18 Nisan 2012 Çarşamba

Piruze - Sinan Akyüz

PİRUZE
SİNAN AKYÜZ
  Alfa Yayıncılık
  Kasım 2011, 14.Baskı
453 Sayfa
MRW:
    İncir Kuşları’nı okuduktan sonra büyük bir hevesle çektim kitaplıktan Piruze’yi. Yine güzel bir roman okuyacağımı biliyordum ve yanılmadım. Kitabı Bursa Kitap Fuarı’ndan Sinan Akyüz imzalı almıştık. O kadar akıcıydı ki hikâye, elimden bırakamadım desem yalan olmaz, çok kısa sürede eridi resmen elimde. Şam’da bir Türk gelin olan Piruze’nin yaşadıkları anlatılıyor romanda. İçerikten biraz bahsedecek olursak; Piruze’nin babası bir diplomattır, bir gün tayini Şam’a çıkar ve Piruze orada ilk defa aşık olur ve ailesini karşısına alarak Wassim ile evlenir. Ailesinden ayrılan, tamamen farklı bir dünya olan Şam’da yaşamaya başlayan güzeller güzeli Piruze acaba doğru bir karar mı vermiştir? Aşk sonsuza kadar sürer mi? En önemlisi Aşk her şeyi affeder mi?

   Genel olarak kitabı çok sevdim, kapak fotoğrafı da dâhil olmak üzere. Arakada Arapça kelimeler (şehir isimleri olan bir harita sanırım), önde Piruze’nin yakın çekim fotoğrafı. (Gerçi hikâyede fotoğrafın aksine Piruze sarı saçlı anlatılıyor ama neyse) Olaylar o kadar sade ve açık bir dille yazılmıştı ki, film izler gibi okudum diyebilirim. Sadece tek bir eleştirim var bu güzel roman için, Piruze başından geçenleri kendi ağzından arkadaşı Kim’e anlatıyor kitap boyunca ve hikâyesini anlatırken küçük molalarda Kim ile konuşmaları da geçiyor. Ne yalan söyleyeyim pek beğenmedim oraları, konuşmaları da yapmacık geldi bana. Eğer Piruze bu yaşadıklarını günlük şeklinde tutmuş olsaydı, roman’da; sağ üst köşede tarih atılmış günlük sayfalarından oluşsaydı bence tadından yenmezdi. Tabi yine de oldukça başarılı bu romanı çok sevdim. Kesinlikle okunmasını tavsiye ederim. Arap ülkelerinde hayatın bizdekinden çok farklı olduğunu hepimiz biliyoruz ama yine de o ülkelerde kadın olmanın zorluğunu okumak, bir kadının dramına şahit olmak ne kadar şanslı olduğumuzu bize bir kez daha hatırlatacaktır. Herkese keyifli okumalar dilerim..


Kitabın Tanıtımından: 
  "Erkeklere 'Bu evde eksik oları sensin' dediğimizde, adamların yüzleri asılıyor. Biz kadınları, çok film izlemekle suçluyorlar. Keşke evlendikten sonra da ellerimizi tutabilselerdi. Başımızı dizlerinin üzerine yatırıp saçlarımızı okşasalardı. Erkekler evlendikten sonra bunları neden yapmıyorlar? Sahi, bunlar hep filmlerde mi yaşanıyor?"
  Derlermiş ki, bazı hayatlar zaman içinde bağlıdır birbirine. Çağlar içinde yankı bulan, eski bir çare ile zincirlidir ötekine.
  Yaşadığı acı gerçeklerden kurtulmak için Şamlı bir kocanın elinden Türkiye'ye kaçan genç bir kadının oğullarına kavuşmak için verdiği mücadelenin hüzün dolu hikâyesi, hafızalarınızdan kolay kolay silinmeyeceğe benziyor.
   İki Kişilik Yalnzılık, Sevmek Zorunda Değilsin Beni, Yatağımdaki Yabancı gibi çok okunan kitapların yazarı Sinan Akyüz'ün kaleminden genç yaşta Şam'da gelin olan Piruze'nin gerçek yaşam öyküsünü soluk soluğa okuyacaksınız....

