12 Nisan 2012 Perşembe

Anne - Caroline Leavitt

ANNE
CAROLINE LEAVITT
  Ephesus Yayınları
Orjinal Adı: Girls in Trouble
Çeviri: Süreyya ÇALIKOĞLU
Temmuz 2011, 1.Baskı
446 Sayfa
MRW:
   Kitabımızın başkahramanı olan Sara; zeki, çalışkan bir lise öğrencisidir. Üniversiteye girme hayalleri kuran Sara, bir gün okulun en yakışıklı ama en serseri çocuğuna âşık olur ve Danny ile Sara flört etmeye başlarlar. Ailesi bu ilişkiyi onaylamasa da Sara hayatında hiç olmadığı kadar mutludur, fakat Sara hamile olduğunu öğrendiğinde, kürtaj olmak için çok geç kalmıştır. Sara her şeye göğüs gerip bu bebeği dünyaya getirmek istese de, kendi gibi 16 yaşında olan erkek arkadaşı böyle büyük bir sorumluluğu kaldırmayı göze alamaz. Sara için de bebeğini evlatlık vermekten başka çare kalmaz.

   Kitabın arka kapağını okuyunca konusu çok ilgimi çekmişti. Kötü sonuçlanan bir evlatlık edinmenin hikayesi diye yazıyordu ve kapak fotoğrafını da çok beğenmiştim. Kitap çok güzel başladı ama zaten olayların gidişatından olacakları tahmin edebiliyorsunuz pek bir şaşırmaca falan olmuyor.

   Fakat kitabın sonu beni hayal kırıklığına uğrattı. Böyle bir son pek olmamıştı bence, sönük kalmıştı. Sadece Sara’nın kendi yolunu seçmesi, kararlarının arkasında durması, kimseye kulak asmaması ve ayaklarının üzerinde durmaya çalışması takdire şayandı. Ancak yine de kitap akıcı olmasına ve konusunun güzelliğine rağmen yazar sonunu toparlayamamış gibiydi. 
Kitabın Tanıtımından:
    On altı yaşındaki Sara hamiledir ve kürtaj için artık çok geç kalmıştır. Bir zamanlar üzerine titreyen erkek arkadaşı ise ortadan kaybolmuştur. Sara'nın tek seçeneği, bebeğini çocuk özlemiyle dolu Eva ve George'a evlatlık vermektir. Yapılan anlaşmaya göre Sara istediği zaman bebeğini görebilecektir. Fakat doğumdan sonra Sara'yla bebek arasında Eva'nın asla sahip olamayacağı ve kıskandığı bir bağ kurulur. Eva ve George'un en başta aldıkları önemli kararın sonuçları herkes için yıkıcı olacaktır.

   Kötü sonuçlanan bir evlat edinmenin yürek burkan hikâyesinde Caroline Leavitt aile bağlarının ve anne sevgisinin hayret verici gücünü gözler önüne seriyor.
"Karakterler çok tanıdık ve Leavitt'in başkalarının duygularını anlama yeteneği romana hem sürükleyicilik, hem de itibar kazandırıyor."
-Carrie Brown, The Washington Post Gazetesi, Kitap Dünyası-

"Caroline Leavitt'in eserlerini bu kadar değerli yapan, birbirinden çok farklı ve zor karakterleri kâğıda dökme ve her birini ayrı ayrı önemsememizi sağlama becerisidir."
-Margot Livesey, Banishing Verona'nın yazarı-

"Açgözlülük, bencillik, merhamet, kararsızlık, reddetme, dehşet ve katışıksız, kahredici bir sevgi üzerine karmaşık, çok katmanlı, gerçekçi bir öykü. Bu harika kitaba bayıldım, bize ailelerin gerçek işleyişinin sırlarını açıyor."
-Carolyn See, Making a Literary Life: Advice for Writers and Other Dreamers kitabının yazarı-

"Samimi, insan sevgisiyle dolu, aile bağlarının farklı biçimlerini anlatan ve keyifle okunan bir öykü."
-Elizabeth Strout, Kadınlar Daha Yalnız'ın yazarı-
12.04.2012 tarihde farklı sitelerde "Anne"nin  fiyatı:
Okuoku: 12,60 TL 
Kitapindirim: 12,60 TL 
Kitapyurdu: 14,04 TL 
Hepsiburada: 14,26 TL 
Kitapadresi: 14,40 TL 
İdefix: 15,30 TL 

24 yorum:

  1. Tanıtım için teşekkürler. Kesinlikle yorumunuza katılıyorum,kitabın sonunda hayal kırıklığı yaşadım.Daha farklı olacağını düşünmüştüm.Eva ve George çifti iyi bir aileydi ama Eva başta çok iyi davrandığı Sara'yı doğumdan sonra kıskandı Anne'le arası iyi olduğu için,ve bu pek çok sorunu beraberinde getirdi herkes için .Paçuli kokulu Danny ve okuma aşığı Sara çiftinin karşılaşması ve geleceklerini ben daha farklı hayal ettim . Sonu muallakta kalan kitapları sevmesem de yine de güzel bir romandı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meltem Hanım, asıl ben teşekkür ederim :) yorumunuz harika, bir paragrafta özetlemişsiniz her şeyi :) kitabın sonunda ben de süper bir olay bekliyordum, ama,okuyunca nasıl yani? dedim. Hele Sara'nın mimar sevgilisi..
      yazar kurguyu süper ayarlamış fakat olayları yoğuramamış, ortaya da waov denecek bir şey çıkmamış ne yazık ki ..

