2 Mart 2014 Pazar

Martin Eden - Jack London

MARTIN EDEN
JACK LONDON
Çevirmen: Jülide Kayaş
İthaki Yayınları
Ağustos 2006, 1. Baskı
(Orijinal İlk Basım 1909)
470 Sayfa


AFD:
   Martin Eden yine Kitap Kardeşliği ile okuduğum bir kitap oldu. Okuduğum ilk Jack London kitabı, aslında Kitap Kardeşliği'nde ayın kitabı olarak seçilmese okuyacağım son Jack London kitabı olurdu. Neden mi? :) Çünkü Martin Eden'in yazarın hayatından izler taşıyan otobiyografimsi bir kitap olduğunu biliyordum. Bu sebeple Jack London'un ilk olarak yazdığı kitaplarını okumak, Jack London hakkında bilgi sahibi olduktan sonra Martin Eden'in sayfalarını aralamak bana daha fazla haz verirdi diye düşünüyorum. İlk başta Martin Eden'i okumanın artı yönleri de yok değil tabii, bundan sonra okuyacağım her Jack London kitabının yazım serüvenini biliyor olacağım. 

    Martin Eden'de genç bir insanın, yazar olma isteği ve yaşadığı zorluklar anlatılıyor. Martin Eden işçi sınıfı bir aileden gelir. Geçimini denizcilikle, uzak ülkelere seyahat eden gemilerde çalışarak kazanır. Bir kavga sırasında tanıştığı Arthur,  onu ailesi ile tanıştırmak için evlerine getirir. Arthur'un ailesi oldukça zengindir ve bu Martin'in hayalini kurduğu, içinde olmak istediği yaşamdır. Evde Arthur'un kardeşi Ruth ile tanışır ve aşık olur. Artık tek amacı vardır; zengin ve soylu biri olmak. Bu uğurda sürekli kendini geliştirmeye çalışır. Elinden kitaplar düşmez ve bir yazar olma hayaliyle yazar durur. Etrafında hiç kimse hatta sevgilisi bile kendine inanmasa da o yazar olacağına inanır ve sürekli yazar ve yazılarını cebindeki son parasını da harcamak uğruna dergilere gönderir.

    Kitap hakkında bu kadar bilgi yeter. :) Martin'in yazar olma serüveni, Ruth ile olan aşkı, Ruth'un ailesinin bu ilişki hakkındaki tutumu, Martin'in açlık ve hastalıkla mücadelesi ve en önemlisi Martin'in yazar olduktan, amacına vardıktan sonra yaşadıkları Martin Eden'in sayfaları arasında gizli.

    Beni kitapta en çok etkileyen cümle Martin'in söylediği "İş bitmişti" cümlesi oldu. Tüm kitabı özetleyen bir cümle aslında. Kitabın sonu da beni oldukça etkiledi. Martin Eden'in Jack London'un biyografisi gibi olduğunu bildiğimden böyle bir son beklemiyordum açıkçası. 

   Martin Eden gerçekten de bir başyapıt ve kesinlikle önerilen kitaplar listesinde. 

- Okur Testi için lütfen tıklayınız -

   Lütfen kitabı okumayanlar aşağıdaki bölümü okumasın.

metroactive.com
   Bu fotoğrafta bulunanlar; altta uzanan genci tanıyorsunuzdur, bilmeyenler için söyleyeyim kendisi Jack London olur. Sol üstte bulunan kişi eşi  Elizabeth (Bessie) Maddern, sağ üstte bulunan kişi ise ilk sevgilisi Mabel Applegarth'mış, yani Martin Eden'deki ismiyle Ruth Morse...

Martin Eden ve sonu için Jack London'un söyledikleri;
   "Martin Eden için neden biraz üzülmeyeyim? Martin Eden bendim. Martin Eden bir bireyci idi, bense bir Sosyalist. İşte bu nedenden ben yaşamaya devam ediyorum ve işte bu nedenden Martin Eden öldü. ... Bu kitap bireyciliğe bir saldırıdır. Martin Eden, başkalarının ihtiyaçlarının farkına varmayan aşırı bir bireycidir. Hayalleri kaybolduğunda, uğrunda yaşayacağı hiçbir şey kalmaz."