18.04.2012 tarihde farklı sitelerde "Piruze"nin  fiyatı:
http://www.okuoku.com 13,87 TL
http://www.dr.com.tr 13,99 TL
http://www.kitapyurdu.com 14,25 TL
http://www.hepsiburada.com 15,06 TL
http://www.idefix.com 16,15 TL
http://www.maxkitap.com: 17,10 TL
 Sinan Akyüz Hakkında:
   Nisan 1972'de Iğdır’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini çeşitli okullarda tamamladı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Yirmi üç yaşında gazeteciliğe başladı. Gazeteciliğin hemen hemen her kademesinde çalıştı. Daha sonra gazeteciliğe ara verip Almanya’ya gitti. Bir süre sonra tekrar İstanbul’a döndü. 1996'da Sabah Gazetesi’nin dergi grubunda çalışmaya başladı. O dönem fotoğrafla tanıştı. Birçok yayın organına moda ve portre fotoğrafları çekti. 1999'da Sabah Gazetesi’nin hafta sonu eklerinde çalışmaya başladı. 2001'de fotoğrafçılık mesleğine ara verip ağırlıklı olarak kitap yazdı. 2006 yılında Takvim Gazetesi’nde köşe yazarlığına başladı. 2007’de ise Takvim Gazetesi’nden ayrılıp Sabah Gazetesi’nde köşe yazarlığına devam etti. Yazar, evli ve iki çocuk babasıdır.
Kaynak: http://www.sinanakyuz.com.tr
Sinan Akyüz Kitapları:
Etekli İktidar 
Bana Sırtını Dönme 
İki Kişilik Yalnızlık 
Yatağımdaki Yabancı 
Sevmek Zorunda Değilsin Beni
Aşk Meclisi
Piruze

22 yorum:

  1. Beğenilerimiz aynı olmuş kitapla ilgili, ancak ikilinin konuşma kısmını ben de beğenmemiştim .Sonu ile ilgili de şu notu düşmüşüm bloğumda ; "Konu sürükleyici, acıtan yanları da var .Kitabı zevkle okudum ancak sonu hızlandırılmış gibi geldi bana, birkaç sayfaya sıkıştırılmış, duygudan yoksundu , maalesef sonunu pek beğenmedim.Ama genel olarak okunabilir buldum."
    İşlenen konu ilginç gelmişti bana ,okunası bir kitap.

    YanıtlaSil
  2. Gonca Hanım, aslında evet sonu için kesinlikle ben de katılıyorum görüşünüze, sanırım eleştiri kısmına yazmayı unuttum. Piruze o kadar uzun bir hikaye anlattı, ama sonunda Amer ile konuşup 2 cümle söyledi ve kitap bitti. kitabın başında ise Amer ile telefon konuşmalarından falan bahsediyordu. Bence de birden kitap bitirilmeye karar verilmiş ve hemencecik toparlanıp son nokta koyulmuş gibiydi :( aynı hayal kırıklığını ben de yaşadım. Wassim'den bir haber alsaydık bari :)

    YanıtlaSil
  3. incir kuşlarını çok merak ediyorum.o kadar duydum ve yorum okudum ki..resmen kitap beni al diye çağırıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. artık önümüzdeki Samsun gezisinde alınacaklar listesindedir. Piruze de çok güzeldi, eminim ikisini de beğenirsiniz :)

      Sil
  4. ben de piruzeyi hatta sinan akyüz okumayı merak ediyorum, umarım yakın zamanda...Bu arada gözümden kaçmıyor, okuma hızınızı arttırdınız ...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yakın zamanda tanışırsınız inşallah, ben de yeni okudum, zaten ikisini de üst üste okudum, tarzını çok sevdim.
      Ayrıca evet bu ara özellikle benim hızım biraz arttı :) ama kitaplara ara vermem gerekiyor, mayıs ve haziran ayları benim için yoğun geçecek :(

