15 Nisan 2012 Pazar

Gözlerini Sımsıkı Kapat - John Verdon

GÖZLERİNİ SIMSIKI KAPAT
JOHN VERDON
Koridor Yayıncılık
Orjinal Adı: Shut Your Eyes Tight
Çevirmen: Ender NAİL
2012, 1. Baskı
567 Sayfa

AFD:
   John Verdon'un ikinci kitabı olan Gözlerini Sımsıkı Kapat'ı kısa bir sürede bitirdim. İlk kitabın da kahramanı olan emekli dedektif Dave Gurney, yine tuhaf bir cinayetin gerçeklerini ortaya çıkarmak için sahnede. 
    Düğün gününde başı kesilerek öldürülen psikolojik sorunlara sahip bir gelin; Jillan Perry, perişan bir haldeki damat; ünlü doktor Scott Ashton ve kimsenin nerede olduğunu bilmediği gizemli bahçıvan; Hector Flores. Gurney acaba her adımı önceden planlayan bu zeki katili bulup, gerçekleri ortaya çıkarabilecek mi?

   Yazarın anlatım tarzı ve olaylar sürükleyiciydi fakat ilk kitapla kıyaslarsak Aklından Bir Sayı Tut'un kurgusu daha iyiydi, olaylar daha mantıklı ve zorlama gibi durmayan sebeplerle çözülüyordu. Mesela; her ayrıntıya dikkat edip hiç bir delil bırakmayan kişinin çok basit bir hata yapması, polis teşkilatında bulunan hiç bir dedektifin zeki olmaması, emekli dedektif Gurney olmasa okur olarak bizim bile düşünebildiğimiz şeyleri diğer dedektiflerin düşünememesi gibi.

   Okunmaz mı? Okunabilir, Aklından Bir Sayı Tut'u okuyup zevk aldıysanız (ben beğenmiştim) Gözlerini Sımsıkı Kapat'dan da zevk alırsınız diye düşünüyorum. Glenn Meade ve J.Christophe Grange (özellikle Kızıl Nehirler, Siyah Kan ve Şeytan Yemini) kurgularını çok beğenen birisi olarak, bana göre Gözlerini Sımsıkı Kapat birazcık daha yavan kalıyor gibi.



 Kitabın Tanıtımından: 
   AKLINDAN BİR SAYI TUT'un yazarı JOHN VERDON'dan...
   New York'un en gözde dedektifiyken, basının kendisine yakıştırdığı isimden hep rahatsız olmuştu: Süper Dedektif. Bir bulmacayla karşılaştığında, mutlaka çözmek isterdi. Gurney'e göre her bulmacanın çözümü için mutlaka bir ipucu vardı.

Peki ya bu sefer yoksa?

   Düğün günü öldürülen bir gelin… Ve olaya tanıklık eden yüzlerce davetli. Cinayeti kimin işlediği ortada, herkes kendinden emin ama ya hepsi zekice bir illüzyonla yanıltılıyorsa... Cinayet silahı dahil birçok detayda sürpriz akıl oyunlarını gördüğünde, Gurney tam bir psikopatla karşı karşıya olduğunu anlar.

   Gurney şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntemleri, soruları ve keskin bakış açısıyla soruşturmaya bambaşka bir boyut kazandıracaktır. Kim daha zeki; Gurney mi, yoksa müthiş bir illüzyondan ibaret katil mi? John Verdon'dan, akıl oyunlarının iç içe geçtiği, sıra dışı bir roman.

"Nitelikli bulmaca severler için paha biçilemez bir kitap."
-CNN.com-
"Yine ilki kadar şaşkınlık verici bir olay ve yine dahice çözümler."
-Publishers Weekly-
"John Verdon gizemli bir olayın akıl almaz örgüsünü işlerken hikayenin en beklenmedik anında ortaya çıkıveren, şeytani bir kurnazlığa sahip. Yazarın büyük ilgi gören AKLINDAN BİR SAYI TUT kitabından sonra beklediğinize değecek."
-Washington Post-
15.04.2012 tarihde farklı sitelerde "Gözlerini Sımsıkı Kapat"ın  fiyatı:
Okuoku: 13,86 TL 
DR: 14,00 TL 
Kitapadresi: 14,30 TL 
Kitapyurdu: 14,36 TL 
İlknokta: 16,50 TL 
İdefix: 18,70 TL

John Verdon Hakkında:
  Reklam sektöründe başarılı bir iş yaşımı sürdükten sonra emekli olan John Verdon eşi Noami'yle birlikte, Dave Gurney polisiye serisini yaratmak için aslında ironik bir biçimde son derece sakin, huzurlu bir çevrede, New York dışındaki kırsal bir bölgede yaşamaktadır.
 John Verdon'un Türkçe'ye çevrilen kitapları:
1 Aklından Bir Sayı Tut
2 Gözlerini Sımsıkı Kapat

23 yorum:

  1. Aklından Bir Sayı Tut çok başarılıydı.Zaten bu kitabı da kesin okuyacağım.John Verdon herzaman denemeye değer.Tanıtım için ayrıca teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet denemeye değer fakat çok da büyük beklentilere kapılmamak lazım gibi.

