23 Nisan 2012 Pazartesi

Fetih ve Kıyamet 1453 - Feridun M. Emecen

FETİH VE KIYAMET 1453
FERİDUN M. EMECEN
Timaş Yayınları
Mart 2012, 5.Baskı
400 Sayfa

AFD:
   Feridun M. EMECEN ismini ilk başta Fetih 1453 filminin danışmanı olarak duydum. Fetih ve Kıyamet kitabını farkettiğimde, kitabın film gibi yer yer kurguyla oluşturulmuş bir roman olduğunu zannediyordum. Fakat öyle değilmiş.

   Feridun Bey, Fetih ve Kıyamet 1453'te Fatih Sultan Mehmed'i, İstanbul'un Fethini ve o çağlardaki İstanbul'u; gerek Osmanlı, gerek Bizans gerekse de tarafsız kaynaklarla bize aktarıyor. Bize bu kaynaklar arasındaki farklılıkları, bu kaynakların yazarlarının, yanlısı olduğu tarafa göre gerçekleri değiştirerek nasıl yazdıklarını gösteriyor. Bu çeşitli kaynaklardaki bilgilerin günümüzdeki araştırmalar dahilinde hangisinin gerçek olabileceğini, hangisinin ise kesinlikle yanlı yazıldığını bizlere göstererek, bizlerin İstanbul'un Fethi'ni çok daha iyi anlamamızı sağlıyor. 

    Bu kitapla da görmüş oldum ki, İstanbul'u fethetmek gibi büyük bir başarıya imza atanlar Osmanlılar olduğu halde o dönemde yaşayanlar tarafından bu mükemmel fethi işleyen çok az sayıda eser yazılmış. Çoğu eser yine yabancı kaynaklardan.

    Öğretmenlik eğitimi görmüş biri olarak; II Mehmed'in ilk tahta çıkışından sonra II Murad'ın tekrar tahta çıkması sürecinde II Mehmed'in babasına "Baba,eğer ki padişah sen isen ordunun başına geç, eğer padişah ben isem sana emrediyorum gel ve ordularının başına geç" dediğini biliyordum. Çünkü böyle öğretilmişti. Oysa bu kitapla o zamandan kalan kaynaklarda böyle birşey yazmadığını bu cümlenin sonraki dönem yazarlarının II. Mehmed'in asil duruşuna yaptıkları bir yakıştırma olduğunu öğrenmiş oldum. Sadece bu değildi yanlış bildiklerim ya da hiç bilmediklerim... 



   Kitabın son sayfalarındaki haritalar, minyatürler ve fotoğraflar anlatılanların tamamlayıcısı olmuş, özellikle benim gibi İstanbul'un yabancısı olanlar için haritalar olayları gözde canlandırmayı kolaylaştırdı. Gerçekten çok yararlandığım ve yeni bilgiler edindiğim bir kitap oldu, Fetih ve Kıyamet 1453.




   İstanbul'un Fethi'nin nasıl gerçekleştiğini öğrenmek isteyenler için mükkemmel bir başvuru kaynağı olduğunu düşünüyorum.
Kitabın Tanıtımından:

   "Ya ben Şehri alırım ya da Şehir beni"
FATİH SULTAN MEHMED


   1453 yılına dönmeye, İstanbul'un Fethi'ne tanıklık etmeye hazır mısınız? Tarih alanında pek çok önemli çalışmaya imza atan Prof. Dr. Feridun M. Emecen'den İstanbul'un fethi üzerine muhteşem bir araştırma… Hem Doğu hem de Batı dünyası için büyük önem arz eden bir şehir İstanbul… Bir yanda köklü bir imparatorluk Bizans, diğer yanda da Doğu'nun yükselen gücü Osmanlılar ve küçük yaşta babası tarafından tahta çıkarılan ve katı bir siyasi mücadelenin içine itilen Fatih Sultan Mehmed...

   Bu beklenmeyen başarı, İstanbul'un fethi, bir bakıma Batı dünyasının siyasi ve askerî ilerlemesine Müslüman dünyasının bir cevabı niteliğindeydi. Bununla da bitmeyecekti; İslam dünyasının en güçlü temsilcisi olan Osmanlı Türklerine Orta Avrupa'ya kadar uzanacak yeni hedeflerinin kapıları da açılacaktı.
 
Peki adı tarihte yer etmiş bu başarılı padişah Fatih Sultan Mehmed kimdi?
Şahsi dünyası, kişisel görüşleri, 21 yaşında "Fatih" olmasını sağlayan etkenler nelerdi?
İstanbul'u almak için kurduğu hayaller neydi, kuşatmaya hazırlık aşamalarında neler yaşanmış ve fetih nasıl gerçekleşmişti?
Gemiler gerçekten de Haliç'ten bir gecede yürütülmüş müydü?
Kuşatma boyunca yaşananları Doğu ve Batı dünyası nasıl yorumlamıştı?
İstanbul'un fethinin kıyametle kurulan tarihsel bağlantısının ardında yatan sebepler nelerdi?
Kıyamet beklentisi niçin İstanbul'un fethiyle özdeşleştirilmişti?