      Sil
  2. Ben bloga koyduğun resmi çok sevdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) minik ayakkabılar, ama cidden çok tatlılar :)

      Sil
  3. merhaba, eğer cevaplamak isterseniz mimlendiniz, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. Tanıtım için teşekkürler.Arkadaşa katılıyorum resim çok hoş:).Sonu kötü noktalanan romanları bende pek tasvip etmiyorum ama denemeye değer diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonu kötü demeyelim de aslında beklenti bu değildi diyelim. çünkü tüm kitap boyunca okuyucu başka bir tarafa yönlendiriliyor.
      rastlarsanız bir yerde, okuyun derim :)

      Sil
  5. Ben çok sevmiştim bu kitabı. Sonu kötü olabilir ama kitabı okuduktan sonra anneme bir farklı bakar oldum. Anneliğin ne kadar yüce ve harika olduğunu hatırlattı bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında evet çok doğru söylüyorsunuz. ben de kötü gibi yorumladım galiba ama sadece sonunun böyle olacağını düşünmemiştim biraz hayal kırıklığı böyle yorumlamama neden oldu sanırım :)

      Sil
  6. Çok merak ettiğim bir kitap olduğundan bu özet güzel oldu. Sonu böyle bitiyorsa -ki daha memnun olanını görmedim- büyük ihtimalle okumam. Gerçi kimse değinmediği için bebeğiyle durumu ne oldu, ilerleyen yıllarda geri aldı mı ya da yakınlaştı mı çok merak ediyorum. Yine de sonu havada kalan kitapları sevmiyorum. Yorum için çok teşekkürler (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne demek Pınar Hanım :) fakat şöyle bir durum var ki, kitap çok akıcı 2 günde bitirirsiniz emin olun, dediğim gibi kötü de değil ama sonu hikayeye yakışmıyordu sadece :)

      Sil
  7. ya ben blogumu buldum hahhaha cok güzel çalışmalar var, ama bende pek zaman yok fırsat buldukça buradayım. Kitap ve kitapkurdunun oldugu heryer bana cennet! Ne güzel oldu, iyi okumalarrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) hoşgeldiniz..
      çok teşekkürler takdirleriniz için. bu blog bizi gerçekten heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor, hele böyle yorumlar geldikçe ve desteklendikçe..
      her zaman bekleriz :)

      Sil
  8. bu konuya gelince, bir anne olarak çok yıprandıgım bir konusu varmıs bu kitabın. Böyle konularda uzak kalmaya çalışıyorum. Çok hırpalanıyorum cok kaptırıyorum.
    Yazı için emeğinğize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, :)
      evet aslında anne olsanız da olmasanız da etkilenebilecek çok nazik bir konu.. ben anne değilim ama, yine de çok duygusal biri olduğum için ben de oldukça yıpranıyorum bazı kitap konularından, sizi anlıyorum yani :)
      ama bu kitap öyle bir kitap değil bunu belirteyim.
      profil fotoğrafınız çok tatlı bu arada :)

      Sil
    2. ahhh anne olmadan böyle iseniz inanın anne olunca daglaaarrrr kadar fark ediyor. ben cok sogukkanlı biriydim ne zamanki anne oldum minik bir kalbin masumiyeti kök hücrelerime kadar işledi. Çok farklı çok! Korkunç aslında!

      Sil
    3. ne diyeyim, allah isteyen herkese versin :)

      Sil
  9. aaa ben kitabı bile duymamışım kusura bakma:)neyse çok ta mühim değilmiş diyeceğim ama okunabilir sanki??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette okunabilir üstelik çok da akıcı bir kitap, bir de sonu öyle bitmeseydi diyeceğim yine ama galiba soğutuyorum böyle diyerek :)

      Sil
  10. bu kitabı daha önce hiç duymadım.ama bu kitabın konusuna benzer bir film var adı "Juno" belki izlemişsindir.
    konuyu okuyunca o canlandı gözümde :)
    film çok güzeldi tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrem Hanım, malesef o filmi de ben duymadım ama bu tarz bir konu hoşuma gitti, film de güzelmiş madem, bir araştırayım internetten. tavsiye için teşekkür ederim :)

      Sil
  11. merhaba anne kitabıyla ilgili bir araştırma yaparken blogunuza denk geldım. kitapları sevıyorum blogunuzu da cok sevdım. kitapdan kitapların özetini yaparken en sevdiğiniz satırlardan alıntılar da yaparsanız sanırım daha güzel olur. nacizane fikrim .iyi çalışmalar esen kalın

    YanıtlaSil
  12. bloğu beğenmenize çok sevindik :) kitap sevenleri biz de seviyoruz :)
    bu arada tavsiye için teşekkürler ama dediğiniz şeyi zaten yapıyoruz, altı çizilesi başlığı altında, ama her kitapta olmuyor öyle alıntılar. mesela bu kitap için konuşalım ben altı çizilesi bir satır, fikir veren, mesaj veren, düşündüren ya da başlı başına güzel bir cümle bulamadım.

    yine de her türlü olumlu olumsuz eleştiriye, fikire açığız :) yine bekleriz :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...