitelendiriliyorsunuz. Bir gün biri gelipte size hırsız damgası vurmasın. O zaman sizde şuan ne yaptığınızı anlarsınız.

      Sil
    3. Yazdığınız yazılara hiç bir lafım yok zaten. Yazımın son paragrafında da bunu görebilirsiniz.

      14 soruluk testin 7 sorusunun aynı olması, cevap şıklarının aynı olması da bir tesadüf ise kesinlikle haklısınız ve sizden özür diliyorum.

      Sil
    4. Bu arada İstanbula yönlendiren asıl ipucu nedir sorusunu sormanız beni şaşırtmadı sorunun yüklemindeki çekimine kadar birebir aynı olması şaşırttı.
      Kitabın sonunda ne oldu sorusunun bütün şıklarının aynı olması beni şaşırttı.

      Ama bunlar sadece bir tesadüf, haklısınız.

      Sil
    5. Arkadaşım yazdım tekrar yazıyorum.

      Langdon gözünü floransada bir hastanede açtı, bu kitapta geçen bir tasvir, çoğu tanıtım yazısında da var. Nerde açtı floransada. Testlik bir soru.

      Kitap dantenin cehennemi hakkında. Olay bu. Tabikide dantenin cehennemi hakkında soru soracağım, bunu belirteceğim.

      En sevdiğim serinin kahramanı istanbula gelmiş. Koca hayatımda ilk kez sevdiğim bir yazar hayranı olduğum bir karakteri kendi şehrime göndermiş. Tabikide buraya gelmesinin asıl nedenini soracağım.

      Sienne kimin için çalışıyor sorumada takmışsın ben bunu diğer iki karakter içinde farklı bir şekilde, kime hizmet ediyor ve ne işinde çalışıyor gibi dile getirmişim. Ona bakarsan onlarda senin testinin kopyası ve benzerlik ona çıksın.


      Saray sorusu, kitabın çok büyük bir bölümünü kaplıyor. Tabikide bunu dile getiririm.

      Kitabın sonunda ne oldu sorusu benim hazırladığım diğer teslerimde de mevcut.

      Kitapta asıl düğüm noktaları bunlar, tabikide insanlar bu soruları soracak. Bu bir polisiye macera kitabı, düğüm noktaları belli, langdon'un eline geçen ipuçları belli. İnsanların bunların dışına çıkıp farklı sorular sormasını nasıl bekliyorsun. Ben bugün istatiklerini şans eseri gezerken bu sayfadan 6 kişinin benim bloguma ziyaret ettiğini gördüm. Dedim acaba bu sayfada benle ilgili ne varda insanlar bloguma geliyor. Şans eseri iyikide görmüşüm. Bundan sonra artık gönderilerini takip eder, senin bahsetmediğin yerlere yoğunlaşırım.

      Sil
    6. Arkadaşım ben de senin emekle yazdığın Cehennem kitabı yorumunu alıp bir iki yerini değiştirip bunu yazmayacağım da neyi yazacağım diyebilirim. Madde madde de açıklayabilirim.

      Bu güne kadar çok test hazırladım ve benim hazırladığım testler için hazırlanmış başka testler de çözdüm ama böyle bir tesadüfe ilk defa şahit oldum.

      Ya soru aynı şıklar aynı yüklemin çekimi bile aynı daha ne olması lazım anlamıyorum ki. Kitabın sonunda ne oldu sorusunu her kitapta sorabiliriz ben de diğer testlerim de sordum fakat tüm şıkların aynı olması gerçekten büyük bir tesadüf. Ben şık hazırlarken o kadar zorlandım acaba şıklar ne olsun diye düşündüm, çeldiriciler hazırladım. Tesadüf eseri sen de aynı şıkları hazırlamışsın.

      Benim takip edip, bahsetmediğim yer de yoğunlaşmana gerek yok, bu kadar tesadüf milyarda bir olacağına göre ve bu da bir tesadüf olduğuna göre, bir daha olma ihtimali yok zaten.

      Sil
    7. Beni takip edip, bahsetmediğim yerlere de yoğunlaşmana gerek yok, bu kadar tesadüf milyarda bir olacağına göre ve bu da bir tesadüf olduğuna göre, bir daha olma ihtimali yok zaten.

      Sil
  8. Ben de o kadar özenli görünen bir blogun böyle bir şey yapmasını mantıklı bulmuyorum ama görünen köy de kılavuz istemiyor. Bence yine de bir konuşmalısınız blog yazarı ile. Neden böyle bir şey yaptığını sormalısınız. Belki özür dileyecek ve sizden esinlendiğini belirterek düzeltme yapacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ben de bu ikilemi çözememiştim zaten, arkadaş durumu özetledi. Sadece tesadüf.
      572 sayfalık kitapta aynı soruları sormamız, aynı şıkları cevap olarak yazmamız, kitabın içeriğine göre gayet normalmiş.

      Sil
  9. sonuçta blogunuzu çok severek takip eden biri olarak sizi bilen biliyor diyorum :) ne kadar emek harcadığınız belli ve bu da sizin kitap yorumlayan bloggerlar arasındaki farkınızı da ortaya koyuyor.

    YanıtlaSil
  10. İnanılmaz can sıkıcı bir durum gerçekten ama kalitenizi ve sizi herkes biliyor. Kendinizi üzmeyin siz yeterince net bir şekilde açıkladınız durumu zaten.

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten şaşırtıcı, sizin gibi yenilikçi bir bloğun taklit edilmesi aslında beklenen bir şey, okur testi gibi son derece yaratıcı, emek isteyen bir çalışmadan da esinlenilebilir ama ya esinlenildiği söylenilmeliydi veya en azından "şu adreste de böyle bir şey var" denilse bile belki mazur görülebilirdi, işin enteresanı kitap incelemesi de ayrıntılı ve emek verilerek hazırlanılmış, neden okur testinde böyle bir yola gidilmiş anlaşılması zor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle esinlenme yok, arkadaş öyle söylüyor. Aynı soruları hazırlamamız gayet normalmiş. :)

      Sil
  12. bloga şöyle birşey yazmak lazım sanırım, taklitlerimizden sakının ..
    Emek hırsızlığı her yerde malesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      Artık yazmayı gerçekten hak ediyoruz sanırım. Bir değil, iki değil...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...