      Sil
  5. Bugün kitap alırken D&R'da indirime girmişti ve elime bir alıp bir bıraktığım kitaptı...
    Bu yorumlardan sonra en kısa zamanda alacağım.
    İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa süper, D&R'da indirimdeydi demek, bu fırsatı kaçırmayın derim :)

      Sil
  6. Kitap kapağı Alexandra Cavelius 'un Leyla'sına benziyor değil mi? Akıbeti benzemesin pek bir sıkıcı gelmişti bana o kitap ;)
    Sinan Akyüz (sizin önerileriniz doğrultusunda) aklımda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leyla'yı okumadım ama yorumlardan anladığım kadarıyla Piruze, Leyla tadında bir roman.
      yani o halde size kesinlikle "İncir Kuşları" nı tavsiye ediyorum.

      Sil
  7. Bu yazar son zamanlarda çok gözüme çarpmaya başladı.Okuyacağım kısa süre sonra.Tanıtım için teşekkürler.Blogların bu yanına bayılıyorum.Yeni yazarlar,yeni kitaplar,olay budur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle size katılıyoruz. biz de yeni yeni yazarlar ve kitaplar öğreniyoruz bloggerlardan. iyi ki bu platformdayız, hepbirlikte :)

      Sil
  8. Konusu güzelmiş gerçekten, hem Şam'da geçen bir aşk hikayesi hem de evlilikte aşkın durumu:) okumak isterim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren, kitabı okuma fırsatın olursa çok beğeneceğine eminim :)

      Sil
  9. Merhaba,
    Bu kitabı çok severim ben. Bence sonu da küt diye bitmemiştir; bir kavuşma yaşanmıştır. Ve artık Sinan Akyüz gerisini hayal gücümüze bırakmıştır. Ama bu bir MUTLU SON' dur bellidir:) Bu yazarı sevdiyseniz "Sevmek Zorunda Değilsin Beni" isimli kitabını da okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca mükemmel bir blog bu. Harikasınız. Size bu blog ve sayesinde okuduğum kitaplar için çok ama çok teşekkür ederim!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkürler. Bir kez daha Piruze'yi çok sevdiğimi söylemek isterim. Kitabın sonu için fikrim şuydu; evet mutlu sonla bitti ama Wassim, Piruze'den sonra ne yapmış ya da çocuklar ne şekilde büyümüş, Piruze ile Enver olayı nasıl gelişmiş, bunlar merak ettiğim şeyler oldu. mesela Amer annesini ölmüş biliyormuş, gerçeği öğrenince hiç şaşırmadı, hemen kabul etti.
      Bence bir 10 sayfa daha olsaydı, kitabın bitişi daha da güzel olurdu. tabi bu benim düşüncem. :)

      Sinan Yağmur'un tarzını çok sevdim. diğer kitaplarını da okumak isterim. tavsiye kitabınız için teşekkürler, büyük ihtimal okuyacağım :)

      Ayrıca bloğumuz hakkındaki güzel düşünceleriniz için de teşekkürler. kitap severlere fikir olabiliyorsak ne mutlu bize :)

      Sil
  10. Kesinlikle katılıyorum konusu güzelmiş.

    YanıtlaSil
  11. 3-5 sinan akyüz kitabı okudum.
    ama bunu okumadım.
    teste baktım okumadığım için yapmadım.
    :)

    YanıtlaSil
  12. merhaba,
    bir süredir blogunuzu takip ediyorum. iyi işler başarıyorsunuz.
    biz de hediye kitap çekilişi yapıyoruz. ilgilenirseniz bekleriz. kolay gelsin.
    http://www.kalemsuare.com/2012/04/hediye-kitap-cekilisi.html

    YanıtlaSil
  13. Sinan Akyüz'ün yazdığı kitapların hepsi birbirinden güzel.Allah ülkemize böyle sanatcılar nasip etsin.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...