Altı Çizilesi:

   "Eninde sonunda büyük ve başarılı bir gazeteci olacak. Vicdan yok bu delikanlıda.Sadece bu bile onun büyük bir adam olmasına yeter." 

   "Yazamayan insanlar, yazan insanlar üzerine çok fazla şey yazıyorlar." 

   "Tüm editörlerin yüzde doksan dokuzunun temel niteliği başarısızlıktır. Yazar olarak başarılı olamamışlardır. Onların masabaşı işinin tekdüzeliği, tirajlarına ve derginin idare müdürüne köle olmayı yazmanın zevkine yeğ tuttuklarını sanma. Hepsi yazmayı denemiş ama başarısız olmuştur. İşte, lanet olası ikilem burada başlıyor. Edebiyatta başarıya giden merdivenin her basamağı, edebiyatın başarısız yaratıkları olan bekçi köpekleri tarafından korunur."

   "Dünyadaki müzik otoriteleri haklı olabilir. Ama ben benim. Kendi beğenimin, çoğunluğun beğenisine boyun eğmesine izin veremem. Eğer bir şeyden hoşlanmıyorsam ondan hoşlanmıyorumdur, hepsi bu; ve çoğunluk hoşlanıyor ya da hoşlandığını sanıyor diye, hoşlanıyormuş gibi yapmam için tek bir neden yok. Hoşlandığım ve hoşlanmadığım şeyler konusunda modaya uymam."





Kitabın Tanıtımından:
   Martin Eden, Jack London’ın başyapıtı sayabileceğimiz ve büyük oranda otobiyografik izler taşıyan unutulmaz romanlarından biridir. Keskin sınıfsal bilinci, güçlü kalemi ve devrimci sanatıyla Jack London, burjuva gerçekliği karşısında sınıf atlamak isteyen genç bir yazarın düştüğü trajik durumu ustalıkla ve tüm çıplaklığıyla resmeder Martin Eden’da. Büyük çabalarla ulaşılan hedefin, yani burjuva yaşamının, anlamsızlığı, sahteliği ve hiçliği karşısında, Martin Eden, kendisini beyaz bir heykel gibi batacağı dipsiz derinliklere bırakır.

   Büyük anlatıcılar kuşağının son üyelerinden biridir Jack London, 1916 yılında öldüğünde, zamanının ve tüm zamanların en büyük yazarları arasında çoktan yerini almıştı.

02 Mart 2014 tarihinde "Martin Eden"i en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri:
İlkNokta 13,30 TL 
KitapYurdu 13,30 TL
D&R 13,99 TL
Arkadaş 14,06 TL
Okuoku 14,25 TL
Kabalcı 14,25 TL


Jack London Hakkında:
haberler.com

   Jack London -gerçek adıyla John Griffith London- 1876'da San Francisco'da doğdu. Çocukluk yılları sefalet içinde ama alabildiğine hareketli geçti. En büyük zevki kitap okumaktı, ancak ailesinin güç koşullarda yaşaması yüzünden on dört yaşında okulu bırakıp bir konserve fabrikasında çalışmaya başladı. Yaşadığı çevredeki sefaletin ve kötü çevrenin de etkisiyle on altı yaşına gelmeden bir sokak çetesinin üyesi olmuştu. Sonraki yıllarda sokak çetesinde yaşadığı deneyimleri The Cruise of the Dazzler ve Tales of the Fish Patrol isimli öykülerinde yazıya döktü. 1893'te, hem para kazanmak hem de maceraperest duygularını tatmin için Sibirya ve Japonya'ya giden bir gemide çalışmaya başladı. ABD'ye döndükten sonra da tüm ülkeyi baştan sona dolaştı. Ancak kitaplara ve okumaya âdeta aşkla bağlıydı. Yoğun çalışmaların ardından Californiya Üniversitesi'ne girmeyi başardı, ancak maddi zorluklar yüzünden eğitimini tamamlayamadan ayrılmak zorunda kaldı. 1897'de, Klondike'ta altın madeni bulunduğu haberi üzerine altın aramaya koyuldu. San Francisco'ya dönüşünün ardından yaşadığı bu deneyimi yine öykülere döktü. İlk öyküleri Overland Monthly ve Atlantic Montbty'de yayımlandı. 1900'de ülke çapında tanınmasını sağlayan The Son of the Wolf yayımlandı. 1902'de Londra'ya giden London'ın hayatı olaylar ve maceralarla doluydu. Güney denizlerine yolculuk yaptı, Rus-Japon savaşında muhabirdi. Yaşadığı olaylar ve kazandığı, deneyimler pek çok öyküsüne ve romanına zemin oluşturdu. Aralarında, The Call of the Wild (Vahşetin Çağrısı), White Fang (Beyaz Diş), Martin Eden gibi romanların da yer aldığı pek çok esere imza attı. 1916'da Californiya'da öldü.