      Sil
    2. TESTİ ÇÖZDÜM 75 ÇIKTI.EH İŞTE NOTUM.KİTAP İLKİNDEN DAHA GÜZEL GELDİ BANA

      Sil
  2. Aklından bir sayı tutta da sanki bazı şeyler vardı , ben de ikincisini okumak istiyorum ama sırf ilkini okuduğum için yoksa vazgeçilmez , müthiş bir kitap gibi gelmedi bana:)

    YanıtlaSil
  3. Her iki kitabı da okumak istiyorum :)
    Tanıtım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Eveet beklediğim kitap yorumlarından birisi gelmiş:)
    Aklından Bir Sayı Tut'u okuyunca, bunu da okumak farz oldu diyordum, ama yorumunuza göre biraz daha bekleyebilir..
    Teşekkürler...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      Sırada kesinlikle okunacak daha iyi kitaplar vardır diye düşünüyorum, Gözlerini Sımsıkı Kapat biraz bekleyebilir :)

      Sil
  5. cok istemem ragmen okumayacağım bu yazıyı, henüz okumayacagım cunku bitise 30 sayfam kaldı. bırakırmıyım o son 30 sayfayı zaman mekan elvermedi bıraktım bitince ilk fırsat okuyacagım bakalım aynı fikirdemiyiz?

    YanıtlaSil
  6. bitti sonunda dediğim bir kitap. Cok sıktıgı noktalar oldu. benim için sonunda hiçte sasırmadıgım bir senaryoydu. İlk kitapla karsılastıramam kesinlikle, bunu kitabın ortalarında anlayabiliyorsunuz. yinede polisiye gerilim adına okunabilir.

    YanıtlaSil
  7. kitapla ilgili yorumumu yapmıştım.bu arada blogumda mimlendin :)

    YanıtlaSil
  8. Aklından Bir Sayı Tut bence de daha iyiydi. Bir de bazı uzun betimlemeleri sıktı beni biraz; bahçesi falan filan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum ben de Aklından Bir Sayı Tut'u daha çok beğenmiştim.

      Sil
  9. her iki kitabını da çok beğendim,hele bu romanların yazarın ilk eserleri olduğuna dikkat edilirse bence yazar oldukça başarılı. TAVSİYE EDERİM.

    YanıtlaSil
  10. merhaba kitap hakkinda bilgi istemiyorum fakat tek bir sorum var ben ilk kitapla baglantisi oldugunu bilmeden aldim. ilk olayla bu olay kesisiyor mu yani ilk olayla ilgili bisi ogrenmek istemiyorum bu kitaptan ilk kitabi okuyup sonra ondan ogrenmek istiyorum :( acaba oylemi ilk kitapla ilgili derin bilgiler iceriyor mu daha 90lardayim o yuzden bilemiyorum cevabinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözlerini Sımsıkı Kapat'taki olayların ilk kitapla hiçbir ilgisi yok. Tamamen farklı bir cinayet anlatıldığı için okuma sırası farketmez diye düşünüyorum.

      Sil
  11. Harika bir kitaptı bence ama tess gerrıtsenn kıtaplarını okuyunca hiç bir polisiye onun kadar sarmıyor :)

    YanıtlaSil
  12. bende su dakıkalarda gozlerını sımsıkı kapat ' ı bitirmiş bulunuyorum . yukarıda bır arkadasımın dedıgı gibide olayı kıtabın ortalarında cok sonradan anlıyosunuz acıkcası safya 160lara geldıgım zaman bıraz sıkıldıgım ıcın kıtabı unuttum ve bastan baslayıp oyle okudum bencede ılk kıtabı daha ıyıydı sarması ve heyecanı bakımından ama okunursa pısman olunucak b kıtap kesınlıkle degıl . birde kesınlıkle bu kıtabı okumalısın dıyen arkadaslarım vrsa onların kıtap onerılerını almak ıstıyorum .okumak ıstedıgım kıtapları sıraya dızmıstım ancak suanda elımde boyle bır lıste yok . sımdıden tesekkur ederım..

    YanıtlaSil
  13. Aklından bir sayı tut'u oku okumaz alacağım kitaplardan...

    YanıtlaSil
  14. John verdonu iki kitabınıda okudum ikisinide beğendim fakatgözlerini sımsıkı kapatı daha çok beğendim iki kitapta o kadar sürükleyici ki kısa sürede bitirdim şimdi ise 3. Kitabı şeytanı uyandırmayı okuyorum

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...