   Bu ve bu şanlı fetih üzerine merak edilen daha pek çok soru, ilk defa yayınlanan belgeler, özel savaş resimleri, haritalar ve akıcı bir üslupla Prof. Dr. Feridun M. Emecen tarafından araştırılıp yazıldı; Fetih ve Kıyamet / 1453…

23.04.2012 tarihde farklı sitelerde "Fetih ve Kıyamet 1453"ün  fiyatı:
http://www.okuoku.com 12,05 TL
http://www.hepsiburada.com 12,10 TL
http://www.kitapyurdu.com 12,37 TL
http://www.dr.com.tr 12,49 TL
http://www.maxkitap.com: 13,20 TL
http://www.idefix.com 14,03 TL

Feridun M. Emecen Hakkında: 1958 yılında Bulancak (Giresun)'da doğdu. 1975'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine girdi. 1978 yılında aynı fakültenin Tarih Araştırmaları Enstitüsü'nde memuriyet hayatına başladı.1979'da Tarih Bölümü Yeniçağ Kürsüsü'nden mezun oldu. 1981 yılında aynı kürsüde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1985'de " XVI. Asırda Manisa ve Yöresinin Sosyal ve Ekonomik Tarihi" konulu doktora tezini verdi. 1987'de yardımcı doçent, 1989'da ise Doçent ünvanını aldı. 1995'de de Profesör oldu. Halen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde Klasik Dönem Osmanlı Tarihi ve Avrupa Tarihi derslerini vermekte ve bu konularla ilgili yüksek lisans ve doktora tezlerini idare etmektedir.

İhtisas sahası: Yeniçağ Tarihi
Üyesi olduğu kuruluşlar: Türk Tarih Kurumu
Feridun M. Emecen Kitapları:
XVI. Asırda Manisa Kazası Osmanlılar'da Divan-Bürokrasi-Ahkam: II. Bayezid Dönemine Ait 906/1501 Tarihli Ahkam Defteri. İstanbul
Mühimme Defreti  
Osmanlı Klasik Çağında Siyaset
Osmanlı Klasik Çağında Hanedan, Devlet ve Toplum
İmparatorluk Çağının Osmanlı Sultanları 1 - Beyazıd 2-Yavuz-Kanuni
Osmanlı Klasik Çağında Savaş
Yavuz Sultan Selim
Fetih ve Kıyamet 1453
Biyografi için yararlandığımız kaynak: http://www.biyografi.net/

12 yorum:

  1. Bu tarihsel kitabı çok merak ediyordum isabet olmuş.Paylaşım için teşekkürler.İstanbul'un fethi konusunda yazılan kitaplar dediğiniz gibi azınlıkta.Okuyacağım ve listede...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten güzel bir araştırma eseri, umarım siz de aynı tadı alırsınız.

      Sil
  2. okumak için ne güzel bir tür ama hiç okumadığım bir tür.
    okuyanları severim ama.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Teşekkür ederiz. Biz de bu türü okuyanları sevenleri, çok severiz :)

      Sil
  3. sabah sabah 32 diş sırıttım.
    :)
    sizin de gününüz neşeli geçsin o zaman.
    :)

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabı o kadar çok duydum ve gördüm ki artık alıp okumak farz oldu.Hatta Samsun'un Alaçam ilçesinde bile görünce şaşrıdım (şuan yaşadığım yer)
    Kesinlikle alıp okyacağım :)
    keyifli okumalar :)

    YanıtlaSil
  5. Bence okuyunca iyi ki okumuşum diyeceksiniz.

    YanıtlaSil
  6. Tarihi çok severim ama bu kitabı gördüğümde alıp almamakta ikilemde kalmıştım. Çünkü İstabul'un Fethi'ni genel hatlarıyla hepimiz biliyoruz. (Okuldan, kitaplardan vs.) Bu nedenle o an kitabı almadım ama tavsiyenizle şu an almayı düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
  7. okumaya başlamıştım ama neden se elimde süründü,bitiremedim. Daha sonra tekrar okurum diye kaldırdım şimdilik rafa

    YanıtlaSil
  8. Gerçekten güzel bir kitaba benziyor. Tamda İstanbul Fethi konusunu işliyoruz yani bu olayları geçtik diyebilirim ama gerçeklerini öğrenmek çok daha iyi olacak sanırım. Tüyap'ta baya bir elimde dolaştırmıştım kitabı ama malesef almadım. Ama kitaplığım da ki kitaplar biter bitmez listem de olacak bir kitap.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...