Jack London'un Türkçeye Çevrilen Eserleri: 
Acemi Gece
Acı Kuvvet
Açlar Ordusu
Ademden Önce (1907)
Alaska Kid
Alın Teri
Altın Rüyası
Altta Kalanlar
Ataların Tanrısı
Ateş Yakmak
Ay Vadisi (1913)
Bana Göre Hayatın Anlamı
Beyaz Cehennem
Beyaz Diş (1906)
Beyaz Sessizlik
Bin Düzine Yumurta
Bir Lokma Et
Boksör
Buck'ın Maceraları
Büyük Serüven
Cambazhane Köpeği
Can Yoldaşı
Cinayet Şirketi 
Dağdan İnme
Dehşet Ülkesi
Demir Ökçe (1908)
Demiryolu Serserileri (1907)
Deniz Kurdu (1904)
Deniz ve Çocuk
Denizin Çağrısı/Doğanın Çağrısı
Denizler Serüveni
Devrim
Direniş
Doğu Yakası
Dolu Dizgin Bir Denizci
Dönek
Düş Ülkelerine Yolculuk
Elsinore'da İsyan / Gemide İsyan
Gece Doğan
Geleceğin Hikayeleri
Güneş Çocuğu
Halk Avcısı
Hawaii Hikayeleri
İnsanın Sadakati
İntihar
İstiridye Korsanları
John Barleycorn (Bir Alkoliğin Anıları) (1913)
Katıksız Sevgi
Kızi Kar ve Kan
Kızıl Veba
Kumarbazlar Cenneti
Kurdun Oğlu/Kurt Dölü/Kurt Hücumu/Kurt Kanı/Kurt Oyunu
Macera / Macera Arayan Kadın
Martin Eden (1909)
Meksikalı/Meksikalı Devrimci
Midas'ın Müritleri
Ormandan Gelen Ses
Ölüme Boyun Eğmeyen Adam
Pazarlık
San  Francisco Korsanları
Sevginin Katıksızı
Sirk Köpeği
Suikast Bürosu
Şafak Kızı
Şampiyon
Tanrılar ve Köpekler
Tek Özgürlüğüm
Uçurum Halkı/Uçurum İnsanları
Uzak Bir Ülkede/Uzak Diyarlarda
Vahşetin Çağrısı (1903)
Yabani Adam
Yakalanış
Yanan Gün Işığı (1910)
Yaşama Hırsı
Yıldızlar Korsanı
Yol
Yumruk

10 yorum:

  1. Çok iyi yazılmış bir kitap. Çok beğenmiştim. Tekrardan okuyacağım bir eser.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de yıllar sonra tekrar okumak isteyeceğim bir eser.

      Sil
  2. Favorilerimden...
    Hatta liste başı sanırım :)

    YanıtlaSil
  3. Elimde olan bir kitap okunmayı bekliyor.Biraz önlere alsam iyi olacak sanırım bu romanı.Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifle okuyacağınız bir kitap olacağına eminim.

      Sil
  4. Bu ayrıntılı tanıtımlarınıza bayılıyorum. Fotoğraftaki diğer bayan kitapta geçiyor muydu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      Ben Lizzie olabilir diye düşünüyorum. :)

      Sil
  5. alintılar ilgi çekici... okumadığım kitaplardan maalesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yazarın yazmaya başlama serüvenine hangi okur kayıtsız kalabilir ki? Mutlaka keyif alacağınız bir eser olacaktır, bence mutlaka okuyun.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...